Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
Hippokratova prísaha? a manželskú prísahu koľko ľudí porušilo? ja len keď sa tu niekto oháňa porušením prísahy,tak mi toto napadlo...a nepoznám lekára,ktorý by vedome/schválne pacientovi ublížil,a to s nimi robím skoro 30rokov...aj toto čo sa teraz deje je v prospech pacienta,len si to ľudia neuvedomujú resp. sú im podsúvané názory,že pacienti sú rukojemníci a lekári vydierači a bla bla bla...
@mandragora22 a ak by ten dotyčný lekár mal ísť operovať,tak tiež sám? funguje to tak,že vždy je niekto starší v zálohe,kto napr. dôjde z domu na zavolanie....
@denduska ešte nie je koniec,nič sa zatial nepodpísalo...
http://www.topky.sk/cl/10/1291574/Uhliarik-sa-c...
@janinah suhlasim...robi sa to v prospech pacientov, len im nikto nechce povedat, ze ked bude nemocnica a.s. ake oddelenia tam budu a ake nebudu, co bude pacientom poskytnute a co nie ... myslim druh operacii a vysetreni... no proste chcelo by to asi poriadne to ludom vysvetlit... ale kto nechce neuveri ani tak...
a platy... nevyjadrujem sa, ja ked som nastupila tak ponukali v tescu za vykladanie tovaru vyssi plat ako mne 😒
@terrs mne sa to viac paci s tvrdym y. s makkym mi to pripada ako hippo, hroch... budem na to pamatat, dakujem za upozornenie. clovek sa uci cely zivot :D
nie je ine strajkovat jeden den. lebo ked v jeden den na xmilion obyvatelov nebude jeden lekar, bude to mat ovela horsie nasledky ako hromadna vypoved, ktora dava zamestnavatelovi pocas vypovednej lehoty najst nahradu. nie? a pan minister tvrdi ze neni problem. tak sa ozaj niet coho bat :D
@luciabah ked bude nemocnica a.s. tak pacient dostane to najlacnejšie čo bude v ponuke,trebárs implantát myslím, čo na tom,že to bude vyrobené pred 20 rokmi a dnes sú omnoho lepšie materiály? hlavne,že sa ušetrí a niečo finančne aj získa...a bude si platiť za nadštandard,ale nadštandardom bude aj toaletný papier 😒
nech zije socializmus........poziadame vladu strajkom o 3000 eurove platy.......nabuduci rok o 6000 eurove platy.......o rok o 100 000 eurove platy...... 😀
kat v pankraci mal 300 korun za popravu................ ja si myslim ze slovensky lekar ma naozaj malo za pacienta
@janinah hej, starsi mozno ano, ale nie 70-rocny pomaly uz senilny dedek. a takych je v radoch lekarov stale velmi vela
ozaj teda si zvyknime ze 100% zvysenie zdravotnej poistky z minuleho roku sa teda bude opakovat...... takze buduci rok asi takymto sposobom bude minimalne zdravotne poistenie asi 100 eur.
@janinah nuz, ak si myslis, ze v dnesnej dobe dostane pacient kvalitu, si na omyle. material šitový, cena "kvalitna", o prepierani penazi sme sa tu uz bavili. ja som osobne videla nemocnicnu "postel", ktora sa nakupila za niekolko milionov, pricom vyrobna cena bola mozno tisickrat nizsia. tak potom o com to je? 😕
@zaockujte_aj_slnko nevadiiiii, ze 100 eur, co to je pre nas 😀 naco mame pohotovost, provident atd ? poziciame 😀 ved sme na tom super 😀
@veve39 no to hej, sluzby su tam strasne drahe, to mas pravdu 😉
Reforma = EUTANÁZIA ?
