icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

pici
26. nov 2011

dobru noc dievcata idem ja do vecnych lovist

janinah
27. nov 2011

@bobocka veĎ práve,málo ľudí si vie nájsť túto stránku resp. málo sa zaujíma čítať texty memoranda a právne vysvetlenie /ten núdzový stav by napr. vládu vyšiel riadne draho,ak by sa lekári obrátili na Štrassburg/,radšej čítajú diskusie a média,ktoré sú na strane vlády /prečo,to písať nemusím/

cmulinko
27. nov 2011

@monnaa citujem ta.....'' niektoré tvoje príspevky mi prídu ako totálna nevraživosť voči všetkým lekárom sveta '' a chcela by som si par veci ujasnit...ze si precitaj vsetky moje prispevky a potom ma posudzuj...ja si odbornost lekarov velmi cenim a to co viem mozem dakovat aj lekarom...nakolko nas ucili odborne predmety ci napisali ucebnice z ktorych sa ucia buduci zdravotnici a dakujem im za to...a v ziadnom prispevku nespochybnujem narocnost medicinskeho studia a narocnost tohoto povolania.pisali sem aj druhe lekarky,ktore sa mohli ozvat ak sa vdaka mojim prispevkom urazili...co sa nestalo,lebo som nikoho osobne neurazila na rozdiel od teba,ktora ma posiela ucit sa viac, aby som to sup sup dotiahla na profesora....a i ked som zdravotnik.....stale som sem tam aj pacient a vidim veci z oboch stran a vidim veci aj dobre aj zle ci uz ako zdravotnik alebo ako pacient alebo ako matka,ktora chodi s detmi k lekarovi a nie jeden lekar si zasluzi aj moju vdaku....a nie len lekar.vdaku si zasluzi kazde povolanie aj mimo zdravotnictva.

katja78
27. nov 2011

Ahojte,

veľmi sa mi nechce diskutovať.
Jedna poznámka tuna ma však motivovala, aby som pridala niečo, čo tu ešte neodznelo. Z druhej strany (rozumej LOZ) toho veľa nevieme, teda skôr verejnosť. Jeden z lekárov, ktorý trvajú na svojej výpovedi, v týchto dňoch poslal otvorený list premiérke. Keďže sa uvedením linku nedá dostať priamo na otvorený list a pochybujem, že sa objaví v dennej tlači, dovolím si sem skopírovať celý text. Prosím, skúste si tento list prečítať celý. Vďaka za porozumenie.:

OTVORENÝ LIST PREMIÉRKE SLOVENSKEJ REPUBLIKY
PANI IVETE RADIČOVEJ.

Vážená pani premiérka,

Vzhľadom na vážnosť situácie, do ktorej Slovensko vstupuje, som sa rozhodol zaslať Vám otvorený list. List, v ktorom by som Vám veľmi rád poskytol pohľad na momentálnu situáciu z inej strany ako ju asi vnímate Vy, alebo ako je Vám prezentovaná Vašimi spolupracovníkmi, členmi vlády a médiami.

Patrím medzi tých ľudí, ktorí boli Vašimi sympatizantmi v prezidentských voľbách a držali Vám palce v boji proti pánovi Gašparovičovi, ktorý pre nás mladých ľudí na Slovensku už dlho nie je alternatívou k ničomu. Dokonca sa v tomto otvorenom liste priznávam, že som Vám v tých voľbách dal aj hlas pani premiérka! A spolu s Vami som nakoniec s ľútosťou vtedy musel prijať výsledky tých volieb.

Patrím medzi tých lekárov, na Klinike úrazovej chirurgie v Bratislave na Kramároch, ktorí Vás v piatok 25.11.2011 čakali s Vaším boľavým ramenom, aby Vám pomohli. V stredu večer sme predtým na Kramároch ošetrili zase prezidenta, krátko po jeho tlačovej konferencii o výnimočnom stave. Vidíte pani premiérka, že my hráme fér a čisto! Aj počas „boja“ si svojho protivníka ctíme a dokážeme mu pomôcť! A sebavedome poviem, že sme na seba patrične hrdí!

Patrím medzi tých lekárov, ktorí sú deň čo deň konfrontovaní so životom a smrťou a sú naučení a denne cvičení niesť obrovskú a dovolím si tvrdiť s plnou vážnosťou, že najväčšiu mieru zodpovednosti akú poznáme - zodpovednosti za ľudský život.

