Susedovi sa nepáči náš plot
Dobrý deň
Chcem sa spýtať, či ma sused právo ma rozhodnutie o plote, že aký tam on chce..?
Jedna sa o to. Že u nás to funguje tak, te každý sused robí plot z ľavej strany a my tak robíme so susedom teraz. A nieje moc nadšený s plotom. Chce betónový, no my sme dali 3D plot klasicky pletitvovy, čo dáva veľké % ľudí… čo máme robiť ?
Ďakujem.
Plot ešte nieje vo výstavbe ale finančne sa nám skôr oplatí spraviť tento plwtitovy ako betónový. Peniaze potrebujeme na iné veci v dome.
@chillibubble že si obce a mestá môžu určité parametre regulovať samozrejme viem. Myslela som to skôr tak, že by mal nejaký zákon explicitne zakazovať/prikazovať nejaký druh plotu...
nasla som napr. toto
i) Oplotenie v polohe uličnej čiary žiadame riešiť max. do výšky 1,8 m v kombinácii nepriehľadných
častí (plné murivo s nikou na odpadové nádoby, elektromer, plynomer) a transparentných častí
v pomere 30 : 70. Za oplotením doporučujeme realizovať výsadbu vysokej celoročnej zelene ako
optickej bariéry proti hluku a prachu.
j) Oplotenie medzi pozemkami žiadame realizovať max. do výšky 2,10 m – pletivo, prípadne pletivo
v kombinácii so živým plotom. Nesúhlasíme s plným oplotením.
neviem, do akej miery je zavazujuce slovne spojenie "nesuhlasime s plnym oplotenim". ak si niekto sa betonovy, tak neviem ci by mal problem. nesuhlasit mesto moze, ale mozno je to tak vsetko...
@chillibubble asi tak nejak to je. Ono žiadne VZN nemoze byť v rozpore so zákonom, alebo “nad zakon”, a ten jasne vymedzuje podmienky… 🤷♀️
@tiezjedna
@chillibubble
Ved uzemne plany riesia take detaily na stavbach ako priecelia v tom ponimani aby sa hodili do razu obce, alebo ulice cize mi pride nelogicke, aby nejaka stavba musela splnat to ze ma sedlovu strechu, ale bolo by to jedno ze si pred ten dom bachnu plot cez ktory to priecelie ani nie je vidiet.
@veroonr To odkedy sa vo velkom zacali stavat tieto vezenske ploty? Uz som na Slovensku davno nebola. Ked si to niekto za mojich cias postavil, kazdy si o nom myslel ze zije na sposob mafiana. Zarucene nieco nelegalne a tajne.
Neverim ze normalny clovek si toto postavi pred dom.
@andreatytler ak ten plot nezasahuje do verejného priestranstva alebo komunikácie, dodrží výšku max 2 metrov, nevyžaduje terénne úpravy kvôli ochrane infraštruktúry, tak obci musí byť šuma fuk, či si ho postavíš. Na takýto plot ani nepotrebuješ stavebné povolenie. Že si za betónovým plotom niekto predstaví mafiána z 90tok je len úsmevný problém jeho fantázie... Tu v našej zástavbe by muselo byť úplné mafiánske doupě😎
@tiezjedna tie betónové ploty by mali zakázať zákonom aj z bezpečnostného hľadiska
@andreatytler ver tomu, že postaví. Ja som bola teraz na Sk po 6. rokoch a len som čumela. V nových domoch takmer štandard, keďže sa stavajú bungalovy z domu trčí len strecha, niekde vidíš aj kúsok z okna a dokonca aj pri starých domoch, kde sa nasťahovali mladí si pomenili ploty za betónové múry. A to moji rodičia žijú v slušnej dedine, kde nie sú žiadne osady a nie je potrebné sa brániť nejakým nájazdom spoluobčanov…
Prečítaj si príspevky, stavajú si to preto, aby sa nemuseli zdraviť susedom, mohli si vypit “v klude” kavu, alebo aby suseda nevidela, že miesto trhania buriny ležia na lehátku …
@sisaka citala som nedavno jeden clanok akurat o tychto plotoch a jedna pani to tam presne pomenovala. zahrada a terasa je pre nu predlzena obyvacka, zvacseny obytny priestor, kde chce mat sukromie. ok, kto na to ma, nech si kupi 2000m2 pozemku za 300 000€ a da si priehladny plot. ale ti co chcu byvat v dome radsej ako v byte aj ked rozlohu maju len o kusok vacsiu a chcu mat sukromie, nech si maju ploty ake chcu.
@kvietocek87 to je napr.?
Vy si na svojom pozemku môžte dať plot, aký chcete. Jasom oplocoval všetky strany, keďže sused plot nechcel. A tiež to na dedine fungovalo, že sa oplocuje jedna strana od suseda. Pozemok 125 m dlhý. Pri našej terase od suseda som dal betónový v dĺžke 20 m a neľutujeme. Zvyšok je klasické pletivo. Predražilo sa to o cca 2000 eur, ale stojí to za to. Zvážte to aj takto. Keď Vám ide hovoriť o tom, aký máte dať plot, tak by som nechcel, aby mi stále niečo hučal, keď budete vonku, trebárz na terase ako je to v našom prípade.
@chillibubble Ale to sa tak nerobi, ze vidis obrazok v casopise kde je Beverly Hills vila s terasu ktora je pokracovanim obyvacky a rozhodnes sa take nieco urobit uz seba doma v Bernolakove. Ten ohavny vysoky mur hned vedla tej terasy nevadi… hlavne ze je ta terasa. Hned ma clovek pocit ze si zije ako milionar.
