icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

monnaa
27. nov 2011

@wilsonka - No pozor, sú tu síce nejaké vvýnimky, kde ide lekár po službe domov, ale takých je stráášne málo. Ty ako sestra nemusíš vedieť, či on zostal po nočnej v práci, alebo nie, lebo ty odchádzaš ráno o 6.00 hod. A ak sedí na lekárskej, tak nemusí zasa nerobiť nič. Často sa dorába administratíva čo sa cez deň nestihne- vypisovanie prep.správ napríklad. A ak lekára v noci nevolajú k pacientovi,myslíš si, že ten lekár s plnohodnotne vyspí? Ved lek. izby sú hlavne na chodbe kde spia aj pacieti, tam všetko počuť, kždý ston, výkriky delirantov, každý jden kfrok, a lekár je v takom " pohotovostnom " režime stále, to nie je žiaden spánok!!!! Poznám lekárov čo sú v práci celý víkend + ešte pondelok 8,5 hodiny.

katja78
27. nov 2011

@minewka - ale už si priplácajú - v penťáckych pro-care poliklinikách momentálne paušálne za každé objednanie (NIE PREDNOSTNÉ) 7 eúr. Povieš si, to sa dá prežiť. Pre Pro-care to denne činí niekoľko stoviek, možno až tisícov eúr denne v jednej poliklinike za vymyslenú službu, nie za zdravotný výkon. Čo je objednanie???

monnaa
27. nov 2011

@erni - ja som myslela tou zodpovednosťou vlády v núdzovom stave to, že ak nebude zabezpečená lek. starostlivosť a dôjde nedajbože k nejakému úmrtiu z dôvodu nedostatku lekára / to fakt nikomu neprajem / , nebude za to zodpovedný lekár. Totiž tí čo ostnú robiť budú makať ešte viac a tí čo podali výpovede nebudú mať povinnosť nastúpiť opať pracovať, porušili by sa tak ich základné ľudké právva a slobody. ( ale to vláda veľmi dobre vie, takže žiaden núdzový stav nebude , to je len zastrašovanie )

andreah25
27. nov 2011

@minewka Budeš ma asi nenávidieť - plne s Tebou súhlasím, ale na všetko Ti viem zase namietať 😀 :
1) štát nikdy neurčuje výšku zisku, on len určuje, koľko % si môže poisťovňa zobrať z odvodov, je už na šikovnosti poisťovne, čo a ako si z toho zaplatí réžiu a čo jej ostane na zisk - ver, že sa snaží aby zisk bol čo najvyšší a to už štát nijako neovplyvní
2) áno, kontroluje ceny výkonov, kontroluje ceny plynu, elektriny, vody a pod. Proste kontroluje všetko čo je vo verejnom záujme, čo znamená, že je verejným záujmom, aby boli ľudia zdraví - aby mohli pracovať. Musí kontrolovať ceny energií - nie však pre ľudí v tom ponímaní ako si myslíš, ale preto, že energie využíva aj štát sám - jedna vec, a druhá vec - nemôže predsa ľudí zodrať len za energie, z čoho by potom ľudia míňali na tovary a služby a pomáhali by tak ekonomike a nabaľovali štátnu kasu rôznymi daňami a najmä DPH? Aj súkromnej nemocnici by dokázal štát určiť len to, koľko % z platby poisťovne si môže vziať na réžiu - v nej sú vždy zarátané aj platy - čo z toho nemocnica ušetrí - štát nijako neovplyvní a ďalej nemôže zakázať súkromníkovi nechať si ešte za niečo platiť, čiže získať ďalší príjem.
3) možno určovanie preplatenia za diagnózu, či si ju pacient spôsobil sám alebo nie, by bolo možno dobré - ale napr. žlčník - môže si za to pacient sám, ale môže to byť aj dedičný problém, komplikovaná zlomenina nohy - môže to byť nehoda na chodníku, alebo futbal - ako to bude definované, že si za to môže pacient sám alebo nie? Týmto smerom by som sa neuberala. Úrazy komerčným poistením? - čo ak na to komerčné poistenie nemám? A ak mám, čo ak to bude tak závažný úraz, že jeho liečba bude veľmi drahá a komerčná poisťovňa mi povie sorry, poistnú sumu máte napr. len na 20tis. eur a to náklady nepokryje?
Asi ma nenávidíš, no bohužiaľ, námietky mi idú dobre, keby mi tak išli iné veci . . . 😀

lauritka
27. nov 2011

krasna veta ." kým budú na Slovensku vládnuť ľudia trestajúci národ za následky vlastnej neschopnosti, pôjdeme všetci – lekári aj pacienti – ku dnu. "

monnaa
27. nov 2011

@lauritka -jj, presne tak ...

minewka
27. nov 2011

@katja78 pretože ja ako pacient mám právo na to, aby som si minimálne okopírovala MOJE zdravotné údaje z karty. to, že lekári to odmietajú robiť je prežitok socializmu.

