Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
@latvia nemozem za to, ze lekari maju zodpovednejsie povolanie, ale sami si take vybrali...drzala som im palce, a som rada ze sa im to zvysilo, ale za cenu ludskeho zdravia a zivota, to sa mi zda uz privelka obet...vzdy som lekarov , ich pracu obdivovala a hajila som ich, a to ich pracu obdivujem aj teraz, no uz moj pohlad na nich nie je taky, ci to robia naozaj pre moje zdravie...v tomto im uz nedokazem doverovat, hoci na tom dnes vobec nezalezi
@katti77 prepac, ja vobec neviem o com je zivot a nikdy som pre sukromnika nepracovala. 😅 😀 Zato, ze suhlasim so strajkom predsa nemusim byt z lekarskych kruhov a pracovat vo verejnom sektore.
Este raz: dlhodobo je situacia v zdravotnicte velmi zla, platy versus odbornost su takisto nizke, zle podmienky, nepreplacani vykon atd atd.. je toho dost aby to stacilo na tkyto strajk, a nejde len o platy.
@sunnysummer lebo som nechcela byt lekarkou, preto nie som...a myslim to vazne s tym zakonnikom prace, to je realita, sa zobudte, ja na nikoho posielat inspeciu nebudem, lebo ja som rada ze mam pracu a zarobim tolko kolko zarobim, ja si vazim, ze som zamestnana.... o tom to je, ze vy si ani neviete predstavit ako sa ma clovek co robi u podnikatela a ma minimalnu mzdu... skoda sa s vami bavit... nie len vy ste nedoceneni ale 70% ludi v tomto state....
@latvia to dufam, aj ja, ze sa budem stretavat a hlavne teraz ked ste dosiahli co ste chceli uz len z lekarmi, ktori nasli sucit, empatiu a hlavne chut osetrovat ludi....
@labaga ahoj, neuvazujes o tom, zeby si dala zamknut tuto diskusiu? ako zakladatelka temy mas na to pravo. lebo toto nikam nevedie, fakt, kto nechce vidiet vec do hlbky tak nechce a my to tu mozme vysvetlovat aj do strhania tela, ze to nebolo len o prachoch. je to bieda...
@lauritka tak ak si to doteraz nepochopila tak mi ta je luto ale v prvom rade ide o platy...nic z toho co chceli nevyriesi situaciu v zdravotnictve len a len ich platovu situaciu a situaciu zo zakonnikom prace.... tak prepac, ze som nahnevana, ked niekto tvrdi, ze bojovali aj za nas....
ahoj,mna by len zaujimalo,keby nasa vlada,okamzite ako sa zacalo toto diat,cize par mesiacov dozadu zohnala lekarov z napr. Rumanska,Bulharska,Ukrajiny,atd,nahradila tych nasich,lebo mne by bolo fuk,ci ma osetri Vietnamec,alebo Mongol,ak ma nato vzdelanie,co by robili ti nasi?Isli by sa hlasit na UP?A co by dali do tej kolonky,ze o ake maju zaujem zamestnanie?Ci aj na tych nasich vonku cakaju s otvorenou narucou?Napr.v Nemecku,Anglicku,Svajciarsku.....
@katti77 a co DGR platby???? to robili tiez pre seba?
@labaga u niektorych sukromnikov bezne robis nadcasy za ktore nedostanes mzdu, musis prist do prace v case tvojho volna a zase nemas zaplatene, ano su aj take pripady, ale o tom vy neviete...ja netvrdim, ze je to moj pripad, ale je to bezna prax na slovensku, nie len lekari su ti ktori musia robit nocne, mat pohotovost atd...ale sukromnik zneuziva situaciu a neplati tak ako by mal....to je realita, ale ten clovek bude makat aj tak, lebo by musel ist na urad prace....
@sunnysummer ale aké 3 ďalšie požiadavky??a čo?? 1 plat, 2 ZP, 3 stopka transformácii 4 bolo čo? vyššie platby zo strany poisťovní myslím...
1, 2 súhlas, plat len do takej výšky, ako si to rozpočet môže dovoliť
3 nesúhlas
4 zmeniť systém, aale nie úplne ho stopnúť, limity sú nesmierne dôležité a musia byť, aby sa nevykonávali somariny, ktoré môžu počkať na úkor ozaj potrebných výkonov a aby sa nekradlo.(lebo limty boli v prvej vlne zavedené práve pre duplicitné výkony ) Lekár tiež potrebuje kontrolu - bez ohľadu na super morálnosť, o ktorej sa nás snažia presvedčiť.
@lauritka štát nebude kontrolovať samého seba..a nebude predsa na seba ukazovať prstom..A michodom, stát sme aj my, pacienti, aj lekári....neprišiel pred Uhliarik v noci s batohom a kradol...kradli aj lekári, aj vedenie nemocní (aj keď - ak raz vedenie dostane zhora príkaz vybrať konkrétneho kandidáta - má smolu...aj v školách je dopredu jasné, kto je víťaz nejakej zákazky - a riaditeľ školy do dostane príkazom. Buď rešpektuje alebo má padáka...je otázne a na ňom, do kedy to rešpektovať bude )
Ale v momente, ak do toho vloží svoje prachy nejaký súkromník - ver, že ho bude zaujímať, prečo sa niečo kúpilo za 1 mil. eur ak sa mohlo za 500tis, eur.
inak - výborný postreh z novín:
Štrajkujúcim lekárom sa podarila jedna pozoruhodná vec, za ktorú im treba poďakovať. Zjednotiť verejnosť a postaviť ju proti sebe. Je až neuveriteľné, ako sa verejná mienka v tomto spore obrátila proti štrajkujúcim lekárom. O tom svedčí aj fakt, že pán Fico a jeho strana Smer, ktorí zo začiatku lekárov mohutne povzbudzovali a dávali najavo, ako stoja na ich strane, zrazu stíchli a dokonca v nedeľnej televíznej relácii Fico vyzval lekárov, aby sa stiahli. Je mu jasné, že keby sa teraz svojich lekárskych odborárov zastával, jeho voliči by ho asi zožrali.
