icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

maznacik007
12. nov 2011

@cmulinko
ano problem je nastavenie toho lekara jeho zvyky a pristup nie plat.... toto sa ukazalo uz neraz ze to ze niekomu pridas na plate neznamena ze sa z neho stane pozorny, chapavy a ludsky clovek lekar.... ak bol doteraz arogantny, riesil si vsetko okolo len nie pacienta a pod...

takze skor ja som za to pridat selektivne a to tym ktori su ludsky, chapavy a robia si dobre svoju pracu

martina2001
12. nov 2011

@cmulinko mne to pripadá, že jeden lekár si môže vybrať, ak sa nepáči ide tam kde mu to vyhovuje. Teraz čo som už o tom štrajku čítala, tento týždeň sa rozprávala s poradcom pre zdravotníctvo, podotýkam tiež je lekár, myslím že je to na hlavu postavené čo robia. Najviac ma zarazilo že sa vyhrážajú práve lekári čo majú za pár do dôchodku, čoho sa boja? Raz keď som odborník, nemám obavu o miesto, aj keď to bude neviem aká forma nemocnice. Poznám lekárov aj štátných, aj v a.s., aj v n.o. aj súkromných a kto je odborník sa o svoje miesto nebojí, a kto je tam lebo naplňa počet a vezie sa s dobrými tak tam nemá čo robiť.

labaga
autor
12. nov 2011

@maznacik007 ked mas na vizite 15 ludí potom robis príjmy, nasleduje písanie prepustacích správ - aby si stihla na 15,30 ked preberas sluzbu -§ aj o tom to je že ak by som mala 5 pacientov mam cas porozpravat - a ver ze rada porozbravam aj s babkou ktorá rozpráva o svojich trápeniach ale ak hned ides nieco robit lebo mas tých 15 ludí

cmulinko
12. nov 2011

@maznacik007 taky system hodnotenia pracovneho vykonu zial nie je realny....v akom svete to zijeme,kde sa zacne rozdavat vyplata aj podla ludskych vlastnosti....kolko stoji na hodinu laskavost ci pochopenie a prijemne slovo....a ako by sa platili nadcasy za nadmerne vykony ludskosti?...lebo verim tomu,ze aj taky lekar existuje,ktory je mozgom aj srdcom odbornik.

martina2001
12. nov 2011

@labaga čo poznám lekárov si odkrútili svoje v nemocniciach za tie platy čo tam sú a potom si tie ambulacie otvorili, ale to je o šikovnosti lekára. Pokiaľ viem tak aj v nemocnici za veľa platím cash a úroveň ......., tak si to radšej zaplatím u súkromného lekára, a tieto pálky platíš len u lekára, čo nemá zmluvu s poisťovňou, ale tu sa treba zamyslieť prečo tú zmluvu nemá, o niečom to svedčí, či?

bebebrumik
12. nov 2011

@desszi aka je plasticka chirurgia výnimka?

maminuska
12. nov 2011

@labaga ja neviem ale mne sa tvoj pravopis nezdá vôbec hrozný, úplne v pohode 🙂

jajka78
12. nov 2011

ja im tie platy doprajem ale mnohi by mali zmenit pristup k pacientovi, nemyslim si ze ked sa podaktorym zvysia budu sa lepsie spravat k pacientovi, moja skusenost s lekarmi a ich pristupe je skor negativna, nasli sa samozrejme i kvalitni a obetavi ale velmi malo.
takze nielen peniaze ale aj zmena spravania, mozno dajaky system hodnotenia spokojnosti pacienta a na zaklade toho potom adekvatne ohodnotenie
nemam rada ked sa vsetko berie len z financnej stranky 😒

martina2001
12. nov 2011

@labaga usudzujem že ty sama si lekárka. Prečo si si vybrala toto povolanie?

martuska75
12. nov 2011

osobne si myslím že v našom zdravotníctve ako takom je peňazí dosť.ide len o ich prerozdelenie. A podľa mňa aj lekári niektorí sú platení málo ale veľká časť je platená viac ako by si vôbec zaslúžili. Nečítala som celú túto diskusiu ale nemyslím si že s hodinovou mzdou všetkých lekárov je to až také strašné. Napr. nemocniciach je to iné, ale napr. detská alebo zubári obvykle robie pár hodín denna - sama by som pracovnú dobu od nejakých 8-11 brala všetkými desiatimi. Myslím že platy by mali byť viac odstupňované podľa odbornosti a náročnosti ich práce.