Na to, aby som sa na niečo vôbec išla sťažovať - hocikam, musím mať dôkaz o tom, že sa mi deje krivda alebo mi niekto škodí.

U nás sa predpokladá prezumpcia neviny - a teda náš právny systém predpokladá, že ak som bola poškodená mám (alebo vo vlastnom záujme by som si mala zabezpečiť ) dôkazy o tom, že som nejakým spôsobom bola poškodená.

často je to u pacientov jedine zdravotná dokumentácia, ktorá dovtedy, kým sa dostaví dohľad, už môže byť minimálne poopravená, ak nie úplne zmenená. Ja chcem mať dôkaz v svojich rukách a nie aby dôkaz ostával v rukách obvineného a ten si s ním mohol robiť čo chcel . napríklad len povie, že sa stratila, alebo sa z nej stratila nejaká časť.

Aj znalecký posudok bude vychádzať okrem iného zo zdravotnej dokumentácie.

andreah25
27. nov 2011

@minewka Tu s Tebou plne súhlasím 😀 bez námietok

minewka
27. nov 2011

@andreah25 😀 v prvom rade ide vždy o dialóg a to nás posúva ďalej. Ani ja netvrdím, že mám patent na rozum - a takto si predstavujem diskusiu. Páči sa mi, že konečne tu nieto argumentuje rozumne. Pekná debata.

1) To čo si napísala, znamená v reálnych číslach asi toľko - príklad: poisťovňa . napr Dôvera, vyberie od 100tis pacientov jednu miliardu na poistení.(odvodoch) . štát určí, koľko si môže dať na svoju réžiu - povedzme , že 4% - čo je asi 40 milionov (ak dobre počítam), zvyšok ide na poistenie. Poisťovňu stojí réžia napr, 20 milionov, a 20 je jej zisk (to su len vymyslené čísla). To znamená, že je to na poisťovni, akú bude mať réžiu a aký zisk. Zvyšo sa prerozdeľuje na výkony pre 100tis pacientov. čo na tom považuješ za zlé? Je na šikovnosti poisťovne, či bude mať pacientov 2x toľko...Jasné, že to štát nemôže obmedziť.
Hlúposť bola, že Fico zaviedol - zakážme zisk, čo je somarina na ntu - kto robí zadarmo???
2) Prvá časť argumentu - súhlas. Druhá časť - keď poisťovňa 100% prepláca niektorý výkon, tak ako je to teraz, nemôže si lekár doúčtovávať niečo. Nemocnice, ani súkromné, si nemôžu niečo doúčtovať len tak, čo ich napadne. Napr - štandardný výkon je zaplatený poisťovňou. A je jasné, že si vytvorí nejakú službu, nadštandard, ktorú si môže doúčtovať. Keď som rodila v súkromnej nemocnici - štandardné služby boli zadarmo (max nejaké 1 eur za prijatie - pre ma zanedbateľné) - ja som si vybrala nadštandard - samostatnú izbu s tv, chladničkou, rýchlovarnou kanvicou , vlastná kúpeľňa wc, epidurál, otec pri pôrode, nadštandardná sála - mohla som tam byť sama, bola v nej posteľ, kreslo, rebriny, sprcha, fit lopta)...Mohla som si vybrať - a aj napriek tomu, že to bola súkr. nemocnica - mala som možnosť výberu medzi štandardom zadara a medzi nadštandardom za úhradu.
3)dedičnosť by sa dala potvrdiť jedine asi rodinnou anamnézou...
Zlomeniny som rátala pod komerčné úrazové poistenie.
No a či na to občan má alebo nemá? Tak smola. Keď má niekto dom a spadne mu strecha - buď je poistený, alebo má úspory, alebo nemá nič a spí v stane alebo u príbuzných alebo si požičia...Musí si dať pozor, do akej sumy je poistený a na čo - čo poistenie zahŕňa.
To už je na vôli každého, čo si vyberie.
🙂

minewka
27. nov 2011

@katja7 nepíšem o tom, že nemocnice či kliniky by mali byť bez vstupu poisťovní.

