icon

Susedova garáž blízko nášho plota

11. sep 2020

Ahojte. Susedovi stavajú garáž. Podľa mňa je príliš blízko nášho plota. Alebo sa mi to len zdá? Máte niekto skúsenosť prípadne vedomosť, či je to ok? Ďakujem.

Susedova garáž blízko nášho plota
Strana
z5
deti95060810
11. sep 2020

@hederamonstera to sa poriadne mýliš že na svojom pozemku si môžeš robiť alebo stavať čo chceš.... asi si toho veľa nestavala že?

deti95060810
11. sep 2020

@nina004 pri drobnej stavbe ? to sa mýliš, ja som to riešila v lete ... sused nalepil tiež nejakú búdu na môj plot a podľa stav. úradu nemusí byť žiadne 2 metre , ba ani meter.... môže byť nalepený len aby mu odkvap išiel na jeho pozemok... to čo píšeš nie je pravda...

deti95060810
11. sep 2020

@nina004 záleží aká je veľká garáž...či to bude drobná stavba, alebo potrebuješ stav. povolenie

klariska1
11. sep 2020

Moji rodičia riešili niečo veľmi podobné, ak nie to isté, so svojim susedom...takže úplne Ťa chápem a viem, čo prežívate...ich sused má tiež tak postavenú garáž (už dlhé roky), vzdialenosť od pozemku je síce dodržaná, ale presne - zo strechy im steká voda tesne za plot...riešili sme to najprv slušným dohovorom (viackrát), potom cez starostu, ten mu niečo prikázal, nejakú kozmetickú úpravu tam urobil, ale problém de facto zostal...ale čo je horšie, úplne to pokazilo susedské vzťahy, sused je vulgárny, začal robiť naschvály, poštval proti nim celú ulicu a podobne....je to hrozné....Páči sa mi, aká si asertívna, určite to tak nenechajte, riešte to teraz, kým sa ešte dá dohodnúť, lebo tak budete mať peklo celý život

nina004
11. sep 2020

@deti95060810 My to riešime teraz a na stavebnom úrade mi bolo povedané,že všetko musí byť od plotu min.2 metre,dokonca aj stavba bez základu ako záhradný domček alebo retenčná nádrž. Iba po dohode so susedom a podpísaním výnimky to ide urobiť aj na bližšiu vzdialenosť. Tak neviem. Píšem len ,čo mi povedala pani,ktorá nám kolauduje barák. My sme si chceli urobiť prístrešok na auto vedľa domu,ale vzdialenosť od plotu by bolo menšia ako dva metre. Nevyhovovalo by to kôli odtekaniu vody a kôli požiarnym opatreniam. Možno by sa to dalo nejako vyriešiť. Nám navrhovala urobiť vysoký betónový plot medzi nami a susedom,ale to sme zavrhli a urobili sme si parkovanie inak. 🤷

oblecenie99
11. sep 2020

Ja už len tak všeobecne si dovolím poznamenať,že nikdy som nechápala,už ani počas štúdia na vysokej škole,ako môže toľko právnikov vyžiť v tomto štáte?Pri takýchto a podobných diskusiách sa tomu už vôbec nečudujem,právne povedomie je v tomto štáte totálne nízke,a nemám ani na mysli bežných ľudí,jasne,že nemajú ako vedieť konkrétne právne predpisy najmä tie,s ktorými sa stretávajú raz za život,mám na mysli ľudí,čo s tým REALNE dennodenne robia,ako tie spomínané úradníčky na stavebnom a pod.To je nonsens,ako ľuďom radia,len v tejto diskusii sa tu vystriedalo plno tvrdení o "povinnom odstupe" medzi stavbami,aj drobnymi,raz 700 metrov,raz meter,raz 2 metre,či treba alebo netreba,s dodatkom,že ide o aktuálne info priamo od kompetentného organu.Aj po rokoch praxe ma neprestáva zaráżat a fascinovať lenivosť kompetentných ľudí naštudovať aktuálne právne predpisy,s ktorými robia.A nemajú problém aplikovať blbosť,resp.neaktualne alebo ešte lepšie,nikdy ani neplatne nariadenia v praxi a šikanovať tým dotknuté osoby.

modrava
12. sep 2020

ze sem este nik necapol nejaky link a kus zakona, paragrafu, predpisov...

ktochytavzite
12. sep 2020

jemu vadi burina a vy mate byt okns takou barabiznou?No toto je pristup,otras

deti95060810
12. sep 2020

@nina004 ahoj... to je to, čo kritizovali v jednej relácii v telke.... Každý stavebný úrad si vysvetľuje jednotlivé zákony po svojom... a na dedinách je to hotová katastrofa.... Napr. už som písala vyššie ako to je v skutočnosti - u nás čo som volala ja v lete pred cca 2 mesiacmi.... sused si postavil nejakú búdu asi 20 cm od plota....😉 podľa dedinského stav. úradu je to Ok.... Tak a teraz kde je pravda....
váš prístrešok mal nad, alebo do 25 m2? Lebo aj to je rozdiel....

simca06022011
12. sep 2020

@modrava capla som hneď na začiatku 😉

simca06022011
12. sep 2020

@deti95060810 stavebný zákon je jedna vec ale úpravuju to aj iné predpisy, každá dedina ma svoj územný plán, svoje podmienky výstavby.

modrava
12. sep 2020

@simca06022011 tak sa to stratilo v tom boji o metre stvorcove a centimetre od plota 😀😀😀

simca06022011
12. sep 2020

@modrava inak je tam všetko napísane, takže zbytočne dohady o tie centimetre od plota 😂

hederamonstera
12. sep 2020

@deti95060810 stavala ;) ale vsak zakon splnil

lenkassk
12. sep 2020

@deti95060810 súhlasím. Ak to nie je obytná miestnosť, ale garáž, sklad, atď. hranica od plotu nie je stanovená. Môže si to aj na hranici postaviť ale odtok, lapace snehu [ak je sklon strechy myslím 20 alebo 25 ° ] musia byť zabezpečené. Riešili sme teraz niečo podobné na stavebnom úrade a toto nám povedali.

veronika33
27. apr 2021

ako to nakoniec dopadlo?

Strana
z5