icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

pici
14. nov 2011

@maggie2 ale maggie, prehnem ta cez koleno. nepausalizuj

pici
14. nov 2011

@lauritka no tak to je pruser

labaga
autor
14. nov 2011

@maggie2 no, ono tým že zachranky funguju tak že idu pre každého a defakto každého prinesu... a prijem urobiť musiš.

janinah
14. nov 2011

@labaga,však napíš ako máš službu zaplatenú,niekto si myslí,že máš rovnako zaplatené či v službe ošetruješ alebo driemeš,myslím čakanie na prácu..

maggie2
14. nov 2011

Baby ja Vás chápem, ale budovanie si kariéry pre lekára je obzvlášť dlhodobejšia záležitosť. A čím starší, tým aj väčší honor požíva, aj uznanie aj autoritu. Ja nehovorím, že je to správne, ale bohužiaĺ všade je to tak, že mladí makajú jak sprostí a starí zlizujú smotanu...preto aj tie platy mladých absolventov sú také... :(

delideli
14. nov 2011

@maggie2 : znova sa zapojim, pred par rokmi som este pracovala na oddeleni - vikendove sluzby sme mali rozdelene na dve polovice, t.j. prisla som do prace v piatok rano,odchadzala som v nedelu rano, kolega,ktory ma striedal, odisiel domov az v pondelok poobede..od piatka poobedia som mala na starosti 3 poschodia pacientov, v priemere okolo 50-70 ludi, u kazdeho bolo treba urobit rannu a v idealnom priade aj vecernu vizitu, vsetko samozrejme aj zapisat, zaroven pocas dna aj noci prijimat novych pacientov,ktorych bolo v priemere cca 10/den a to sme boli mala nemocnica, takze sme nemali az taky frmol..pocas dna aj noci ma vzdy volali k pacientom ,ktorych stav sa zmenil, zhorsil alebo nieco potrebovali (napr. aj tablektu na bolest hlavy)..takze o spanku by som niekedy aozaj velmi nehovorila,najma ked clovek vie,ze sa kazdu chvilu rozdrnci telefon..

labaga
autor
14. nov 2011

@janinah my mame polovicu času akože pohotovosť,druhu polovičku čakanie na pacienta. jedna je tušim 5,5 druha 3,5 čiže sa to vypriemeruje. a nikoho nezaujima či celu noc človek premaka bez toho aby mal čas si dať čaj či kavu a vyložiť nohy hore.

maggie2
14. nov 2011

@delideli každý by mal vedieť čo jeho povolanie obnáša a ak nemá psychiku na záťažové situácie, náročnú robotu atď. atď. treba isť robiť kustóda do múzea

katusska1
14. nov 2011

baby doktorky, išli by ste znovu študovať med. aj druhýkrát alebo už by ste sa rozhodli pre niečo iné?? v koľkatich ste mali prvé dieťa?
@delideli
@labaga

delideli
14. nov 2011

@maggie2 : ja som nepovedala,ze sme to nezvladali, len ,ze sme naozaj vela nenaspali..

labaga
autor
14. nov 2011

@katusska1 neviem si predstaviť inu pracu, mam ju rada ..

delideli
14. nov 2011

@katusska1 : urcite nie z mnohych dovodov, nielen financnych (v tomto smere som hlavne rada, ze manzel nie je lekar..). aj ked neviem co ine by som si vybrala. momentalne som ale strasne demotivovana. rada robi veci co najlepsie ale v podmienkach v akych pracujem teraz proste nemam zo svojej prace dobry pocit.
a dietatko este nemam, ale pracujeme na tom🙂

domigb
14. nov 2011

Nečítala som ostatné prípevky takže sa vyjadrím len k zakladatelke témy...Rok som si odparcovala,alebo oddrela na chirurgickom oddelení ako sestra..Nechcem sa sťažovať,lebo školu som si vybrala sama,ale to,že dnes behám týždenne po rehabilitácii má súvis s tým,že na oddelení kde bolo 58 pacientov sme boli v dennej smene 3 ked bol lepší den 4...A dalej tam pracovalo asi 5 lekárov,ktorí mali mimo pacientov na oddelení samozrejme aj operácie.Ak si nikto nebodaj myslí,že najhoršie,čo taký lekár vidí je otvorená zlomenina je na omyle...90 percent ludí z populácie by v živote neošetrilo taký dekubit ani vlastnej mame,či babke. .(bola som toho svedkom)...takže sa nebavme prosím o tom,že ak chcel lekár zarábať viac mal ísť na inú školu...Reč je o tom,že táto práca nie je zaplatená v žiadnom smere...Lekár,ktorý má 30 rokov odparcovaných má dnes zarábať 800 eur??? Ako je to v iných krajinách???? za 800 eur tam nebude robiť ani upratovačka.....A ked sme už pri tom(nechcem sa dotknúť učiteliek) lebo aj moja mamka je učitelka...Tak oni s platom 600 eur mesačne,prázdninami od vidím do nevidím a s tým,že o 14:00 padla majú námietky na to,že sa budú dvíhať platy sestrám 😠

monulienka1
14. nov 2011

@labaga cest vynimkam,poznam pohotovost kde vam otvoria po zaklopani rozospati,a aj kava rozvoniava...

