Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
@adka0029 jasne, zvysit platy plosne neriesi problemy, ktore zdravotnictvo ma. zakonnik prace stanovuje maximalne limity prace nadcas, aspon to tak kedysi bolo a to by malo platit aj u lekarov, takze ak je situacia taka ze je lekarov malo treba prijat dalsich...nepracujem v zdravotnictve preto sa mi tazko hodnoti co a ako naozaj je...ale retorika ministestva a vedenia nemocnic ze po 1.12. to bude OK mi pride uplne scestna. mam termin porodu vo februari, tak som dost napata, ze co bude. a co sa tyka tych vypovedi, usudzujem ze odchadzaju prevazne mladi lekari, ktori to skusia v zahranici, alebo v inom odvetvi a potom starsi, ktori maju okrem nemocnice vlastne fungujuce sukromne ambulancie, takze sa neboja az tak o chlebik....ale nedokazem odhadnut kolko je tych ktori iba vydieraju. ti podla mna stiahnu vypovede tak ci tak.
celé zdravotníctvo funguje na starú belu ako všetko čo riadi tento štát. A pritom peňezí je v ňom habadej a ked človek ide lekárovi tak sa obvykle cíti ako lúzer čo volačo žobre zadara. Lekári a sestri v nemocke preťažení a ufrflaní, obvykle podľa toho potom vyzerá aj ich prístup k pacietovi. Pritom platíme mesačne riadnu pálku. Zdravotné poisťovne - teda hlavna najväčšia všeobecka - rozdelujú limity veľmi zaujímavým spôsobom - typu z cudzieho krv netečie a za príslušné percentá bakšišu sú aj voľné limity. Je to jedna stoka. lebo niekto si v zdravotníctve žije superslušne a niekto maká ako šrób. Ako pozerala výpovede stiahli lekári pred atestáciou. Takže odkrútia si to nemocke kým sa rádoby doučia a potom už si môžu inak vyskakovať.
@martuska75 kolko platíš ked vravíš že riadne palky platíš... to neber ako provokaciu len ma zaujima kolko ide na ZP, lebo ver že malo penazí tam tečie, a tie čo teču sa rozkradaju cez supervlastníkov nemocníc - typu penta
@ywana
nuž domiv jednoducho ísť nemôžu, pretože by oddelenie nefungovalo tak ako má a pacienti by na to zasa len doplácali.
Preto je mi smiešne, ak teraz všade vykrikujú, ako lekári berú pacientov za rukojemníkov a čo lekári ? Nemajú svoje rodiny? nárok na oddych a volný čas?
Ja nie som lekárka. Len máme jedného v rodine. Toto nie je povolanie ako hocijaké iné. Ak lekár urobí chybu, pacient môže zomrieť. Ak urobí chybu bankár, právnik, učiteľ, nikdy to nie je na úkor zdravia iného človeka.
toť môj názor
to aj soferi autobusov maju pytat "normalne" platy? ved aj v ich rukach su nase zivoty... a vela povolani moze toto povedat...
@janie80 lenze pochop rozdiel... existuju pravidla cestnej premavky ktoré sa musia dodržat. lenze lekar pracuje so živým organizmom pricom každý jeden je jedinečný - to su nepredvídatelné veci, pečen či srdce niesu šruby ale sučiastky ktoré ked ..asi.. nefunguju tak sa vymenia. a dalšia vec je nahraditelnost... nehnevaj sa vodiča autobusu ... nikoho sa nechcem dotknut može robit ktokoľvek s iq nad 50 ale kedže ty nevidíš rozdiel medzi tými čo ta vozia na autobuse a tými čo ošetruju určuju diagnozu a nakoniec liečia tvoje dieta v nemocnici. vodič ma dodržat max.rýchlost, zatavit na stopke na cervenej a jazdit v pravo
@labaga uvidime. byt nezamestnany podla mna nic moc. v kazdom pripade si myslim, ze aj ked sa lekarom prida, tak to nic nezmeni na fakte ze cely system je chory a treba ho prekopat. ako tu uz niekto pisal, polovica slovenska zdravotne poistenie neplati a ta druha to taha za vsetkych. v tej druhej polovici su aj podnikatelia, ktori si odvadzaju odvody z minimalnej mzdy...napriklad moj sef plati za seba ovela menej ako za mna. 🙂 pritom ja byvam v mensom dome a jazdim podstatne horsim autom. 😝 ale ked prideme do nemocnice tak mame narok na tie iste vykony. to uz sme podla mna za hranicou solidarity systemu.
