Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
@sirinka pretože už pár podobných "akcií" mám za sebou - a viem, že som nič nedosiahla.
teoreticky asi majú povinnosť odpovedať z ministerstva. Aj keď všetky otázky sú na LOZ - takže by mi odpísali akurát tak to - že sa mám obrátiť na LOZ.
A či je LOZ povinné odpovedať na podnet od občanov - to tiež neviem.
Etický kódex je bežný v zahraničí - ale u nás veľmi nie. A keďže naše zákony sú také deravé, aké sú...
A keďže študujem denne VŠ, mám 8mesačné decko a pracujem - skutočne nemám času nazvyš - a zaoberať sa niečím - čo si myslím, že nemôžem zmeniť. (napríklad nejaké vnútorné stanovy LOZ, alebo to, či nejaký lekár je povinný podpísať etický kódex alebo nie)
No a nejaký štrajk pcientov si tiež neviem predstaviť - tak a to nezmení. Iba ak by aj pacienti mali odbory.
Zmeniť by sa to mohlo na základe požiadaviek lekárov - toto by bolo naozaj v prospech pacientov a pre nás , pacientov....Ale kto by si chcel kadiť do vlastného hniezda? Nikto. 🙂
@sirinka iné je, ak je zamestnávateľ súkromná firma a iné je, ak je zamestnávateľ štát.
počula si o tom, že by štát dával podpisovať etický kódex?
Ak je zmluva podpísaná na dobu neurčitú - môžu sa len tak zrazu objaviť nové dodatky zmluvy? A môže byť niekto takýto nový dodatok byť nútený podpísať?
Ak by to platilo pre nových dr - ale pre starých nie - nie je to tak trocha diskriminačné?
@sirinka Ako sa podľa teba dá dokázať porušenie kódexu - ak si na vyšetrení len ty a lekár?V slovenskom súdnom systéme leží dôkazné bremeno na strane toho, kto žalobu podáva - lebo systém predpokladá, že ak sa ti stala krivda, vieš ju dostatočne dokázať.
Ako dokážeš "tvrdenie proti tvrdeniu"? Písomne to mať nebudeš. Môžeš si to nahrať - ale to musíš najprv vopred upozorniť, že nahrávať ideš a tak možno budeš mať šancu, že to súd uzná ako priamy, relevantný dôkaz.
(a to vychádzam z predpokladu, že v etickom kódexe bude aj súbor určitých morálnych pravidiel )
a este jeden zaujimavy nazor k tomu clanku 😉
"Na začiatku novej medkampane
som sa aj ja nahneval na lekárov, ale postupne som si začal uvedomovať, že opäť tu ktosi manipuluje s našimi názormi a snaží sa vytvoriť obraz "vnútorného nepriateľa".
Autor dobre vystihol podstatu problému - neschopnosť (neochota) ministra, vlády vnímať procesy v citlivom rezorte. Problémy zdravotníctva vlastne po prevrate neboli nijako riešené, VŠETKY vlády len dodatočne, neskoro reagovali na nové a nové problémy a to napriek deklarovaným drístom o potrebe systémových riešení. Dôležitým faktorom je aj to, že peniažky, ktoré dostane zdravotníctvo súvisia s výkonnosťou ekonomiky a tá bola a je postavená na nízkej mzde, nízkej spotrebe vlastného obyvateľstva a masívnom zlegalizovanom vykrádaní sprivatizovaného štátu. Kecy o postupnom budovaní znalostnej ekonomiky sa premenili v skutočnosti na budovanie ZNÁMOSTNEJ ekonomiky. "
@cmulinko bohuzial sa mylis, tvoj obvodny lekar ti do karty napise, ze preto a preto musis podstupit CR a je to, on to z nikym inym nekonzultuje, je to jeho rozhodnutie...a hlavne peniaze len pre neho, ostatny to beru ako diagnozu a musia spravit CR ked pride cas...tak to proste funguje na slovensku
@katti77 to sa zase mylis ty, lebo konecne rozhodnutie, ci bude CR zalezi na porodnikovi ku ktoremu sa zena dostane. ak chce zena CR na vlastnu ziadost, nacierno sa to da vybavit, to ano, ale musi mat vybaveneho hlavne toho porodnika. uz bolo viacero pripadov kedy si mamicka zaobstarala papier ze nemoze rodit prirodzene a porodnik v tom nevidel ziaden problem odrodit spontanne.obvodak nie je ten hlavny ktory o tom rozhoduje 😉
@student6 ak taky si tak potom klobuk dole, ale prepac podla tvojho prveho pisomneho prejavu som nenadubudla dojem, ze si az taky ludsky ako sa prezentujes, mozno je to len tym, ze si v pisomnej forme nerozumieme, ale ty si nas zacal porovnavat vsetkych s alkacmi v krcme, ty si povedal, ze z mami sa bavit radsej nebudes, tak mi to z toho vyplynulo, ze ti nesiahame tebe studovanemu ani po clenky...ja hovorim len podla toho co citam, pravedepodobne som este na teba ako sanitara nenarazila tak k tomu sa vyjadrit nemozem, ale chcem verit, ze pises pravdu a mas srdce na dlani...
