icon

Útulky bez peňazí

8. máj 2023

Nechcem rozprúdiť búrlivú diskusiu nenávisti...ale...
Na FB mi vyskakujú samé žiadosti o pomoc pre útulky pre mačky, psov. Že oni nestíhajú, že nemajú na krmivo, nemajú na postieľku, na vereriny atď. Prečo potom zbierajú všetky mačky a psov z ulíc, prečo chodia do osád a berú psov? Ja viem, je to živý tvor, ale keď raz neviem v tom "podnikať" nemám na to, tak to nerobím a neberiem si všetko na hlavu. Nech je potrestaný človek, ktorý vyhodí, ublíži zvieraťu, potom si rozmyslia, či vôbec nejaké chcú a či ho len tak vyhodia na ulicu.

heidi4
8. máj 2023

@hankab ❤️❤️❤️ nenapisala by som to lepsie, dakujem

mandzula
8. máj 2023

@hankab kde ake nenavistne reci chrlim? Pisem, ze treba zachranovat umiestnitelne psy, v tom pracu utulkov ocenujem, ale zas drzat tam roky neumiestnitelne psy ma aky vyznam, ked pre ludsku blbost pribudaju dalsie a dalsie. Sama cely zivot psy chovam, a preto velmi dobre viem, kolko taky pes potrebuje - a nielen jedla a veterinarnej starostlivosti, co su zaplatitelne polozky, ale pozornosti a lasky, ktoru pri pocte psov v utulku proste nie je mozne zabezpecit a tie zvierata potom psychicky trpia. Nasmu psovi staci, ked na den odideme a nekonecne smuti, pozerat sa na smutok tych tisicov psov musi byt hrozne.

autor
8. máj 2023

@mandzula mne je ľúto každého jednoho psíka, mačičky, ale ako píšete, tisíc zachránených psov, a len 100 sú možno šťastné.

mandzula
8. máj 2023

@anonym mne je ich hrozne luto, ked ich tam vidim zadrapnute o pletivo koterca, tie smutne oci... Sama mam psa z ulice, predtym dalsieho a dvoch, ktorych chceli majitelia utratit, k tomu dve macky najdene ako maciatka v potoku, vypiplali sme ich aj s dcerou mliekom zo striekacky. Mna by zaujimalo, kolke, ktore tu slzia nad TV a FB prispevkami z utulkov, zachranili aspon jedno taketo zviera alebo vedia len slzit a teoretizovat, co by sa ako malo a skutek utek.

hankab
8. máj 2023

@mandzula keby sa utulky riadili tym, ze zoberu iba tolko kolko aktualne mozu a maju na nich peniaze, tak by mali stale dookola 20 psov a na ostatnych s prepacenim srali, tym padom by tie psy zomierali na uliciach na podvyzivu, utocili na ludi, alebo by sa este viac premnozili v osadach a trpeli tisicky dalsich. Mali by sme im ruky aj nohy bozkavat, ze to robia pre dobro tych psikov a aj nas, a nie kritizovat ze su v dlhoch. Ja im pravidelne prispievam, hlavne tym ktori nemaju dost krmiva a nespavam kvoli tomu pod mostom. Myslim ze ked maju ludia dost penazi na to aby si stavali 200-tisicove domy a mali 3 auta a kopec znackovych handier, tak maju aj 10€ na to aby pomohli utulku, ktory nema odkial vziat peniaze na krmivo. Chvalabohu maju moznost aspon prijimat financie vo forme adopcnych poplatkov, inak by museli chodit zobrat na ulicu, aby sa psikom pomohlo.

mandzula
9. máj 2023

@hankab a kde ja pisem, ze utulky su zla vec? Fakt neviem, preco prave mne vysvetlujes ich poslanie. To, ze ludia peniaze maju, neznamena, ze su povinni ich davat na utulky, je to kazdeho slobodne rozhodnutie. Pozri sa, kolko je po Slovensku a svete nadacii a kadejakych zbierok, prispievas na vsetky? Lebo inym ludom sa mozno zda, ze by si mala, ved mas dost penazi. Mohli by sme im dat vsetky nase zarobky a aj tak by to bolo malo. A precitaj si moj prispevok vyssie, sama som mala a mam zvierata, ktore ini nechceli a stali a stoja ma viac ako granuly a nejaky obcasny prispevok.
Mimochodom, ty mas nejake zviera z utulku? Beries si ty alebo tvoje deti nejakeho psa z utulku na vencenie?

