icon

Susedova garáž blízko nášho plota

11. sep 2020

Ahojte. Susedovi stavajú garáž. Podľa mňa je príliš blízko nášho plota. Alebo sa mi to len zdá? Máte niekto skúsenosť prípadne vedomosť, či je to ok? Ďakujem.

Susedova garáž blízko nášho plota
medulienka81
11. sep 2020

Presne takto to býva, oni sa ozvú a vadia im banality a oni nakoniec spravia ďaleko ešte horšie a to je v poriadku. Neznášam to, myslím ze sa je načo tešiť. Jak sa ozvete samozrejme to tak nebudú vidieť a začne boj, držím palce. Určite si povedzte svoju, iba blbec to nepochopí aspoň uvidíte co za charakter majú susedia

autor
11. sep 2020

@simca06022011 Ale však sme prišli a urobili nápravu. Ale hentú stajňu nezbúra z dňa na deň? akože nemôžem proovnávať trávu s hetným, čo tam bude stáť celý život.

deti95060810
11. sep 2020

môj sused je tiež nalepený na náš plot - postavil si takú malú búdu na záhrade asi na motyky, rýle apod. ale nemá ani spravené ríne a voda bude padať - stekať zo strechy rovno na jeho pozemok..... od plota je cca 20 cm....

simca06022011
11. sep 2020

on tu garaz vobec nebude burat, mozes si byt ista ;)

deti95060810
11. sep 2020

@simca06022011 ja len aby sa nezhovaďovala na úrade.... 😉

simca06022011
11. sep 2020

@deti95060810 ved nebued sa.... lebo suhlas jej mal mat tak ci tak a oni o nicom nevedia...

matenka
11. sep 2020

Do tusim 15m2 je potrebna ohlaska na stavebnom urade, na ktoru musi mat aj kladnu odpoved, nestaci len ze som ohlasil, vzdialenost nie je dodrzana, jednoznacne napadnut! Ale cakaj aj potom ze vase vztahy budu nenavratne ta tam
Nad 15m2 je to uz na stavebne povolenie, inak aj na ohlasku potrebujes projekt podpisany niekym kto ma aspon minimalne stavebne vzdelanie, netreba hned autorizacne razitko, ale aspon strednu stavebnu s maturitou
Okna zjavne vasim smerom nema co je ok, ale odkvapy by ma zaujimalo ako bude viest a hlavne kam odvadzat

simca06022011
11. sep 2020

@matenka 25m2

deti95060810
11. sep 2020

ja mám tiež takého blbca suseda....no hovädo čo ostalo na dôchodku a nemá čo na robote....čokoľvek spravím, už ma prídu skontrolovať zo stavebného či je to ozaj dobre....
Niekedy aj ľutujem pracovníkov na stav. úrade že musia riešiť takéto žabo - myšie vojny....🙄

matenka
11. sep 2020

@simca06022011 ano, jasne, mam tam preklep 😂, ma to byt 25m2 a musi byt samostatne stojaca

simca06022011
11. sep 2020

@matenka a ohlasku na drobnu stavbu si nakreslim aj na kolene hocikedy, aj kuchynu aj pristresok som robila sama. A teraz aj pivnicu ide.Jedine co sa vyzaduje je stavebny dozor alebo dohlad alebo ako sa to vola, ak to nebude vykonavat odborna firma

deti95060810
11. sep 2020

@matenka
1.nie 15 , ale 25 ....😉
2. a musia byť odkvapy? ríne? lebo môj sused nemá a voda mu steká rovno na jeho pozemok - zo strechy.... stavbu pomerne malú má cca 20 cm od plota - možno ani to nie

modrava
11. sep 2020

@simca06022011 ak sa vyznas... prejde mu kolaudacia ak nedodrzal ten odstup od plota? teda v pripade, ze to ma nad 25m..

matenka
11. sep 2020

@simca06022011 ak mas nejake stavebne vzdelanie tak ti to vezmu, u nas na urade nevezmu bez prislusneho vzdelania, inak slovaci su vseznalkovia, vsetko na kolene spravia ☺️

matenka
11. sep 2020

@modrava ak ma stavebne povolenie a znamosti tak prejde

deti95060810
11. sep 2020

@simca06022011 stavebný dozor pri prístrešku na auto do 25 m2? Alebo hoc akú búdu na motyky - čo by tam staveb. dozor robil....

matenka
11. sep 2020

@deti95060810 ano, musia, toto je presne o tom, ze doma na kolene si spravia, dnes ti to este aj ludia pridu skontrolovat, ci to neodvadzat do mestkej kanalizacie, totizto voda musi ostat na pozemku

simca06022011
11. sep 2020

@deti95060810 a nema to on len taku postavenu budu z dreva? co ani zakaldy nema riadne? :D lebo to aj nas sused na naradie postavi a nie nema to nic. Inak ano riadna stavba musi mat, ved nemoze len tak tiect susedovi. MOji napr susedia davali z nasej strany ryny aj na volieru pre psa, aby to zo strechy netieklo ku nam a na plot, ale tecie to tiez do suda.

simca06022011
11. sep 2020

@deti95060810 nie je to dozor, inak sa to vola, nieco ako odborny garant tej stavby. Nemoze si to ferko mrkvicka sam postavit aby mu to potom padlo na hlavu, alebo susedovi :D Ale to len ak sa to robi svojpomocne, inak sa tam pise vyhotovitel, tj firma co to bude stavat.

