Sused nám začal brániť v prístupe na pozemok autom
Ahojte,
potrebujem sa poradiť s niekým, kto má skúsenosti so zlými susedmi. Bývame v našom dome už takmer 15 rokov, stavali sme na pozemku, ktorý sa rozdelil na dve časti, nad nami je postavený dom a od ‘hlavnej’ cesty - ulice, máme urobenú súkromnú príjazdovú cestu k nášmu domu po dohode s horným susedom. Oproti našej príjazdovej cesty je na druhej strane ulice postavený ďalší dom. Pozemok má oplotený a za plotom je ešte asi 2-3 metre široký pás obecného pozemku, na ktorom doteraz rástla burina. Keď potrebujeme ísť autom na našu príjazdovú cestu, tak si musíme nadbehnúť cez ten obecný pozemok, lebo inak sa tam nedá vytočiť, lebo na druhej strane našej príjazdovej cesty už pribudol ďalší dom a je tam elektrický sĺp. Bývame na konci slepej ulice orámovanej domami zo všetkých strán, takže sa tam nemôžeme ani nikde otočiť a cúvať k nám na pozemok, ešte tam aj po krajoch parkujú autá. Celé roky nikomu to nadbiehanie nevadilo, na to tam ten obecný pozemok je, inak sa nemáme ako dostať domov, aj starosta bol s tým oboznámený. Zrazu to však starému susedovi cez ulicu začalo vadiť, lebo išiel do dôchodku a sedí celý deň na balkóne a striehne, kedy pôjdeme domov a nadbehneme si cez obecný pozemok - máme potvrdené od starostu, že dedkov pozemok začína až jeho plotom. Navozil tam za Tatru hliny na celý pás a rozostavil sklenené fľaše po okrajoch cesty, aby sme nemohli tadiaľ prejsť autom. Keď sme mu niekoľkokrát zvonili, aby sme si to s ním vyjasnili, tak sa zatajoval a tváril, že nie je doma. On auto nemá a nechal si miesto len pred malou bránkou, aby mohol chodiť von. Volali sme starostovi, že nám bráni v prístupe na pozemok a znečisťuje obecný pozemok a naviezol tam hlinu bez povolenia, lenže sused to poprel a že on nevie, kde sa tam tá hlina zobrala a ešte sme my dostali od starostu, lebo sme mu vyhodili tie fľaše a prešli cez okraje hliny, ktorú sused ešte aj polieva hadicou, aby tam bolo blato a že sme urobili blatové koľaje cez cestu, keď sme vytáčali autom na našu príjazdovú cestu a že máme nový asfalt - 2 ročný, tak sme museli po sebe umývať cestu. Ja už neviem ako to máme riešiť, starosta mal za zlých nás, sused sa schováva pred konfrontáciou a klame, že on to nerobí a ja len tŕpnem, ako sa autom zase dostanem domov a chodím všade, kde sa dá, pešo. Muž chcel, aby sme v noci zobrali lopaty a zasypali mu ten východ od jeho brány jeho vlastnou hlinou a posunuli okraje tej kopy, aby sme si mohli nadbiehať, ale kým bude polievať, tak budeme stále musieť šórovať cestu od blata. Keby starosta dal tú hlinu odstrániť alebo to jemu prikázal, tak by bol pokoj, ale on by si zase niečo našiel. Ja neviem už, čo máme robiť. Auto by sme mohli parkovať niekde na ulici, ale je to zákazané u nás a kto si nechá auto na obecnom pozemku dostane pokutu 300€ a bojíme sa aj krádeže/poškodenia. Moja mama je už tiež starší človek a je za dobré susedské vzťahy a povedala mi, že mu mám doniesť koláč a ponúknuť peniaze za to, že si budeme nadbiehať pred jeho domom na obecnom pozemku, keď chceme mať pokoj od jeho excesov, ale môj muž je proti, že on sa nenechá vydierať starým zákerným dedom. Čo by ste robili na našom mieste?
Chapem, je to na nervy. Skuste teda zo susedom, co tam ma plot sa dohodnut, ze ci by ho neposunul, pripadne sa spolupodielat na nakladoch (alebo stavbe) a posunuti toho plota, ked je to schodnejsia cesta, zavisi, ake mate vztahy. Ved to musi byt minimalny posun a uz to tym autom pojde.
Aha takze problem spravil s tym plotom druhy sused. Uz som si myslela,ze vam vyprojektovali tak nemoznu cestu.
Čo znamená, že susedov plot prečnieva na váš pozemok?
