icon

Syn chce byť učiteľ

vamajka
16. feb 2018

Chcem sa spytat mate syna ktory studuje na pedagogickej fakulte? Zvlada to? Syn chce ucit AJ a dejepis alebo AJ a SJ.Nie som z toho moc nadsena, lebo ved vieme , ze ucitelia su platovo podhodnoteni. Drzi ho od 6triedy ZS a tento rok rozposielava prihlasky. O inej skole nechce ani pocut len pedagogicka. Uciteliek sa chcem spytat aka kombinacia je lepsia AJ a SJ alebo AJ a dejepis

eliska13
16. feb 2018

@fra tak to je ten ideál, ale či tie rodiny žijú v pohode a ako sa cíti chlap či žena, ktorá to ťahá zaňho to nemôžeš vedieť.Len nie každý chlap učiteľ si nájde ženu IT🙂pre mňa by to bolo zle, keby som zarobila viac ako muž a ja by som musela do práce a on by bol doma s dieťaťom.A možno sú to len otcovia, ktorí pracujú na smeny neidealizuj si to🙂

fra
Autor odpoveď zmazal
janinah
16. feb 2018

@fra a vieš ako sa cíti ten menej zarábajúci chlap? ja som stará garda,finančne má rodinu držať muž😉 žena má držať domácnosť a výchovu detí,fungovalo to tak stáročia a zrazu sa ideme tváriť,že to nebolo dobré?

eliska13
16. feb 2018

@fra momentálne..., ale pri učiteľovi to tak máš roky a bez perspektívy vyššej mzdy, ak nerátam nejaké tie bokovky.A vyššiu mzdu u ženy skôr zle znáša mužské ego ženy sa často tak nejak prispôsobia🙂

meggyinka
16. feb 2018

A mozno po skonceni vs bude "len" pekar alebo hocico a bude rad ze vdaka super vzdelavaciemu systemu tu u nas ma vobec nejaku robotu. 5 rokov je este velmi daleka doba kym skonci a ci vobec. Tym nechcem byt negativna no myslim ze darmo ho budes presviedcat nech ide hoc aj za zubara ma uz svoju hlavu a vie co ho bavi alebo bude bavit

danulicek
16. feb 2018

ja mimo tvojej povodnej otazky, aka je lepsia kombinacia, ale - ja som chcela byt vzdy ucitelka, snivala som o tom od zakladky. pri podavani prihlasok na VS otec zavelil, ze ak pojdem na pedagogicku, skoncila som unho (neriesme prosim, ako si take nieco mohol dovolit atd, proste to tak u nas fungovalo). tak som vystudovala to, co sa pacilo jemu a mna to vobec, ale vobec nebavilo. ani po skole som sa tomu nevenovala. vysku som skoncila cca 8 rokov dozadu. teraz chodim prvy rok externe na pedagogicku do Trnavy za vydatnej podpory celej rodiny na cele s mojim ufrflanym tatkom; studujem to, co ma bavi a to, co som chcela vzdy robit a verim, ze raz budem ozaj ucitelka v MS 🙂 stve ma vsak jedno - skoda tych stratenych rokov a nedorozumeni s rodicmi kvoli mojmu pracovnemu zelaniu... tak drzim palce, az je spokojny aj syn, aj vy ako rodicia 🙂

sassannka
17. feb 2018

@vamajka Zase to máš pomýlené. Tak si predstav, môj manžel toľko, ako píšeš ty, ani nemá. A sme 4-členná rodina. Ja tri roky doma. Splácame hypo na dom. A máme aj dve autá. Aj na dovolenku bolo v lete, síce len na Slovensku, ale inde by som ani enchcela kvôli deťom. Absolútne nemám pocit, že by sme živorili, dokonca si doprajem, čo ma teší, deťom kupujem každý mesiac nové oblečenie a pri potravinách vôbec nepozeráme na ceny. Stále sa držíš toho svojho, ale asi máš problém ty, že by si nedokázala s takých peňazí vyžiť. Asi u vás idú von oknom. Je to len otázka hospodárenia.

