Tretie dieťa po štyridsiatke: Trend alebo riziko?
Vsimli ste si trend mat tretie dieta v 40tke, alebo teda dieta v 40tke s velkym vekovym odstupom od surodencov? Co si o tom myslite?
@vevesh v tomto máš pravdu deti ich udržiavajú či chcú ci nie🙂musia byť aktívni.Ked už nemusíš a nemáš koníčky či akčnú povahu väčšina ľudí skĺzne do módu do práce, domov, gauč zistia, že deti odrastli nerozumejú si ponorka chlapi začnú panikáriť s ďalším vzťahom a deťmi🙂 Mne veľa ľudí povedalo, že vďaka za toto menšie dieťa veď čo by sme iné robili ešte máme ísť s kým športovať, na výlet je to veľké plus na psychiku aj na vztah
@luccija ale toto tiez neplati plosne. Ja mam kamosku co mali prve aj posledne dieta v 38 rokoch. A oni su ako dedko s babkou. Decko posadia pred tablet nech maju klud, ked maly padne tak obidvaja na seba hladia, ze kto ho pojde dvihat, furt sa dohaduju kto sa o neho bude starat. Decko nic nevie, chodit zacal pomaly dvojrocny, rozpravat nevie doteraz. A obidvaja chcu svoj klud, pohodicku a nie starat sa o svoje (jedine) dieta. Z tohoto pristupu je mi na grc.
Niekto tu zadrel ze v 40tke je nezodpovedne mat dieta....som ja divna, ked si myslim ze nezodpovedne je mat to dieta v 20tke???? Akoze po maturite si zamiesim dieta lebo CHCEM. Povacsine s holym zadkom, nic neodpracovane(alebo len minimum), ziadne uspory, visiac na krku rodicom, alebo muzovi, nevyskakana, nic som nezazila, ziaden rozlet, studium, cestovanie, ...ale chcem dieta tak si ho rychlo urobim, ved prave toto je sebecke, nezrele a nezodpovedne.
@luccija Ja som skôr narážala na dve až tri deti do tridsiatky, nie na prvé. Prvé som stihla dokonca aj ja do 30 (tesne po 😁). Za predpokladu, že žena ide na výšku, je to veľmi náročné, najmä ak chce robiť a vybudovať si aké také zázemie. Ja som skôr narážala práve na tie diskusie, kde sa pustia do žien s problemom, prečo nemá svoje našetrené peniaze, prečo je závislá od muža atď. Nie všeobecne.
@oblecenie99 jasné chápem...no je to ťažke všetko zosúladiť v akomkoľvek veku.Vacsina ľudí chce potom za pár rokov všetko aj kariéru, deti, bývanie aj mať nasetrene aj byť sebestačná, keby niečo ...zároveň nemať deti skoro ani neskoro🙂
Inak bude s energiou a psychikou žena, ktorá má prvé v 38 r ako niekto čo má tretie deti náročné atď...
Áno, robiť kariéru a mať predstavu o práci atď...niekedy nie je ľahké skĺbiť s materstvom.Moja obvodná doktorka teraz porodila tretie dieťa v 40 tke a ordinuje neraz s dieťaťom v ordinácii.Vymenili si role a muž sa vzdal práce a je so staršími.
ze nas do toho absolutne nic nieje....my im k detom v noci stavat nebudeme ani sa o ne starat 🙂
Tak moji rodičia majú 70+ a už minimálne desať rokov cestujú po celom svete viackrát za rok, otec vôbec neplánuje žiaden dôchodok, ma svoju firmu, beháva, lyžuje, raz ročne vyjde na nejaký štít, otuzuje sa a málokto z mladších mu stíha fyzicky😁😁. Hlava total bystrá.
Svokrovci mali 40+, keď im jediný syn, môj manžel odišiel z domu, teda v podstate ideálny stav, realita je taká, že nikde v živote neboli, nič si zo života neužili, vkuse len robota dokola a je to na nich proste vidieť v tvári.
Je to cele o postoji k životu, nie počte deti.
Ja mám to posledne dieťa v 40tke a čo? Plánujem sa vrátiť do prace o rok, kde strávim ešte 30 rokov. A keď nám zdravie bude slúžiť, cestujeme a cestovať budeme.
A viete čo? Už sa nám často stava, že starší majú svoj program atd a vtedy sa na seba s manželom usmejeme, ze ako dobre, ze ešte sú tu dvaja drobci🙂.
