icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

nejra
17. nov 2011

a co sa tyka toho kolko slovaci robia...robia dost , hlavne ti co robia a ktori robia manualne...a ti nemozu predsa robit este viac hodin. ja som pracovala v zdravotnictve, za mesiac som mala niekolko hodin nadcasov-samozrejme nikdy nepreplatenych, pracovali sme tam tazko fyzicky aj psychicky,aby som sa stala sestrou, musela som mat min prvy stupen vys.vzdelania a nebola som ohodnotena ani priemernou mzdou. tak neviem ci ozaj teda dost slovaci nepracuju alebo ci ja som nemala pracovat este viac 🙂 ...

irriss
17. nov 2011

@minewka
velky rozdil...zkus se tim progooglovat... 😉

lauritka
17. nov 2011

@minewka ale ked sa stanu z menocnic a.s a budu si musiet platit, pretoze predpoklada, ze nebude vsetko preplacat zdrv, poistovna ako doteraz. dalsia vec, uz teraz úlatia strasne peniaze za lieky z tych mizernych dochodkov, vidim to aj pri mame, kolko musi platit v lekarni. 😒

irriss
17. nov 2011

@minewka
beres "strajkovani" jako prednost...proc? v cem vidis vyhodu? co zmuzes se strajkovanim? nic..ver tomu, ziju 20 let v zemi, kde se strajkuje kazdy tyden..zrovna dnes...chybi skolni personal, moji dceri nejsou zajisteny skolni hodiny, doprava a ani neni personal, ktery by ji pustil na WC..strajkuje cim dal mene lidi...jsou uz i tovarny, kde je ZAKAZ strajkovani a je to ve smlouve...nebo se to ani lidem nevyplati, neni to proplacene a nevyresi nic..Jen to, ze se jim bude politik smat a pujde si stejne silne po svem...
Predstavy o ruzove zahrade jako je Tva predstava maji bohuzel ten dopad, ze se ceka na neco, co neprijde a pokud nekde bylo, tak uz davno a je to nenavratne pryc.. 😉

nejra
17. nov 2011

@minewka nastuduj si napr vo wikipedii ci v nejakej inej literature, ja tu nepotrebujem rozoberat uz komunizmus ani socializmus

nejra
17. nov 2011

@minewka media si utvoria svoju pravdu o strajku lekarov. mne sa zdali tie poziadavky lekarov logicke ked som ich citala

cmulinko
17. nov 2011

@lauritka v irsku je jedna celkom dobra vec..takzvana drugs payment scheme...,ktora pri sume nad 120 euro za lieky na mesiac umozni mat vsetky ostatne lieky zadarmo vsetkym clenom rodiny,ktorych mate nahlasenych v tejto scheme...teda max zaplatite za lieky 120 euro za mesiac.ja som to vyuzila pri liekoch na udrzanie tehotenstva,kde som brala lieky za 600 eur a z toho som platila len 120 eru a ostatne som mala doplatene z tejto schemy....ale do 120 eur platite absolutne vsetky lieky.neexistuje tu nieco take,ze liek bez priplatku ci s priplatkom ci zadarmo na recept...kazdy jeden liek sa plati v plnej sume...do sumy 120 euro.

lauritka
17. nov 2011

@cmulinko tak to je super. 🙂

minewka
17. nov 2011

Tato debata je uz o politickom presvedceni.Nebudem tu obhajovat svoje politicke presvedcenie. Ani presviedcat, lebo to nikam nevedie.
Pochadzam z velmi skromnych pomerov, ale nasla som odvahu to zmenit. Zarobim si aj na more, makam od vidim do nevidim, nikomu nic nezavidim a ani nechcem nic zadrmo.
Nepytam sa, preco ja nemam a iny ano- pytam sa co robia, ze maju a co mozem zmenit, aby som mala.
Robila som vselico, od pokladnicky v kase, v pekarni za pasom cez utieranie pokakanych zadkov.Vazim si kazdu pracu a viem, co robim rada a co nie. Zijeme v slobodnej krajine, kde kazdy ma pravo volby a moznost vyberu. A som rada,ze to tak je. Vidim okolo seba vela pozitivnych zmien oproti minulosti.

cmulinko
17. nov 2011

@minewka na Slovensku je momentalne farebna skala politickeho presvedcenia len v odtienoch sivej...je ich vela,ale vsetky su aj tak len sive...len o odtien svetlejsie ci tmavsie.

denduska
17. nov 2011

Tak mm mi vravel ze koniec strajku, platy idu zvysit najprv o 200 a potom este o 100 eur, teda 300 dokopy - v hrubom. Hadam to nie je poplasna sprava, nestihla som sa spytat odkial to ma..

