icon

Útulky bez peňazí

8. máj 2023

Nechcem rozprúdiť búrlivú diskusiu nenávisti...ale...
Na FB mi vyskakujú samé žiadosti o pomoc pre útulky pre mačky, psov. Že oni nestíhajú, že nemajú na krmivo, nemajú na postieľku, na vereriny atď. Prečo potom zbierajú všetky mačky a psov z ulíc, prečo chodia do osád a berú psov? Ja viem, je to živý tvor, ale keď raz neviem v tom "podnikať" nemám na to, tak to nerobím a neberiem si všetko na hlavu. Nech je potrestaný človek, ktorý vyhodí, ublíži zvieraťu, potom si rozmyslia, či vôbec nejaké chcú a či ho len tak vyhodia na ulicu.

erikavesela
10. máj 2023

@mandzula vdaka bohu su tu ludia, co to robia aj pre ine zvierata...ja napr.pomozem radsej utulkom a zvieratu na ulici ako neprisposobivym ludom...a nikto moj nazor nezmeni...tie zvierata su aspon vdacne a uzitocne...ludia nie

mandzula
10. máj 2023

@erikavesela ani ja neprispievam neprisposobivym a ani nemam potrebu zachranovat cely svet - ci sa to tyka zvierat, alebo deti, to sa proste neda, by sa clovek scvokol, keby nad tym rozmyslal. Nepacia sa mi vsak vyjadrenia v tejto diskusii v tom zmysle, ze kazdy z nas by mal prispievat napriklad na tie utulky, lebo chodi na dovolenky, ma drahe domy, auta... Je to kazdeho slobodne rozhodnutie.

panelacikova
10. máj 2023

@erikavesela tak ale hádam mi dáš za pravdu v tom, že maximálne utýrané a zúbožené zviera by bolo vhodnejšie utratiť? aj medzi nami, ľuďmi, už existuje možnosť eutanázie v mnohých krajinách. využívajú ju tiež ľudia trpiaci bolesťami, ktorí už maximálne nevládzu. to s tými deťmi bol len príklad. jednoducho by mali stíhať ľudí, ktorí toto robia (že vyhodia zviera na ulicu alebo ho týrajú). ak zviera nechcem, mám sa postarať o to, aby starostlivosť oň niekto prevzal. alebo sa postarať iným spôsobom. zabrániť, aby sa zviera ocitlo na ulici a následne v útulku. a zase sme pri mojom prvom príspevku.

erikavesela
10. máj 2023

@mandzula uplne suhlasim... samozrejme, ze je to kazdeho osobne rozhodnutie...kazdy nech kona ako uzna za vhodne...ale radsej by som bola rada, kedy stat daval nieco utulkom a na neprispodobivych sa vykaslal...maju zdrave ruky...len su lenivi...

erikavesela
10. máj 2023

@panelacikova ano, v tom s tebou suhlasim, ale urcite nie utracat zvierata, lebo ich nechceme...a tym, co zviera tyrali by som naparila taku pokutu, prip.basu, ze by nebol cerny ale zeleny a ziadne odpustenie, lebo chudak je indolventny...platit konca zivota...zmrdi...
Co sa tyka toho, ze kazdy by mal dat ociovat zviera a zabezecit mu prip.ineho majitela, ak ho uz nechce, by bolo mozne len v priade, ze by boli zname vsetky parenia psov a maciek, a to sa zial neda...takze kontrola v tomto smere uplne zlyha

dkethe
10. máj 2023

Mozno trochu kontroverzie odomna, a to som milovnik zvierat ..
Ale jedno sa ani mne nepozdava - ze castokrat na staruckom opustenom dokalicenom psikovi vykonaju naozaj nakladnu operaciu, a prognoza/prezitie opky je beztak otazne, rovnako aj nasledne umiestnenie.
Tu by mozno bola lepsia volba euranazia, a zachovanie sil a penazi na perspektivnejsie pripady

karolinakr
10. máj 2023

@dkethe chapem, ako to mysliš, ale ked nejaky pes bol dajme tomu dlhodobo tyrany, uviazany, v blate, sračkach a bity 10 rokov, taki si zaslužia podla MŇA zdravotnu podporu a laskavy domov na koniec svojich dni...Ked taketo videa vidim srdce mi pookreje, lebo chuďa si to zasluži..Niekto ho da uspat, nech nema s nim starosti a niekto mu chce vynahradit stratene roky

autor
10. máj 2023

A čo sa týka tých príspevkov. Koľkokrát som chcela kúpiť zradlo a poslať, konzervy. No oni chcú len tie drahé, značkové. Pre svojho psa kúpim drahé, dám mu všetko, ale do útulkov keď mám pomôcť, mali by byť vďační za každé jedlo, konzervu.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
refly
10. máj 2023