eliska13
17. feb 2018

@sassannka a teraz porozmýšľaj koľko Vám rodičia na niečo prispejú či niečo dajú mäso, zeleninu....ak naozaj nič, tak carujete z menšieho platu ako 1200 eur platiť hypo, nájom, stravu, benzín do 2 áut, poistky, mobily je naozaj úžasné a ešte našetriť na letnú dovolenku čo i len na Slovensku.

siska53
17. feb 2018

@vamajka nez dostuduje,moze to byt inak a vacsina ucitelov si tak ci tak este privyraba.
Nas maly by napr.ocenil ucitela a teraz na 1.srupni.... Zatial je prvak,takze tam to zial nehrozi..
Drzim.mu paste..su aj ucitelske rodiny, mozno tazsie,ale ziju.
Muzovi rodicia ucili prave preto,ze by boli s detmi a mali vykryte prazdniny. A nestradali,aj k moru chodili,i do Tatier. Vzdy si ale samozrejme privyrabali aj a svokra robila do vysokeho veku 75r.

mijo53
17. feb 2018

ak ho to veľmi baví a asi áno, keď už chce toto povolanie od 6. triedy, nech to študuje, ja by som povedala, že anglický jazyk - dejepis. Mladí dnes môžu ísť do celého sveta, čítala som príbeh jednej slovenky, ktorá žije na Novom Zelande 11 rokov, mala cez 40 rokov keď ju ako riaditeľku školy odvolali /neučí tam/, ale písala, že učitelia a lekári sú tam najlepšie ohodnotení. Učiteľ tam ročne v prepočte zarobí do 2 miliónov EUR, to len u nás sú učitelia neohodnotení, lebo tých všetkých čo veľa zarábali akoby ani učitelia neučili, oni spadli múdri z neba

hettinka
17. feb 2018

@siska53 za sociku boli učitelia pani, služobne byty, dovolenky z ROH a platy na vtedajšie pomery mali kráľovské.

eliska13
17. feb 2018

@mijo53 len, aby si ako učiteľ vôbec zaplatil tu letenku do sveta

dai
17. feb 2018

@vamajka ahoj. Ja som studovala germanistiku a historiu - podla mna krasna kombinacia... aj je asi horsie ako nj z pohladu neskorsieho uplatnenia sa - odporucila by som mu iny jazyk - aj uz viac menej hovori kazdy - moja dcera sa ho uci 2hy rom a v pohode sa dohovori, rozumie filmom lepsie ako ja pomaly ( a to ja v aj hovorim kazdy den...) deti dnes su anglictinou atakovane na kazdom kroku...

Ja som Dostala po skole ponuky mimo ucitelskych hlavne kuratorske - zial pre mna s velmi nizkym platom - nevyzila by som z neho v ba takze napriek mojim tuzbam som sa tohto sna vzdala - mozno teraz s 3mi detmi sa k tomu vratim🙂 ( ale teda len vdaka tomu ze muz zarobi nadstandard)
Muzi ucitelia su podla mna genialni vacsinou a je mi velmi luto ze nase deti ich nemaju viac - ja poznam osobne 3och a teda zmyslom pre humor, inovativnostou a celkovou radostou z ucenia sa s nimi maloktora ucitelka moze porovnat - 2ja su ucitelia mojich deti nastastie neplateni slovenskym platom ... 1 bol moj kamarat - syn ucitelov, jeho najvacsi sen od mala ucit - vydrzal dlho , dostal vela oceneni, vela projektov pre svoju skolu ziskal - ucitela robil v ba - pisem ze robil lebo zial ked sa ozenil tiez s ucitelkou tak si to uz nemohol dovolit robit ( a to tahal este nejake platene kruzky, doucovania a pod.) Plus to vzdal aj kvoli kolektivu uciteliek ktore s velkou nevolou vitali kazdy jeho novy napad - inovativnost zial v nasich prestarlych kolektivoch nie je velmi vitana - to mam od viacerych spoluziacok ktore sa ucitelkami stali...
Synovi drzim palce - nir je nic krajsie ako si v praci splnit svoje sny a k tomu z toho dokazat vyzit😉

vilma7
17. feb 2018

Myslím si že tvoj syn by mal ísť študovať po čom túži on a nie čo by si chcela ty. On bude potom to povolanie vykonávať a ak neskôr v realite zistí, že to nie je to, čo si predstavoval, stále to môže zmeniť. Podporuj ho v jeho sne.