Pri všetkej, aj tej najväčšej úcte k Vašej práci a Vašej zodpovednosti pani premiérka, neviete o čo hovorím.
Pani premiérka, život je o zodpovednosti a schopnosti nás všetkých vyrovnať s ňou. My lekári sme s ňou plne stotožnení a naučení niesť ju v maximálnej mierne až na hranice ľudského života, ďalej už nie, ďalej už musíme prosiť o pomoc Pána Boha.

Apelujem na Vás a dovoľujem si Vás požiadať len o jedno, skúste sa úprimne sama pre seba, bez akýchkoľvek vplyvov a tlakov vo svojom vnútri pozrieť na svoj rebríček hodnôt. Som presvedčený, že máte Zdravie na prvom mieste. Máme ho tam totiž všetci! Všetci tí, ktorí ešte nie sú skazení politickým tlakom, všetci tí, ktorí ešte nezapredali svoje svedomie šedým ekonomickým vplyvom alebo všetci tí, ktorí ešte nenastúpili na falošnú cestu po moci bažiacej lúzy.

Pani premiérka, my ako Vaši predošlí sympatizanti nemôžeme pochopiť viac vecí. Ako je možné, že sa zrazu názorovo tak rozchádzame, že nevieme nájsť spoločnú reč za rokovacím stolom, že sa Vy dokážete v takto závažných veciach spojiť s tým, kto Vás potápal, očierňoval a hanobil v kampani pred prezidentskými voľbami, len aby dosiahol svoj po moci dychtiaci cieľ. Ako je možné, že nechcete rešpektovať základné princípy ľudských práv?! A ako je možné, že ste nechali situáciu v zdravotníctve zájsť až takto ďaleko, pričom sme Vás na ňu už niekoľko mesiacov vopred upozorňovali?!

Zámerne som napísal, že sme Vaši bývalí sympatizanti. Po Vašich posledných vystúpeniach ste sa z nás, lekárov, totiž snažili spraviť handry a bábiky, s ktorými ste chceli zamiesť podľa Vašej ľubovôle. Týmito Vašimi krokmi a vystúpeniami v médiách ste pani premiérka stratili aj tú poslednú štipku našich sympatií, ktorá v nás ešte pre Vás úprimne driemala. Vašim rozhodnutím spojiť sa prezidentom a vyhlásiť výnimočný stav, o ktorom okrem Vás a prezidenta pochybujú snáď všetci ľudia s hlavou na krku v Európe, dokonca aj bez akéhokoľvek právneho povedomia ste nás pani premiérka postavili na nohy!
Vašim postojom k nám, ste nám ale dali do rúk jednu fantastickú zbraň. A to je naša jednotnosť a súdržnosť. Váš postoj a správanie sa k nám, nás zomkol tak silno, ako ešte nikdy predtým! Je na Vás vidieť a aj to cítime, že s tým máte naozaj veľký problém. Znamená to v skutočnosti pre nás len jedno, že ideme správnym smerom a neuhneme z neho za žiadnych okolností.
A keby ste robili čokoľvek, nedokážete nás rozdeliť. Doprial by som Vám pani premiérka, čítať našimi očami, našu vzájomnú komunikáciu, názory a postoje!
My z toho máme úžasný pocit, ako všetci spolu pri sebe držíme! My dnes máme svoju „nežnú revolúciu“. Aj vtedy 17.novembra 1989 sme kričali - v jednote je sila. Sme už poučení a skúsenejší pani premiérka o 22 rokov, aj teraz vieme, že v jednote je sila! A verte, že nepustíme tú jednotu až do úplného konca. My sme na to reálne pripravení! A som viac ako presvedčený, že aj Vy osobne už dnes viete, že v utorok podvečer sa tento zbytočný „zápas“ skončí a aj Vy si budete môcť v kľude povedať, že keď Vás znovu raz rozbolí rameno, že máte kam prísť a máte sa na koho obrátiť.

