icon

Staré časy vs. nové časy

20. aug 2023

Co si myslite o tomto porovnavani. Bezne sa vsade objavuju videa a fotografie z cias pred 89 rokom a pod tym su komentare v style. To boli casy, krasna doba, ludia boli stastni, nie ako teraz. Mne osobne to dost vadi a uz mi to lezie na nervy. Preco potom neperu v potoku aj dnes. Budu to ospevovat a tak pojdu zapnut pracku. Budu ospevovat umakartovu panelakovu kupelnu ale to ze cez to bolo citit cigarety a este aj prdnutie od suseda a vsetky pachy na to uz zabudli. To ich robilo stastnymi. Niekedy mam pocit ze jedina chapem tomu ze kazdy sa na fotke smeje lebo ho fotili nie pre to ze je stastny. Este aj auta budu vyspevovat ake boli super. Ziadna klima, posilovac, bezpecnostne systemy..
Aky mate na to nazor vy? Je to nasa historia ale nerozumiem preco sa ludia nedokazu tesit z toho co mame teraz. Je super vidiet v obchode 2 babky ako ospevuju casy minule a stoja pri preplnenych regaloch s plnymi kosikmi. V casoch minulych by o takom obchode iba snivali.

sara07
20. aug 2023

@portret7 bola aj vtedy rakovina, dokonca od určitého veku sa ani neobtažovali to liečit
bola rakovina len sa o nej nehovorilo, dokonca aj rakovina kože pri 8 ročnom dievčati ktoré šupli na kožné oddelenie a celé liečba prosím - naša suseda onkologické oddelenie pre deti proste nebolo a to malo dievča štastie lebo mali docenta v rodine
a také niečo že idem do iného mesta do inej nemocnice len po známosti a uplatku vyber lekara zabudni

autor
20. aug 2023

@andrejka1974 ja nikomu nic nezavidim..

h2
20. aug 2023

@andrejka1974 Bolo. Ver mi. 😉

viestta
20. aug 2023

@andrejka1974 zavist bola vzdy, je to ludska vlastnost, ktora nas sprevadza tisicrocia. Rovnako ako nevera a ohovaranie... Tak isto nas sprevadza laska a dobroprajnost. Kazdy si sam vyberie co co je v ponuke v kosiku vlastnosti. Ten kosik mame k dispozicii odkedy ludstvo je (pozri si co sa pise v greckych bajach, o com su anticke tragedie, pozri sa do Biblie, vsade su tieto ludske vlastnosti literarne spracovane)

sara07
20. aug 2023

ked rozmyšlam jedine čo mi skutočne chyba z komančov
nič iné - pedofil ,alebo vrah ostal sediet a nepustili ho von na nejakú liečbu ambulatnu , tvrdo to hned zatvarali a potom držali na uzde krestanov miestami až moc ale nezasahovali ako teraz do všetkého a nejak neviem prečo krestania boli normálnejší ked si zoberiem vchod čo u nás bývali u rodičov, teraz sa s nimi nedá pokecat vtedy ano, vedela som že chodia do kostola aj kríže mali doma ale boli iní proste prijatelnejší ?!

h2
20. aug 2023

@viestta Presne tak. Veď ani príslovie "Keď mne zdochla koza, susedovi nech zdochnú dve." asi nevzniklo v súčasnosti, keď tie kozy už takmer nikto nechová.

sara07
20. aug 2023

@portret7 a myslíš že černobyl sa neprejavil na rakovine ??????????????? ale ano a riadne, nehovoriac že nechali ludi sa premávat na 1maja popred tribunu namiesto toho aby sa zavreli doma a aspon 3 dni nikam nešli a nechali ludi jest tu zeleninu mliečne veci atd ..

simca06022011
20. aug 2023

na naketo nieco treba napisat, ze ved vy ste nas vychovali :DDD rozvody, spravanie - to nema so spotrebicmi nic. Ja si zase myslim, ze rozovdy su lepsie ako tie bitky a hadky co sa nam tiahli celymi bytovkami takmer denno denne

denithestrange1993
20. aug 2023

@hiro optimalny system nebude nikde a nikdy. Zalezi od jednotlivca. Casom som sa naucila,ze to ako sa kto pozera do minulosti svedci skor o jeho osobnom pribehu ako o dobe. Inak sa na socializmus bude pozerat politicky vazen a inak vysokopostaveny strannik.

sara07
20. aug 2023

@janinah ked bola taká šialená akože rovnosť prečo potom platilo a vo velkom sa uživalo pravidlo
kto nekradne , okráda svoju rodinu
tým nemám na mysli teba zrovna, ty patríš medzi tie poctivé zlaté duše čo držia dôstojnost v našom zdravotníctve ..