@h2 že ho má postavený z betónových panelov asi 50cm širokých a u neho na pozemku začína plot presne na hranici pozemku a tie panely sú uložené na našej ceste, dával to na nejaké železné tyče, ktoré sú vo vnútri, a o tých 50 cm nám ju tým pádom zúžil, proste postavil plot na našej ceste, aby si nezmenšil pozemok, a kvôli tomu zúženiu sa tam zle manévruje autom z ulice a o tých pár cm si musíme kolesom nadbiehať, aby sme sa presne trafili na príjazdovú cestu. Nadbiehali sme si tých pár cm cez obecný pozemok a starostovi to nevadilo, ale dedovi to začalo vadiť odkedy je na dôchodku, lebo ten obecný pozemok je pred jeho plotom a nechápe, že čisto z asfaltky je tam taký uhol po zúžení, že sa tam nedá autom dobre vytočiť ani pre skúseného šoféra. Tak tam drzo navozil kopu hliny, aby sa tam nedalo nabehnúť autom a na okraj asfaltky naukladal sklenené fľaše a tvári sa, že on to nebol a nevie, kde sa tam tá hlina zobrala. Ešte ju polieva hadicou zo záhrady a tečie tam blato a starostovi tvrdil, že to robí preto, že mu tá suchá hlina prášila na okná. A úplnou náhodou mu ten naničhodník, čo tam hlinu naviezol, nechal vyprataný chodníček presne pred jeho bránou.
Akým právom si sused postavil svoj plot na vašom pozemku? Maximálne ho mohol postaviť pol na pol po vašom súhlase. A nie, že celý hrubý múr dá na váš pozemok a vy ste ešte radi! Veď on vám tým znemožnil bezpečný prejazd po vašej ceste. Toto by som primárne riešila.
@h2 pretože si myslel, že bude žiť bez plota s veľkými psiskami navoľno a zle si postavil dom, nalepený na našej príjazdovej ceste a na jeho stranu by sa mu ten plot nezmestil, už teraz má výhľad z okien do betónu, tak sme to neriešili, kým sa auto na šírku na tú cestu zmestí, lebo stále vyhadzovať výkaly z našej cesty po jeho psoch bolo viac otravné, ako si nadbiehať. Ak by tento plot zbúral, tak by si na svojej strane mohol dať len nejaké pletivo a úprimne sa nechcem púštať do konfliktu s ním kvôli inému susedovi, ktorý sa rozťahuje na cudzom pozemku, na čo nemá právo. Skúsime ísť znovu za starostom a vybaviť si to právo prejazdu a tú hlinu mu v noci vyhádžeme, ak nám to povolí a povieme, že nevieme ako zmizla, tak ako on nevie, ako sa tam zobrala.
No a to, že tento sused sa rozťahuje na cudzom, konkrétne na vašom vlastnom pozemku, vám nevadí? Mne osobne by toto vadilo oveľa viac. A ešte pol metra! Plot sa dá aj oveľa užší spraviť. Betónový plot z hotových dielcov zaberie len pár cm. A aj murovaný z tvárnic, keby použil napríklad 25cm debniace tvárnice, čo je štandard a dal plot z polovice na svoj, z polovice na váš pozemok, zaberie vám max. 15 cm. Pol metra je drzosť a povedala by som, že dokonca krádež! V akej dĺžke vám to zabral? Rozdeľ to na polovicu a o toľko m2 vás sused okradol. A vy sa ešte tešíte, že nebudete VY zbierať hovná po jeho psoch. 🤦🏻♀️ Akože, prepáč, rozčúlila som sa, lebo týmto vám vznikol problém, ktorý teraz riešite s niekým úplne iným, než s jeho pôvodcom.
neni nad to mat stareho kkta co sa nudi..pozemok je obecny by som isla za starostom nech riesi ! ked to tam debil navozil tak to odprace..boha ja by som bola iny starosta ja by som im dala kazdemu takemuto len by lopata ficala jak by odhadzoval haha
@matkamirko Áno, ja som to nemyslela tak, že ten starý je bez viny. Nie je. Ale v prvom rade nemali dopustiť, aby sused postavil plot pol metra na ich pozemku. Najmä, keď im tým znemožnil prístup na pozemok po vlastnej ceste bez zachádzania do obecného pozemku. Veď chodia denne okolo, videli, kde a ako to stavia. Bolo sa treba ozvať včas.
@h2 ja rozumiem, čo mi píšeš, áno je to krádež, ale podľa mňa je iné postaviť plot, čo je potrebná vec a uľahčí život aj susedom, a naprieky niekde vykotiť hlinu. Keby nám ten plot postaví do záhrady, tak mu ho sama zbúram, ale je iba popri príjazdovej ceste, potom už je naša brána a máme svoj plot. Ale súhlasím, že keby postaví iný plot, tak by sme tento problém nemali.
Plot je na pozemku vo vasom vlastnictve, alebo ide do obecnej cesty?

@nwnw keď sme stavali, tak sme sa dostali úplne normálne bez nadbiehania, aj dodávky a veľkorozmerná technika, cestu sme mali presne po okraj pozemku, lenže problém nastal, keď z druhej strany cesty postavili dom a betónový plot, ktorý je presne na hranici a prečnieva na náš pozemok a zúžil nám cestu, my sme to neriešili, lebo sme si úprimne vydýchli, že konečne majú plot a nelietajú im psy po dedine, lenže vtedy sme si museli začať nadbiehať, aby sme trafili presne na cestu a nie do plotu jednému alebo druhému susedovi. Teraz kvôli dedovi, ak to inak nepôjde, budeme musieť ísť do konfliktu s ďalším susedom a dokázať, že postavil plot na našom pozemku a bude ho musieť zbúrať, aby sme chodili bez nadbiehania. Toľko problémov kvôli jednej nelegálnej kope hliny.