Toto je tak mega divná téma :D Pýtaš sa prečo charity celkovo existujú? Lebo túto istú otázku sa môžeš opýtať pri fakt akejkoľvek. Rôzne nadácie na všetky možné choroby a rakoviny, detské domovy, také tie drobnosti kde sa kupujú deťom z decáku a seniorom darčeky na vianoce... či srať na to, nie? :D Keď na to nemajú, nech idú do pekla.
Charity existujú, lebo ľudia majú empatiu a chcú pomôcť. Jeden človek je hrozne málo a aj keď do toho vrazí 100% všetkého čo má, tak je to pateticky málo.
Ja teda nezachytávam že by útulky žobrali viac ako iné charity, ale tiež si myslím že verejnosť skôr vysolí peniaze na nadáciu pre ľudí, než pre zvieratá, takže im 100% verím že majú omnoho menšie "tržby" a potrebujú každú mincu ako soľ.
Neviem prečo ľudom tak hrozne trhá oči, ak sa náhodou pomôže mačke alebo psovi. "Ale ľudia nemajú čo jesť!!" ok, tak im pomôžte 🙂 To, či bude Dunčo trpieť alebo nie nemá nijaký dopad na detičky v Afrike.

karolinakr
10. máj 2023

A na záver jedno pozitívum

anonymanonym
10. máj 2023

A ja si zas myslim, ze v utulku je kopec psov, zvierat, ktore su po operaciach alebo sa dostavaju fakt z hroznych zanedbanych stavov, atd. a dat im do misky nejake supermarketove granule? No nedala by som. Nemam skusenost s tym, ze by utulky pytali najdrahsie granule na trhu, casto vidim, ze napr. Brit care radi zoberu. Ale uplne chapem, ze supermarketove a ine hnusy odmietnu dat psom, o ktorych sa staraju.

karolinakr
10. máj 2023
dkethe
10. máj 2023

@karolinakr vdaka za neodsudenie. Iste, zavsiveny, tyrany stary psik si opateru aby sa pozviechal zasluzi. Ale skor mam na mysli psikov co potrebuju operacie (nadory, pozrastane zlomeniny, otvorene tazke zranenia)... Tie operacie su velmi drahe, starostlivost po opke velmi narocna

heln
10. máj 2023

tebe nic nehovoria pojmy ako dobrovolnictvo, altruizmus, humanita.....
ako sa da prosim ta podnikat v oblasti zachrany psov? akoze na com by mali zarabat? su to neziskovky.
mnoho utulkov je na baze dobrovolnictva, neberu za to peniaze, nemaju vyplatu, po svojej praci idu do utulku a staraju sa o tie zvierata...
mne vyskocilo na fb, ze dostali udanie, policia s veterinarnou spravou to sli preverit a v dome nasli mnoziaren so 70timi psami, jasne ze ich potrebuju okupat, osetrit, nakrmit a niekde umiestnit, preto pytaju, lebo je to na dobrovolnej baze, kto chce prispeje.
nerozumiem comu nerozumies, ze to robia dobrovolne a chcu zachranovat zvierata?

heln
10. máj 2023

na margo tych drahych krmiv... mnohokrat to vysvetluju, ze ked tam maju povedzme dogu, alebo ine rychlorastuce velke plemeno, ktore dlhodobo hladovalo a je podvizivene, ze potrebuje kvalitnu potravu aby sa to trochu vykompenzovalo. a z tych supermarketovych krmiv, ze maju hnacky.
ked chcete kupovat krmivo, chodte cez utulky.sk, vyberiete presne ktore krmivo kupite a ktoremu utulku a ide tam to, co naozaj potrebuju.

autor
10. máj 2023

@heln no ale tak chápem, že sú tam psy a mačky so špeciálnou diétou atď...ale zdravý pes môže zjesť aj také granule.

