icon

To naozaj neovládajú slovenčinu ani v televízii?

20. apr 2024

Mate aj vy pocit,ze to ide dole vodou v mediach,co sa tyka spisovnej slovenciny?uz tam ozaj pocut kadeco- prid si pre pozicku,najtahsi pripad,v mojom okoli tiez- pod tu,ja tak rada plavem,manzel choruje,chybuje mi trpezlivost, ja nikoho neodcudzujem,napadlo ma,nechapem tomu...s cim sa casto stretavate a rozculuje vas,ze sa to bezne pouziva?

mima1608
20. apr 2024

Ja som študovala síce Slovenčinu na VŠ, ale tiež mám silný zlozvyk hovoriť nárečím. Aj keď sa teda snažím si dávať na to pozor, ale väčšinou sa pozabudnem a idem si svoje. Ale teda čo mne vadí, je trnavské nárečie ako také - švagor inak nehovorí a hrozne mi to derie uši. A už aj ségra to po ňom opakuje.
No a na našom nárečí sú tiež určite veci čo mi vadia - "dem dom" alebo "čil" 😵‍💫 to keď počujem, či už môjho ocina alebo babku, tak sa mi chce kričať 😂

danyelia
20. apr 2024

Aha, ok...zle som to pochopila 🙂

liv1
20. apr 2024

Mne napr. vadi, ak niekto nedava medzeru za ciarkami 😂😂. A nie, nemam pocit ze to ide dolu vodou v mediach, mam pocit ze to ide dolu vodou hlavne medzi ludmi na socialnych sietach

autor
20. apr 2024

@zmrzlinka2021 tak...neviem.to je velmi filozoficka otazka.lebo spisovna slovencina z nikoho charakternejsieho cloveka nerobi.asi sa to berie ako sucast vzdelania.aj v Amerike sa slangovo povie- I is very cool alebo she good,right?a nejaky dobry obraz to o cloveku nerobi.myslim,ze to patri k zakladnemu vzdelaniu.

nika11103
20. apr 2024

Trebalo
Ideme vonku
50 euro

Asi čo mi v rychlosti prvé napadli 😀 ale je toho dosť

patka06
20. apr 2024

Úplne súhlasím, spisovná slovenčina sa naozaj vytratila. Mne vadi, ak nerozlišujú v mužskom rode životné a neživotné podstatné mená, nahradené zámenom. Napr. Ideme na výlet / tešíme sa na neho.

autor
20. apr 2024

@patka06 ano,a este aj deti budu radi.

vanilkovazmrzka
20. apr 2024

Ano, je to katastrofa. Ani v tej telke sa uz nevedia vyjadrovat, normalne by som ich vyhadzovala za neschopnost rozpravat po slovensky.

mandzula
20. apr 2024

Ja sa teším, keď sa raz za čas niekto správne trafí do závisí od/záleží na a ešte pamäti/pamäte, ale až tak veľa tej radosti veru nebýva.

bela30
20. apr 2024

Mna vytacaju slova ako ladviny, kotniky a podobne cechizmy. Plua klasika sklonovanie dva piva, dva mlieka. Alebo aby niekto povedal spisovne slovo zeler tak radsej povie celer? Ked niekto pismeno z cita ako s a naopak, priklad., miesto s nim / s nou povie z nim / z nou a tiez slovicko jak miesto ako. No je tych slov viac, co mi vadia ale pisat to tu vsetko by bolo nadlho...

marcellka32
20. apr 2024

Mňa vytáča pozdrav Zdravím a pozdravujem...

nika23t
20. apr 2024

Juj, k mojej 14 ročnej potrebujem prekladač... Toľko angličtiny dnes počuť v bežných rozhovoroch, a keby aspoň tá anglická výslovnosť za niečo stála, ale tiež katastrofa... A tak, co mi hneď napadne, to je, keď niekto nevie skloňovať euro, a počujem 17 "evry" 🙄 Alebo "napadlo ma", "nechápem tomu", veľmi si tieto veci všímam, len teraz mam okno... Ale pekná téma na večer 😊

tanyan
20. apr 2024

Ja som musela prestať pozerať správy v tv, lebo som sa vytáčala pri všetkých tých odchýlkach. Nemám problém, keď sa gramaticky odchyľuje nejaký respondent, ale od redaktorov a reportérov očakávam znalosť štátneho jazyka. Rovnako reklamným agentúram nie som ochotná tolerovať odchýlky - sú to profesionáli!
Už dávnejšie som zvažovala o koľko by mohol byť bohatší štátny rozpočet, keby museli profesionáli (novinári a reklamné agentúry) platiť pokuty za chyby v štátnom jazyku.

