icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

minewka
11. dec 2011

@lauritka ja neviem...keď tak čítam tvoje komenty...radšej asi skapať...ako žiť v takej biede. 😅
Dôchodcovia v mojom okolí majú celkom fajn život. aj na tie lieky sa peniaze nájdu....a by ma zaujímalo, koľko z tých liekov dôchodcovia skutočne aj potrebujú.

Jeden môj kamoš povedal, že Slováci ako národ sú ubolení, užialení utrápení - a to je veľká pravda.

Plno našich dôchodcov sa priam vyžíva v svojom sociálnom statuse. Nenafarbené, neupravené vlasy, nenamaľované ženy, v čiernych šatách...otras.

Celkom určite sa dá nastaviť kompromis medzi zdravotníctvom v USA a našim.

Pekná mentalita SR lekárov sa ukázala v článku v Korzári - s pani primárkou Romanovou - z nemocnice v PO:

"Ako uviedla, výpoveď podala na protest proti privatizácii koncových nemocníc, kde sa riešia najťažšie prípady, kde nemôže byť pacient klientom alebo konzumentom služieb."

Pacient nemôže byť klientom alebo konzumentom služieb??? By neskutočne teda zaujímal názor pani doktorky, poprípade jej kolegov, čo teda podľa nich práca lekára je. A čo je teda zdravotnícky výkon.

Ak to nie je služba - prečo si za ňu platíme formou odvodov? Ak pani doktorka za niečo platí - to je podľa nej čo?

A toto je pani primárka. Ak má ona podobný názor - čo vlastne chcem od ľudí, čo pod ňu spadajú 🙄

Úplná irónia je, že ak sa páni dr a panie dr stávajú sami klientmi - sú jednými z najnáročnejších a veľmi si potrpia na proklientské správanie 😀 🙂

Každý jeden dr a pani dr - by mali povinne, 1x ročne - ísť anonymne do nejakej štátnej nemocnice - a vyskúšať si každý rok nejaké vyšetrenie z pozície obyčajného pacienta - nie protekčne vybaveného vyšetrenia.

Som zvedavá, či by ďalej mala napr. pani primárka podobný názor. 🙂

gabuci
11. dec 2011

Každý jeden dr a pani dr - by mali povinne, 1x ročne - ísť anonymne do nejakej štátnej nemocnice - a vyskúšať si každý rok nejaké vyšetrenie z pozície obyčajného pacienta - nie protekčne vybaveného vyšetrenia.
@minewka tým asi súhlasím.Ani predstaviť si neviem,čo by spravili tí lekári,ktorí sú bezcitní,lahostajní....keby mali tak ísť na vyšetrenie,vysedávať dlhé hodiny v ordináciách rôznych lekárov,dufať že sa dostanu ešte donutra v ten den.Z druhej strany,tí ktorí sú ozajstní LEKARI,by hravo zvládli.Určite by nerobili halo z každej maličkosti.No to je teda téma nahodená:Takisto aj úradnici,obchodníci,advokáti,notári...vlastne všetci,ktorí robia s ľudmi.Keby oni sami museli podstúpiť všetko čo tá druhá strana,obyčajný človek.Hned by zmenili názor 🙂

janinah
12. dec 2011

@minewka nepochopila som síce,čo ti vadí na slovách pani primárky Romanovej z PO,ale poznám ju a jej prácu a ak by ťa mala ona uspávať pri operácii alebo ťa zachraňovať na ARO,tak môžeš ďakovať Bohu,že si sa dostala práve do jej rúk
@gabuci tu mi napadlo-každý pacient by ssa mal povinne zúčastniť aspoň 1 deň trebárs v ambulancii,na operačnej sále a v pohotov.službe,aby zažil čo je to ya prácu robiť lekára,ošetrovať,operovať,riešiť a stertávať sa so všemožnými typmi pacientov-od namyslených čo podľša netu si dg sami spravia,cez vážne prípady,kedy ide o sedkundy po asociálov,ktorý pošle lekára do píp,ovracia,vynadá.., potom možno by mali akútaku predstavu o lekároch a pochopili by o čom táto práca je 😒

