Staré časy vs. nové časy
Co si myslite o tomto porovnavani. Bezne sa vsade objavuju videa a fotografie z cias pred 89 rokom a pod tym su komentare v style. To boli casy, krasna doba, ludia boli stastni, nie ako teraz. Mne osobne to dost vadi a uz mi to lezie na nervy. Preco potom neperu v potoku aj dnes. Budu to ospevovat a tak pojdu zapnut pracku. Budu ospevovat umakartovu panelakovu kupelnu ale to ze cez to bolo citit cigarety a este aj prdnutie od suseda a vsetky pachy na to uz zabudli. To ich robilo stastnymi. Niekedy mam pocit ze jedina chapem tomu ze kazdy sa na fotke smeje lebo ho fotili nie pre to ze je stastny. Este aj auta budu vyspevovat ake boli super. Ziadna klima, posilovac, bezpecnostne systemy..
Aky mate na to nazor vy? Je to nasa historia ale nerozumiem preco sa ludia nedokazu tesit z toho co mame teraz. Je super vidiet v obchode 2 babky ako ospevuju casy minule a stoja pri preplnenych regaloch s plnymi kosikmi. V casoch minulych by o takom obchode iba snivali.
@abbey1 Ale tvoji rodičia zrejme boli o 6:00 už v práci. Aj dnes môžeš končiť v práci o 14:00. Ja napríklad končím o 15:00 a začínam o 8:00. Keby sa mi chcelo chodiť na 7:00, tiež by som končila o 14:00.
Áno, každý mal prácu istú. Ale kto bol šikovný, pracovitý, podnikavý, chcel by dosiahnuť niečo viac, tak v tých časoch nemal šancu. Dnes si založí firmu a môže zarobiť aj milióny, vtedy to možné nebolo. O ďalších obmedzeniach slobody ani nehovoriac...
@viestta tym pranim v potoku som chcela poukazat na to ze aj taku fotku ked vidia a kludne moze byt aj z pred 100 rokov tak budu ospevovat ako bolo super a dnes nie je.
Video som videla tiež, len tu si zase uvedom, ze zeny davnejsie nejak extra nepracovali. Doma už keď prišli byty, deti odrastali, nemali do.coho pichnúť. Je to ťažké niekomu uveriť, naozaj ľudí práca bavila a baví a napĺňa, nie.kazdy to robí len pre peniaze bez záujmu. A ta radost ze ma.peniaze, kwd sa zeny zacali v mestach emancippvat, od nasilnikov odchádzať,, rozvadzat.. to v minulosti podla mna caste nebolo.
A hlavne ta práca bola.vegetka, bola prezamestnanost. Všade bola kopa pracovníkov. Cize žiadne ze ochories a nema kto.za teba robiť. To viem teda aspoň z reči.
Preto pre príklad mala.som.tety, robili ruka.hore v kolektívom, výlety, lazo plazo, po 89 výpovede a viac žiadna práca nevyhovovala - nevladali, veľa prace, toto a hento a tamto. Problém aj malý 100m2 office upratať:D a frflanie na novú dobu, malé 40tnicky vtedy", ako.im nik nedá fajn prácu atď a toto nemôže robiť a hento nemôže robiť... ;) takýto ľudia sa majú zle.
Môj otec je 60tnik a teda jemu skôr ten spoločenský život chyba, vadia mu novodobé prístupy, názory, ktoré podľa neho už s logikou nemajú nič... tie slnieckarske :D ale inak je to moderný chlap :F
Kazda doba ma podla mna svoje vyhody aj nevyhody, skor by som povedala, ze ide o to ako clovek zije a nie aka je doba, teraz mame na vyber toho viac, ci v potravinach, ci inde, ale nebola taka sedava nezdrava doba ako je teraz, ale vsetko zalezi aky si clovek vyberie sposob zitia, ak sadne na cely den za pocitac, tak by bolo urcite pre neho zdravsie keby nebol, ale ak ho vyuziva normalne tak mu sluzi.
@hiro aj dnes ked sa niekto s niekym chce rozpravat tak sa rozprava ked nie tak nie.. inak super foto..
@h2 nemôžeme.chodim na 6-7 do prace väčšinou... to je to :D myslím ze veľa ľudí by rado. Ja ešte ako tak.mozem, v lete to využívam ked v kancelarii je klud a este neprazi slnko, ale služby, obchody,... nie.