labaga
autor
14. nov 2011

@monulienka1 inac to je na LSPP, inac je to na oddeleniach. ale ani tým na LSPP nezávidim su obdobia ked sa nezastavia ked je cas viroz, v noci maju výjazdy k umrtiam.. fakt nezavid im tu kavu

delideli
14. nov 2011

@domigb : pred sestrami tiez klobuk dole..my sme na 30 ludi mali napr. v noci jednu sestricku plus jednu sanitarku a vacsina pacientov horsie mobilnych, casto s vyraznou nadvahou..baby uz v 30tke mali chrbtice ako dochodkyne..

monulienka1
14. nov 2011

@mandragora22 nieje lekar ako lekar,preco to tak financne neohodnotit,myslim specializaciu....

monulienka1
14. nov 2011

to sa nehadam,cenim si pracu niektorych

labaga
autor
14. nov 2011

@monulienka1 specializaciu? npr. na internom ťa najčastejšie príjma mladý, ten ma aj teba ten ťa nastavuje na liečbu, ta odošle na vyšetrenia a ten ťa aj prepušta. Možno ani netušíš, že práve od neho závisí osud človeka. takého by si ako ohodnotila?

domigb
14. nov 2011

@delideli mala som raz nočnú s jednou našou doktorkou..Proste služba šialený dom,asi 8 príjmov plno imobilných pacintov,preväzov a o druhej ráno nám delírujúci pacient začal vystájať....Ošetrovatel bol na ambulancii takže sme boli na to samé dve aby sme ho dali do popruhov..ona okolo toho chudinka dostala flasku za ucho.... A to ešte musím podoknúť,že sa nám do toho vyzvracial na podlahu,ktorú sme aj s doktorkou vyčistili....Takže prosím robia aj upratovačky ked treba..Ak si niekto myslí,že to je robota med lízať tak nech si to skúsi na pol dna....Právom sú v štrajku!!! Mimochodom o transformácii nemocníc na a.s sa toho tiež dá vela povedať 😠 😠 😠

alenka600
14. nov 2011

Nechcem nikoho nastvat, ale tiez nieco k tomu napisem vo vseobecnej rovine.
Lekarov si vazim a povazujem to za dolezite povolanie. Ano pravdepodobne je to nedocenene, ale:
- neda sa tvarit tak, ze LEN lekari zarabaju v zahranici viac. Tak isto viac zarabaju ludia v bankach, v sluzbach, atd atd atd. (ked sa bavime o zapadnej Europe)
- uznavam, ze mozno to pred 20-30 rokmi s platovou perspektivou vyzeralo inac, ale vsetko vyzeralo vtedy inac
- ze musia robit "humusne" prace, co nie su prave esteticke a prijemne - pre to sa rozhodli dobrovolne
- to ze budu musiet v noci sluzit - o tom vedeli aj pred 20-30 rokmi, takze je to ich slobodne rozhodnutie
- nic dnes nefunguje ako charita, len tak na dobre slovo, bohuzial. Nie len lekari, ale KAZDY z nas sa moze rozhodnut - bud robim to co ma bavi, aj ked to nie je platene, alebo radsej zarabam aj ked ma to mozno az tak nenaplna. A mali by smme si za toto rozhodnutie niest zodpovednost (bohuzial su aj ludia co maju slabo zaplatenu prracu, co ich nebavi a to mi je velmi luto :(

(ja som sa napr. rozhodla, ze po VS nebudem priamo robit to, co som studovala a bolo to strasne zaujimave, ale pekne krasne som isla do financneho sektora a muklovala som ako diva. A to, ze som chhodila po sluzobnych cestach a kolko krat som doma ani nestihla vybalit kufor a len som si do druheho kufra nahadzala ciste veci a rano isla zas na sluzobku - zaujimalo to niekoho? A ze som kolko krat robila aj v nedelu o 22.00h, alebo dlhsie? Alebo som o 3tej rano vstavala aby som uz o 8.30 bola na opacnom konci SR a mohla robit svoj vykon prace? Zaplatenych som mala len mojich 8 hodin, vsetko nad ramec som robila, lebo som sa ROZHODLA, ze ano, stoji mi to za to a chcem to tak, aj ked je to na nervy. A vedela som velmi dobre, ze ak nie ja, tak na moje miesto sa hned najde iks dalsich ludi, co to mozu robit. )