hankab
9. máj 2023

@mandzula ano, chodim vencit, aj vcera som bola. A ano, buduci vikend sa chystam vziat si psika z utulku. Ak comu ti je tato informacia?

erickatt
9. máj 2023

Lebo sa neda pozerat na to ako tie zvierata trpia. 1000x povedia nie. Ale srdce im nedovoli ich tam nechat. Nam sa teraz udusilo husatko, nevladalo sa vyliahnut a normalne mi je z toho zle.

mandzula
9. máj 2023

@hankab ci si z tych, co len hovoria, co by sa malo alebo okrem financii a granul aj inak prikladas ruku k dielu, kedze mnohi len slzia pred telkou, mudruju na nete a inak to maju u prdele.

lenkasarka
9. máj 2023

Položím ti protiotázku. Prečo si ľudia robia deti , keď majú kopec dlhov? Potom žobru o jedlo , drogeriu atd… človek si vie pomôcť sám, len treba chcieť. Zviera si samo nepomôže. Ľudia ich týrajú! Ja osobne prispejem útulku , ale už nikdy nie človeku čo len natŕča ruky

autor
9. máj 2023

@lenkasarka dobrá otázka. Ale do inej témy. Tak isto ako žena sa vie chrániť, aby nemusela otrčať ruku, tak isto by mali dať zvieratá kastrovat, aby sa nekotili.

kvetinka75
9. máj 2023

@deti95060810 a vieš že pukance sú vraj nezdravé?🙂

lenkasarka
9. máj 2023

Správne píšeš , mali a o5 sme pri ľuďoch. Zvieratá to predsa samé nespravia.

kvetinka75
9. máj 2023

@lenkasarka niektorí ľudia sú na tom mentálne tak, že si nedokážu pomôcť a žijú ako vedia. Preto sú mnohí na tom tak, ako sú.

mk1111111111
9. máj 2023

Mas pravdu, zvierata by sa mali kastrovat, ale same to nevedia urobit, tak by to mal urobit ich majitel, ale tomu je luto utratit peniaze, tak pomahaju utulky. Budme im vdacny za tu robotu.
Vysledok- zbytocne sa rozohnujes nad utulkami, skor sa zamysli nad tym, preco ti ludia, co sa maju starat, teda majitelia, sa nestaraju. Tam orientuj svoju "pocudovanost" a nie dobrovolnikom, ktori svoj cas a niekedy aj vyplaty investuju do zufalych a nechcenych zvierat a skus sama donutit majitelov, aby sa starali a nevyrabali dlhy utulkom.

panelacikova
9. máj 2023

@nenne27 nie som zástanca týrania zvierat, to si sa kde dočítala? A odpľuj si. Ale svojej materi pod nohy, mňa z toho vynechaj..
@mandzula presne takto som to myslela..

teleskop
9. máj 2023

@nenne27 a maju kopu dlhov

teleskop
9. máj 2023

tato tema je uplny hnus nemas zjavne ponatia o com pises preto by si to tu nedavala, ludia co aktivne zachranuju su na dlzoby zvyknute, toto nie je investicia do fondov, toto je zachrana zvierat na Slovensku...a aj to tk vyzera jedna velka hanba tie dlhy, a EU fondy idu na pochybne cocotiny)!!!!tak ci onak dobri ludia sa vzdy vyzbierame a dlhy sa zaplatia...