denduska
12. dec 2011

@minewka no na prim.Romanovu by som naozaj ako jednu z poslednych usta otvarala..velmi ubohe posudzovat niekoho (a este aj vsetkych jej podriadenych) len z jednej vety v novinach 😨

veve39
12. dec 2011

@minewka ahoj minewka, ja chapem ako si to myslela aj co ta na tom vyjadreni rozhorcilo...
myslim, ze tu pisany text vyznel uplne inak, ako to prim.Romanova myslela, da sa to fakt chapat kadejako...
ona to myslela urcite tak, ze v koncovych nemocniciach ti pacienti s najtazsimi dg.nemozu byt chapani ako klienti v tom zmysle, ze ked ako klient nemas peniaze na tuto liecbu (pacient, poistovna), je to pre nas ako nemoc.zariadenie drahe, tak v "obchode" nepokracujeme - mne to takto vyznieva (cize obava pred privatizaciou nemocnic, aj koncovych - podla mna zbytocna, jedna z nosnych PR tem celeho protestu, ze nam idu "ukradnut " zdravotnictvo)
ja ju osobne nepoznam, mam rada jej blogy na SME, z nich je pre mna zrejme, ze je to LEKARKA ktora skutocne zije svojou pracou a pomahanim pacientom....
ale presne vidim, ze napisane slovo sa da pochopit mnohymi sposobmi....

to vyskusanie si z pozicie obycajneho pacienta je naozaj zaujimave...
v privatnej klientskej sfere sa v mnohych spolocnostiach (hlavne so zahr.kapitalom) za ucelom merania a hlavne zvysenia kvality robia tzv.mystery shoppingy - anonymny "klient" na svojej navsteve velmi podrovbne skuma atmosferu, spravanie sa pracovnika...je tam minimalne zamerane na nejake odborne hodnotenie, ale hlavne na soft skills (usmev, empatia, snaha pomoct, slusnost, zdvorilost...)
potom je to podrobne vyhodnotene a ma to velky dosah na hodnotenie celeho utvaru a samozrejme aj priameho nadriadeneho...
ak by bola vola, urcite by sa taka mierna, zjednodusena a na pomery zdravotnickeho odvetvia upravena verzia dala zakomponovat aj do merania kvality zdravotnych zariadeni
ved len napriklad ja som bola zatial hospitalizovana minimalne - ale nikdy som ja osobne nedostala nejaky dotaznik so zaujmom o moj nazor, ako som bola spokojna, v com som spokojna nebola...
kde je vola-tam je cesta...v proteste lekarov vyplavala na povrch aj velka nespokojnost pacientov s pristupom v nemocniciach a aj s tymto by sa urcite malo nieco robit...

veve39
12. dec 2011

@janinah sice zaujimava myslienka, ale nerozumiem, preco by mal pacient stravit povinne 1 den na tom-ktorom oddeleni aby spoznal pracu lekarov - pacient je zamestnany (pokial pracuje) v inej spolocnosti/institucii, k lekarovi prichadza ako "klient" kde ma dostat sluzbu, ktorej poskytnutie je lekarovym povolanim...pacient trebars vytvara ine hodnoty, o zazemi a narocnosti ktorych lekar trebars tiez nic nevie a tento je taktiez uzivatelom tychto sluzieb/hodnot.....

celkovo vnimam, ze lekarky, pribuzne lekarov aj v tejto diskusii mate akoby problem s istym meranim kvality, pristupu lekarov k pacientom - akoby to bolo nieco nepredstavitelne, az provokacne
teraz nerozoberame sposob ako by sa to dalo- mudre hlavy by urcite aj pre zdravotnictvo vymysleli to spravne know-how, ale aj toto by mohlo do nasho zdravotnictva priniest ozdravenie, ktore je potrebne (lemn stopka tranformacii, zvysenie platov a nejake zasahy do financnych tokov tak potrebne ozdravenie neprinesu)

vejinka
12. dec 2011

mimochodom viete preco sa pcha nora do politiky?
Odpoved je jednoducha pretoze jej hrozi basa za danove uniky a potrebuje poslanecku imunitu. Je to este vacsia podrazacka ako som si myslela!