a mas pravdu, narazila som na takych lekarov, ktorí mi sice fyzicky neublizili ale psychicky ma polozil na dno, a bez toho aby sa mi ospravedlnili, lebo ich chyba sa neskor ukazala, na to mi povedali budte rada, ze to dopadlo takto...podla mna ak sa pomylim a cloveka psychicky odrovnam (a oni to vedeli velmi dobre, aj to vydeli, ako som sa zlozila) tak mu poviem aspon prepac...ale nie arogantny doktor este hlada rozne chyby na mne...ja len chcem od doktora empatiu a odbornost nic viac nic menej, nemusi sa mi pchat do zadku, len trosku s nami pacientmi by mohli ti lekari sucitit...to je vsetko, je to vela?
@latvia zle som to napisala, ano porodnik, ja mam obvodaka čo je aj moj porodnik tak tak som to myslela, ze sa to da napisat do karty, to sa ospravedlnujem, hej mas pravdu ide o porodnika, ale sama si povedala, ze sa to vybavit da, a dnes si uz aj porodnika normalne legalne platis, ked chces konkretneho tak pri tej prilezitosti sa s nim da dohodnut...ale na to si mi uz sama odpovedala, ze da... vies to je take chxtanie za slovicko, obvodak, porodnik, princim a podstata je, ze sa to vybavit da a staci podplatit jedneho, o to tu slo
@katti77 mali by sme jasnu odpoved od rodicky,ktora rodila CR na zelanie alebo od lekara,ktory to vykonal...vsetky ostatne argumenty su len kontra k mojim a opacne.verim tomu,ze su take pripady-nie som naivna a dokonca si este pamatam vyjadrenia jednej uzivatelky tu na konikovi,ktora tak rodila tusim v BB alebo BS teraz neviem presne....ale skor verim tomu,ze tam ide o timovu pracu a nie je to len na 1 lekarovi....ale kvoli tomu sa tu dohadovat dalej nemusime...nie je podstatny pocet,ale samotny cin 😔
@cmulinko ja viem konkretny pripad, moja svagrina rodila v BS dala 5000 Sk uplatok doktorovi, ktory jej bol pri porode a rodila CR.... ci sa doktor dohadoval s inym to ju netrapilo, jednoducho chcela CR a mala ho...to nie je jedna babka povedala, to je realita...a lekar sa ti neprizna, ze zobral uplatok, oni vedia ako to zariadit aby to mohol vykonat...
dnes sa nechcem hadat, ja pisem, len to o com viem...
a ci ide o spolupracu lekarov no neviem na to by nam vedela odpovedat @latvia , ale ta to uz vlastne zodpovedala, ked napisala, ze na cierno sa to vybavit da ak mas dohodnuteho porodnika...tak neviem ci uz ti to ako dokaz staci, ona je lekarka...