www.zachranmezdravotnictvo.sk skrátené MUDr.Pavol F.Dráč,bývalý člen komisie
vlády SR pre transformáciu zdravotníctva
Zo 118 nemocníc SR: už 79 nie je priamo riadených štátom, trh so zdravím už začal. Štátne nemocnice v r.2011 podfinancovala vláda v miliardách Sk, a do dlhov ich doviedli stranícki riaditelia. Verejnosť reagovala petíciou na vlády zákon o prevode 30 štátnych nemocníc na Akciové Spoločnosti (AS). Prevod je účelový, zameraný na privatizáciu, asociálny a proti verejnému záujmu. Po prevode na AS už neexistuje cesta späť, lebo o privatizácii-predaji do súkromných rúk, o bankrote, rozhodne„dosadený“ riaditeľ AS. Legislatíva : vláda už zaviedla zákon o „ legalizácii zisku“ aj z verejných financií v zdravotníctve., zákon o prevode majetku na privátnu osobu“., ale neexistuje zákon o udržaní AS v sieti štátnych nemocníc. Privatizáciou AS vznikne obrovský nepomer len 9 štátnych nemocníc a 109 neštátnych, ktorý nemá v EÚ obdobu. Priame platby sa ešte zvýšia a zníži sa dostupnosť zdravotníctva. Štát by tak presunul obrovskú finančnú záťaž zdravotného ošetrenia na peňaženku občana. Rozsiahla likvidácia siete 30 štátnych nemocníc, pri našej najnižšej mzde v EÚ, je vlastne plánovaná EUTANÁZIA ...preto STOP veľkej privatizácii štátnych nemocníc, a STOP väčšiemu trhu v zdravotníctve SR! ZÁKERNOSŤ prevodu : je neviditeľnosť ceny. V r.2011 spotrebuje zdravotníctvo SR viac ako 100 miliárd Sk = (3.5 mld. Eur). Nová, kvalitná nemocnica má hodnotu 10 miliárd SK=(330 mil. Eur). Po privatizácii AS sa chorí, zo všetkých 80 okresov SR, budú môcť ošetriť len v neštátnej, privátnej okresnej nemocnici, aj s EÚ cenami, lebo si región za miliardy novú štátnu nemocnicu nepostaví. EÚ ceny : lek.vyšetrenie :=250Eur, malý chir.preväz=120 Eur.,chir.zákrok do 1cm=350-700Eur.,1-2-4 hod.operácia =7-10-20tisíc a viac Eur., 1noc-lôžko=500-2000Eur.,zv.prsníkov= 4250 Libier, Londýn, 1zubná protéza=1-2000Eur. odb.časopis =300USD,, odb.lek.kongres=700-1000Eur. EÚ zdravie : už 65 rokov majú občania EÚ v štátnych nemocniciach zabezpečenú dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť, v rámci sociálne solidárneho systému, v ktorom „zdravý prispieva chorému, a bohatší chudobnému“. Príkladom je 80-90% štátneho zdravotníctva v Nemecku, alebo vo Švédsku. Štát v ňom kontroluje dostupnosť, cenu a kvalitu. Pacient v EÚ si môže vybrať ošetrenie aj v menšej sieti privátnych nemocníc, ktoré deklarujú vyšší komfort, špeciálne služby a kvalitu, ale za cenu aj výrazne vyššiu. ŠTÁTNE nemocnice: sú „Miliardové banky na zdravie“. Sú pilierom prosperity občana a štátu, a sú našim „rodinným zlatom“. Privatizáciu 30 štátnych nemocníc je možné významom prirovnať k „prevodu tranzitu plynu“ za 130 miliárd Sk=(4 mld. Eur), Bude mať nedozierne dôsledky, občan bude ohrozený najvyššou mierou chudoby v EÚ. Opustením sociálne solidárneho systému zdravotníctva, zavádzame trhový, (ako v USA). Budeme ho mať prví a jediní v EU?= ako zdravotnícka čierna ovca EÚ. SR zdravie: občan SR má už najdrahšie zdravie v EU. Ročne platí najviac v EU 30 miliárd Sk=1mld Eur.,.hradí to z mesačnej mzdy, najmenšej v EÚ,=760 Eur. Na zdravie občanov dáva vláda z rozpočtu len 4.32% =najmenej v EU (OECD). „Likvidáciou“ štátnych nemocníc a rozširovaním „trhu zdravia“, vznikne dvojfarebné zdravotníctvo pre super bohatých a super chudobných. Pod hrozbou choroby sa bude občan obávať zdravotne - ekonomického nevoľníctva. Vznikne transformačný trojuholník : A=zlatá baňa majiteľa, B=oči pre plač chorých, C=čierne diery v štátnej pokladni. ZDRAVIE = tovar? : trhovo-liberálne zdravotníctvo USA je viac „platená služba a zdravie tovar“(zaviedol prezident Nixon 1972). 45-47 miliónov nepoistených., poistenie mesačne 4 čl. rodiny=1-2tisíc USD, cisársky rez, pôrod dvojčiat=10-40 tisíc USD., pohotovosť 1noc=10tisíc USD. Operácia úrazu ruky=15-60tisíc USD., odb.vyš:=3-5tisícUSD. Zdrav. starostlivosť a poistenie v USA je najdrahšie na svete. Vystihuje to výrok Dr. D. Himmelsteina: „ak nie ste Bill Gates , vašu rodinu delí od bankrotu jedna choroba“ aj komentár L.Štaidla po 19 hod. ošetrení na pohotovosti v USA : „za tuto péči, před kterou nás búh (a jakkoliv barevný parlament) ochraňuj“ ..moje poišťovna zaplatila 15.800 USD
zivot je teraz tazky..co bude potom sa dufam nedozviem (nedozijem) 😖
este si dovolujem zacitovat nieco z mojej email korespondencie z kamoskou v USA, vek 45. emigrovali este za komunistov, otec bol lekar, zial uz nebohy. cesi.