Vyslovene mám pocit, že mojej svokre taký relax život vôbec neprospel, že by bola podstatne šťastnejšia, keby toho mala v živote viac na práci. Točí sa dokola v rovnakých témach a schémach.
@luccija Takto som to zhrnula v jednej staršej diskusii aj ja: že sa asi nedá mať všetko a najmä nie naraz
@marsmykkok neznášam keď niekto podľa veku kategorizuje kto bude aký senilny. Sú 60-tnici čo stíhajú vnúčatám v pohode a aj 25 ročne znudene unavené mamičky čo sa ledva zoberú deti raz za deň na ihrisko a zvyšok dňa strčia dieťaťu mobil do ruky aby mali pokoj.
Moja starká zomrela keď mala po 80tke a v pohode sa prehrala s mojou ročnou dcérou aj ju pokocikovala. Vitálna do poslednej chvíle dennodenne robila v záhrade.
Otec mal skoro 60 rokov a bol to pre neho šok. Myslím že pre každé dieťa je strata rodiča šok a je jedno či má 20 alebo 60 rokov.
Neda sa to kategorizovať podľa veku sú 40-tnici čo ledva žijú a sú 40tnici čo si aktívni a človek by im tipol o 10 rokov menej.
@luccija so mnou bola v porodnici jedna 30 nicka. Porodila 6-te , babo. Zvladala s prehladom, cez videohovor organizovala chod domacnosti....
No nikdy nepracovala, od 17 na materskej. Nestazovala sa, vraj detom nic nechyba. Mala ich naucene...
Tento trend je sposobeny vo velkej miere zliepanymi rodinami, deti mame moje, tvoje a este chceme dieta aj nase spolocne. v rodine mame take zeny, aj kamaratky mam, ktore sa po 30 rozviedli, nasli si inych chlapov a ked uz boli vztahy stabilne, co par rokov trvalo vybudovat, chceli spolocne dieta. osobne na tom nic divne ani pohorsujuce nevidim, tie, ktore starsie rodicky odsudzuju a vytrvalo komentuju, ako v 40 uz citit vek a unavu, to tym 40 rocnym tie deti budete v noci chodit krmit, ci prebalovat? ved to je kazdej zeny osobna vec. nechystam sa v takom veku uz rodit, pre mna je ideal do 35, ale clovek nikdy nevie, co mu zivot prinesie a uz sa mi parkrat stalo, ze presne to, co som okoliu predkladala za seba ako ja nikdy a nikdy, tak sa to vyplnilo. osobne si myslim, ze radsej rodit so zazemim pred 40 ako bez zazemia v 20 a zit u rodicov, prisposobovat sa im, zit od vyplaty k vyplate, zakladat diskusie, kedy pride na ucet rodicak a zistovat, na co vsetko mam od uradov nárok, ked ma v 25 s dvoma detmi chlap vykopne zo svojho bytu. pary, ktore poznam, co maju deti takto neskor, uplne omladli, kvoli detom aj museli aj chceli. nepoznam nikoho, kto by si povzdychol, ze su z dietata unaveni a lutuju, ze ho mali. naopak, poznam vela zien, ktore mali deti skoro a povedali, ze mohli pockat a nic by im neuslo, keby odrodili o par rokov neskor. niekto tu pisal, ze 60 nici su uz stari a je nutne im pomahat. osobne nastastie nepoznam takych ludi, 60 nici su dnes pracujuci ľudia na plne uvazky, su sebestačni. moji rodicia su po 70 a s nicim im pomahat netreba, otec normalne pracuje na plny uvazok. to naopak oni nam, detom este pomahaju.
Prvé dieťa som mala v 20-tke,druhé 36-ročna a nemenila by som.Druhú materskú som si užila úplne inak a oveľa lepšie ako keď som bola skoro sama ešte dieťa.
@matkahelka krásne ste to napísala, presne také zo života. Človek mieni, pán Boh mení.
Sú baby ktorým sa podarí otehotnieť hneď, iné naozaj bojujú so všetkých síl do poslednej chvíle ako je to možné. Je doba, keď si mladí chcú najskôr zabezpečiť prácu, dom, byt, financie a potom riešia deti, lebo im chcú dať všetko na svete, ale sú aj takí ktorí žijú dlho pri rodičoch uskromnia sa majú deti a popri tom riešia svoje bývanie.