lauritka
12. dec 2011

@minewka mama a svokra beru dost liekov, krvny tlak, svokra na stitku, mama na oci. Svokre napriklad po vyplateni vsetkeho ostane 50 ur na mesiac. zase sa bude vsetko zvysovat. Neverim, ze aj dochodky... Vela dochodcov preziva len tak tak, a ti co su odkazani na socialnu pomoc?, Aj to idu este zvysovat. Pokial nemaju pribuznych, kto by to plail, tak co ? Stat im to plne hradit nebude.
Ked zvysia od noveho roku najmy, energie, zase pojdu hore ceny potravin.... no neviem si to predstavit. 😒 alebo sa budeme drzat ruskeho hesla " vyderzat" 🙂

@veve39 tie osobne dotazniky by boli celkom fajn, len zase by trebalo niekoho, kto to aj objektivne posudi. Ci aj pacient do dotazniku napise objektivne informacie. 🙂

@vejinka 😅 no dovod je jasny

veve39
12. dec 2011

@lauritka tam ide vyslovene o to, ako sa citi pacient - poberatel zdravotnej starostlivosti.....pokial ma niektory osetrujuci lekar aj-aj hodnotenie, tak je to iste objektivne...ak by vsak mal niekto opakovane doslovnu prevahu negativnych hodnoteni, tak by to asi tiez nebola nahoda...rovnako aj pri prevahe pozitivnych....asi to naozaj svedci o postoji lekara k pacientovi

rovnako aj pri tych spolocnostiach, ktore som uvadzala, sa ako meradlo kvality neberie len jedna navsteva - moze byt skutocne "den blbec"...pre vysledne zmeranie kvality sa spaja a kombinuje vzdy viac faktorov a sposobov merania, pre co najvacsiu objektivitu...a je to skutocny motivator pre zamestnancov, aby sa snazili byt slusni a ustretovi voci vsetkym klientom, nikdy nevedia, ktory je napr. mystery shopper (vsade sa najde "cierna ovca", to sa potom riesi individualne...)

veve39
12. dec 2011

@lauritka ...este doplnim - inym nahodne vybranym realnym klientom, ktory skutocne tu-ktoru pobocku navstivili sa telefonuje a podla presnej struktury rozhovoru sa vyhodnocuje, ako bol klient spokojny...zaroven su pobocky vybavene terminalmi, kde sa moze kazdy jeden klient vyjadrit, ako bol v dany den spokojny s vybavenim a z ich ciselneho ohodnotenia za rata za sledovany casovy usek priemerna znamka....vsetko toto spolu sa zmeria, vyhodnoti, porovna...a dava to znamku kvality za sledovane obdobie (ktora, ako som spominala, ma priamy dosah na hodnotenie - variabilnu zlozku mzdy zamestnancov)

mna nikto nepresvedci, ze keby bola vola, nebolo by mozne zmerat aj kvalitu ocami pacienta - cize klienta aj v tak odlisnom a specifickom odvetvi akym je zdravotnictvo

suem
12. dec 2011

Jaaaaj zasa strašia 😠 Už je to otravne 🙄

minewka
12. dec 2011

@janinah ja si to veľmi rada s lekárom vymením. 😉 Celkom určite je oveľa lepšie byť v nadradenej pozícii, ako v totálne podriadenej.

Lekár nech si vyskúša blbé vtípky pred operáciou, absenciu základného súkromia, absenciu základnej slušnosti...oprsklú arogantnú sestru, ktorej ani nemôžeš dať jednu otázku...a tak dále a tak dále..

minewka
12. dec 2011

@veve39 fíha, tak skutočne som to takto nepochopila, tieto jej slová.

Každopádne, od vysokoškolsky vzdelanej ženy očakávam, že sa bude vyjadrovať jasne a zrozumiteľne.

Korzár nie je nejaký bulvárny plátok, posiela články na autorizáciu.
Mohla si to opraviť.

minewka
12. dec 2011

@denduska @janihah

Ja zase už považujem za rutinu z vašej strany, byť slepé a hluché voči nespokojnosti pacientov. 😉

Neviem, neviem..stále z vašich príspevkov mám pocit, že všetci a všetko je na vine, len nie lekár.

