Tretie dieťa po štyridsiatke: Trend alebo riziko?
Vsimli ste si trend mat tretie dieta v 40tke, alebo teda dieta v 40tke s velkym vekovym odstupom od surodencov? Co si o tom myslite?
Moja svokra este ako 69 rocna chodila opatrovat seniorov do At. Doma mala otca 90+ a o toho sa staral jej 70+ manzel. Osudy su rozne. Niekto ma v 45 mozgovu prihodu a doma 20 rocneho studenta, cize clovek nikdy nevie...."zbytocne"mal to dieta v mladom veku ked ho v 45 zlozilo.
Ci ma dieta v 20tke(povacsine s odretymi usami a holou ritou)alebo v 40tke(zabezpeceny, ukludneny a dieta vytuzene), proste clovek nevie co ho caka.....
@doriiis
@marsmykkok
@doriiis
Ale vsak ste pisali aj o dvoch starsich surodencoch cca o 15 az 20 rokov. Preco by sa o svojich rodicov mal starat len ten najmladsi? A je kopec 70 rocnych plnych zivota. Praveze deti udrzuju rodicov mladsimi. A aj vnucata. Od 35-rocneho dietata uz mozno to vnuca budu mat.
Na jednej strane sa zamyslame nad tym, kto nam bude robit na dochodky, na druhej sa zamyslame, ze 3. dieta v 40r. je neskoro. Niekto ma po 40-tke len prve dieta
Osobne si myslim, ze je to o nastaveni cloveka, jeho zivotnej energii a moznostiach. Za mna ani nahodou, moj osobny strop je 35 rokov a mat odrodene. V 40tke chcem ine veci, nez okadene plienky 😅😅
@drahomirrra ano, presne, je to o nastaveni cloveka. A v40 mat dieta, no, ja.mam tiez. Pri prvom som,si urobila jednu skolu,pri druhom dietati si robim druhu vš. Cize, len plienky sa menit nemusia. Zena nemusi hned ,,upadnut,, ci fyzicky, mentalne...🙂 ale.je to vysoko individualne. 🙂
Ono je to cele aj o dnesnom zivote. Ci ludia su schopni mat.deti v mladsom veku...myslim praca, hypo,mnohi si chcu pocestovat, uzit, nasetrit...ja sa.ani necudujem, ze.niektori odkladaju deti na neskor....aj v toto vela zavazi
Ja by som už v takom veku nerodila, ale tak, do tridsiatky stihnúť dve, tri mi tiež neprišlo v mojom prípade ako reálne, aj keby som veľmi chcela, čo priznám, vtedy ešte nebola moja priorita. Je tu milión diskusii o Tom, ako sa ženy nemajú spoliehať na chlapa čo do financií, majú mať prácu, aj našetrené, extrémy sa so mnou hádali, že dá sa aj na vlastný byt z priemerného slovenského platu za krátky čas, a potom nech idú rodiť a nie plakať, že rodičák je nízky. Len keď nemáš nejaký zadný vietor v podobe bonitnejsich rodičov, tak ja neviem.. zmaturujes, pôjdeš na výšku, okolo 24, 25 rokov ideálne si nájdeš prácu. Sú povolania, kde musíš mať prax (ako príklad tu dám iba pred pár rokmi zrušenú povinnú 5 ročnú prax koncipientov a naozaj vo väčšine prípadov to neboli zárobky na zakladanie rodiny). Ale tak v každej práci sa musíš oťukať, možno prvá ani nevyjde podľa predstáv. Nabrať prax, skúsenosti, vedomosti, to nebude do roka, aby človek mal istú pozíciu a slušný plat. Nájsť si medzitým partnera. Našetriť na byt niekde v KE či v BA asi takto ťažko, čiže hypo, čo tiež nerozdavaju len tak hocikomu za akýchkoľvek podmienok. O nejakých cestovaniach ani nehovorím. Čiže sme už časovo hlboko okolo tridsiatky a ešte sa len ide do fázy "prvé dieťa". A samozrejme o ideálnych podmienkach, keďže dieťa vyrobiť síce nie je náročné, ale vieme, že ani také ľahké..
Ja som mala tiez 3. dieta tesne pred 40-kou a s vacsim vekovym rozdielom po dvoch predchadzajucich. Si zlata, ze si ides kvoli mojej situacii vyklbit mozog, ale vdaka, zatial nepotrebujem ani aby si mi prisla deti varovat, 10 cm vrstvou prachu sa doma tiez nebrodime a financny prispevok mi tiez zatial prosim Ta neposielaj. Ak si uz mala v obalke nachystany cash pre mna, zbehni do obchodu, kup si nejaku fajnovu cokoladu a pohodovu knihu / CD pre seba a uz sa kvoli mne nesuzuj 😉
@mamatroch Sedenie u odbornika by mozno pomohlo. To co a komu tu vypisujes?
