icon

Správanie sa záchrannej služby

2. nov 2022

Pekný večer našu babku zobrala záchranka. Dedko volal lebo rozbila dvere a bola agresívna. Komunikovala s nimi a išla do sanitky. Ja som sa dozvedel čo sa deje od mamy. Rýchlo som sa tam ponáhľal. Po nejakom čase sa vrátila záchranárka. Opýtala sa dedka či je opitý. On hovorí, že nie môžete mi dať aj fúkať. Pýtala sa aké lieky má babka užívať. On jej na všetko odpovedal. Potom chcela kontakt na mňa. Ja mám ale problém s rečou. Bol som v šoku a dlho mi trvalo niečo povedať. Ako keby som sa zasekol. Koktal som ťažko sa mi rozprávalo. Tak isto sa ma pýtala, že či pijem. Vôbec som nič nepil. Povedal som jej, že som v šoku. Dal som im nakoniec číslo na mamu do práce. Myslíte si, že je takéto jednanie záchranárov v poriadku? Mne to bolo veľmi ľúto. Dosť máme starosti a ešte takýto otrasný prístup.

autor
2. nov 2022

@loginexistuje Babka reagovala úplne v pohode a normálne s nimi išla. Kričala ale, že aby držali deda. On už si ale na ňu ruku nedovolí položiť. Niekedy má stavy, že hovorí, že lepšieho chlapa nemôže ani mať. Starecká demencia to je o tom. A môže mu raz v spánku niečo urobiť. Je nevyspitateľná.

lulupulu
2. nov 2022

@loginexistuje ze aj ty si si niečo vypila?? 😄😂 Ale nie smejem sa, niekedy sú prsty rýchlejšie ako klávesnica 😀

viestta
2. nov 2022

Napriek tomu co prežila babka, dedko, ty, tvoja mama je ta otázka na mieste. Je to štandardná otázka pri anamneze nielen u záchranárov ale aj na urgente
Ci sa cítiš dotknutý ci nie, záchranár ide podla nacviceneho postupu. A táto otázka do postupu patrí, rovnako ako otázka na vek, diagnózy a lieky, ktoré pacient berie. Pretože v prípade, že by sa jednalo o alkohol musí sa tomu prispôsobiť medikácia pacienta, rovnako.ako.sabprisposobuje iným diagnózam a aj liekom.
Ak si mal problémy s artikulaciou záchranár musel overiť, či nemáš zmenené vnímanie a ci informácie, ktoré podávas nemôžu byť niečím ovplyvnené.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
loginexistuje
2. nov 2022

@lulupulu prosim ? ja som ZTPS a invalid s demyelizaciou nervov a ano obcas urobim preklep je s tym nejaky problem ? pot nepijem kedze beriem lieky ktore sa s pitim vylucuju (nepila som ani predtym ani sampanske na silvestra

autor
2. nov 2022

@viestta Normálne som stál pri bránke. Otvoril som im a iba sa opýtali či som vnuk. S tým alhoholom to bolo narážka na môj hendikep. Išlo tam o babku nie o mňa.

lulupulu
2. nov 2022

@loginexistuje ved ale ja som to myslela zo srandy, preto som to tam aj napísala, neurazaj sa hned. Ja nepoznám tvoje diagnózy a komentuje veľa diskusii a nikde si nerobila chyby 🙂

oliviakatka
2. nov 2022

Btw ja stále nerozumiem prečo niekto volal záchranku 🤌🏻

autor
2. nov 2022

Zabudol som povedať, že hned ako odišli prišla polícia.

loginexistuje
2. nov 2022

@lulupulu ja sa neurazam len teda nechapem naco si to pisala ze ci som si vypila ale ako je mi to jedno kludne hladaj preklepy dalej

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
autor
2. nov 2022

@jabadabadu prepáč každého by sa to dotklo

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
jaskolka
2. nov 2022

Skutočne to preháňas, je to normálna štandardná otázka, na ktorej sa ta nemá čo dotknúť.
Neurazali vás, nekricali, ani ti nepovedali, že si spity pod obraz, či niečo podobné.
Aj keby prišli k niekomu, kto normálne rozpráva, tiež by sa pýtali na lieky, alkohol, omamné látky.. Je to proste nutné vedieť aj zo vzhľadu na podanie liekov nimi.