My sme si zvolili zástupcov, ktorí majú od nás absolútny a jasný mandát rokovať s Vami!
Aj napriek tomu, že sa to Vám nepáči! Aj napriek tomu, že ich neviete preskočiť, obísť alebo podliezť. Sú tam a budú tam až dokonca za nás bojovať. A my budeme stáť za nimi. Takže skutočne to začnite pani premiérka vnímať reálne, lebo čas sa kráti. A ani Vy ani my nechceme zobrať ľudom na Slovensku dostupnosť zdravotníctva. Zdravotníctva, ktoré je odborne stále na výške. Ale len preto, že ho lekári svojim odborným aj ľudským prístupom a aj nízkymi mzdami už niekoľko rokov saturujeme. Naša kvalita pani premiérka je taká, že nemecké pracovné agentúry sú po nás dychtivé a sú schopné nás všetkých 2386 lekárov zamestnať!

Sme skutočne zvedaví na Váš výnimočný stav. My tiež vieme, že výnimočné udalosti si žiadajú aj výnimočné riešenia. Avšak zneužitie stavu núdze na zavedenie nútenej práce pre lekárov je veľmi vážna vec. Vy pani premiérka, vláda aj prezident by ste nemali s týmto inštitútom zaobchádzať takto hazardne. Navyše, ak aj stav núdze zavediete, nevyriešite tým absolútne podstatu, odsunuli by ste tým riešenie o maximálne 90 dní. A toto môžeme skutočne draho zaplatiť v Bruseli a Strasbourgu! Stojí Vám takáto blamáž a draho vybudované postavenie Slovenska v Európe skutočne za to?!

Vašim a prezidentovým rozhodnutím by ste odstránili princípy demokratického systému základných ľudských práv a slobôd, najmä zákazom nútených prác podľa čl. 18 ústavy. V prípade Vami navrhovaného postupu sa obrátime na súd s návrhom na predbežné opatrenie, ktorým by sa zakázalo vynucovanie nútených prác a ak by súd nekonal, vieme vyhlásiť, že účinné použitie zákonných prostriedkov bolo znemožnené. Následne by tým vznikli dôvody pre aplikáciu čl. 32 ústavy (právo na odpor). My lekári by sme tým pádom využili právo na odpor podľa čl. 32 ústavy a odmietli by sme pracovať. Mohli by sme navyše konštatovať porušenie našich práv podľa medzinárodných dohovorov, ktoré sú ďaleko nad zákonmi SR. Slovenská republika by takýto súdny spor v Strasbourgu na 100% prehrala, pretože Európska Charta ľudských práv je na takéto prípady výsostne chúlostivá. Veď nakoniec poučte sa z našich okolitých susedných štátov, kde tiež podobné vyhrážanie sa výnimočným stavom vládou všetci ustáli a došlo k dohode, nie k blamáži v EÚ. Verím, že naše Slovensko nepostavíte znovu do línie k totalitným režimom a zvíťazí vo Vás zdravý rozum!

Rozhodnutie, ktoré Vás pani premiérka čaká, je asi najdôležitejšie, ktoré počas svojej vlády urobíte. Skúste nás preto, ešte posledný raz presvedčiť, že máte chuť zabojovať o našu dôveru, ukážte nám, že vo Vás zostal ešte kúsok ľudskej etiky, morálky, zdravého úsudku a keď nič z toho už nie, tak aspoň túžba po zdraví alebo aspoň snaha o je naplnenie.

Či je Vám už jedno ako to s lekármi dopadne? Chcete „dohrať“ túto hru s nami a potom sa začať tváriť, že idú voľby a zmeníte rétoriku a začnete nás zrazu presviedčať o opakoch Vášho momentálneho konania a správania k nám a budete nás presviedčať, aby sme Vás volili, alebo ako si to vlastne predstavujete?!
Pani premiérka, chceli ste byť v kontakte s lekármi a komunikovať priamo s nami. Využívam preto túto možnosť otvoreného listu a požiadal som našich, verím spoločných priateľov a slušných ľudí, ktorým záleží na skutočných hodnotách nášho života, aby vám ho doručili.
Chcem vám ponúknuť zároveň stretnutie, o ktoré po opakovaných nedohodách s našimi skutočne legítímnymi zástupcami toľko žiadate.
My lekári sme ochotní sa s Vami stretnúť a rokovať. Ale prosím rešpektujte, že naši zástupcovia sú tiež lekármi a sú našou neoddeliteľnou súčasťou, zvolili sme si ich sami a úplne dobrovoľne!
Pozývame Vás teda k nám na Kramáre, hoci aj hneď v pondelok ráno.
Prajem vám príjemný a pokojný víkend a verím, že už v utorok večer si budeme môcť podať ruky a budeme sa vedieť jeden druhému pozrieť aj priamo do očí.