V istom smere mohlo byt fajn aj pri prani v potoku, v istom smere moze byt dnesna doba udesna. Zavisi na co sa zamerias a co je pre teba v tej ktorej dobe dolezite a co nie. Pred 100 rokmi nebolo tolko alergenov a alergii, ale deti umierali na zaskrt. Pred sto rokmi zivitelia rodin zomierali vo vojne, dnes pri dopravnych nehodach. Co je lepsie?
Osobne by som vymenila pranie na potoku za to, že by nebolo toľko ľudí s rakovinou napríklad. Ak si chceme povedať o nejakej dobe A, povedzme si aj B.
@abbey1 ja som az velmi stastna.. ak vas strasne trapi moje stastie.
K tým fotkám: myslím, že tu na koníku som pred pár rokmi videla čiernobielu fotku, kde žena vešala nekonečný rad plienok na šnúru pred nejakou chalúpkou, pri nej sa tmolili zo 3 polonahé špinavé deti. Tiež tam boli komentáre, že aké krásne. No neviem. 🤔
@h2 Ale ved jasne. Len som poukazala, preco noze na tu dobu niekto spominat I v dobrom. Uprimne, kolko ludi ma dnes tu moznost pravovat len 8 hodin denne v jednosmennej prevadzke, ziadne dvanastky, vikendy,...?
Ja sama by, som v tej dobe nemohla robit to co teraz. Ani cestovat, ani noje die studivat a zit v zahranici.
Nic nie je len cierne ci len biele. Niekto bol stastny vtedy, niekto teraz. Ideal by bolo vynat pozitiva z tej doby, sucasnej doby a zit idealne.
Snad sa chapeme. Ale aby ma rozculoval komentar pod foto ako autorku? ;)
Kazda doba ma svoje caro, svoje vyhody i nevyhody. Na stare fotky pozeram skor ako na svoju minulost, ked som bola decko a bezstarostne lietala po vonku.
Narodeninove oslavy sme robili vzdy len v kruhu rodiny a rovnako je to aj teraz, ked mam vlastne deti. Ziadne party pre milion spoluziakov. Na kruzky ich tiez velmi nerozvazame, snazime sa, aby ich mali blizko skoly. No problem. Co mi vadi, ze sa decka bojim pustit same von. Sice..starsieho uz ano. A aj to som rada, ze ide, lebo najradsej by vysedavali na mobiloch a pocitacoch.. a chrbty ma vacsina deciek v stave akoby mali cez 50.
@h2 no presne to.. dnes keby takto zila nejaks rodina tak ma socialku na krku.. a spolocnost by ich odsudila naco si robili deti.. ale na foto je to pre niekoho krasne
@abbey1 Ale aj vtedy sa pracovalo na smeny. Úplne bežne. Možno obchody nebývali toľko otvorené, ako dnes. Ale v továrňach a podobne sa robilo na smeny vždy. Dnes má veľa žien možnosť pracovať na skrátený úväzok, o práci z domu ani nehovoriac, také niečo v tých časoch nebolo. Ani rodičovská dovolenka do 3 rokov.
@abbey1 "Uprimne, kolko ludi ma dnes tu moznost pravovat len 8 hodin denne v jednosmennej prevadzke, ziadne dvanastky, vikendy,...?"
Myslim ze to je cca 80% ludi:
https://www.trend.sk/spravy/praca-noci-cez-vike...
Inak automatické práčky v USA bolo tiež v 60rokoch... čiže zase toľko od vynálezu ku nám to netrvalo :D možno skôr individuálne, niekto si ju nemohol dovoliť, niekto neveril... tie kadejaké poloautomaty a tak boli skôr. A teda u nás v rodine sa s takouto prackou tetuse a ani.moja babka rozlúčiť nechceli.
@sara07 s oblečením a jedlom je to u nás u niektorých členov.rodiny dávno tak. Babka.mala.plne skrine komunistických oblečeni ešte, perin atd. (Myslim z tej doby..). Špajze, pivnice natrieskane. Zavaralo sa ako pre armádu. A potom druhá časť kde aj bolo, aj záhrada a dostatok, ale.proste ten prístup bol taky striedmejsi, skromnejši. O mnoho menšie porcie, menej sa jedlo atď. A aj rozdiel vidno veľký medzi.l rozmermi ludi aj zdravím.
A napadlo ti ze im nie je clivo za dobou,ale za mladostou? Uz teraz som postrehla,ze moja generacia zacina spominat na stare dobre casu,zatial v rovine pesniciek,outfitov...Vsak ich nechaj nech si zaspominaju,aj pre mna je zaujimave si pozriet dobove fotky,hlavne z miest ktore poznam.