dai
17. feb 2018

@mijo53 ucitel niekde zarobi rocne do 2milionov euro?🙂 ako nasi maju asi 5000 euro mesacne co mi prislo dost... ale teda sa cudujem ze nie sme vsetci v tej australii😉

vevesh
17. feb 2018

@mijo53 trochu reality by nezaskodilo😉 vsak len logicky, ako mozu ucitelia mesacne 160 tisic Eur zarabat, ked priemerny ROCNY plat je okolo 60 tisic australskych dolarov - ucitelia maju konkretne o 5 tisic viac v priemere...

wladka
17. feb 2018

AJ urcite v kombinacii je dobra volba, moze sa doskolit a urobit prekladatelsky ceritifikat a moze ucit aj v jazykovke, prekladat .. ;) .. SJ je narocna aprobacia... dejepis nezaujimava z mojho pohladu.. ja sby som sa na IKT alebo druhy jazyk.. ;)

sassannka
17. feb 2018

@eliska13 A vieš, že nie? Od rodičov nevidíme ani cent, dokonca aj svadbu sme si financovali sami. Nerozumiem týmto diskusiám a fakt žasnem, v akých cifrách sa niektorí pohybujú a zdá sa im málo. Ale naozaj sa úprimne teším, že sa aj takéto dočítam, pretože mám sama zo seba pocit, že sa málo kontrolujem a veľa utrácam. Prednedávnom sme rozmýšľali s manželom, ako z nášho rozpočtu ušetriť ešte viac. A zrazu sa tu dozviem, že sme na hranici živorenia 😀 Och, no kiež by takto vyzeralo živorenie

sticker
siska53
17. feb 2018

@hettinka mozno hej..to zas neviem,len viem,ze si privyrabali aj tak..a pocas leta viedli tabory..len oni vela rokov odrobili aj po nom..porevolucii..

dorottka
17. feb 2018

Uplne v pohode sa uzivi, ak je sikovny. Ja ani nie som ucitelka ani ziadna vystudovana jazykarka, jazyky ale doucujem (v podstate uz len z historickych dovodov, zacala som uz davnejsie ako privyrobenie, ale stale chodia po odporucani novi) a zarobim si tym pekne, ak by som chcela, tak by som to vedela robit aj vo vacsom style a ozaj si tym vies zarobit navyse viac ako v normalnej skolskej robote. Co si budeme hovorit, domace doucko su vlastne peniaze na ruku...

mircalla
17. feb 2018

@janinah Uz to tak nastastie nefunguje. Je uplne v poriadku, ked sa chce realizovat aj zena. Ak je schopna a praca ju bavi, vie si pri urcitych poziciach velmi slusne zarobit. Nie kazda zena musi byt happy 10 rokov doma s detmi sa starat vylucne o domacnost pripadne byt zenou v domacnosti cely zivot.

katrin21
17. feb 2018

na zaciatok to nebude bohvieco,a le da sa pekne prilepsit, moze ucit napr. na strednej skole a tam su rozne moznosti privyrobit si a hlavne ak bude aktivny a bude sa vzdelavat a zvysovat si kvalifikaciu, kredity, doktorat, alebo kvalifikacne skusky tak sa moze dostat na nejakych 800E v cistom, mozno aj viac , ale az po x rokoch.... .. nebude to hned... nie je to az tak vela na chlapa, ale nieco si moze privyrobit doucovanim slovenciny a hlavne angliny, alebo poobee robit este v sukromnej jazykovke.. nahodou, nie je to zle 🙂....
TIez sa moze stat zastupcom a pod.. aza to su priplatky tiez .