Lekár je 100%, neomylný, odpúšťa, miluje, je pokorný, slušný, váži si pacienta....

denduska
12. dec 2011

@minewka ja sa snazim spravat slusne v ramci moznosti, hocikde som 😉 samozrejme ze lekar moze byt na vine, akurat pacienti im davaju za vinu aj take veci, za ktore oni sami nemozu (a sama som to tak urobila ako pacientka, resp.matka pacientky..jednoducho mi vela veci vadilo a nahukala som na tych co boli prave poruke aj ked som neskor zistila ze 95% absolutne nemohli 😒 )
A vyskusala som si v pozicii pacientky aj "oprsklu sestru", a kedze islo doslova o zivot mojho dietata tak som ju vysmarila od MOJHO porodu, ktory sa mi ONA snazila vsemozne pokazit.

minewka
12. dec 2011

@lauritka liek na štítku a stojí pár centov. Sama ho beriem. Dr. v PO mi ho dokonca dáva zadarmo. (má kopec liekov v ordinácii a sestrička prideľuje.Bez nejakého poplatku)

Z toho, čo vidím - stále si myslím, že kopec dôchodcov sa v svojom sociálnom statuse vyžíva..
Odchod do dôchodku znamená pomaly rozsudok smrti. (pričom 50-60 rokov je celom čulý vek)

To nie je o dôchodkoch a podobne. To je o mentalite našich dôchodcov.

Podľa môjho osobného názoru je len veľmi malé percento ľudí, ktorí skutočne po a) nemôžu za to, v akej situácii sa ocitli a po b) nemôžu veľmi svoje možnosti zlepšiť.

Do týchto kategórií radím napr. ťažko zdravotne postihnutých ľudí, ťažko chorých ľudí.

denduska
12. dec 2011

@veve39 ja som v pohode za dotazniky. Ak sa tam bude brat do uvahy aj druha strana - trebars ze v case hodnotenia bol uz dany lekar 2 dni v sluzbe a pod. Lebo keby som to hodnotila len z vlastneho pohladu mysliac najma na svoje potreby, tak ani vlastnemu muzovi by som nedala najlepsie hodnotenie za spravanie, ked po takomto "zatahu" pride domov 😖

minewka
12. dec 2011

@denduska či to pacient chápe alebo nie - lekár je povinný (ako každý, kto pracuje s ľuďmi) - to pochopiť a akceptovať, že jeho protistrana nedosahuje jeho vedomostnú úroveň, či úroveň morálnu, atď.

Rovnako je lekár z pozície svojho povolania chápať a rešpektovať vystrašenosť a obavy pacientov, či ich blízkych.

Je jeho povinnosťou to rešpektovať a svoj výklad prispôsobiť tak, aby to protistrana pochopila.

(Keď do banky príde babka z dediny a chce nejakú pôžičku, alebo len radu - a povie mi že ona takým koko...inám nerozumie, nepošlem ju do riti, ale vhodným spôsobom jej to vysvetlím)

Je najmenej vziať pacienta, či rodinného príslušníka stranou, na 5 minút si s ním niekam sadnúť a pokojne a stručne mu vysvetliť stav, jeho otázkam nenamietať, neprotirečiť, nezhadzovať ho - ale vysvetliť.

lauritka
12. dec 2011

@minewka no napriklad s Hredzim sa komunikovat vobec neda, ked som sa ho niekedy nieco pytala, tak na mna zazrel, ze mi stacilo- 😝 asi sposobom: - "zase nejaka premudrela pacientka. "
suhlasim, u mnohych velmi pokulhava komuniakcia s pacientom, ktory nebude len prikyvovat, ale aj sa zaujima o svoj zdravot. stav a chce patricne vysvetlenie.

denduska
12. dec 2011

@minewka privelmi si to cele idealizujes. Takisto pacient sa moze slusne opytat a nie frflat este skor ako sa pozdravi. Na to hadam nepotrebuje 3 vysoke skoly. Pacient moze byt uplne hocijaky, je to jeho pravo, moze byt vulgarny, agresivny, neprijemny, moze tam aj ubit lekara stolickou. Lekar ma povinnost to vsetko bez reci znasat a chapat, ved vsak pacient ma obavy o svoje zdravie a teda je pochopitelne ze sa tak sprava. Ci?