h2
20. aug 2023

Ináč, ešte mi tak napadlo: Čenkovej deti sme asi všetci čítali, tuším to bolo voľakedy aj povinné čítanie. Myslím, že viac k tomu dodať netreba.

domak2
20. aug 2023

Toto sa mi tu teraz hodí 😁
Ak si ľudia myslia, že sa ľudstvo zmenilo, tu je sťažnosť ohľadom zlej dodávky mede, z roku 1750 BC

denithestrange1993
20. aug 2023

Tak tam je zas silny vplyv generacnych rozdielov. Neda sa to podla mna pausalizovat a generalizovat kde sa zilo lepsie a kde horsie. V tomto som ja taka splachovacia. Ked mi povie nejaka teta,ze dnes su matky xyz a deti xyz tak len prekrutim ocami lebo viem ze ani oni neboli idealne. Podla mna sme sa ako ludstvo niekde posunuli,v nieco dopredu,v niecom dozadu,sme ini ako nasi rodicia a stari rodicia,nie vsak horsi alebo lepsi.

simca06022011
20. aug 2023

@h2 tak 30roky ;) zase si netreba mysliet, ze inde vo svete inak bolo... :D
Inak chovame kozy :D a susedovi veru zdochli... :D nase sa drzia zatial

petronelag
20. aug 2023

Doba sa vyvíja, inak bolo okolo roku 1930, ako okolo rok 1980, ja som chodila vtedy okolo r.1980 do školy a mala som za úlohu ísť kúpiť chlieb 2x do týždňa, lebo rodičia chodili z práce dosť neskoro. A ceny tých potravín boli lepšie regulované ako teraz, mala som pripravené na chlieb 10,80 korún - to je teraz len nejakých necelých 40 centov a bol to dosť veľký chlieb.

marcellka32
Autor odpoveď zmazal
sara07
20. aug 2023

@petronelag ano aj mne chodili dosť neskoro z práce rodičia
potraviny len do 18,00 a sobotu do 12,00 nič viac - kto nestihol nemal
rožky sme tolko nekupovali lebo chleba nám viac vydržal , tiež som dostávala úplne presne na nákup 😝 neboli žiadne akcie proste tak to stálo vždy

simca06022011
20. aug 2023

@petronelag to z kade mas prepocet 10,8 na 40centov? 1980 a 2023 ? ;)
a hlavne ceny nemaju co byt regulovane. Vies co som niekde citala, ze polozilo ZSSR? Nie politika, nie neviem co. Ale CHLIEB. Nedostatok jedla, tovarov, nespokojnost ludi. Tak asi nie zo srandy. A regulacia tym padom bola na figu, kedze regale boli prazdne.

A kedze priemerna mzda (nie minimalna) bola cca 2700korun, tak dnes si za priemernu mzdu 1327EUR tak si p orovnaj kolko chleba si vedela za vyplatu kupit vtedy a dnes... Tieto regulovane ceny su len na ocko fajn vec.

autor
20. aug 2023

@simca06022011 ale bolo.. napriklad 1.mrakodrap bol postaveny v roku 1885 tu v tom case boli tak drevene chalupky a ludia co nemali ani svoju gramatiku nie to nejakych stavitelov a architektov co by vypocitali nieco take co stoji dodnes.

simca06022011
20. aug 2023

to je zase vecou ekonomiky, potreby a pokroku, tu ten mrakodrap nepotrebovali, kym v usa to su do dnes bezne veci... ;) ani dnes tu nejake mrakodrapy nestaviame, ze? kopec vedcov vynalezcov a odbornikov bolo aj u nas a v okolitych krajinach, o tom niet pochyb. A drevene chalupky sa dodnes stavaju aj v USA ;)
A halvne v komunizme neviem kto by to tu sponzoroval a podporoval.. predtym sa u nas bojovalo dlho a boli tu nepokoje, kym v USA klidek.. tak si tam mohli budovat mrakodarpy.

valeria_h
20. aug 2023

Ľudia mali istotu práce, dnes žiadnu nemáš. Nemohlo sa Ti stať, že skončíš na ulici, neboli exekútori, ľudia sa nedostávali do dlhov, vlastné bývanie nebol nebol nedostupný luxus hodný doživotného zadlženia. Ľudia boli dobrí aj zlí v každom období, ale bolo to kedysi pokojnejšie, dnes je všetko strašne rýchle, je obrovský tlak na ľudí, očakávania a keď ich nesplníš, mnohí prepadnú depresiám, úzkostiam.