svetielkoand
12. nov 2011

@katecameron nie, na LF sa skúšky z gramatiky nerobia, ale na SK ešte stále berú na VŠ po ukončení maturity a tá je zo Sj povinná. Takže ak niekto útočí na všetkých, ktorí majú iný názor a považuje sa za niečo viac, tak by mal v prvom rade prezentovať svoju neomylnosť aj v písomnom prejave 🙂

@labaga v množnom čísle v nominatíve prídavných mien podľa vzoru pekný je mäkké i napríklad

Aby som však bola v téme 😅
Môj názor je, že lekári si zaslúžia slušný plat, ktorý by mal odrážať ich vzdelanie, prax, zodpovednosť, ale tiež spokojnosť klientov s ich službami, avšak tak isto si takéto ohodnotenie zaslúži každá jedna profesia/povolanie. Požadovať však plat 3500€ v čase, keď ľudia (a je ich čoraz viac) nemajú na základné potreby, mi príde hnusné, veď väčšina ľudí uvažuje, ako zabezpečiť základné potreby, pre mnohých je nesmierny výdavok aj zaplatiť v lekárni doplatok za sirup proti kašľu a teraz ak budú musieť za lekárskou starostlivosťou cestovať, tak to pocítia ešte viac. Ale prečo by si lekári nekopli do tých ktorí za to môžu najmenej?

timona
12. nov 2011

@svetielkoand noo som nevedela, že toto je i garmatické okienko a ze si tu budeme navzajom opravovať pravopisné chyby...Inak neviem ako súvisí sirup proti kašľu s platmi vysokoškolsky vzdelaných ľudí...vzdy budú ludia, čo nebudú mať nie že na sirup , ale ani na chlieb, ale to by potom všetci ľudia museli zarabať asi 5 centov...

svetielkoand
12. nov 2011

@timona to bolo na margo nadradenosti a dokonalosti, nepristupnosti vypocut si iny nazor... plat vysokoskolsky vzdelanych ludi by mal odrazat aj makroekonomicku situaciu v state a ten sirup proti kaslu a to dochadzanie suvisi s tym ze lekari robia rukojemnikov z pacientov... ak este nieco tak pis ip, nech sa tu drzime temy.

stela01
12. nov 2011

Myslim si ze strajkuju ,aj koly inym veciam ako len platom ,absolutne si neviem predstavit ako to bude vyzerat ,ak sa nemocnice zmenia na akciove spolocnosti ....

timona
12. nov 2011

@svetielkoand hmmm a myslis , ze plat napr. uradnikov v štatnej sprave, sudcov, poslancov odraža súčasnú makroekonomickú situáciu v našom štate?a k tym rukojemnikom...no štrajk je o tom že vždy je niekto "rukojemnikom"inak by to nebol predsa štrajk...ked štrajkuju napr. vodiči, tak je "rukojemnik" cestujuci, atď...a ak by lekari nestarkovli, budu oni rukojemnici statu-pracovat za malu mzdu, nedodrziavanie zakoniku prace, byt v robote od nevidim, do nevidim na ukor svojho sukriomia atď....to je v poriadku?

desszi
12. nov 2011

@bebebrumik nemala som na mysli plasticku chiru ako korekcnu po urazoch a podobne ale skor tu na sukromnych klinikach kde vylepsuju "nedostatky" celebrit

bambola
12. nov 2011

@martina2001 ti co sa tu vyhrazate a.s. ...... to je taka kamuflovana starostlivost, isteze pridu trikrat denne a tvaria sa dolezito, povedia sestram co maju robit pred pacientom aby bolo vidno ako sa staraju pritom je to bezna vec ktoru by sestra isto spravila aj sama a automaticky.
v a.s. su vacsinou pripady, ktore niesu moc vazne a nevyzaduju si dlhodobu lekarsku starostlivost pretoze potom by to samozrejme bolo nerentabilne. akonahle ma pacient vacsi (zlozitejsi) problem tak sup s nim do statnej.

napriklad v jednom nemenovanom sukromnom plastickom centre sa vykonavaju operacie (vacsinou esteticke), ktore si vyzaduju samozrejme aj nejake lozko na par dni. normalne cez den je operacia..... operater....anestezilog ..... sestry..... vsetko ako ma byt ALE v noci tam nie je ZIADEN lekar, len sestra. ja by som nesla niekam kde keby sa nieco prihodilo tak mi musia volat zachranku a to som v zdravotnickom zariadeni.