Autorka zrejme nepochopila,že ľudia neospevuju staré časy preto,lebo im chýba fronta na banany.Chybaju vzťahy,komunikácia,tolerancia,normálni susedia,práca,kde sa nepozera len na výkony,ale aj na ľudí.Vtedy 99% ludi si boli rovni,dnes mame rovných aj tých rovnejsich,mame "našich" ľudí a tých druhých chudákov,ktorí makaju,aby druhí mali čo rozkradať.Mozeme síce cestovať na druhý koniec zemegule,ale za čo.? A o zdravotníctve ci školstve aj škoda písať.Takze automatická práčka ma nezachráni,keď na operáciu treba v bolestiach čakať aj rok.
@portret7 Štatistiky, samozrejme, nemám. Ale je jasné, že to bolo vždy. Možno si to ako dieťa tak nevnímala. Ja si z detstva pamätám zopár holohlavých detí (po chemoterapii). No a v dávnejšej minulosti sa často ani nevedelo, na čo dieťa zomrelo. Napríklad mojej starej mame zomreli 2 deti, ako bábätká (z celkového počtu 7 pôrodov). Nikdy sme sa o tom nerozprávali, bolo to pred narodením mojej mamy ktorá bola najmladšia. Ale podľa toho, čo som počula, predpokladám, že jedno dieťatko malo nejakú vývojovú vadu, lebo žilo len pár dní. Druhé malo niekoľko mesiacov, večer išlo v poriadku spať a ráno už sa nezobudilo, čiže asi syndróm náhleho úmrtia. Obom by sa v dnešnej dobe mohlo dať pomôcť.
Ja sama, keby som rodila pred 100 a viac rokmi, tak tu nie som, ani môj syn.
@denithestrange1993 Ja ked si to tak premietnem tak na socializmus tiez spominam z vacsej casti optimisticky (ale vitazi to len velmi mierne :D )
Preco? Lebo bolo vsetko dane - vsetko malo pravidla, bolo predvidatelne a stabilne. Ziadna sloboda a chaos ako teraz 🙂 Sice sa ma to az tak netyka (aj ked tiez kedy tedy citim trosku nepokoja) ale uplne sa viem vcitit do ludi ktori su v tejto dobe kde ich system nevedie za rucicku strateni. Musia si sami vsetko zistit a vsetko riesit. Nie je to optimalny system pre kazdeho.
@simca06022011 Ale môžeš zmeniť zamestnanie, keď ti niekde niečo nevyhovuje. Môj otec spomína, ako dostal po skončení VŠ umiestnenku, kam sa má hlásiť do práce.bStálo ho veľa úsilia ísť pracovať tam, kam aspoň trochu chcel.
@denithestrange1993 vies co ja by som to tak ani neriesila ale to su reci o tom ze vtedy bolo vsetko super a dnes nic. Ludia su zli, deti nevychovane, rozvody, matky nic nestihaju. A to ma stve ze kritizuju sa mladsie generacie akoby to boli monstra. Pri tom chlapi normalne pracuju a uzivia svoje rodiny ak chcu.na pracoviskach sa nefajci nepije. Deti kazdy vychovava najlepsie ako vie vela sa ucia a ked chcu aj vela sportuju. Rozvody su ale aj tie zeny su stastnejsie a hlavne mudrejsie ze neostanu s chlapom co ich bije a nevera bola vzdy aj alkohol. Kto chcel tak tomu holdoval. A matky stihaju ovela viac nez len deti a domacnosti.
Mali sme šťastnejšie detstvo stále sme boli vonku ,neriešili sa hlúposti každý mal svoju prácu nebolo toľko zavidenia závisti proste ľudia si žili spokojnejšie boli sme si oveľa rovnejší neboli medzi nami až také priepastné rozdiely
@andrejka1974 Nebolo toľko závisti? To nemyslíš vážne. Závisť vždy bola a vždy bude, bez ohľadu na režim.
@h2 nebolo vermi

Tak mysliet si nozes, co len chces. Neviem,kolko mas rokov a ci teda mas co porovnavat.
Ja si zasa myslim, ze nie si osobne velmi stastna v sucasnosti. Inak by ta tak velmi nerozculovali komentare pod tymi foto. ;)
Ved sa nad tym skus zamysliet z pohladu tych ludi, alebo sa nad tym nezamyslaj vibec a nebude ta to rozculovat.
Uz ti tu tolko zien napisalo vysvetlenie a pod tymi foto pravdepodobne pisu ludia, ktori si myslia to iste, alev proste daju pod foto kratky koment a nevypisuju tam litanie.