Chyby v komunikacii su na oboch stranach, a uz tu bolo niekolkokrat spominanane ze na siahodlhe vysvetlovanie preco toto tamto a ako, jednoducho nie je niekedy cas ani pri uplne najlepsej voli. Tym nehovorim ze sa nenajde nikdy.

denduska
12. dec 2011

@lauritka myslis Dr. Hredzaka? 😅 No neviem ake ma vysledky ako lekar, ale tak on uz len na pohlad je taky zvlastny 😅 mali sme s nim cvika 😅 😅 😅 Ale nepoznam ho blizsie, tak neviem.

lucia2905
12. dec 2011

@minewka to je všetko pekné čo si napísala aký má lekár byť, súhlasím s tým. Žiaľ v dnešnej dobe pacienti poznajú len svoje práva, na svoje povinnosti akosi zabúdajú.... V súčasnosti sa stupňuje agresia pacientov voči lekárom, každí sa oháňa svojimi právami. Slušné správanie tiež nebudem komentovať a tiež ani to, že pacient so vzdelaním, ktoré nemá nič spoločné s medicínou sám diktuje lekárovi liečbu, a vysvetľovanie zo strany lekára pre takéto človeka rovná sa nule. No ľudia sú rôzny, a to slušné správanie sa by malo byť na oboch stranách.

lauritka
12. dec 2011

@denduska jj chodila som k nemu do CAR. viem, ze sa nemoze vykecavat s kazdou pacientkou, ale trosku tepleho slova by postacilo, nakoniec ved tam clovek za vsetko plati. ked som tu citala aky pristup je v iny ch centrach.. keby som nebola nastudovana z netu, co ma vsetko caka, tak tam chodim so stiahnutym zadokom, on nic nevysvetli, nepovie.. Co najstrucnejsie odpovede. 😒 teda ako nieco chces vediet, ide to z neho ako z chlpatej deky.

denduska
12. dec 2011

@lauritka co ti budem hovorit, horsie ze aj na cvikach z neho islo vsetko tazko, tak to take cvika boli fakt na ... 😀 Neviem, vravim ze sa mi zdal zvlastny ako "cely clovek" 😅 😅

minewka
12. dec 2011

@denduska hej hej..všetci pacienti chcú lekára ubiť stoličkou....

Rozlišujme - ak pacientovi oznámiš, že do roka, dvoch umrie, lebo má rakovinu,alebo že do roka dvoch skončí na vozíku, alebo matke dieťaťa oznámiš, že jej dieťa je dementné - má právo byť vulgárny, agresívny, primitívny.

Ale pekne si popísala názorový rozdiel pacien vs lekár - ja si myslím, že lekár je povinný sa tak správať. Lekár si myslí, že povinný nie je, že je to len jeho dobrá vôľa.

Lekár považuje za drzého pacienta už len toho, ktorý sa vôbec niečo opýta, poprípade polemizuje.

Príklad z praxe - primár na Rastislavke v KE - keď vyšetroval môjho manžela - ktorý mal ísť na drobný chirurgický zákrok - a v súkromnej klinike mu povedali, že stáčí lokálka, za hoďku zoperujú, hoďku poleží a môže ísť domov - tento primár mu povedal - celková narkóza, min 3 dni v nemocke.

Keď si manžel DOVOLIL sa ho opýtať, že v inom centre mu povedali (tiež lekári) že na to stačí lokálka a prečo u nich je nutná celková narkóza - pán primár odvetil - citujem"
"vy ste nejaký múdry, čo vlastne odo mňa chcete" - hodil (doslova hodil) mu na stôl papiere a povedal nech ide kam chce.

Môj manžel bol pre pána primára asi ten drzý a vulgárny pacient, lebo si DOVOLIL položiť nejakú otázku.