Ale ak niekto súkromný má dostatok peňazí - a založí si súkromnú kliniku, a nájde si dostatok pacientov, ktorí mu za to budú platiť priamo, bez účasti poisťovne - je to jeho šikovnosť a nech takú kliniku má.

minewka
27. nov 2011

@katja78 objednanie je administratívny úkon, na ktorý treba peniaze.

Objednanie je, že niekto dvihne telefón, že ten telefón niekto kúpil, že má papier, ktorý niekto zabezpečil, pero, ktorým to zapíše, že to oznámi lekárovi, že kontroluje a robí databázu voľných a obsadených termínov.

Ak som spokojná ako klient v Procare - 7 eur rada zaplatím - už len pre to, že nemusím ísť osobne, zapísať sa na zoznam a čakať 4 hodiny pretože napr sa mi môže stať, že ako súkromník za tie štyri hodiny zarobím 30,-EUR.
A tak je 7 eur pre mňa dobrá a opodstatnená platba.

andreah25
27. nov 2011

@minewka To je pravda, pekná debata. Akurát, že som sadla k PC so zámerom písať seminárku, no v nej ani neškrtnuté a tu sa vykecávam 😀 .
Ono s tým zvyškom čo ostane poisťovni na preplácanie úkonov bolo fajn, keby sa ešte z toho neuliali, alebo niekde nejaké tie milióniky nestratili - samozrejme všetko zákonnou cestou - príspevky organizáciám, platby na vraj špecializované kliniky, platby - nepriame farmaceutickým spoločnostiam a neviem čo ešte - až tak do toho nevidím, no vo výročných správach je cca rozpis presný kam čo ide. Jednoducho z toho, čo ostane akože na preplácanie ide fakt len 25% na úkony, to je rátané z reálnych čísel, pravda ešte minulý rok, ale myslím, že sa nič nezmenilo - takže ak by skutočne zbytok šiel na úkony - nie je problém - neboli by limity, nerušili sa oddelenia a pod. Ficov zákon bol fakt protiústavná hovadina - pretože vlastne zrušil tým slobodu podnikania, ktorej hlavným cieľom je zisk.
Dnes ešte platí, že v podstate je veľký rozdiel medzi súkromnou klinikou a štátnou nemocnicou, pretože súkromná vie, že musí o pacienta zabojovať lepšími službami proti štátnej - osobne tiež si radšej čo to priplatím za nadštandar. Dnes platí konkurencia súkromné verzus štátne. Keď však budú všetky súkromné, každá so super službami - na konkurenciu ostane už len cena . . . a o tom to je - súkromníkovi nesmieš zakázať poplatky - akékoľvek - a ver, že oni si ich vymyslia habadej, napr. budú mať podmienku, že do ambulancie môžeš vstúpiť len v nejakom ich jednorázovom plášti vraj kvôli hygiene (stál nemocnicu napr. 1 euro, Tebe ale dajú zaplatiť 10 eur), to je len príklad, že jednoducho ak budú chcieť poplatky navyše tak i mať budú a žiaden štát im to nezakáže, a keby aj chcel a nebodaj spadali pod schvaľovanie, myslíš, že niekto by tie dokumenty čítal, keď nečítajú dôležité zmluvy pre štát? Na bežného občana štát zvysoka kašle, zaujíma ho len aké máš hlboké vrecko - teda koľko môžeš dať daní. A stým komerčným poistením - dnes ľudia nemajú životné poistky, úrazovky - vraj načo a potom plačú, že maródka o ničom, bolestné žiadne, z čoho majú žiť - myslíš, že by sa niečo zmenilo? Tí, čo majú dnes životku, budú mať aj to komerčné úrazové, tí čo však ani dnes životku nemajú, tak sa to ani v budúcnosti nezmení. Jednoducho, čo je na báze dobrovoľnosti - tak nik platiť nebude - veď mne sa to predsa nemôže stať - bežné myslenie bežného človeka....