viestta
2. nov 2022

Ja v podstate chápem máš komplexy zo svojho hendikepu a aj nevinnú a bežnú otázku považuješ za výsmech alebo útok. Ale, ver tomu, že v tomto prípade to nebolo ani jedno ani druhe. Skus to konečne pochopiť. Robia svoju robotu, a ver tomu, že nepotrebujú sa vybijat na nikom. Sú radi, že môžu spraviť to co treba, na sprostosti nemajú ani čas ani energiu.

h2
2. nov 2022

Autor, nejako postupne nám to dávkuješ. Mal si napísať hneď, že dedo babku bije a že prišla polícia. V kontexte týchto informácií, ktoré si na začiatku nenapísal, to hneď vyzerá ináč.
A k otázke: zažila som niečo podobné, po pôrode môjho syna. Mala som problémy, ktoré spôsobili, že sa narodil maličký a musel byť v inkubátore. Prišla za mnou nejaká lekárka a hneď na mňa zhúkla: "Prečo je taký malý? Vy ste v tehotenstve fajčili?!" Ja som v šoku povedala "Nie." Jej sa to asi zdalo málo, tak sa skoro až výhražným tónom opýtala "Určite?" No, to už som mala dosť, medzitým som sa spamätala a pani doktorke som vysvetlila, že som nikdy v živote nefajčila a rozhodne nemám dôvod jej klamať a že by si mala radšej preštudovať malého chorobopis, pretože som sa cítila dlho pred pôrodom zle a hovorila som to postupne 3 rôznym doktorom, ale nepomohli mi a nechali to dospieť až to štádia, že sme skoro obaja umreli. A ona sa ma dvakrát pýta, či som fajčila, lebo raz jej odpovedať nestačilo. 😡

autor
2. nov 2022

@h2 Snažím sa reagovať na tieto útoky. Nedali ste mi priestor. To je tu dosť bežné. Vidíš ty asi asi jediná chápeš moje rozpoloženie. Dakujem a pevné zdravie synčekovi aj tebe.

viestta
2. nov 2022

Nikto na teba neutoci. Každý sa ti to snaží vysvetlit

autor
2. nov 2022

@viestta to som si všimol

mikadooo
2. nov 2022

@stanulienkat píše, že má problémy s rečou, určite mu tvoj príspevok nepomôže nabudúce reagovať plynulejšie... @autor, tá otázka je bežná v takýchto prípadoch. Samozrejme, keby ste záchranárov volali k babke so zápalom pľúc, nepýtali by sa, či ste pili 😉. Neber si to osobne. Je to naozaj bežná otázka pri veľa výjazdoch. Oni to nemysleli nijak osobne, skôr je to taký bežný postup pri akejkoľvek situácii, kde by evtl alkohol mohol zohrať rolu (čo v tomto prípade z objektívneho pohľadu bolo možné).

loliki
2. nov 2022

Píšeš, že tam bolo dosť agresivity, kriku. Tí záchranári neboli na prvej akcii, musia myslieť na všetko, aj na ten alkohol. Lebo iné je, keď je niekto agresívny kvôli nedostatku liekov alebo kvôli alkoholizmu, alebo kvôli manž. nevere napr. Je to ich práca, musia sa opýtať. Nezazlievaj im, že robia svoju prácu. Ktovie, čo im ešte povedala o vás babka. Keďže boli aj nejaké fyz. útoky, násilie, musia to hlásiť polícii. To je ich parketa. Takže všetko prebehlo v poriadku.