Nemožno súdiť, na to je niekto iný. Ale tiež mám vo svojom okolí spolužiačky 40 - tničky, ktoré sa len teraz vydávajú a začínajú si zakladať rodinu, ale tiež mám také ktoré mali 2 dve detičky skoro a teraz sa im buď zadarilo alebo plánovali a teda ani jedna nepovedala, že to nezvláda ale naopak užívajú si to dieťa oveľa intenzívnejšie ako tie prvé, lebo už ako tak sú zabezpečení, a sústredia sa len na to baby nie na to, či budú mať z čoho platiť hypotéku alebo iné veci. Za seba poviem, že prvé bolo v pohode, bývali sme pri rodičoch popri tom som dokončila vysokú školu, postavili sme doma a keď sme sa po 4 rokoch začali snažiť o druhé už to nešlo, skúšali sme všetko okrem IVF to sme odmietli. Ale skúšať sme neprestali, respektívne načo dávať pozor keď lekári tvrdia, že to už nepôjde. Teraz mám 41 a niekedy keď mi náhodou mešká mrcha tiež sa zamyslím, že kurnik dala by som to ešte keby že náhodu motyka vystrelí? Už som celkom pohodlná, syn má 15, pubertiak keď je hladný ide si zobrať, netreba ho striehnuť, žiadne plienky, plač a podobne. Ale potom si poviem, jedna sekunda a aj z 15 ročného pubertiaka može zostať ležiaci človek, o ktorého sa zrazu bude treba starať. Stačí jeden skok do bazéna, jedno nešťastné spadnutie z bicykla. Ako som povedala, my môžeme plánovať, ale náš živor riadi niekto iný.
A k tej starostlivosti o rodičov: Mala som 31 keď 55 ročnej mame diagnostikovali alzaimera. Dovtedy vitálna učiteľka, ktorá nevedela oddychovať. Teraz mám 41, mama nikoho nepozná, je viac menej imobilná, zaplienkovaná, treba ju kŕmiť , opatrovať. Jediné šťastie je, že ocino je už tiež dôchodca takže je s ňou doma, a cez deň chodí do denného stacionára, a my so sestrou sa striedame 3x do dňa mu chodíme s ňou pomáhať.
Takže myslím si, že je to každého rozhodnutie a netreba súdiť. Niekto si užije dieťatko viac v 43 ako v 20, niekto zasa opačne. Ja skôr vidím to, že čim ďalej je viac je párov, ktorým sa nedarí otehotnieť a preto sa aj tá hranica prvého dieťaťa posúva do vyššieho veku .
@katika82 u nas to bolo velmi podobne. dve deti po sebe som nechcela, lebo maly byt bez vytahu, lebo muz pracovne casto mimo, lebo som uz nemala rodicov, lebo svokrovci daleko, lebo a lebo a lebo... a ked uz bola dcera skolacka a ja som si povedala, ze teraz chcem druhe dieta, doslo na to "Povedz Bohu svoje plany..." nakoniec som rodila tesne pred 40. tehotenstvo, porod, sestonedelie, rodicovska, vsetko bolo pre mna take ine, ovela lepsie, krajsie a intenzivnejsie teraz pri druhej ako pred rokmi pri prvej. a Ten Hore nam to tak fantasticky naplanoval, ze my ludia by sme to takto nedokazali. dcery maju krasny vztah, starsia je taky mentorsky typ, vyziva sa v tom mladsiu nieco ucit a mladsia k starsej doslova vzhliada, vsetko po nej s radostou opakuje. zatvoria sa do skrine a citaju si, alebo ako dnes rano, 2 hodiny si skladali lego. casto si povieme, ako nam mala zivoty nesmierne obohatila, ake to bez nej uz bolo take rutinne, ako vlastne u kazdeho so samostatnym dietatom. a ako sa vravi, nikdy nehovor nikdy- mame 2 pary znamych, ked som v 39 bola tehotna, klopkali si na celo, ci nam toto bolo treba. jedna z nich porodila v marci, druha ma termin v septembri. clovek moze planovat, nie vzdy vsak ide zivot podla (nasich) planov. vam prajem, ked si to prajete, nech vam taky maly zazrak este do zivota pride a ked je to co i len trochu mozne, nech sa mamke polepsi. vsetko dobre.
hrdinky , ktore kricia ze zeny su od 38 stare na rodenie ...ale keby sa im niekolko rokov nedarilo.otehotniet tak by inak rozmyslali a neriesili zivot inych....Nie kazdej sa zadari hned otehotniet alebo najst vhodneho partnera ...ktora to nezazila tak bude vypisovat.... nesudme ..🙏
@doriiis a koho si doopatrovavala?