Tak ale sa zobral, išiel do súkromného centra, zaplatil 300eur , spravili mu v lokálke a po 2 hoďkách bol doma a na druhý deň v práci.

minewka
12. dec 2011

@lucia2905 aké je podľa teba slušné správanie pacienta?

minewka
12. dec 2011

@denduska potvrdzujem, čo hovorí Lauritka, aj ja som k Hredzákovi do centra chodila - a je to primitívny, arogantný hlupák. K pacientkam sa správa ako k onuciam. A aj profesne je dosť o ničom - ihneď ma tlačil do ICSI, pričom v druhom centre najprv pol ročná liečba - a až potom bol ochotný robiť ICSI. A počas liečby som prirodzene otehu.

denduska
12. dec 2011

@minewka tazko s tebou rec, lebo myslis ze pacienti su vsetci ukazkovi. Ja si to o lekaroch nemyslim, lebo som zazila uz vselijakych a pripustam ze ich spravanie prijemne nebolo aj voci mne. Zato podla teba vsetci pacienti sa spravaju prijemne a ak aj nahodou nie, tak to nevadi. Tak kde sa mame akoze v debate posunut?

minewka
12. dec 2011

@denduska ale je so mnou reč - a sa argumentuje vecne - a nie typom "pacient hádže po lekárovi stoličku".

aj ty aj ja vieme, že to samozrejme nie je správne po niekom hádzať stoličku. A celkom isto neočakávam, že ak niekto po lekárovi hádže stoličku, lekár sa mu s úsmevom ospravedlní 🙄

A už vyššie som napísala - rozlišujme, za akých podmienok je pacient agresívny, vulgárny , primitívny - je to opilec? Bezďák? Cigán? Feťák? Je to niekto, kto sa práve dozvedel nejakú ťažkú diagnózu? Je to človek, ktorý má bolesti? Ktorý umiera?

andreah25
12. dec 2011

@minewka S tými liekmi pre dôchodcov nemáš celkom pravdu, pretože je síce pravda, že ich majú neskutočné množstvo, no minimálne polovicu z toho možno ani nemusia brať a v lekárni úplne v pohode nechajú za ne aj 100 eur - stála som raz za jednou babičkou, až ma pot oblial z takej sumy.
Poviem Ti to len na mojom príklade - riešili mi isté zdravotné problémy, behala som od lekára k lekárovi, brala som osem druhov liekov denne, problémy bohužiaľ neustávali. Nakoniec mi baby v práci poradili istého lekára, za ktorým som zašla - prvýkrát som zažila, že by sa ktosi poriadne prehrabal v mojej zdravotnej karte - mám ju hrubú jak kroniku ľudstva 😀 , takže som tam sedela takmer dve hodiny (už sestrička bola z toho nervózna), no výsledok? Všetky lieky mi ten dotyčný lekár vyhádzal, dal mi dva (prášok na rýchlu pomoc a tabletky pri dlhodobej pretrvávajúcej) - beriem ich podľa potreby, niekedy jednu za deň, niekedy aj mesiac nič a som úplne v pohode, problém vyriešený.
Poučenie z toho? Od toho dňa ak mám nejaké problém a prídem k lekárovi, podám mu zdravotnú kartu, ktorú on posunie nabok, ani sa do nej nepozrie a mňa sa spýta - čo Vám je? - ďakujem, nič, o takého lekára nemám záujem. Ak však lekár vypočuje moje problémy, prezrie si kartu a hlavne popýta sa čo beriem, u takého lekára ostávam a nechám sa liečiť.
Takže toto bude určite i problém našich dôchodcov, že chodia kade tade, žiaden lekár nezisťuje čo u iného lekára a potom to vyzerá tak ako to vyzerá.
A ešte k tomu, že naši dôchodcovia sú celý život čulý a nástup na dôchodok je akoby pre nich rozsudok smrti - možno aj je. Predstav si, že zajtra by Ti niekto povedal, že nemusíš už nič robiť, že si nepotrebná, ako by si sa cítila?
Môj otec má ešte ďaleko do dôchodku, začali mu tiež isté zdravotné problémy, vyše roka bol na maródke, no neverila by si, ako sa z čulého chlapa schopného čokoľvek urobiť stala troska zrelá pomaly na psychiatriu. Je to neskutočné, no keď je ktosi zvyknutý denne pracovať a ktosi alebo čosi mu to vezme - je zúfalé takéhoto človeka sledovať. Chceli sme, aby otec išiel na invalidný, no vzdali sme to, pretože sme vedeli, že čoskoro by sme boli bez neho. Otec sa z toho dostal - teda vrámci možností - pracuje a je zase taký aký bol predtým. Takže toľko o tých dôchodcoch, prečo sú takí aký sú.