nenne27
9. máj 2023

@teleskop myslis ta prevychova zvierat? No...asi hej...prispievam aj im...:(

karolinakr
10. máj 2023

Tam je jednoduche riešenie:
Štat ma prispievat z dani ludi- psičkarov.Už ani vrecka na odpad nedavaju, čo sa s tymi peniazni robia ?Nenechavat to len na ludoch. Človek, kt zarobi 3e/ hod ma problem prežit, nie to este financovat draheho veterinara..🤔
2.Prečo su veterinari tak drahy? Šiju zlatymi ihlami? Mali by sa ceny stanovit tak, aby aj človek s priemernou vyplatou mohol si ho dovolit
3.Prečo je toto len pleciach ludí? Na sprostosti vlada ma a na toto nie? Hojsik z PS bol na akcii pre utulky, pofotil sa, neprispel, ludia tam neboli žiadni, ani to nedal na fcb, odišiel.Ja som tam posledne drobaky zhaňala. Hojsik zaraba 15 000..
4.A tak je to so vsetkym.
5.Kontrola utulkov - preco pytaju len najdrahšie granule, len najdrahši veterinar? Preboha, nech sa vsetci zobudia..Babka, ktora ma 400eur dôchodok, nebude posielat peniaze na krmivo za 300 a doktora, čo pyta 200eur..Treba stanovit realne ceny !!
6.Kolko z toho darovaneho krmiva sa dostane k psom? Vsak aj oni si to beru domov svojim milačikom, maju zadarmo stravu pre psov a vlastnu vyplatu k tomu..
7.Stavby, mury; obnovu utulkov,to vsetko ma hradiť štát..A pytaju peniaze aj na cement a tehly od ludi..To už kde sme?
8.Tuto su "sponzori" ludia čo posielaju zo svojho na samom spodku rebričku reťazca..Denne vas budu cigani preklinat, pritom najviac tyranych psov ide z osad..Policajti neriešia !! maju zakony len na papieri ! Štatna veter.potravinova sprava - na nich su len štažnosti, nepomahaju, neodoberaju psov.
Takže tie dobrovolničky su ako tažne kone, nad.kt.sa praska bičom, až kym neskapu !
Na Slovensku je pomoc davana tam, kde netreba, a kde chyba, tam sa nedáva
Časopis Život mi ponukol kupit si predplatne . Odpisala som im, že som ich prosila mailom a listom niekolkokrat, aby pomohli zverejnit problematiku tyrania psov v osadach, ani ich nenapadlo.Povedala som im, že takyto časopis ja odoberať nebudem.Takže ked mate možnost vyjadrit nazor, robte to !! Aj to napomaha zmeniť myslenie v spoločnosti 🦄.

erikavesela
10. máj 2023

Tak zacni udavat vsetkych ciganov v osadach...uvidime ako to dopadne...nas odsudia, ich nie, pretoze majitelom nikto nie je...a tie deti, co zvierata tyraju, odsudit nemozu...

autor
10. máj 2023

@lenkasarka nespravia to samé. Ale keď uzákonili, že zviera nie je vec, každý, kto sa ujme jedného psa, má byť zaň zodpovedný, ako keď pôrodom dieťa, tiež ho nevýhodnom na ulicu, alebo nedovolím aby pobehovalo po ceste a kŕmil ho ktokoľvek na ulici. Aby mu niekto ublížil. Tak by to malo fungovať aj pri zvieratách. Každý človek, čo si zadováži zviera od tej chvíle by mal mať preukaz, by mal byť kontrolovaný. Pravidelný záznam u vereriny, postihnutelny za neockovanie, necipovanie, nekastrovanie.
Nikde som nenapísala, že sa nemajú zachraňovať zvieratá, ale že prečo by to mali robiť ľudia, ktorí na to nemajú.
A čo s tými dlhmi na veterine, kto to potom platí. Keď raz veterina povie stop, už nebudeme ošetrovať na vlastné náklady, nebudeme už viac "robiť čiarky"...čo bude s tými zvieratami?

erikavesela
10. máj 2023

@panelacikova clovek sa na rozdiel od zvierata dokaze postarat sam o seba...kedysi aj ludia, co nemali, co jest ostali na pospas osudu...a dnes by si to mnohi zasluzili...ziadny uzitok z nich ...ten pes aspon postrazi s macka mysi vychyta...

lenkasarka
10. máj 2023

Dobre,keď píšeš o zodpovednosti. Ty dieťa nevyhodis na ulicu, ale množstvo ľudí dáva dieťa do domova. Kto financuje decaky?
Ja som vďačná za každého dobrovoľníka a každú pomoc zvieratám. Píšeš,mali by, mali by, mali by, ale tento štát má snáď na všetko nepotrebné, len na to potrebné nie

erikavesela
10. máj 2023

@mandzula su ludia, kt.si beru zvierata zasadne z utulkov...my napr.takto berieme macky...uz mame siedmu...a neberieme len mlade a zdrave zvierata...a samozrejme pravidelne prispievam financiami, zradlom, masom...