@katti77 je lekarka v inej oblasti...ako sa ti ma vyjadrit ku praktikam inych kolegov?ona zodpoveda za svojich pacientov a postupuje podla vlastneho uvazenia...ale robit CR na zelanie nie je z medicinskeho pohladu prirodzene...dokonca je to zakazane a neviem co by tvoja svagrina robila ak by vznikli komplikacie....zalovala by operatera,ktoreho podplatila?alebo si myslis,ze ak by sa stalo nieco dietatu,tak by privolany pediater nemal ziadne otazky?nech uz napise hocijaku indikaciu na CR...pri staznosti sa vytiahnu vsetky zbrane a pouziju sa...tam ide o karieru lekara.
@katti77 mna len miatla tato veta
.a hlavne peniaze len pre neho, ostatny to beru ako diagnozu a musia spravit CR ked pride cas...
ostatni to neberu ako diagnozu a nemusia spravit CR, samozrejme s vynimkou ze ten podplateny porodnik je profesne nad asistentom 😉 priklad, aby sme sa pochopili - mam znameho porodnika, ktory sluzi dajme tomu s primarom a primar odmietne mi urobit CR, akoze podplatenie je pekna vec, ale ak primar rozhodne ze CR nebude tak si ten moj znamy moze piskat 🙂 len to som chcela upresnit. ale inac ano, pokial podplatis spravneho a ten si to vie medzi kolegami zariadit, tak sa da vsetko,zial
@cmulinko ja neviem o co tebe ide, ja len pisem, ze CR sa normalne za uplatok vybavit da, co by sa stalo, keby sa stalo to neriesim a myslim si, ze ani ta mamicka, jednoducho chce CR a vybavi si ho...jednoducho ci to chces pochopit alebo nie, ci sa ti ti paci alebo nie, vybavit sa to da z jednym lekarom za uplatok....este co je pre teba nepochopitelne?
@katti77 sa velmi dobre chapem a ja riesim aj tu druhu stranu co ty neriesis...netreba oddelovat fakt od nasledkov...fakt je,ze sa to vybavit da ale na nasledky uz nikto nie je zvedavy...ani ty a ani sa ti to nechce riesit...ja som len chcela poukazat aj na stranku nasledkov....som dost chapavy clovek,ale snazim sa nevidiet problem iba v tom,ze lakar bere uplatky...problem je aj to,ze uplatky davaju,nemyslis?ty sudis a kritizujes lekara,ktory uplatky bere...mas v rodine konkretny pripad...svagrinu nesudis,ze uplatok dala a tym sa dostala na uroven lekara,ktory nema problem zobrat uplatok?
po dnešnej skusenosti s lekarom, mam chut ich vsetkych ,,vystrielat,, ani si ta nevšimnu , kym niečo nedaš. cele zdravotnictvo je jedna velka HANBA!!!!
@cmulinko nechce sa mi to hladat
pozri sa, ked mas v okoli pripady, ze ti zabili dieta, lebo ta nechali rodit prirodzene, alebo ho poskodili, a ta moja svagrina to zazila, jej dieta zmrzacili pri porode, 7 rokov sa o neho z laskou starala, prezila jeho smrt, tak druhe uz nechcela aby dopadlo tak isto, tak si vybavila CR...no tak ju sudme a hodme do nej kamenom, ze porusila zakon... ja vies CR nie je spravny priklad na branie uplatkov, zoberme si ine operacie kde sa beru uplatky, ludia ich davaju preto aby boli nemuseli cakat, aby dostali starostlivost aku by mali (a to bez uplatku) alebo aby dostali lepsi material ako by dostali bez uplatku...ja nehovorim, ze to je spravne davat uplatky, ale ked na slovensku to nefunguje bez nich tak co maju robit? potom ked ta zmrzacia sa s nimi sudit? to uz je tvoje zdravie v .... a nemas silu sa s nimi dotahovat, a v konecnom dosledku dnesne sudy, skoda reci...to su tie dosledky z mojej strany, ktore zase neriesis ty

@minewka pokial sa kodex necha podpisat spolu s pracovnou zmluvou, zamestnavatel ma pravo dat vypoved, aj ked sa porusi kodex....len tazko sa nieco take dokazuje....najme ked vacsina pacientov mavne rukou, ze sa zbytocne budu stazovat...