mandragora22
27. nov 2011

ja som sa tiez objednala za 7.- eur pre zmenu na kozne. tiez je to pre mna omnoho jednoduchsie a prijatelnejsie prist na konkretnu hodinu, byt tam sama a radsej si priplatit. presne, ako pise
@minewka inak by som tam musela ist rano o 6,30, vziat si cislo, prinajlepsom by sa mi uslo mozno cislo 21-22 z tridsiatich a cakala by som minimalne do desiatej. dakujem, nemam na to cas pri dietati, ktore mam na starosti sama 😉
ja si rada priplatim, ak viem, ze nemusim cakat, bolo to moje kredo aj v minulosti, ked som zarabala dost slusne prachy. vzdy som si povedala, ze cas su peniaze a namiesto toho, zeby som cakala 5 hodin u lekara, som si dokazala zarobit slusny peniaz, z ktoreho som tretinu s radostou nechala potom v ambulancii za prednostne vysetrenie.
ja prednostne vysetrenia milujem a podporujem, zial, stretla som sa aj s takou chybou ambulancii, ze prednostne vysetrovali popri beznych ludoch, ktori cakali v cakarni. to sa mi nepaci. je lepsie, ked ma lekar na to stanovene konkretne hodiny, napr. medzi 12-15 hod., ze bude brat len platiacich a dopoludnia si vybavi beznych obcanov, ktori su ochotni cakat, alebo im teda nic ine neostava 😒

minewka
27. nov 2011

@andreah25 no musím sa ísť kúpať 😀 😀 ešte teraz, lebo nedajbože zaspím, pritopím sa a čo potom? 😀 😀

Pravda, pravda, že si ešte dačo ulejú - na to treba tvrdý systém, lebo by boli hlúpi, ak by neuliali, keby sa dalo.

Inak - samozrejme súhlasím s tebou, že nejaká štátna nemocka bude musieť vždy ostať.

No a úrazové - tak som tvrďas, bohužiaľ, život sa mení a ľudia musia pochopiť...toto je už fakt na každom jednom z nás.Slovák už je raz taký - nič sa nestane...a rieši, až keď sa stane. A nechápe, už môže poriešiť tak, že sa snaží zmierniť následky. Slovák nepredvída a nechápe, že si má veci ošetriť preventívne (napr kúpne zmluvy pri nehnuteľnostiach - stiahnutých z netu...)

Inak na to, že diskutujeme, celkom pekne so sebou súhlasíme 😀 akú seminárku píšeš? ja som písala minulý týždeň - do 5tej rána - vyprodukovala som 10ks strán 😀 (priznávam, že s obrázkami. Ale takými maličkými)

minewka
27. nov 2011

@mandragora22 no čo ti len na to napísať? Pravda pravda... 😉 A prednostné vyšetrenia alebo telefonické objednanie tiež milujem. 😀

monnaa
27. nov 2011

No super, takže peniaze sú pre niektorých vyvolených, proti tomu ale ľud asi nič nemá 😒 , však sú dôležití , radia ministrovi !!:

http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/domace/uhliari...

odrik
27. nov 2011

@monnaa
Nooooo! Na zamyslenie. Kam vsade sa aj nase peniazky posuvaju....

bobocka
27. nov 2011

@monnaa nechutne 😠 😠 😠

katja78
27. nov 2011

@minewka - opäť zovšeobecňovanie 😒

katja78
27. nov 2011

@minewka - súkromné kliniky sú možno tak pre 1% národa, ak by si mali platiť všetky vyšetrenia, liečbu, operáciu,...a aj to 1% rado využíva štátne enmocnice, viď napr. p.Flašík

katja78
27. nov 2011

@minewka - nerozumiem, o akých 4 hodinách píšeš. Nepísala som o objednaní na čas, tzv.prednostné vyšetrenie, ale každé jedno, ktoré sa deje napr. aj vtedy, keď pacient odchádza z ambulancie a lekár mu povie - mali by ste prísť o 4 mesiace, dohodnite si termín na recepcii. Na recepcii sedí teta, ktorá tam sedela a robila túto prácu aj pred zavedením paušálneho poplatku a keď príde pacient, že ide od lekára, že má prísť o 4 mesiace, tak sa bežne stane, že teta povie, že ona má voľný termín až o 5 mesiacov. Za tento paušálny poplatok odštátnená poliklinka, berúca za zrealizované zdrav.výkony platby od poisťovní, môže zarobiť navyše mesačne desiatky, ba stovky tisíc eúr + samozrejme má aj svoje poplatky za napr. objednanie na čas,....To akože táto jedna administratívna pracovníčka stojí takýto majland??? Je to obohacovanie sa. Akokoľvek si napíšu, že vykonali pre pacienta službu, je to zdieranie.
A toto nepíšem výmysly, v našom meste takto funguje pro-care už mesiac. Prepočty tohoto poplatku na pacientov som odhadla podľa počtu lekárov v poliklinike a počtu pacientov denne, čo činí takých 15-20 denne, ak nie viac.