dejka77
20. apr 2024

@lonely66 Tak s tymto "pri nieco" som sa stretla tu, kde teraz byvam. Ja som z vychodu a tam sa takto nehovori, v zivote som to ani len nepocula. Ked sme sa prestahovali, tento "tvar" som nikdy nepocula, nechapem ako je to mozne. Potom som sa o tom docitala tu na mk v jednej diskusii a krutila hlavou, co je to za blbost. A asi o par tyzdnov v praci to niekto takto povedal 😂. Myslela som, ze odpadnem. Odvtedy som to pocula semtam a ked mi to uz aj deti parkrat povedali, hned som ich musela davat do laty. Uprimne nechapem kto toto vymyslel. To je snad najhorsie, co som pocula.

dejka77
20. apr 2024

A k teme. Uz dlhsie si vsimam, ze sa vytraca zvratne zameno sa/si. Opat, tu kde byvam, to vypustaju z viet. Napr. rychlo, lebo ponahlam. Dokonca v radiu som to pocula (tv velmi nesledujem) hlavne v suvislosti so slovom uzivat si. Miesto "tak si to uzivaj", povedia len "uzivaj".
A na novotvar "ide mat", "ide byt" to uz vobec nemam slov.
Bonus: "som sa jej mykla" 😂😂😂

monillia
20. apr 2024

@marcellka32 aj mňa, pracujem s ľuďmi a odpozorovane je,že ak niekto pozdravi zdravím bude to problémový typ.Na 95 % to tak je.

monillia
20. apr 2024

@nika11103 trebalo je príšerne slovo,tiež ma irituje

medda_beda
20. apr 2024

Reč existuje aby sme si vzájomne rozumeli.Rozumieme si? Kvôli tomu vznikla.
Keby ľudia mali konečne rozum a mali by viac starostí tak by ich nezaujímalo kto ako rozpráva a píše pretože toto sú fakt nepodstatné veci k prežitiu.

Aj keby si každý rozprával ako chce tak dôležité je len to, že si rozumieme.Zemeguľa sa točiť neprestane.
Ľudia naozaj nemajú problémy.

autor
20. apr 2024

@bela30 tie kotniky a pes kuse,pokusalo ma...ach jaj

0silvia0
20. apr 2024

No ja som tu dnes citala na ploche ze kupili sme tu hodinku na telefonovanie synovi. Akoze hodinky, no kde sa to takto pouziva, odpadnem🙈

denithestrange1993
20. apr 2024

@lonely66 akoze ono je to take...v ramci nejakeho uzemia ked sa clovek pohybuje a pouzije aj tento tvar tak sa tomu nikto necuduje. Ale ked idem do inej lokality tak sa snazim rozpravat normalne,lebo jednak nemusia ma pochopit a po druhe je mi to aj trochu trapne.

0silvia0
20. apr 2024

Zaklad je ovladat spisovnu slovencinu. Tie regionalne vyrazy nech si kazdy pouziva doma, mimo jeho region to kazdemu vacsinou trha usi.

simulienka2207
20. apr 2024

Ja keď tu čítam na MK, ze kekse, kratase. 😄Mam dost. A este voní... 😄😄😄😄

katarinka289
20. apr 2024

@autor no ale Tvoja slovenčina tiež nič moc 😆 Niekoho možeš odsúdiť, nie odcúdiť 🤭

denithestrange1993
20. apr 2024

@bela30 dva dve to su vychodniari. Nehnevaj sa na nas, je to velmi silno zakorenene v nas, ja musim velakrat rozmyslat co ako povedat a v duchu si povedat ci je to zensky alebo muzsky rod.

dejka77
20. apr 2024

@denithestrange1993 Vacsinou to chcem povedat naopak, neviem preco mi to tak vychadza 🙂. A uz vobec nechapem preco sa tak casto jedna o dva/dve, to uz radsej tri a je po probleme 😂.

ruzoveokuliare
20. apr 2024

V správach ma vedia zaskočiť najmä 2 výrazy - napr. muž si odsedí v base... a v materskej škôlke (škôlka môže byť lesná, ale materská je škola).

michaela789
21. apr 2024

@katarinka289 to dala ako príklad chyby, nie je to z jej hlavy.

autor
21. apr 2024

@katarinka289 preco nic moc?v uvodnom prispevku su uvedene priklady bezneho nespravneho pouzivania vyrazov.a rozhodne vyrazom neodcudzujem ta nie je myslene nekradnem ta.aj ja obcas robim chyby,ale toto nou nie je.

autor
21. apr 2024

@ruzoveokuliare prosim ta,muz si odsedi v base...nie je spravne?preco?o tomto neviem.