anonymanonym
10. máj 2023

Staremu psovi alebo teda hlavne stenatu, mlademu psovi vo vyvoji moze taka nekvalitna strava do buducna sposobit problemy. Ok, dospely zdravy pes kratkodobo na supermarketovych granuliach, preco nie.. je to hnus, ale na nejaku casovo obmedzenu dobu, dobre, beriem. Ale mne by svedomie aj tak nedovolilo doniest psom nieco co okolo kvality ani len neslo. Ak na to nemam alebo nechcem nosit kvalitnu stravu do utulku, mozem prispiet sumou aku uznam za vhodne alebo tam mozem doniest stare deky alebo mozem ist psov aspon vyvencit alebo cokolvek ine. Alebo nemusim utulkom pomahat vobec a pomoc mozem smerovat inde alebo aj nikde. Ale rozculovat sa, ze tam nechcu davat do misiek odpad? nechopim proste.

river_song
10. máj 2023

Co sa tyka krmiva, vies, to mas ako s ľuďmi.. tomu nesadne to, hentomu zas hento.. pri lacnych granulach je vacsie riziko ze to nesadne viac psom, predsalen, lacné su z nejakeho dovodu, a to vacsinou toho ze sú nekvalitné.. psy rovnako trpia zazivacimi tazkostami a ver mi ze ani tie nasledky potom niesu vesele a nechce to upratovať a cistit nikto 🙈

lenkasarka
10. máj 2023

Si zdravá, zjesť tie najlacnejsie parky, alebo salámu? Ja nie. Nechápem , že sa toľko rozculujes. Neprispievaj, nedávaj. Veď je to dobrovolne. Keby si sa rozčuľovala, že aj z tvojich dani ide príspevok darmožráčom tak ani nepipnem , ale rozčuľovať sa nad dobrovoľníkmi 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

lenka1231
10. máj 2023

Už keď sme v tejto krajine na tom tak zle, že závidíme tým úbohym zvieratám aj kvalitnejšie granule, tak to je už potom Amen tma. Posledný nech zhasne… 🙈🙈

karolinakr
10. máj 2023

@lenka1231 😅

nenne27
11. máj 2023

@lenkakravcova takze ludia ktori nie su vegeteriani a zasadzuju sa za kastraciu SPOLOCENSKYCH zvierat a staraju sa o tyrane macky a psov, su vlastne pokrytci.ku..a, toto su ine perly.uz sa necudujem, ze sa verejnost rehoce na modrom koniku.myslim, ze tuto platformu treba opustit pokial si chce clovek zachovat dusevne zdravie a ochranit sa od takychto nezmyselnych vykrikov.nemoze vecne filtrovat tueto kravoviny

karolinakr
11. máj 2023

Čo sa tyka tych granul - nemusi platit najlacnejsi = najhorší..Ked to psovi robi zle, to sa da hned zistit.Určite su aj kvalitne alebo chutne granule, čo nie su predražene..Mojmu zajacovi chutili najlacnejšie.Chcela som mu kupit pre rozveselenie drahšie, vobec in nezjedol miska ostala plna..Potom som zmenila značku a tie zjedol do dna, ale najdrahšie 14 eurove mu proste kupovat nebudem..Neviem, čo je na tom, ked niekto nechce psovi najdrahšie granule kupovat. Toto je taka vypočitavost zo stranky utulkov, vsak oni to neplatia, ale ludia, ktovie kolko si z toho beru domov a pes nezdochne z lacnejsich granuli..To nech kupuje, kto si to može dovolit..Ked niekto chce psom poskytnut 5* starostlivost môže, ale ne s vydieranim, že každy musi .Ja si ani sama sebe nekupujem najdrahšie jedlo a šaty a psom tam budem wellnes cálovať, nie? Prečo potom stale žobru tie utulky? Keby dali do ponuky lacnejšie, tak by asi aj viac ludi kupovalo..Este by som sa ich spytala, či aj oni doma svojim psom kupuju najdrahšie? Tam maju zbierky, maju si z čoho domov zobrat

lenkakravcova
12. máj 2023

@nenne27
"ludia ktori nie su vegeteriani a zasadzuju sa za kastraciu SPOLOCENSKYCH zvierat a staraju sa o tyrane macky a psov, su vlastne pokrytci"

To som nepovedala.