@oblecenie99 podľa mna do pŕs sa tu bijú ze treba mat skoro deti hlavne tie, co toto, co píšeš, neriešia. Na dedinách funguje iný svet ako v meste. Plno ženám vyhovuje ze býva s rodičmi a nemajú VS. Preto nech sa každý stará o seba, nechápem toto zakladanie diskusii. Vkuse sa tu rieši vek matky, aký je ideál vek medzi deťmi. Ženám ktoré tu maju silné reči by som dopriala nech sa snažia 10-15r o otehotnenie. Ľahko sa hovorí tomu kto otehotnie na prvú supu.
V mojom okoli tento trend je, aj moj gynekolog, ked som chodila na poradne mi s usmevom hovoril, ze sa rozmohli porody 35 plus rocnych, ktore uz maju doma starsie deti. Je to skvela sprava, demograficka krivka Slovenska nepojde uplne dokelu. Mimochodom, tiez som par dni pred svojou 40 rodila a doma som mala 13 rocnu pubertu. Vrelo odporucam kazdemu, ziadna psychiatria z dvoch malych deti sucasne, ziadne duplovane choroby, stresy so ziarlivosti, prisposobovanie sa spankom deti. Dievcata maju fantasticky vztah, starsia by mladsiu zjedla, mala ma starsiu vo vsetkom za priklad.
Inak, na margo toho dozitia, 2 tyz. dozadu som sa vracajuc z dovolenky rovno z letiska utekala na pohreb 35 rocnej kamaratke, v maji jej dg rakovinu, koncom jula zomrela. Moja kolegyna kupila v januari muzovi na 40-ku okruh Rimom, ktory mali spolu absolvovat v oktobri. On ho uz neabsolvuje, v juni zomrel. Moji rodicia ma mali v "idealnych" 22rokoch a nedozili sa ani mojich statnic. Ako moja babka vzdy hovorila "Povedz Bohu svoje plany, nech sa Boh zasmeje..."
Áno, v našom okolí máme veľa takých párov 🙂 nepovažujem to za trend, v minulosti ženy bežne rodili od 18 až pokým im neskončila plodnosť. Každého osobná vec.
@iwet25 pozri si názov diskusie, riešime TRETIE dieťa neskoro, nie prvé... Je iné ak je pár spolu od 22 a nejde to a po 18tich rokoch sa prvé podarí v 40tke a iné ak deti niekto už má a posledné si urobí po 40tke.
@marsmykkok A v čom je rozdiel? Stále je to 40-ka.
@marsmykkok pouc nas, v com je to ine? ze aj ti, co su spolu v dnesnej dobe priam vzacne, 13- 15 ci viac rokov a uz nejake deti spolu vychovali chcu dalsie dieta?
@marsmykkok vkuse sa tu rieši vek. Co keď sa im tretie neplanovane zadarilo? A co keď po ňom túžili? Každý má iné potreby, zivotnu energiu. Plno žien tu píše ze v 40tke nevládzu, niektoré už č 30tke a iné majú kopu energie. Ja som ležala v pôrodnici s babou co mala 41r a narodilo sa im 4te dieta neplanovane a ta mala v sebe toľko lásky a energie. A niektoré 30r len jajkali cely čas. Každý má iné podmienky, energiu, niekoho malé deti napĺňajú niekto čaká kedy vyrastú. To co tebe vyhovuje inému nemusí. A vôbec nemá nikto záruku ze sa dožije vysokého veku.
@snowflakenel Áno, ja som si popri materskej urobila tiež druhú VŠ. Ale už by som to nerobila 😀 😀 Bol to záhul a to som nemala ani 30 vtedy.
Už zase sa tu dotahujete.Niekto nestíha a nevladze s jedným a celým regimentom babiek.Druha má 3 a má systém a energiu.Nikto nevie dokedy tu bude či do 85 r v plnom zdraví, alebo do 60 či ešte menej.Je to každého slobodná vôľa a zodpovednosť.
@oblecenie99 áno, ty si si vybrala zamestnanie kde je nutná VŠ, prax atď....niekto v tvojom veku má už odrobenych xy rokov, bol v zahraničí zarobil veď každý má svoju cestu.polovica muzových kolegov budú mať v 65 r ešte vysokoškolákov je to dosť zase si nemalujme život na ružovo.Ja som si zase nevedela predstaviť a ani som nechcela dieťa skoro a, keď som ho chcela trvalo to 2,5 r mala som pomyslenu hranicu 30 na prvé dieta.Bolo to dávno teraz je už bežne rodiť 38-45.