P.S: skolstvo potrebuje sikovnych ucitelov, ktori CHCU UCIT, a aj vedia ucit, ale hlavne aj chcu 🙂 takych je dnes malo...

dorottka
17. feb 2018

Inak aby robil clovek v IT vobec nemusi byt technicky typ, dnes sa za IT povazuje kazdy, kto robi v IT firme - projektovi manazeri a podobne, teda ludia, co samozrejme casom dake tech skills pochytili, ale nie je to ten hardcore tech, kedy clovek pracuje na kode a realne tie systemy vlastnym tukanim do klavesnice 'vyraba'. Cize ked sa povie ITckar, nemusi to byt typek z garaze, co nepozna denne svetlo, ale kludne byvala ucitelka, ktora si precitala nieco z knihy projektoveho manazmentu, sla na pohovor, kde hladali aj juniorov a dnes je ITckarka - dovolim si povedat, ze technicka osoba nie je. Minimalne nie v porovnani s ludmi, co fakt kodia a produkty/systemy navrhuju.
Cize syn moze kedykolvek skusit aj takuto karieru, ked sa mu skolstvo sprotivi, poznam takych pripadov az az.

mircalla
17. feb 2018

@fra Inak v Skandinavii je uplne bezne, otcovia su na rodicovskej. Suhlasim s tebou - totalne steretypne zmyslanie - muz ma zarabat, zena byt doma s detmi - najlepsie vobec nikdy nepracovat. Ja som strasne rada, ze takto to uz nefunguje, teda minimalne v Bratislave nie

bona_dea
17. feb 2018

Urcite anglicky a slovensky jazyk.
S vystudovanou anglictinou ma moznosti obrovske.
Vsetky co tu kecaju a robia sa mudre vedia velke h....
S takou kombinaciou zarobi dobre. Ved nikto netvrdi, ze musi skoncit ako ucitel na prvej miestnej zakladke

mircalla
17. feb 2018

@dorottka Tak to so nemyslim, nakolko robim v IT firme dokonca robim business system administratora a ako ITckar sa u nas nik v teame neciti okrem 2 developerov, ktori su ozaj Itckari. Ale ak si myslis, ze si staci nieco precitat z nejakej knizky, tak sa velmi mylis. Pretoze to trva asi tak rok, kym pochopis tak aspon zaklad toho, co sa v tom systeme deje. tie mame na starosti projekty a je to dost zlozite vobec pochopit

dorottka
17. feb 2018

@mircalla je to tam beznejsie, ale zasa netvarme sa, ze je to AZ take bezne, roky som tam zila, je to akceptovane a ano, castejsie ako inde, ale nie urcite v takej vacsine a tiez je tam az prilis takych, pre ktorych su taki muzi uboziaci a nie pravi chlapi a mnohi chlapi by na matersku nesli, lebo sa hanbia a tiez im to pride 'nechlapske'. Jasne, ze su dalej ako my, ale tiez to nie je daka rozpravkova zem, kde su ludia az tak sialene uvedomeli 🙂 Len menej hovoria, co si myslia, menej druhym kecaju do veci a maju dobry marketing.

katka253111
17. feb 2018

@vamajka som ucitelka Sjl+Huv ;) z tychto by som mu skor poradila Aj+Sjl, pretoze potom by mal vdaka sjl vacsi uvazok a nemusel by pripadme doplnat roznymi vychovami ;) a kvitujem mu to, je to tazke, ale nadherne povolanie 🙂

mircalla
17. feb 2018

@dorottka VBratislave vacsina zien ide max po 3 rokoch do prace, pretoze sa jej to oplati a chce to. Zarazabajuci obaja rodicia je bezne. V inych regionoch je bezne byt zena v domacnosti, na Slovensku urcite

dorottka
17. feb 2018

@mircalla tak ja som ITckar koder uz dobrych 14 rokov, cize ten svet poznam velmi dobre. Ty to mozno tak rozlisujes, ale mnohi proste nie. A ano, nie je to az take primitivne, to netvrdim, ale na poziciu, kde hladaju juniorov sa dostanes lahko, staci si precitat nieco z knihy, bodka, zalezi od narokov. To, ze sa to potom doucas vo firme, to je nieco ine, ale nepotrebujes na to proste nic specialne vystudovat ani si platit mimo prace dake vzdelavanie. Tak sa k PM dostalo mnoho ludi z roznych uplne netechnickych odborov. Seniori su uz samozrejm nieco ine