mandzula
20. aug 2023

To, ze tu dobu ospevuju babky, to mi nevadi, je to klasicky spomienkovy optimizmus, "milujem" vsak svoje rovesnicky, ktore zdielaju taketo voloviny, pritom samy cely den sedia na socialnych sietach, zverejnuju kazdy prd (neviem teda, kedy a s kym sa teda rozpravaju), potom daju fotku odletu na luxusnu tropicku dovolenku, nasledne nechtiky na volante tak, aby bolo vidno drahu znacku auta so vsetkymi moznymi vymozenostami (ale v statuse je autosedacka hnus), potom nasleduje drink s tropickym ovocim niekde pri bazeniku. Toto je pre mna ciste pozerstvo a pokrytectvo.
Pokojne sa kazdy moze odstahovat na Zajezovu a zit ako nasi predkovia. Na dedinach je kopec starych domov, ktore lezia ladom, dediny vymieraju - kazdy, kto olajkuje takyto status, nech si ide vyskusat, ako sa zilo, zrejme zmeni nazor.
Moji rodicia napriklad prisli z prace o druhej, no tahali doma dalsiu sichtu, inak by sme neboli vyzili, my ako deti sme makali tiez - ja by som toto pre svoje dieta nechcela, takze dakujem, dnes som spokojna.🙂

mircalla
20. aug 2023

Podla mna vobec nenarazaju na materialne veci, ale na to, co pise
@daniela2202
Decka chodili von, hodiny sa spolu hrali. Tesili sa z mala. Dnes je velka cast deti zalezenych doma s mobilom ci tabletom. Ludia sa nestretavaju, komunikuju cez socialne siete. Totalne pomylena doba podla mna - vsetko sama umelina, naspulene selficka, cyper sikana, hejt, kvazi celebrity, influenceri a podobny odpad. Porovnavanie, kto co ma.
Ludia si nehladali partnera podla toho, ake auto ma odparkovane v garazi
Mame slobodu, mozeme cestovat, ale co sa tyka hodnot - totalne sprznena a zvratena doba, co zijeme.

portret7
20. aug 2023

@sara07 ja ale nehovorim, že nebola. Hovorím o tom, že tato doba si nesie tiež veľa negatív. Nie som zástanca socializmu, ale čísla hovoria jasne, mame tu enormný nárast rakoviny a srdcovocievnych ochorení za posledné desaťročia a tato krivka stale narastá. Zomierajú mladi ľudia, čo samozrejme aj v minulosti, ale nie v takej miere. Zivotny styl, ktorý žijeme a doba konzumu ma tiež svoju daň. A podľa mna vysokú, už naša generácia ju cíti a generácia našich deti, pokial nepríde k nejakej zásadnej zmene ju bude cítiť ešte viac.

portret7
20. aug 2023

@janinah velmi výstižne napisane.

mandzula
Autor odpoveď zmazal
mircalla
20. aug 2023

Podla mna toto ale prislo so socialnymi sietami...Ludom totalne hrabe s prepacenim.

portret7
20. aug 2023

@sara07 ja ale nehovorim, že nebola. Hovorím o tom, že tato doba si nesie tiež veľa negatív. Nie som zástanca socializmu, ale čísla hovoria jasne, mame tu enormný nárast rakoviny a srdcovocievnych ochorení za posledné desaťročia a tato krivka stale narastá. Zomierajú mladi ľudia, čo samozrejme aj v minulosti, ale nie v takej miere. Zivotny styl, ktorý žijeme a doba konzumu ma tiež svoju daň. A podľa mna vysokú, už naša generácia ju cíti a generácia našich deti, pokial nepríde k nejakej zásadnej zmene ju bude cítiť ešte viac.

mircalla
20. aug 2023

@mandzula Podla mna mlada generaciu uz ide s nejakym prudom, kazdy chce zapadnut. Akoze mne sa toto, co sa deje nepaci, este tak 15 rokov dozadu som tento pocit nemala. Cize za mna nie socik ci nesocik ale dost sme zmagorili. Uz len to, ze kazde druhe dieta travi vacsinu casu na mobile ci tablete je chore
Teraz som dosla z dovolenky, kde mlade baby sedeli hodiny pri bazene, selfie stick v ruke a nic ine nerobili ako 100 fotiek denne z kazdeho uhla.

portret7
20. aug 2023

@sara07 nemusis písať toľko otáznikov, samozrejme, že sa prejavil. Teraz tu mame xy fabrík a dýchame iba čerstvý vzduch a do obchodov sa dostávajú iba zdravé potraviny a preto rakovina coskoro vymizne.