denduska
17. nov 2011

aha uz som docitala, tak to je navrh ministra.

veve39
17. nov 2011

@denduska kiezby to tak bolo...
kazdy normalny clovek si myslim zela ukoncenie tejto situacie a nejake najdenie dohody- hlavne ten, co je teraz chory, alebo ma blizkeho choreho....
a samozrejme postupne riesenie tych dlhodobych abnormalit v zdravotnictve - upchat diery kadial sa odlievaju zdroje - cize znemoznit kradnutie, vyriesit financovanie, zmenit system financovania zo strany ZP....a mnoho inych bolavych miest nasho zdravotnictva

terrs
17. nov 2011

Majú na štrajkovanie zo zákona nárok.
ALE výpovede nie sú formou štrajku. Pri podaní výpovede pracujú až do uplynutia výpovednej lehoty, ale pri štrajku sa NEPRACUJE.
Takže si serú do huby s prepáčením.
A zbytočne škodia všetkým okolo seba. A hlavne porušujú Hippokratovu prísahu.

pici
17. nov 2011

@terrs omyl
narok na strajk lekari nemaju!
preto hromadne vypovede!a nie strajk! preto stale robia, az kym neuplynie vypovedna lehota a nesedia doma pred telkou
Hyppokratovu prisahu ked uz neporusuju. pretoze narok na vypoved ma kazdy zamestnany clovek

terrs
17. nov 2011

@pici porušujú,
Spôsob svojho života zasvätím podľa vlastných síl a svedomia úžitku chorých a budem ich ochraňovať pred každou krivdou a bezprávím.

Majú nárok na štrajk, ten nemajú len bezpečnostné zložky (a myslím, že záchranári, ale to nie sú všetci lekári).
A s tebou sa hádať nemienim, akýkoľvek argument by som do tejto debaty priniesla, ty by si ma zrušila.

cmulinko
17. nov 2011

@terrs Hippokratova prisaha v povodnom zneni nema zmysel v nasom svete.Prisaha sa tam mytologickym bohom,ale tento clanok je napisany celkom zaujimavo a aktualne na tuto dobu.
http://jankech.blog.hnonline.sk/c1-20768310-hip...

pici
17. nov 2011

@terrs urcite nie pokial by to neboli zvasty ako ze vodic mhd je vlastne to iste ako lekar a podobne.
na tom sa isto zhodneme ze narok na vypoved ma kazdy jeden zamestnany clovek. cize? hromadne vypovede? no a?
a narok na strajk nemaju. ako by aj mohloi. keby cele nemocnice na den isli do ulic? to by bolo ako s prisahou ok? isto nie. prave preto narok nemaju, prever info

terrs
17. nov 2011

@pici ja si nepotrebujem preverovať info. majú právo ísť štrajkovať všetci okrem bezpečnostných zložiek

@cmulinko Modern version
A widely used modern version of the traditional oath was penned in 1964 by Dr. Louis Lasagna, former Principal of the Sackler School of Graduate Biomedical Sciences and Academic Dean of the School of Medicine at Tufts University:[8]
I swear to fulfill, to the best of my ability and judgment, this covenant:
I will respect the hard-won scientific gains of those physicians in whose steps I walk, and gladly share such knowledge as is mine with those who are to follow.
I will apply, for the benefit of the sick, all measures [that] are required, avoiding those twin traps of overtreatment and therapeutic nihilism.
I will remember that there is art to medicine as well as science, and that warmth, sympathy, and understanding may outweigh the surgeon's knife or the chemist's drug.
I will not be ashamed to say "I know not", nor will I fail to call in my colleagues when the skills of another are needed for a patient's recovery.
I will respect the privacy of my patients, for their problems are not disclosed to me that the world may know. Most especially must I tread with care in matters of life and death. If it is given to me to save a life, all thanks. But it may also be within my power to take a life; this awesome responsibility must be faced with great humbleness and awareness of my own frailty. Above all, I must not play at God.
I will remember that I do not treat a fever chart, a cancerous growth, but a sick human being, whose illness may affect the person's family and economic stability. My responsibility includes these related problems, if I am to care adequately for the sick.
I will prevent disease whenever I can, for prevention is preferable to cure.
I will remember that I remain a member of society with special obligations to all my fellow human beings, those sound of mind and body as well as the infirm.
If I do not violate this oath, may I enjoy life and art, respected while I live and remembered with affection thereafter. May I always act so as to preserve the finest traditions of my calling and may I long experience the joy of healing those who seek my help.