Napísala som, že ak ti záleží len na mačkách a psoch, ale prasa alebo kravu, či sliepku necháš trpieť bez mihnutia oka (kvôli tvojmu žalúdku a lacnému mäsu), tak áno - vtedy si pokrytec. Pretože ti nejde o dobro všetkých živých bytostí, iba tých, ktoré si ty podľa úsudku povýšila na "spoločenské" (pričom také prasiatko je na tom čo sa týka vlastností domestifikácie a spoločenskosti pomaly lepšie než psík 🙂 nie to ešte mačka). Prasiatko na klobásky môže podľa tohto názoru ležať v klietke, rodiť 18 potomkov, byť kastrované bez umŕtvenia. Môže byť zabíjané elektrinou.. To nespomínaš. To neriešiš. Riešiš iba to, čo sa ti hodí. O tom bola moja kritika. Nie o tom, aby si prestala pomáhať psom a mačkám, ale aby si zvážila pomoc aj iným - možno už len tým, že budeš preferovať kúpu mäsa od bio chovov.
Pekný zvyšok dňa.

anonymanonym
12. máj 2023

@karolinakr vyznas sa do psich granul? Vies, ktore granule casto utulky beru? Lebo ja nemam v ziadnom skusenost, ze by pytali tie najdrahsie. Tak by ma celkom zaujimalo, ze co za najdrahsiu znacku z tvojich skusenosti utulky chceli....

karolinakr
12. máj 2023

@anonymanonym granule vždy vdačna tema na hadky
Tabor za predražene granule, druhy za normalne.Sama sebe si najkvalitnejsie veci nekupujem, ale utulok si ich bez hanby vypyta..A ked chceme psikov trosku rozmaznavat nech sa pači, ale nie ako kazdodenny hlavny chod.Dalšia vec - z granuli z Billy maju psy hnačku..Tak keby boli nejedatelne, nepredavaju sa 60 rokov a su stiahnute z trhu, lebo by si ich nikto nekupil okrem bezdomovcov
Povedz opačny nazor, už ta kameňuju..A toto je pri každej teme o granuliach..
Tak napr.aktualne utulok Bardejov pyta granule za 73.80
..Tak ked na to maš, tak im kup, oni sa potešia bohatym sponzorom, ja medzi nich bohužial nepatrím..

hankab
12. máj 2023

@karolinakr lacne granule z Billy, tesca, lidla kupuju najma starsi ludia, ktori maju psov vylucne vonku a je im jedno cim ich krmia.
Ale v tom s tebou suhlasim, ze niekedy si utulky pytaju mega drahe krmiva. Ja svojmu psovi doprajem a chcem aby sa stravoval kvalitne, ale ani ja sama nedam za 2kg vrecko granul 35€. Takze neviem ci je naozaj nutne, aby take granule pozadovali utulky. Je to samozrejme ine ak maju psy na specialnej diete po tazkych operaciach/traviacich problemoch, to este pochopim, no bezny clovek ani na svoje lieky neda mesacne 700-100€, nie este za psie granule.

anonymanonym
12. máj 2023

@karolinakr 73,80 je nic nevypovedajuca suma ak sa nebavime aj o kg a aj o znacke.. v kazdom pripade, ja ani svojmu psovi nekupujem najdrahsie granule na trhu. Pozeram nie len zlozenie (kvalitu), ale aj cenu. Tiez mi bohuzial nerastu peniaze na strome, k zbohatlikom nepatrim. Ale klasicke supermarketove granule by som nedala ziadnemu psovi, ani tomu tulavemu. Ale ako som pisala aj vyssie, vsak nemusim do utulku doniest zrovna granule, ak chcem pomoct, su aj ine moznosti...

karolinakr
12. máj 2023

@hankab
@anonymanonym tieto granule z Lidlu ja až tak nepoznam zloženie.Tiež si nekupujem nekvalitne veci, len preto, že su lacne..ani bezdomovcom nedavam veci na vyhodenie ale dobre v ramci možností...Len ma napadla myšlienka, že keby pytali granule v rozumnej cene, asi by viac ludi kupovalo cez Paf, napriklad aj ja..Mali by širsiu zakladňu, takto je ta charita pre niekt.ludi nedostupná ( čo da rozum zas)