@drahomirrra veru, je to zahul. Ale zaroven aj akysi,, cistic ,,hlavy na materskej. Normalne sa tam tesim.
@zuzanockamt
@matkahelka v tom, že ten pár čo deti nemá roky chcel mať deti ked mal 22, 24,25 rokov, nenechával to zámerne že po 40tke, ale nedarilo sa. A proste možno v tej 40tke sa aj zmierili, že dieťa mať nebudú a tým, že uvoľnili psychiku a tlak a dieťa sa podarilo zrazu... Zatiaľ čo ak niekto má prvé v 22, druhé v 25 a tretie v 40 je to len jeho sebecká túžba, že mať malé dieťa neskoro, mohol aj skôr. Ja chápem, že možno každému nevyhovuje mať deti reťazovo za sebou a mať doma 1,5 ročné dieťa, 3 ročné a novorodenca. Ale dieťa je už samostatné viac-menej okolo 10 rokov, že sa naje, oblečie, presunie kam mu treba, má svoje koníčky, záľuby. Teda kto nechce mať doma "jasle" , tak dalo by sa to posledné aj v napríklad tesne po 30tke do 35, kedy už staršie majú 10 a viac rokov, netreba čakať aby mali staršie napríklad 17 a 20... Toto že odkladám do poslednej chvíľky je len sebecké rozhodnutie rodičov. A prosím, netvárme sa tu, že 40 ročná žena je na tom rovnako fyzicky ako napríklad 65... Je to len sebaklam. Mám mamu 64, ešte aj pracuje občasne, chodí, všetko, ale proste starnutie tam vidíš, či už občas nejaké problémy zdravotné a treba doprevádzať k lekárom skrz odvoz a tak, rovnako energia, spôsob myslenia a podobne. Určite nie je rovnaká ako ked mala 40 alebo 50. Proste vek neoklameš, aj ak sa človek drží navonok... A naozaj som rada, že síce ma mala až v 30tke čo je pozde na tú dobu, ale že nie v 40 alebo neskôr, lebo aj toto je pozde z hľadiska toho, že je tam už veľký rozdiel a možno riešim aj ja teraz už veci čo riešia inak oveľa starší. Ale aspoň ked som maturovala mala ešte pekných 50, nie 60 a viac.
Jedine co ma fakt zaujima je, preco sa zeny ktore nedokazu ( teda vyslovene nechcu ) pochopit tie ktore sme mali deti skoro/skor, neustale ohradzuju na tu stranku veci, ze my ktore nechceme v 40tke mat male deti ( nielen mimina), budeme automaticky vtedy chore stare baby ktore budu doma lezat v posteli a chradnut ?
Akoze vazne Vas nenapadne ze jednoducho chceme len robit nieco ine v tom veku? Co je natom ? Vy ste chceli uzivat mladsi vek , ja osobne chcem uzivat trosku vyssi vek , stale su 40tnicky vytalne mlade baby, vsak same to viete :D.
Toto je jak dvojaky meter, Vy v 40tke s detmi zrejuce, svieze a my v 40tke s dospelimi detmi podla Vas stare baby 😃.
Mimochodom ja mam 31, 9rocne dieta a uz teraz je to fakt super, asi odmena zato ze maly bol ako cert ked bol mensi, stale sme niekde na vyletoch hlavne mimo SR, je to velky partak.
Ja si neviem predstavit pisat tu ze ste jak babky a podobne alebo presadzovat sproste nazory co bude a pritom by to bolo od pravdy daleko.
A co je vrchol, hadzat vsetky mladsie baby do kolonky nezabezpecenych a vystresovanych a starsie zeny do kolonky kludnych a s peniazmi.
Zase som sa pobavila 😃
@marsmykkok a čo, keď ťa túžba prišla pred 40 tkou?prvé deti odrastené a oni majú chuť zažiť to ešte raz nie každý je otráven z deti a odratava roky, kedy "vypadnú" a budú samostatne.Sebecke...a mať dieťa v nízkom veku bývať s rodičmi, nemať nič nie je sebecké?Áno, ako píšeš tvoja mama ta mala na tú dobu neskoro moja mama ma mala v 20 tke vtedy to bolo bežné.Jej su všetci starí a zalamuje rukami, že nevie či to je otec či dedo.
Celý produktívny vek až do dôchodku aj v ňom sa starať o deti.Jednoducho to je posunuté, až štatistiky ukážu či to bolo správne🙂keď sa chodilo do dôchodku skoro už bolo ľudia babkou teraz majú dieťa na škole.Moja najlepšia kamarátka malé dieťa v 20 r a ďalšie v 37 r teraz je už babka má 47 r zo svojim sa ešte učí a už varuje vnúča.Ale jej dcéra povedala, že chce byť mladá mama a rodiť v 25 a teraz čakajú ďalšie.Niekto nemôže mať deti, niekto ani nestretne tak skoro partnera, rozíde sa po veľa rokoch veď to je x situácii.Nikto nemá na čele napísanú vek je to každého rozhodnutie.