takisto sukromne porodnice, mozem okaslat, ze mam peknu kupelku a mojmu dietatu nemusim doniest plienky lebo dostanem. akonahle by bol problem s dietatom tak ho musia previezt do statnej. a kolko to trva? stihnu to?

ja netvrdim, ze by to nemohlo slusne vyzerat aj v statnych nemocniciach ale platit si za divadielko nebudem v sukromnych spolocnostiach ked v konecnom dosledku bude ta starostlivost horsia.

svetielkoand
12. nov 2011

@timona preco z nas nerobia rukojemnikov zdravotne sestry? Strajk a hromadne podavanie vypovedi je rozdiel. A k tej vyske platov - je velmi malo ludi, ktorych berie vysoku mzdu, urcite to nie je pravnik, ktory prave urobil doktorat alebo uradnicka pracujuca v statnej sfere - napr. pani na katastri. Precitaj si moj prispevok, kde pisem "lekári si zaslúžia slušný plat, ktorý by mal odrážať ich vzdelanie, prax, zodpovednosť, ale tiež spokojnosť klientov s ich službami, avšak tak isto si takéto ohodnotenie zaslúži každá jedna profesia/povolanie"

labaga
autor
12. nov 2011

@martina2001 o čom to svedčí ak zmluvu nemá?? že nemá kontakty v poistovni ci na VUC?

janinah
12. nov 2011

@labaga presne tak, a nie je ochotný dať úplatok za nejaké podpisy...

janinah
12. nov 2011

@svetielkoand k platu sestier-neuverím,kým to pridanie neuvidím na vypl.páske,čo však nebude,je tam totiž vsuvka,že AK na to nemocnica bude mať...a bude? silno pochybujem....nepoznám zodpovednejšiu prácu ako prácu lekárov /a v tom vidím rozdiel s inými profesiami/ak právnik,učiteľ,bankár niečo pokazí,tak opraví,ak pokazí lekár napr. pri operácii,tak opraví už len ťažko 😒

sussie259
12. nov 2011

@piacere ja tiez som mlada ucitelka s doktoratom 🙂 a ucim na zs za necelých 500 eur v cistom 🙂 takze cakam ako bude vyzerat materska 🙂

martina2001
12. nov 2011

@labaga alebo o schopnostiach?

martina2001
12. nov 2011

@bambola nemáš pravdu, bola som tam na rizikovom, ako dlhodobý pacient a nebavíme sa o plastike, ale o bežnej starostlivosti a ani o súkromnej klinike, kde si platíš, bavím sa o klasickej okresnej nemocnici ktorá je a.s

janinah
12. nov 2011

@martina2001 poisťovne kašlú na schopnosti,ako by aj objektívne schopnosti lekára zmerali?ide o šikovnosť lekára,kto si čo vybaví to má a to viem o čom píšem....

kaja73
12. nov 2011

@martina2001 Zmluvy s poistovnami sa len tak nerozdavajuna pockanie 😉
Ano lekar može odist z nemocky, ak už ma porobene atestacie-to už ale odkrutil slusnych par rokov v nemocke a može si otvorit ambulanciu-ak si vybavi licenciu-no na zmulvu s poistovnou to nestaci.
Siete zazmluvnenych ambulacii s poistovnami sa nerozsiruju-prave naopak znižuju- 😒 ,takže ak chces mat zmulvu s poistovnou,musis si odkupit od ineho lekara už zazmluvnenu ambulanciu-za slusne euricka- a potom dufaš, ze ta aj nadalej zazmluvnia-nemusia totiž zazmluvnit ani potom.
To už musis mat riadne znamosti, aby poistovna rozširila siet o noveho lekara-deje sa to takmer na 100% len vymenou jedneho lekara za druheho. 😲
A potom každy rok trpnes ake nove zmulvy ti poistovne daju-vacsinou nepokryju potreby ambulancie a lekar si zmluvy vycerpa tak za prve 3 tyždne v mesiaci a zvysok mesiaca robi zadarmo,alebo neprijma pacietov.
To akoby pekarovi povedali- možes napiect len 100 chlebov,co na tom, že zaujem je o 150-ak chces napec aj tie ,ale das ich zadarmo 😲- asi takymto principom funguju zmluvy s poistovnami.
Ak mas licenciu,ale nemas zmulu,lebo si si neodkupila už zabehnutu zazmulnenu ambulanciu,tak robis na kes-to sa ale pacientom moc nepaci.
A este navrch vsetkeho ak nie si pediater,vseobecniar ci gyndos-ti maju prachy aj za karty-na kazdu kartu dostanu daku sumu ,ci robia v ten mesiac, alebo nerobia-vola sa to kapitacia-tak ak mas "dovolenku",tak ziadne prachy nezarobis a teda mas vlastne len neplatene volno-ziadna dovca-platena- sa nekona-prasulky nie su. 😝
A treba si uvedomit ,že aj ked sukromnik zarobi viac ako nemocnicny lekar -tak plati vsetko sam-sestricku aj s odvodmi,uctovnicku,priestory ambulancie,odvoz materialu,pracovnu,zariadenie ambulancie,pristroje a tej sestricke musi platit aj jej dovolenku-aj ked, on ak ju ma tiež, co vacsinou aj tak maju -naraz - vobec nic nezarobil-lebo nema kapitaciu-ako ma ten vseobecniar,gyndos,ci pediater.