ked to porovname cele s cenami vykonov tak ide do systemu penazi malo a ked k tomu priratame zisky ktore si kumuluju zdravotne poistovne (akoze nechapem z coho, ked nepodnikaju...), tak sa ani nedivim ze nemocnice a ambulancie su skrtane na platbach. podla mna by malo existovat nieco ako zakladne poistenie, to by malo byt povinne zo zakona tak ako doteraz, ale kvalita by tomu aj zodpovedala, takze by to bol nizsi standard ako maju pacienti teraz. na toto by mali narok ti co neprispievaju do systemu. sorry, ale nie je mozne existovat za cudzie. mne nikto zadarmo tiez nic nikdy nedal. a potom dobrovolne pripoistenie, ked si kazdy moze sam urcit co si chce pripoistit a za kolko, napriklad lieky alebo hospitalizaciu.
inac nikto neche 3500 eur... to opat vyslo z toho pometenca a tlmocné cez jeho média. Kollar hovoril o 1200-2300 a to pre tých naj.odborníkov. takže nenechajte sa klamat médiami ktorých uloha je jasna. zdiskreditovat lekarov. ci myslíte že 4,7 v hrubom je pre lekara ta správna cifra?
@denduska ale ja nehovorím o tebe, ja hovorím o @labaga , ona napísala NIKDY - to dosť veľa naznačuje o nej ako o osobe aj o vzťahu k jej povolaniu, keď také niečo napíše. Je mi jasné, chvalabohu že nie všetci to takto berú ako ona.
Aby bolo jasné, ja som za to aby lekári nemali tolko služieb, je to fakt neúnosné a to by som zmenila ako prvé. Unavený lekár ani nemôže podať dobrý výkon. Len to ako to tu celé podáva labaga, je presne ten arogantný prístup, ktorí podávajú aj niekorí iní lekári, pre ktorý mnoho ľudí nemá chuť podporiť štrajk, a doplácajú na to tí slušní lekári. A to je jedna z vecí, ktoré ma štvú...
@halienka prepac ako mozes hodnotit niekoho aký je kto lekár podla toho ci vo volnom case ktorý chcem mimochom trávit s manželom a detmi lebo ten čas mi nikdy nikto nevráti. zboznujem svoje povolanie oddavam sa mu naplno ale podla mna o tom je pracovná doba. nikto nie je stroj. no tragédia nechcem noce a víkendy trávit v práci ale s manželom a detmi fakt som strasná 😕 😕 😕
@labaga Myslela som to tak že štát berie polovicu našej mzdy pre svoje potreby + 20% zo všetkého čo nakúpim (cez DPH) a to je podľa mňa celkom dosť. To ako to prerozdeluje je iná vec a nad tým sa treba zamyslieť obzvášť pred voľbami. Zdravotný odvod je spolu 14%.Celkovo odvody sú na Slovenskú fakt dosť vysoké. Deň daňovej slobody bol tento rok 3.6. dovtedy šlo všetko štátu takže podľa mňa by mal mať dosť na zaplatenie takej základnej veci ako je zdravotná starostlivosť. Rovnako to, že do zdravotníctva idú také skupiny ako Penta niečo hovorí o tom že je to fakt dobrý biznis. Ide len o zlé prerozdelenie, na ktoré doplácame v konečnom dôsledku hlavne my pacienti.