Mňa by viac ako energia trápili zdr.problemy súvisiace s vekom už môžu byť poškodené vajíčka atď....áno, rodi sa na hrane, deti vypiplane v skumavkach, ale pre ľudí čo ich nemôžu mať je to dar a šťastie.
Inak este par rokov dozadu mali deti hlavne zeny vo veku do 30rokov . To su dnes stare senilne baby ? Ci na ne sa to nevztahuje, len na nas ? 😃
@marsmykkok ach, tie tvoje teorie bez hlavy a paty... ked ma zena prve v 22, druhe v 25. to vsetky zeny plosne rodia prve v 22, druhe v 25? a co zeny, ktore koncia VS v 24 a chcu mat co-to odpracovane, aby mali narok na MD. zeny, ktore maju PRVE v 27-30 (ako ja trebars)? taketo zeny potom splnaju tvoj limit mat druhe-tretie v 40, lebo je medzi detmi tebou udavanych 10 rokov? prepac, smejem sa. a ak to po sebe precitas, zasmejes sa aj ty. je uplne rovnako - pouzijem tvoj vyraz - sebecke, mat dieta v 40 prve, druhe, ci osme.
@marsmykkok moja mama ma cez 60tku a ano vek na nej vidiet, aj to, ze uz nevladze, a ano, aj choroby prisli. Ale ona si odrodila v 20tke a 45rokov ziadne dieta zblizka nevidela, cize nemusela sa nejak namahat cele tie roky, zlenivela a zpohodlnela a ci chces, ci nechces, jednoducho to vidiet na vyzore aj zdravi. Naopak ostatne zeny v okoli, ktore rodili okolo 40tky (je jedno, ci prve ci 10te), su cipernejsie, pohyblivejsie vo vyssiom veku, prave kvoli tomu dietatu.
@matkahelka píšem príklady, ja mám v okolí práve také prípady ľudí čo majú ukončené len stredoškolské vzdelanie, nie vysokú, brali sa skoro- okolo 20tky a mali potom aj deti v priebehu polroka až dvoch rokov a druhé mali potom o 2-3 roky po prvom a po 40tke si urobili posledné. Preto som použila ten príklad, zase nehrajme sa, že všetci majú doktorát a študujú do 28...
@vevesh toto je fakt blbosť s tou čipernosťou nehnevaj sa. Poznám aj ženy čo rodili v 25 a v 30tke boli už ako stareny, aj také čo v 35 mali už 15 a viac ročné deti a v 60tke sú aktívne, živé, veselé. Toto je o človeku. Sú ženy, čo sa stanú starenami aj na materskej okolo 30tky, priberú, spohodlnejú, zhorší sa im nálada, sedia len doma a také ostanú nastálo. A sú ženy čo aj v 65 sú čiperné, turistikujú, majú koníčky a je jedno či vidia alebo nevidia x rokov nejaké malé dieťa. Dieťa či vlastné či vnúča určite nie je zárukou čipernosti, to je o mentálnom nastavení kto a kedy spohodlnie. Ale ked aj v staršom veku sa držíš, vek už poznať.
@marsmykkok toto je tiež prudko individuálne.. môj otec má 75, mamina 73. Nikam ich netreba voziť, otec pracuje na plný úväzok na vysoko kvalifikovanej pozicii, stále na plný úväzok. Sú absolútne sebestační, jediné čo občas ma mamina poprosí aby som jej niečo on-line objednala lebo to viem vraj lepšie a preverila najlepšiu cenu 😄
@marsmykkok samozrejme, ze dieta nie je zarukou cipernosti. Ale ak par ma v tej 40+ dieta, tak je ovela viac pravdepodobnejsie, ze nezalomi na gauci takisto ako iny padesiatnik s odrastenymi detmi, lebo si to nemoze dovolit (a ak bolo dieta chcene-planovane ani sam nechce...).

Vies,Nehovorim, ze vsetko je tam super alebo lepsie. Svet nie je ruzovy ani tam. Zdravotmictvo tiez,nie je vsade.na spickovej urovni pre bezneho cloveka, ako si casto ludia myslia...Ta,mentalita ludi je ale uplne ina. Dlho som si zvykala, na celkovy pristup k zivotu....tam proste taketo veci ludia neriesia,,ked je zena zdrava. Kedxotehotnie napriklad 43 rocna,,tak,nezalomia rukami, so,slovami o starej babe....🙂 tu sa.s tym stretavam velmi casto 🙂