@minewka ale tu neslo o limity ale o to, aby za uz vykonanu pracu dostali tolko, kolko aj stala. mrzi ma, ze prave toto viacej nevysvetlovali v mediach. ide o to, ze ked pre niekoho urobis nieco v hodnote 20€ a on ti za to zaplati len 5€, tak si 15€ v cistej strate. a to su tie DLHY nemocnic. nehovorim, ze sa v nemocke neplytva ale to je nic oproti tym nerealnym platbam. potom raz za cas sa nemocky oddlzia. ale to su len prachy, ktore tam uz davno mali byt. je podla teba v poriadku ked zdravotne poistovne neplatia kolko by mali? a nie preto, ze na to nemaju dost penazi. evidentne ich maju ked VYKAZUJU ZISK!!!!!!
@minewka ako kradli lekari?? 😲 daj mi nejaky priklad, nemam taku fantaziu... zeby moj muz nosil domov skalpely....naco by nam boli....
@teada navyse bolo myslene nad ramec mojich povinnosti...nie ze nebudem robit nadcasy....nebudem sa piplat s pacientom nad ramec mojich povinnosti, nevybavim za neho nic naviac co by bolo komfortnejsie a rychlejsie lebo to ide mimo nemocnicu, nebudem ostavat mimo pracovnu dobu lebo on pride 2 hodiny po zaverecnej, nebudem nahradzat jeho pribuznych ktori mali pri nom v danej chvili byt, nebudem hladat moznosti ako vybabrat so systemom aby to bolo pre neho lepsie a vyhodnejsie....nebudem robit nic naviac, len to, co sa odo mna ocakava a co som povinna spravit. usmiat sa, prijemne sa porozpravat, urobit svoju pracu podla standardov a hasla padla.amen
aj mna uz osetrovali lekari inej narodnosti,dokonca aj zubara mam myslim Turka,neviem presne nechcem sa ho pytat,ale urcite nieje Slovak,aj synovi v nemocnici pomohol myslim Ind,nehnevaj sa,ale tak ako medzi nasimi su fuseri,tak urcite aj zahranicni niesu vsetci geniovia...nehadzala by som ich do jedneho vreca,zahranicny neznamena zly...skor mam skusenosti s neprofesionalitou nasich lekarov,ja sama som toho priklad,uz na prvy pohlad,je vidiet moj handicap,ale nechcem tu o tom pisat,co som si vytrpela,to je na velmi dlho... 😉
@katti77 ja tiez viem, co je to minimalna mzda, napriek tomu nezavidim lekarom, ze chcu vyssie platy, ktore si podla mna plne zasluzia. Zachranuju ludske zivoty a zdravie. Vsade inde na svete je lekar niekde postaveny..
Ma respekt, tu sa im dostalo len odsudzovanie. Bud sa na nich kyda kvoli uplatkom, alebo zanedbaniu zdrav. starostlivosti. Tak nech sa paci. zachranujte sa sami. Ano su aj cierne ovce, samozrejme, ale kde nie su ??
za to neodsudim vsetkych.
@sunnysummer Súhlasím s tebou, že tento pomer platieb treba upraviť inak.
Zdravotnícky materiál stojí paušálne u všetkých dodávateľov rovnako? Hodnota 20,-eur - to je čo? čisto len materiál? Alebo aj médiá sú v tom?
Poisťovňa MUSÍ tvoriť zisk - aj čisto štátna, aby si vyrobila aspoň na platy zasmetnancov - ak to nemá byť platené z odvodov.
V druhej časti sa rozchádzame - pre mňa sú tieto doplatky zo strany poisťovní len kvapkou v mori.
Inak -ako donútiš niekoho šetriť?
Tak, že mu priškrtíš príjem peňazí alebo budeš neustále dávať finančné injekcie?
@katti77 nechces od nich vela, len som ti poukazala na to, ze tieto vlastnosti sa nerodia na vysokej skole vseobecneho lekarstva ani na zaklade pracovnej zmluvy....takze zvysenie platov ti empatickeho lekara urcite neprinesie.bud nim bol aj pred strajkom alebo nie.300 e navyse z neho neurobi milsieho cloveka. to som chcela povedat 😉

@lauritka zdravotníctvo je špecifický odbor, ktorý má zo strany štátu veľa výhod - ale na druhej strane je aj prísne kontrolované. Rovnako sú kontrolované ceny. Kontrola štátu je možná vždy. A všetko sa dá zmluvne ošetriť, ak je vôľa z oboch strán. Ja osobne sa vôbec neobávam, že ak nemocnice budú a.s. (a.s. neznamená, že tam bude 100% vlastník nejaký súkromník) - že by sa začali platiť za výkony nejaké nehorázne pálky.