S pozdravom,

MUDr. Peter MALINOVSKÝ, PhD.,
chirurg - traumatológ
Klinika úrazovej chirurgie UNB a SZU

monnaa
27. nov 2011

@cmulinko - OK

@katja78 -čítala som, pekne to napísal

ttina23
27. nov 2011

Pracovníci vodárne, odstavte vodu, plynári, zatvorte kohútiky, pekári, odstaviť pece,***Všetci do ulíc. Učiteľ, ty máš plat ako v Nemecku? Policajt, ty si na tom o 2/3 horšie ako tvoj kolega za hranicami?*** Áno? Všetci poďme štrajkovať. Učitelia zavrú školy, naše deti budú hlúpe a kto z nich potom spraví ďalšiu generáciu lekárov? Policajti, odstavte autá a keď niekto napadne lekára, lebo mu nechc..................el poskytnúť starostlivosť, nekonajte. Veď nemáme platy ako v Nemecku. Poľnohospodár, odstav traktor na pole. Veď choroba ti nebude dovoľovať pracovať. A vôbec všetci. Nepracujme, pokiaľ sa nebudeme mať lepšie, resp. aspoň tak, ako v Nemecku. Alebo všetci máme nemecké platy, len lekári sú chudáci? Hanba každému jednému, komu je málo pridať 300,-€ na plate, keď obrovské množstvo z nás pracuje za plat, pohybujúci sa okolo tejto sumy. A verte páni doktori, tiež sme študovali!

monnaa
27. nov 2011

@ttina23 - no zase tento okopírovaný článok 😝 , riešili sme ho tu už včera, aj tých " 300 " Eur,prečítajsi pár stránok dozadu na vysvetlenie 😉

effkaa
27. nov 2011

@katja78 to snad pan Malinovsky nemyslel vazne ... este sa bude ohanat, ze on chudacisko si plnil svoju povinnost v pracovnej dobe. cakala som nejake vysvetlenie, ale su to len kydy ...

ttina23
27. nov 2011

@monnaa vsak je to super,len tak na pobavenie 😀 ,tak co si to neprecitat este raz 😝 a nie vsetci vsetko citame,aspon ja na to nemam cas 😉

monnaa
27. nov 2011

@ttina23 - na pobavenie áno, len ma rozčuluje, že verejnosť je takto masírovaná médiami a potom vzniká davová nenávisť voči lekárom

lauritka
27. nov 2011

@monnaa ako som tu vcera uviedla, vidim ze vela ludi tu s radostou kopiruje vyjadrenie nejakeho zaujateho zavistliveho Slovaka v duchu : " nemam ja , tak nech nema ani on ! "... je to smutne. Ide tu o zdravie, ktore si poniektori myslia, ze ho budu mat stale. Potom chcem vidiet, za kym pojdu ked budu zrazu tazko chori, alebo sa stane nejaka nehoda.
Aby sa nahodou v poslednych sekundach zivota nemuseli divat do oci lekara, ktoreho tak velmi odsudili.Vtedy si budu priat, nech sa zmeni na boha a zachrani im zivot. NIkto nie je zo zeleza, kazdemu sa moze nieco stat, hocikedy.... Aby ich potom nesudil niekto iny, tolko zloby a zavisti ako je na Slovensku snad uz ani inde neexistuje. Mozno v Albansku.
Fuj. 🙄

lauritka
27. nov 2011

@seve_ranka no nemam co dodat, to klamstvo v piamom prenose, co bolo vcera v spravach. mne to stacilo. mam absolutnu nedoveru k vlade a nepojdem ani volit.

monnaa
27. nov 2011

@lauritka - po tomto všetkom už viem ako to všetko v SR funguje, ako fungujú médiá, som z toho totálne znechutená....asi ani ja nepôjdem k volbám 😒 . Len ma prekvapuje, prečo sa k tomu zatiaľ okrem SDKU a KDH nevyjadrili iné strany , ako v rámci predvolebnej kampane. Je jasné, že slovenská inteligencia už SDKU voliť nebude. Hranola som už dávno nepočula, ani SAS.

teodorka
27. nov 2011

@monnaa SaS ma teraz ie starosti ...s Galkom co na neho naraficili Kalinak a spol...to bude mat tiez dohru...

lauritka
27. nov 2011

@monnaa hranol v tichosti vyckava 😉 😀

minewka
27. nov 2011

@monnaa slovenska inteligencia pravicu volit bude,, lebo vidi, ze je to cista predvolbna kampan Ficka a spol.