panelacikova
10. máj 2023

@erikavesela zvieratá sa tiež v minulosti vedeli postarať samy o seba. keď slúžili ako zvieratá a nie ako bytové doplnky. presne ako písala tuším
@mandzula ?? ak sa nemýlim.... niekde vyššie. ľudia si naberú zvierat, potom sa ich zbavujú.
a ak máš na mysli tie cigánske osady, čo myslíš, čo také dotýrané zviera bude z toho života ešte mať? kým bolo zviera zvieraťom (prírodou), tak ak malo uhynúť, uhynulo. teraz to už trošku preháňame. súhlasím s mandzulou, ak to zviera je umiestniteľné, v poriadku. ak je však na tom naozaj zle, je preň určite lepšia možnosť utratenie.
@erikavesela mimochodom, prečo si nevezmeš dieťa z detského domova? to ti nie je ľúto toho množstva detí, ktoré sa tam nachádzajú a tiež sa o ne nemá kto postarať? tiež keď dosiahnu 18 rokov, budú odkázané len samy na seba? toto ťa netrápi? ja len poukazujem na rozdiel medzi človekom a zvieraťom. nikdy som zvieraťu neublížila, dokonca si rada pozriem rôzne zvieracie videá, zvieratá sú rozkošné. to je fakt. ALE stále je to zviera. ak sa oň človek stará, v poriadku, nech ho má. ale ak píšeme o tých odoberaných od cigáňov alebo o tých, ktoré samovoľne pobehujú doráňané po uliciach, tak tam by som volila uspatie. a nie som bezcitná, jednoducho používam okrem citov aj zdravý rozum.

karolinakr
10. máj 2023

Na CBS reality chodila Zvieracia policia, v Anglicku mali obrovsku nemocnicu pre ludi s nizkym prijmom, kde boli nižšie ceny na veterinu.Všade to ide, len u nas nie.Na kolko ministerstiev som už pisala.Z unie z peňazí nedostali utulky ani cent..A ako by im to pomohlo.!! .Tomu statu to vyhovuje, že sa zriekol zodpovednosti za zvery, však Slovaci sprosti to zaplatia..Tu by mala byt reforma od podlahy, vsetko zburať a postavit na novo. Tento prijeb...štat nepošle do väzenia nikoho, v Anglicku vyfasoval 2 mesiace, lebo tyral škrečka..
Odpoved na tvoju otazku je, že Matovič ma tie peniaze vo svojom vrecku.Ked ma dost peňazi na neprispôsobivych, má mať aj na útulky a veterinu..! 😽

mandzula
10. máj 2023

@erikavesela ved to je spravne, kazdy podla svojich moznosti a slobodnej vole. My sme zase mali a mame psy, ktore boli rovno z ulice, a teda by bud neboli prezili, alebo by skoncili v utulku a aj take, ktore majitelia nechceli a boli by skoncili bud v utulku, alebo pod drnom. A macky z potoka, ktory nam tecie rovno pod oknom, tie by bez nas uz neboli medzi zivymi. Ale financujeme si to sami, od nikoho nic nepytame, bolo to nase slobodne rozhodnutie.

lenkakravcova
10. máj 2023

@nenne27 Ono toto je celkom problém. Ale nie len pri šteňatách. Ale aj pri napr kurčtách. Prasiatka h ktoré sú inteligentnejšie než psy a žijú v ohrádkach 3x2m, len aby boli klobásky.. Tam to ale nikomu neprekáža, však jedlo.
Ty ješ iba bio alebo mäso neješ? Lebo ak áno, je ten príspevok trochu pokrytecký. A ti platí o každom kto ti na to dá like.
Nie žeby sa psy riešiť nemali, ale trpia aj iné zvieratá. Hospodárske.

erikavesela
10. máj 2023

@panelacikova takze, deti, o kt.sa nema kto postarat je malo...tych odlozenych, tych je vela a mali by sa starat matky, kt.su zapisane v rodnom liste...raz za rok im poslu pohladnicu a dieta nie je mozne na adopciu uvolnit...takze nie je tak lahke sa k volnemu dietatu dostat...pod volnym myslim, bez rodica v rodnom liste a potom, aby som sa starala o dieta ineho cloveka, kt.ma casom zacne vydierat, ako sa to stalo mojej krsnej?..nie, neprosim...macka je zvieta, kt.sa dokaze o seba postarat, pes vo vseobecnosti tiez, ale uz je tak davno domestikovany, a roznymi slachteniami, tak "deformovany", ze to pomaly nedokaze, ked zdivie, tak je to pre neho jednoduchsie...clovek ma 2 roky a vie sa postarat, to, ze nechce je len a len jeho problem...sa vratme do minulosti a pekne nechaj.e vsetko na prirodu, zvirata, ludi...