monika15
27. nov 2011

@mischella26
nenecham.... mne je luto tych doktorov ale zial bohu vedia ze do coho idu....
ked nechces tak nechod na medicinu nikto nenuti ......
zial bohu v dnesnom svete je to uz tak.....

monika15
27. nov 2011

@andreah25
jaaaj moja.... netyka ani teba sa to netyka....
neni si lekar tak co sa staras..... 🙂 ) ) tak potom vypni telku a uzivaj si v tvojej studni vykopanej a pri svieckach pa.
ako ako ty tu pises tak mam pravo aj ja
takze dovi dopo od neska nepis mi....

monika15
27. nov 2011

@andreah25
to euro bolo uplne zbytocne...a dufam,ze uz to dlho ani nebude a vratia sa k povodnemym slovenskym korunam !!!
to urcite suhlasim....

monika15
27. nov 2011

@labaga

ja som nehovorila ze ty si svina hej...

ale hovorim vsetobecne ked sa babka davala na doliecovak v Kralovskom chlmci tak nam bolo povedane ze vsetko zavisi na velkosti obalky ze v akom stave sa dostavi domov.... no asi tak......
a tak aj bolo prvy krat oco nedal nic tak babka sa vratila uplne este horsie
druhy krat oco dal fajne tucne 3 obalky a babka sa vratila ovela lepsie....
no asi tak.....

monika15
27. nov 2011

@erni
ja som ich nehadzala do 1 vreca ale co sa tyka vychodu tak tu vsetci beru....

janinah
27. nov 2011

@monika15 bola si pacientkou všetkých lekárov na východe? tak netrep

monika15
27. nov 2011

@janinah
pravidelne sme chodili to trebisova, aj do chlmca, kapusany.... ano som zila na sk a chodili sme....

tak sa co tu vadis.....

ked mas lekara co nebere tak bud stastna !

minewka
27. nov 2011

@katja78 neviem, ktorý z mojich príspevkov považuješ za zovšeobecňujúci. Na ktorý si reagovala?

Nie všetky súkromné kliniky sú pre 1% obyvateľov - nerozprávajme polopravdy.
Nemocnica KE Šaca je súkromná - ale má zmluvy s poisťovňami a pacient tam má štandardné vyšetrenia "zdarma" - bez doplatku.

Určite sa dá nastaviť taký systém, kde budú nemocnice aj štátne s možnosťou priplatenia si za nadštandard , aj súkromné s určitým štandardom bez doplatku a s možnosťou nadštandardu- ale táto hystéria v spoločnosti proti súkromným nemocniciam sa mi nepáči. Všade na svete to funguje - len Slovensko musí byť extra?

A kľudne nech existujú privátne luxusné kliniky pre horných 10tisíc.

čo sa týka 7 eur - pochopila som to a ešte raz píšem - že aj objednanie sa o 5 mesiacov na konkrétnu hodinu mi za taký poplatok stojí - je to lepšie, ako prísť a čakať. Zaplatila by som tento poplatok u hociakého lekára - pretože neznášam celodenné čakanie u lekára.

Keď proste za čas stratený u lekára by som mohla zarobiť 5 násobok zaplatenej ceny - je to pre mňa výhodná investícia.
A možno je to výhodná investícia aj do môjho zdravia - lebo nechcem 5 hodín čakať medzi chorými ľuďmi.

Ak sa ti služby súkromnej kliniky nepáčia - stále môžeš ísť do štátnej, kde to máš zadarmo.

Znemožňovanie vytvárania nadštandardov a možnosť oficiálnej platby zaň dáva priestor úplatkárstvu.

Pozrela som si www stránku Pro Care - a tam ide o balíky, ktoré si zaplatiš a v nej máš určité služby (v tom je zahrnuté objednávanie a na čas) - takže nechápem, ako sa tam platí 7 eur? Platí to pacient - ktorý si nevyberie ani jeden balík?