Tu máš najnovšiu verziu, rok 1964.

pici
17. nov 2011

@terrs nebudem sa hadat. dost vela ludi tu uviedlo opak.
keby vsetci lekari na slovensku isli strajkovat? tak co by to prinieslo? kolko ludi by si to odsralo? to uz by len malo zmysel a moralne opodstatnenie

nejra
17. nov 2011

@terrs ale ved lekarom nejde len o platy v tomto boji,o strajk a teraz kaslime na hipokratovu prisahu , ked o par rokov ta neosetri nikto,ked nebudes mat peniaze zaplatit si hospitalizaciu ci operaciu,lebo tam to smeruje podporou vlady...vidim, ze nikto tu poriadne nechape o co tu ide, je to zbytocne vysvetlovat neustale

cmulinko
17. nov 2011

@terrs na Slovensku sa prisaha podla povodneho mytologickeho znenia a bez upravy na moderny a sucasny svet.

terrs
17. nov 2011

@pici vidím, ako sa nebudeš hádať. ako zvyčajne 🙂
@nejra ja viem. transformácia nemocníc, nadčasy a ešte niečo tam bolo okrem platov.
@cmulinko ale stále sa prisahá :-P

mandragora22
17. nov 2011

@janinah nemal za zadkom nikoho, bola sobota vecer a bol tam uplne sam na celom oddeleni. pytala som sa totiz sestriciek. 😠

pici
17. nov 2011

@terrs ako zvycajne ked sa ludia zapoja do debaty a maju informacie z noveho casu a inych relevantnych zdrojov, ty hovoris ze mohli strajkovat, no nie nemohli. ako by mohli. uz teraz vsetci odpadavaju ake je to nemoralne napriek tomu ze akutna starostlivost je pokryta a zabezpecena. a napises ze mohli.. no mali ist vsetci do ulic, komplet personal z nemocnice, to uz by len boli omilosteny od moralnych kazani a hypokratovej prisahy. urcite ano.

pici
17. nov 2011

@nejra 😉

mandragora22
17. nov 2011

@lauritka ano, mas pravdu. ceny mame zahranicne. tu vidim obrovsku chybu v tom, ze sa nestanovil absolutne ziaden strop na marzu obchodnikov. kedysi davno boli stropy na marze, jednoducho, ked si nakupila ako obchodnik mlieko za 10 korun, tak jeho cena nesmela presiahnut napr. 13 korun. dnes nie su stropy, cize si kupil mlieko za 10 a predavas ho veselo za 25.
toto bola obrovska chyba, ale myslim si, ze kazdej vlade toto vyhovuje, lebo cez marze sa peru prachy, kym toto niekto nestopne (co pochybujem), tak budeme mat naozaj ceny "zapadne" a platy slovenske. garantujem ti, ze keby existoval strop pre obchodne prirazky, tak tie ceny by boli podstatne nizsie 😉

cmulinko
17. nov 2011

@terrs ano prisaha...ale prisaha je formalna...iank by ziadny gynekolog v zivote nespravil kyretaz za ucelom umeleho potratu.

terrs
17. nov 2011

@pici HIPPOKRATOVEJ, už si to asi stopäťdesiatkrát napísala zle. a to ma vie vytočiť.
iné je štrajkovať jeden deň, a iné je podať výpovede tak, že od decembra lekári jednoducho nebudú. výpoveď nejde zrušiť tak rýchlo ako zastaviť štrajk.
@cmulinko tak to je blbosť toho ktorého lekára.

veve39
17. nov 2011

@mandragora22 ono s tymi cenami to nie je take jednoznacne...samozrejme ze je u nas drahota a oblecenie ci niektore potraviny su u nas cenovo rovnake, mozno aj drahsie ako napr.v Rakusku, detto benzin ci nafta...
avsak mam moznost zit pocas roka niekolko mesiacov konkretne v Rakusku a skutocne su tam naklady na zivot omnoho vyssie ako u nas...aj v potravinach napr. tyzdenne urcite necham viac eur ako v SR - samozrejme ze niektore konkretne tovary su lacnejsie, avsak mnohe bezne potraviny (napr.chlieb, pecivo) su vyrazne drahsie...o cenach sluzieb ani nehovorim....
v kazdom pripade sa tam vsak ludom vo vseobecnom ponati zije lahsie, vidiet tam omnoho vacsiu pohodu aj v radoch beznych ludi....iste su aj tam ludia, ktori su na dne socialnej siete, myslim ze SR ich ma v prepocte k poctu obyvatelov omnoho viac