Takze lekarov si cenim, ale nepovazujem ich za nadludi. Rozhodli sa to studovat a vedeli do coho idu. Ale som zase ochotna podporit kazdeho, ak ma pocit, ze ma na svojej strane argumenty a ak tie argumenty maju hlavu aj pätu - nech strajkuje a bojuje 🙂

mandragora22
14. nov 2011

@monulienka1 s tymto suhlasim, ano. presne si to vystihla. nie je lekar ako lekar, a podla toho by hodnoteni mali byt. zial, u nas to tak nikdy fungovat nebude 😠

denduska
14. nov 2011

Este k tomu spanku, mm uz vobec nevie spat...on aj doma spi tak "napoly". Minule ked uz akoze spal, som isla v noci si lahnut a podarilo sa mi nejak prudko otvorit dvere - a on okamzite vyskocil z postele a zhucal na mna - Vyjazd? Myslel si ze je na zachranke uboziak ☹ ☹

labaga
autor
14. nov 2011

@mandragora22 v podstate mate pravdu aj policajtov aj sudcov aj učitelov by takto bolo vhodne odmenovat. lenže kto posudi kvalitu a nasledne ohodnoti, tomu viac tomu menej?? preto určili platové triedy, žial

maggie2
14. nov 2011

@denduska na margo toho precitnutia sa zo spánku : no tak ešte za komunizmu kolovala bohužiaĺ pravdivá anekdota o jednom veĺmi významnom sudcovi, ten na konci pojednávania (čo tam že išlo mnohokrát aj o tresty smrti) sa v senáte strhol z ožranského spánku, zdvihol ruku a kričal: Platím!

lauritka
14. nov 2011

ano, kazdy ktory studoval, vedel do coho ide, ale nikto nepocita so striedanim vlad, neustalym zdrazovanim, priskrtovanimzo strany zdrav poistovni atd.... preco by sa ludia nemali postavit za dostojnesie podmienky, ked je to z roka na rok s nasim malym statom horsie ?? nezijeme uz v totalite. preboha.

a prave pracujuca inteligencia si to najviac uvedomuje, zavaznost situacie. uvedomte si konecne , ze za vsetko moze tato skorumpovana vlada.
zial koho volit, ked su vsade komancovia prezleceni za demokratov, ze ? 😅

denduska
14. nov 2011

@maggie2 to nema chybu 😀
a k tej babicke, no to fakt, bolo to uz pred peknymi par rokmi v KE na plastike 😅

labaga
autor
14. nov 2011

@lauritka a mame tu paradox ked akože inteligencia - lekari učitelia tradičný voliči pravice /tak to býva vo vyspelom svete / sa dočkali v podstate facky a nečudo že nádej budu hladať u ľavice

alenka600
14. nov 2011

@lauritka Treba urcite bojovat za spravnu vec, to je jasne. Kto nebojuje, nic zadarmo nedostane.

Toto sa fakt neda pausalizovat - napr. moj stary otec - bol mlady ked bola vojna, nemali peniaze na skoly samozrejme, tak robil co prislo. Ked si zakladal rodinu, bolo obdobie "budovania statu" a on to bral naozaj poctivo a veril tomu, ze pracuje pre lepsiu buducnost. Takze ani vtedy si nejako neuzil. potom bolo obdobie relativnej stability, ale clovek bez VS mohol robit maximalne uradnika, takze tak isto nemal pocit vnutorneho naplnenia. Potom prisla revolucia a s dochodcami to ide jednoznacne dolu vodou. Takze toto povazujem za sakra nespravodlive - cely zivot pracoval, robil co najlepsie vedel, cely aaktivny pracovny zivot sa uskromnoval v ambiciach veriac, ze potom pride lepsia buducnost a co ma na dochodku? Velke.... 😠
A to este dodam, ze moj stary otec je umelecka dusa a odjakziva tuzil stat sa maliarom a maloval aspon v ramci zalub, ale robil ekonoma v podniku. Ziadne naplnenie v praci, ziadna zaujimaava praca, ziadne zarobene prachy, nic poriadne na dochodku.
Takze je to len o lekaroch??????

maggie2
14. nov 2011

situácia je celkovo v štáte slovenskom tak na h..... že netreba pracujúcej inteligencie, aby si to nevedela uvedomiť aj posledná pomocná pracovná sila čo kope kanály. Takže tak 😝

A ešte nech sa na mňa nikto nehnevá, ale to potom asi nie je veľký inteligent, ktorý nepočíta so zdražovaním, zmenou vlád a podobne. Ako idealizmus je pekná vec, ale takého somára hádam niet, čo si myslí že inflácia neexistuje a pod.