Otvoreny list je populisticka fraska, v ktorej lekar , ktory berie 3000 eur v sukromnej klinike za operaciu je zrazu proti transformacii nemocnic. O tom, ze pouziva v texte vyhrazky na urovni studenta strednej skoly svedci o celkovom stave v nasom zdravotnictve a to najma zo strany lekarov.

Memorandum uverejnene na strane loz- ich navrh, je tiez fraska, v ktorej z 90% riesia dvoje platy a navrat spat na pracovne miesta, v 8% transformaciu nemocnic a v 2% korupciu a vztah lekar pacient.
Toto memorandum je pisomny doklad o tom, o co lekarom ide.

A bezna Slovac ma uplne na haku, ze sa niekto niekam vyskrabal po ich ohnutych chrbtoch.

monnaa
27. nov 2011

@lauritka -jj, hranol vyčkáva , má predčasné vianoce, toto ani nečakal že mu bude takto všetko hrať do karát v poslednej dobe.....

cecil36
27. nov 2011

@monnaa podla mna sa SaS nevyjadruje preto, ze sa 1. nechce prizivovat na predvolebnej kampani a 2. teraz maju fakt ako pise @teodorka ine starosti lebo maly zelezniciar a druhy najväcsi pravnik smeru ich potrebovali odstrihnut od akychkolvek postov a MVO teda bola riadny post 😉

cecil36
27. nov 2011

@monnaa suhlasim, hranol vyckava, aby mohol povedat, ze "my by sme v tej situacii vsetko riesili v prospech ludi, ale nemohli sme, nedalo sa, nemali sme na to dosah" 😀 Tie reci o zlepenci mozno na zaciatkua ni nemyslel vazne a teraz sa tesi. Ved takuto vyhru v sportke ani necakal 😀

teodorka
27. nov 2011

ale sranda je ta ze vacsina ludi to aj tak politikom vsetko zerie ,aj ked klamu az do nebies vasina im veri

veve39
27. nov 2011

@monnaa hmmm..a koho teda pojde volit slovenska inteligencia? aby som sa vedela zaradit, ved nechcem byt za blbu ....kto je "in" v lekarskych kruhoch ? Zeby Fico, Paška?

lauritka
27. nov 2011

99%percent ? 😅

effkaa
27. nov 2011

to ze to nedali do memoranda neznamena, ze pri rokovani to nenavrhli. tot moj nazor.

minewka
27. nov 2011

@lauritka zeby zlodej krici chytte zlodeja?

Loz sa spravodlivo zatvari, hrozivo ukaze prstom a povie "oni klamu"?

A ked klame loz?

lauritka
27. nov 2011

😅 nebudem reagovat zase na tvoje narazky. musis byt velmi nestastna, ked mas stale potrebu zaparat .

katarina104
27. nov 2011

no už by to mohlo skončiť, niekomu je málo 300 eur a niekto za 300 eur robí aj to niekto nemá,hanbiť sa môžu 😝

monnaa
27. nov 2011

@lauritka - nereaguj, ja to už ani nečítam 😉
@veve39 - u mňa je momentálne " in " Nora Mojseová 🙂

monnaa
27. nov 2011

sledujete TA3 live ?

minewka
27. nov 2011

@lauritka fakt neviem, o com zase tocis.

Reagujes takto, lebo nevies nijak rozumne vysvetlit, preco vlada klame a loz vravi pravdu. A nie naopak.
V loz je korupcia ako svina, toci sa tam plno zaujmovych skupin.
Tak , ako uplne vsade.

Inak som spokojna a stastna, nic mi nechyba, dakujem za opytanie.
Mame sa jak na zamku, at to trva vecne- tfuj tfuj.