simca06022011
11. sep 2020

@matenka u nas vezmu kazdemu. Skontorluje vsetko co tam je a vybavene. Je to ohlaska a nie projekt. nikde nie je napisane kto a ako to ma robit, peciatka nutna nie je. A ja veru okrem toho co som sa naucila pri cirkusoch okolo nasho domu, som ziadne stavebnictvo nestudovala. Mala som hotove projektny na inu vec na dvore, a podla toho som sa odpichla. Na urade mi to pozrela, ci je vsetko a zobrala.

deti95060810
11. sep 2020

@simca06022011 myslím že to nemá ani poriadne základy....

simca06022011
11. sep 2020

@deti95060810 no tak to nie je stavba... je to budka a na to mu netreba nic, stavba je pevne spojena zo zemou, alebo pivnica ako teraz riesim :D tie mini domceky co predavaju v obi a kadetade su take, vacsina ludi to len pripevni "hocicim" do zeme a hotovo. K tomu im nic netreba.

deti95060810
11. sep 2020

@simca06022011 tak to som zvedavá...postavili sme prístrešok na auto - papiere máme.... len staval to jeden pán dôchodca - robil celý život v stavebníctve, nemá firmu - to len po známosti plus pomáhali mu chlapi z našej rodiny.... ale zas mali sme projekt od projektanta. Môžem čakať problémy? prístrešok je ako drobná stavba....

missdiva
11. sep 2020

Ked ste mali s nim konflit tak by som bola extra rada za tu garaz (aspon na nich menej uvidite). A pred ten pletivovy plot by som dala dreveny a pred to este stromy nech mam od nich pokoj a vacsie sukromie.

matenka
11. sep 2020

@simca06022011 zjavne sa nerozumieme, peciatku maju len autorizovany inzier, cize plus prax, skusky a velke projekty, cize nie inzinier ktory skonci skolu, tak isto nie clovek so strednou skolou
Neviem kedy ste toto riesili a je dost mozne ze kazdy stavebny urad ma ine podmienky, nas ma taketo a malo by to tak by vsade, lebo potom si niekto ako pisete zbucha nieco sam na kolene, bez urazky, ani ja nejdem liecit ludi alebo ucit na skolu, vsak som si otvorili uja googla

matenka
11. sep 2020

@deti95060810 ak to nemate pevne k domu, tak staci ohlaska, ktoru pan pred vami co staval podal a nikto nepride nic kontrolovat

simca06022011
11. sep 2020

@deti95060810 s drobnou stavbou ti nik nebude robit problem

@matenka ja zjavne rozumiem, ty nerozumies. Pretoze, nakreslit pristersok, alebo altanok podla papiervo co ti da realizator, alebo tesar, alebo ktokolvek nie je ziadna veda. napisat k tomu par teplych slov o tom ako sa bude nakladat s podou, ako sa urobia zaklady a z coho, aky material sa pouzije, aka bude strecha a ako sa odvedie voda, zlikviduje odpad a podobne somariny co je tak 1-2 A4, dokaze kazdy gramotny clovek co to videl niekedy. urcite to nedokaze niekto, kto projekt nikde nevidel. A ked niekto ide stavat budku za 500EUR, tak isto da dalsich 200 projektantovi, plus este mu bude treba na ukoncenie stavby ak to urad vyzaduje aj geodeeta a co ja viem co ... z nejakeho dovodu sa to vola ohlaska, je to zjednodusena vec pre ludi. Su ludia co si dokazu urobit vela veci a lepsie ako profik (a viem, prave orpavujeme veci po mudrom statikovi s peciatkou, a vymenili sme uz 2 architektov k jednemu projektu). A len tak medzi recou v takom madarsku, nemusia ludia riesit ziadne ohlasky, ziadne povolenia kominov na grily, vraj ani hromozvody tam nemaju vsetky domy... :D a nevidim, ze by im tam budovi padali na hlavy. Cize ak netreba peciatku, nevidim dovod chodit niekde po odbornikoch, samozrejem, ked si nie som ista a potrebujem riesit, ako teraz s pivnicou, tak oslovim odbornikov. Su ludia co to nevedia, mozno maju u vas skusenost, ze to nedeli robit na kolene, a teda zaviedli takuto podmienku. Ja mam pocit, ze tu by mi to ani nemal kto nakreslit... ja som hladala projektanta na prvy pristresok na auto hadam 2-3 mesiace a potom som sa na to dala sama :D

deti95060810
11. sep 2020

@matenka inak už to riešili aj odborníci v jednej tel. relácii, že čo stavebný úrad to si každý inak vysvetľuje zákony....preto by chceli pozrušovať Stavebné úrady čo sú po dedinách na OU a spraviť jeden veľký Stav.úrad v meste....
skús si pozrieť reláciu na Jednotke Občan za dveami - tam to krásne vidieť kto si ako vysvetľuje zákony.... 😉

deti95060810
11. sep 2020

@simca06022011 tak môj sused je opak .... behá po úradoch o dušu.... A pritom je od jeho pozemku stavba 5 m....😉

marsmykkok
11. sep 2020

Pozemok si povinná zo zákona udržiavať a teda minimálne raz-dvakrát ročne kosiť. Takže tu sa na neho čo hnevať nemáš.