cairka
12. nov 2011

Ja lekárom celkom fandím, podmienky majú mizerné, plat nič extra. Za lekárov v nemocnici, keď sme ich veľmi potrebovali môžem byť len vďačná, že tam boli. (rovnako aj sestričkám, až na jeden-dva kusy, ktoré teda mohli mať radšej dovolenku) Osobne mám viac skúsenosti s lekármi-blbcami v bežných ambulanciách. Ale je podľa mňa nešťastná táto forma, ktorú si vybrali... ľudia sa boja o svoje zdravie a boja sa, že keď ochorejú, nebude ich mať kto vyšetriť a liečiť, respektíve budú čakať mesiace na vyšetrenie a potom im povedia, že "prepáčte, mali ste prísť skôr, teraz už je pozde"... prípadne že budú musieť v bolestiach čakať na zákrok, kým sa uvoľní termín...Po nejakých zdravotných komplikáciách mojich detí už do toho vidím viac a viem, že to nie je len o lekároch a nemocniciach, ale vo veľkej miere aj o zdravotnej poisťovni, ale úprimne ešte pred rokom som to nevedela 😅 a asi to nevie viac ľudí...Aj ja mám strach, že ak lekári odídu, tak vyšetrenie, na ktoré sa bežne čaká 2-3 mesiace (kvôli poisťovni) absolvuje moja dcéra až neviem kedy, pretože okrem kvót poisťovne budeme čakať na lekára, ktorý bude mať práve čas...a aj napriek tomu, že verím, že nenájdu nič patologické mi nepridáva na kľude, že ak by tam nebodaj niečo bolo, tak to môže X mesiacov rásť bez nejakej kontroly 😖

lekári to nemajú ľahké, ale mali by bojovať tak, aby neohrozili pacienta 😒

sante81
12. nov 2011

lekári chceli zdvihnuť platy skoro na 3tis aj s priplatkami . a to kde sme? je mnoho inych povolaní , hlavne ludía ktorí pracuju manuálne, ludia v státnej správe ktorí su radi že ziju z mesiaca na mesiac, tak podme všetci strajkovať.
hlavne mamičky ktoré poberaju rodičovsky príspevok 190e, z toho sa žiť dá?
a rada by som videla lekára ktory v zivote nevzal uplatok.

maminuska
12. nov 2011

@sante81 neplet sem prosím mamičky, mamičky sa dobrovolne rozhodli že pôjdu na matersku a rodičovský príspevok je príspevok a nie niečo z čoho sa má žiť.
Manuálna práca je menej ohodnotená lebo ju môže robit aj ten lekár ale človek ktorý pracuje manuálne lekára robit nemôže, nemá vzdelanie.
Ako nemienim rozoberať ktoré povolanie je potrebné a ktoré potrebnejšie, ale garantujem Vám že ked vám ochorie dieta, radi sa vzdáte návštevy kaderníka ( povolanie) vizážistu, nebudete chodit autobusom ( šofér ) a tak by som mohla pokračovať ďalej .

sante81
12. nov 2011

@maminuska prečo by som sem nemala pliest mamičky a iné povolanie? sa nauč čítať medzi riadkami dievča a potom na mna vyskakuj. asi si nepochopila čo som tym chcela povedať.
to že ma lekár vzdelanie, ok, aj ekonom ma vzdelanie, a mnoho inych ludí tiež navštevovalo vysoku skolu a čo? tak maju zarábať 3000eur mesačne?