autor
2. nov 2022

Dozvedeli sme sa, že je zatiaľ na pozorovaní. Zajtra po vizite tam máme volať. Rozhodnú sa či si ju tam nechajú alebo nie. V sobotu sa diala tiež dráma. Odišla na chalupu na takú samotu. Všade sme ju hľadali. A ked tam dedko prišiel tak rozbila okno. Bola ako šialená aj si porezala ruku. Nevedeli sme, že či volať záchranku alebo čo. To sú hrozné veci. Kto nezažije nepochopí.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
autor
2. nov 2022
marianarem
2. nov 2022

@tykat Ja sa im vobec necudujem. Moj svokor je alkoholik a za posledny rok ho uz niekolkokrat brala zachranka. Raz v dosledku toho pitia dostal aj epilepticky zachvat, predtym nikdy nemal. Pravdepodobne maju takychto x-krat za den. Az ma to stve, kolko vyjazdov musia spravit kvoli takymto ozranom.

tykat
2. nov 2022

@marianarem no ano, len potom človek co je fakt abstinent sa cíti dotknutý takou otázkou. A este ked sa opýtaju presne takto “kolko toho vypil/a?” namiesto slušnej otázky “pili ste nejaké alkoholické nápoje?” Niekedy fakt stačí pristupovať ku človeku ako ku človeku.

vevapeto
2. nov 2022

Tí záchranári majú svoje už odpracované, nikto by neveril, s čím sa v práci stretávajú. Ich otázka je úplne namieste.

lalenka33
2. nov 2022

Aký otrasný prístup? Chlapče ty sa zobuď zo sna v ktorom źiješ. Keď prídu záchranári k človeku ktorí je agresívny a rozbíja veci, tak ako prvá je otázka alkoholu. Tak isto to musia vedieť, aby vedeli vybrať vhodnú liečbu...Nebuď vzťahovačný a nerob zo seba obeť preto, že máš hendikep. Záchranári nemajú vešteckú gulu. V situácii aká bola u tvojich starých rodičov je otázka alkoholu na mieste. Treba riešiť zdr.stav starkej a hlavne dôsledne dozerať aby brala lieky. Keď bude brať lieky nebude agresívna, nebude robiť cirkus a rozbíjať veci a ty nebudeš musieť nadávať na záchranárov, ktorí tam išli s tým, že im agresívny človek môže ublížiť. Celý svet sa netočí okolo teba zato, že máš hendikep. Nabudúce babku odneste na psychiatriu a nevolajte záchranku. Niekde môže človek zomierať na infarkt kým záchranári ukludnujú agresívnu ženu, ktorá neberie lieky. A ešte sa ty budeš sťažovať.

autor
3. nov 2022

@lalenka33 Tak to sa mali asi pýtať babky. Okrem toho ak máš odvahu pozri si toto:

https://www.youtube.com/watch?v=B0FeUu7g5I4

Ja som u dedka dvere nerozbil. Dokonca som ani nebúchal po liatinových radiátoroch. Policajti tak isto neriešili mňa. Predstav si, že riešili babku. To je zaujímavé však? Myslím si, že ľudia s hendikepom majú tiež miesto v spoločnosti.

lalenka33
3. nov 2022

Točíš dookola to, že máš hendikep ako by si bol jediný na svete. Píše niekto niekde, že títo ľudia nemajú miesto na svete? Nemáš na čele napísané, že máš hendikep. Je úplne normálne v situácii aká bola u babky doma sa opýtať ľudí, ktorí sú tam či požili alkohol. Hlavne keď je tam agresivita a rozbité veci a neskôr clovek, ktorý nevie povedať súvislú vetu. Nemal si na čele napísané, že máš problém s rečou. Nerozumeli ti, tak sa opýtali, či si pil. Záchranári tam boli očividne skor ako polícia, tiež sa musia chrániť. Keď ti príde hlásenie, že ideš k agresívnemu človeku, ktorý rozbíja veci, tak nevieš, čo ťa tam čaká. V drvivej väčšine prípadov je pozadie takýchto prejavov alkohol a drogy. Celý náš bytový dom zažil vyčíňanie susedy a krv z hlavy jej syna zdobila steny ešte do nedávna... takže viem, ako takýto výstup môže dopadnúť a ako vyzerá...