keby ty co su vo vyssich funkciach nekradli bolo by na vsetko 😠 ale kedze v tomto state ty co su pri koryte rozkradaju co sa da tak to potom aj tak vypada ze nanic nie su peniaze 😠 keby stym konecne kompetentny zacali nieco robit ale problem je ze nikto nic nerobi ked aj daju nieco v spravach alebo popisu v novinach za chvilu to prehrmi alebo sa nato zabudne a oni si pokojne ziju dalej..ja by som ich nielen zabasla ale pekne by museli povracat co nakradli 😠 ale otom mozeme len snivat lebo na take svine nie je zakon zakon plati len na chudobu a ty rozkradaci nasho majetku si ziju dalej a skludnym svedomim 😝
Baby, ja sa uz fakt nicomu v nasom state necudujem, ked ministra zdravotnictva robi clovek, ktory prakticky lekara nikdy v zivote nerobil, nema sajnu o com je zdravotnictvo, nevie co je realita.
http://www.osobnosti.sk/index.php?os=zivotopis&...
Bohuzial takto to cele vyzera ked rozhoduju ludia od stola, ktory ziju v teoretickom a nie praktickom svete.
@desszi tak tu si ti dovolím plne odporovať, ja zasa nechápem ako nemocnice a ministerstvo zdravotníctva môže riadiť lekár.
Tento minister má k riadeniu adekvátne skusenosti a to ako manažér, lebo vedenie nemocníc a zdravotníctva je ich manažovanie. Osobne si myslím že predpokaldy k vedeniu má, to či to robí už je iná záležitosť.
fakt kariera
1993 – 1996 NsP Skalica
1996 – 2003 Pfizer Inc., marketingový manažér
2003 – 2005 Sanofi Aventis, riaditeľ divízie
2005 – 2006 Bristol Myers Squibb, riaditeľ spoločnosti pre Slovenskú republiku
2006 – 2009 Ozone Laboratories s.r.o., generálny riaditeľ pre Českú a Slovenskú republiku
@maminuska tak ked uz to ma byt manazer, tak podla mna skor s vystudovanou ekonomiou a metodami riadenia a s poradcami, ktori si odkrutili x rokov v realnom zdravotnictve. Mne sa vobec nepaci u terajsieho ministra jeho "prax" vo farmafirmach. Vieme ako funguju - je to jeden velky uplatkarsky koncern, takze uz len z toho titulu by tam mohol byt niekto iny. Ale aj tak je to vacsinou z blata do kaluze 😅
@denduska no vidíš 😀 ale ja som písala, že je mi jasné, že je tých služieb teraz moc a treba s tým niečo robiť, ale zas na druhej strane asi to úplne bez nich nejde, teraz mi to niekedy pripadá, že za 6 rokov štúdia medicíny nikomu nedošlo, že životy treba zachraňovať aj v noci alebo cez víkendy...jednoducho táto profesia je aj o tom, choroby a úrazy si nevyberajú a nedajú sa "odložiť" na pracovný deň...a proste niekto tie nočné a víkendy robiť bude musieť...ale riešenie že nemocnica má zamestnať lekárov, ktorí budú robiť len nočné služby a víkendy mi príde pritiahnuté za vlasy, to už kde toľko takých lekárov nájdeme?
@labaga nie nič nie je na tom zlé, že chceš tráviť víkendy a noci s rodinou, len to si si asi mala potom vybrať iné povolanie...
@halienka
nie nič nie je na tom zlé, že chceš tráviť víkendy a noci s rodinou, len to si si asi mala potom vybrať iné povolanie...
Jak toto muzes napsat ☹
@czechzuzanaba čo je na tom divné, sú proste povolania, kde je jasné, že treba byť k dispozícii niekedy aj v noci a holt zdravotníci sú jedny z nich...veď keď na to nemám povahu, chuť, alebo zdravie, alebo akékoľvek iné dôvody mám na to, že nechcem robiť nočné a víkendy, tak si hľadám také povolanie, kde to proste nie je potrebné. Ja zas nechápem ako lekárka telom i dušou môže povedať, že keď dostane "normálny" plat, tak nočné a víkendy nikdy robiť nebude!

@janie80 pozri obidve chceme len dobre, pre nas a naše deti.