Ti co nemaju na velky pozemok sa nemaju hrat na prachacov a tvarit sa ze maju sukromie na luxusnej terase. Oni maju zivot za betonovym murom.☹
@andreatytler to bolo napisane obrazne. nebolo to myslene, ze ma velku drahu terasu. ale ze svoju obycajnu terasu a oblast okolo nej povazuje za cast obytneho priestoru. hlavne v lete. a kedze dnes sa pozemky parceluju na malo m2(a mne to dost vyhovuje, kedze nepotrebujem mat velku zahradu a len tam kosit travu), tak velke pozemky sa uz velmi kupit ani nedaju. jedine ze by niekto skupil 3-4 vedla seba. ale je to zvlastny nazor, ze ma byvat v dome len ten co ma na velky pozemok... taki skor ostavaju v mestach, lebo za tu cenu by mali velky byt v centre mesta, bez dochadzania.
@tiezjedna Obci vobec nemusi byt sum a fuk kto ma aky plot. Existuju take veci ako krajinny obraz, malebnost, spolocny charakter zastavby. Rakuske dedinky nie su malebne iba koli muskatom v oknach ale aj koli tomu ze domy A PLOTY na ulici spolu ladia. Ludia to v minulosti aj na Slovensku brali automaticky ze pri vystavbe domu sa prihliadalo k tomu ci sa ich novy dom a plot hodi do celkoveho charakteru zastavby v ulici, alebo obci.
Zivot za zeleznu oponu so zdravym rozumom nechces a preto si rada ze nie je zakon ktory by ti urcil aky plot postavit a tym padom mas moznost zit za vysokym betonovym murom. To je fakt zdravy rozum toto.
lebo v dnesnej dobe stoji taky 500m2 pozemok aj 100 000€. dom dalsich 150-200 000€, takze clovek co vie dat za byvanie 300tis. € nema byvat v dome lebo na to nema. hm...
@chillibubble To je jedno ci je terasa draha alebo nie. Podstata je v tom ze na nej chce zit akoby zila v obyvacke. Zije sukromny zivot vonku na terase a tym padom potrebuje aby na tu terasu nikto nevidel. To sa da len v tej vile s velkym pozemkom. Ak si musis to sukromie umelo vytvorit betonovym murom, iba sa na nieco hras. Chces luxus sukromia ktory poskytuje velky pozemok, ale nan nemas.
Ak mam problem s tym ze ma sused vidi ako si pijem na terase kavu, tak nepojdem na tu terasu, alebo si kupim dom niekde na Hrinovskych lazoch.
@andreatytler Na Slovensku si mnohí ľudia radi nahovárajú, aká sme my konzervatívna krajina, kde nám ešte záleží na tradičných hodnotách ako je komunita, ale s prepáčením, je to hlúposť. Vidíš, že ľudia sa oháňajú tým, že nechcú komunizmus a do protikladu k tomu dávajú, že si na svojom pozemku môžu robiť, čo len chcú. Úplne im uniká fakt, že sú súčasťou komunity a absolútne ich nezaujíma, čo je za tým ich majetkom. Takže slovenské sídliská vyzerajú ako slumy, lebo každý má právo si svoj balkón vymaľovať sladkou ružovou, aj keď sused z jednej strany má zelenú a z druhej oranžovú farbu. Každý má právo vymaľovať si svoj panelák ako chce, bez ohľadu na okolie. Slovenské satelitné mestečká z rovnakého dôvodu často vyzerajú ako väzenské dvory. Ale budeme ochkať nad tým, ako krásne sú tyrolské dediny, alebo škandinávsky vidiek... tak ale tam sú to samí komunisti, čo si nemôžu na svojom majetku robiť, čo sa im len zachce.
@annm81 Uplna pravda. Skoda.
@luccija my sme tiez chceli teraz pred dom, ze nechame otvorene a az od hranice domu pletivovy alebo nejaky (podla financii). Staviame na dedine a teda co sa tu nastahovali novi ludia, tak maju svoje domy, svoje dvory, ale psov vencia na cudzich pozemkoch. A majitelom psov nevadi, ze pes surovo cura na inych vchodove dvere. Minule vyjdem z domu a na mna pes kuka, tak som sa zlakla. A panicka, nebojte, on je len zvedavy a my dvere ocurane!!!! Kokos, reku este raz a nech si ma nezela. Lenze zial, to su ludia nepoucitelni a stale mame "potreby od psov" na nasom. Cize ci chceme alebo nie, radsej si dame vpredu aspon nejaky nizky ozdobny plot, ako keby mi mal skalku a predzahradku s kvetinkami niekto dennodenne nicit 😢

@chillibubble textília na plote je nutné lowcost zlo... mali sme kedysi ako "prvú pomoc" nie kvoli výhľadu, ale aby sme aspoň trošku odclonili bordel, čo nám nalietaval z poLa, male sme čerstvo vysadný trávnik... Ale ako píšeš, pekný betónový plot nevadí, je praktický a takmer bezúdržbový. My sme dali kvôli veľkosti pozemku prednosť živému plotu (na jednej strane jilm a vtačí zob). 4 roky a nie je vidieť vľavo, vpravo, ani na poľa...👍
@andreatytler ja som naopak rada, že neexistuje žiaden zákon, ktorý by prikazoval, aký plot si má kto na SVOJOM pozemku vybudovať! Smrdelo by to dobou, ktorá tu 40 rokov bola a ktorú nikto so zdravým rozumumom už nechce👍