@zooeynka rodila som v 20tke ako prváčka na vyske,druhé v 23.rokoch,nemať rodinu,nemali by sme nič.. našťastie sme dostali byť,auto,všetko,doslova sa deti hrali na rodinu,tak to dopadlo,žiaľ. Ale mám dve nádherné dospelé dcéry a jedno vnúča. A,áno,rodila som tretie v 36.s druhým manželom. Neda sa ani porovnať s prvým.... Rozdiel je za mňa super. Má dve dospelé sestry a neter. Za mňa rodiť v 20je zaručene horšie ako vo vyššom veku. Sorry,ale to je hlava ešte úplne prázdna. Naivita,detskost,proste,to nie je vek v tomto období na zakladanie rodiny. A to,či je nejaký trend,ja to tak nevidím. Každý ako uznam apropo,byť najmladšia na rodičku bolo tiež extra nepríjemné. Radšej budem najstaršia. 🤣👍. Ale úprimne,som úplne obyčajný priemer
Tiež mám deti s 20r rozdielom a jediné, v čom je rozdiel je to, že v 21r som bola viac bezstarostná a neskúsená. Učila som sa priamo za jazdy. V 41r som si už veľa veci uvedomovala a bola opatrnejšia,ale zase nemala som finančné, kariérne a pod.starosti. Takže sa mi dýchalo omnoho ľahšie,ako mladšej a mohla som sa naplno venovať dieťaťu. Každá situácia bola v niečom lepšia.
@maciatkolulu ...pred rokmi sme pomáhali ja a muz svokre doopatrovat jej mamu.Ona je jedináčik a hoci toho času mala už dvoch dospelých synov,pomáhal jej len môj muž a teda ja.Svokra už nevládala,padala na hubu,lebo vtedy bola ešte pracujúci človek.Nemohla si dovoliť ostať doma na opatrovateľský nakoľko žila sama s mamou v Bratislave a ešte platila okrem iného aj výživné na dieťa.Takze sme jej pomáhali so starkou.Neraz ma v tom akomsi záchvate demencie a tých nálad,čo mala vykmasala za vlasy.🤷🏻♀️Čo už.Bolo,čo bolo.
No a v roku 2015 som navrhla svojej svokre nech býva u nás a s nami.Bez nás by bola surovo povedané bezdomovec.Lebo síce dnes už má troch dospelých synov,jediný,kto sa o ňu stará je môj muž a ja.Dvaja debilkovia sa len priplazia,keď sa bude dediť.
A ešte mám svojich rodičov,od ktorých bývam 2 km.A koho volajú,keď potrebujú pomoc? No mňa.Lebo moja sestra bývajúca 100 km odtiaľto sa tvári,že byva minimálne v Austrálii,lebo domov sa jej dá chodiť iba raz do roka.🤷🏻♀️
Ja teda ešte 40 nemám ...ešte je dosť ďaleko ale druhú dcérku sme mali po takmer 14 rokoch od prvej..plánovali sme ❤️a možno sa dám ešte aj na tretie 🤣🤣🤣aby mala malá parťáka/partáčku
Mala som tretie v 41 , staršie deti 20 a 19 , neľutujem
To nie je ziadny trend.To tak bolo vzdy.

@marsmykkok A kde je napísané,že prvé dieťa treba rodiť v 22? Žena, ktorá študuje na VŠ, potom si nájde prácu, chce si užiť pár rokov voľnosti, zarobiť, nabrať pracovné skúsenosti, pobyt v zahraničí, atď., bude rodiť okolo 30-ky. A ak nechce deti hneď za sebou, tak jasné, že aj okolo 40-ky. Nie každému to vyhovuje, uznávam. Tá, čo skončí SŠ, nemá žiadne extra ambície, tak asi rodí po 20-ke. Jej vec, keď je tak spokojná. Pre mňa nepredstaviteľné. V 18-ke som o žiadnych deťoch neuvažovala. Mojou prioritou bolo vzdelávanie, VŠ.