pytala som sa preco si vlastne tolko americanov neplati zdrav. poistenie.
" PRETOZE Americani zijou z ruky do huby
10% je bohatych ti nezijou ani v Americe jen tu maji domy
pojistka za jednoho cloveka meho veku je 400 na mesic - preto si to ja
nemozem dovolit
za mamu 600 na mesic
jako kdybych platila za druhy byt
taky proto po 45 ti uz nesezes praci, lebo by tvoja praca - ked dava
pojistku- musela ze teba platit.
ked da kto zomre 4tisice iba v krabici crematorium, inac pohreb je 10 tisic
mama jako vdova dostala 250 dolaru, to nebolo ani na tyzden na food
keby otco nebol zajisteny, my by sme boli bez vsetkoho ked zomrel
ver mi, nevis jak dobre to mas nez to ztratis
dokud tam mate z darma doktory nikam nechod.ked mi da kto povie ze mam rakovinu horsi a spatnou tak uz ani praci
nedostanu nikde lebo sa budu bat ze budu chcit pojistku
mama si dala koleno vymenit za umele
18 tisic na vic od pojistenie, myslim ze celkove 60 tisic, lebo ona plati 20%
jeste to porad zplaci
byla v nemocnici 7dni "
takze nejde LEN o platy vazeni, ale o nasu existenciu. viac fakt nemam co dodat. ☹
@pici nechápem, prečo si sa chytila práve dovoleniek, to bol len chabý , ten úplne najbanálnejší príklad /v tom momente ma len tak napadol/, takto to vyzerá, keď niekto nečíta, len chce byť v opozícii
-tu ide o spolupatričnosť, ktorú by mali aj lekári prejaviť a v týchto zlých časoch s ostatnými priemerne zarábajúcimi ľuďmi
-Ja som a vždy som bola za dodržiavanie zákonnika prace , no to podľa mňa lekárov až tak netrápi
- o ohodnotení 180 hodín mesačne odpracovaných lekárom by sa tiež dalo polemizovať, chcem zdôrazniť, že ich nehádžem všetkých do jedného vreca a mám úctu voči mnohým z nich, lebo si prácu vykonávajú svedomito a tí sa k ľuďom správajú láskavo a trpezlivo,sú úžasní a dokážu liečiť už aj milým slovom..
ALE väčšina z nich príde do práce na 8,00hod, o 8,30h zoberú prvého pacienta, k pacientovi sa správajú ako k svojmu sluhovi, ich slovo je zákonom, a nikto nemá odvahu im protirečiť ak liečba nezaberá, o 13,00h končia, s tým že do 15,30 administratíva /no o 13,15h už sú doma/ - a čo myslíš, ktorí z nich si podali výpovede???
- som za zastavenie transformacie nemocnic
- nereagovala som tu na ľudí vo vláde, lebo to je už ďaľšia téma, na ktorú by sme mohli diskutovať donekonečna a čo je hlavné - aj tak by sme k žiadnemu záveru neprišli. Samozrejme, že práve tam sú tí zodpovední, no musím s poľutovaním skonštatovať, že sme si ich vo voľbách sami zvolili..........
Len tak na záver - ja si pamätám ešte nemocnice, kde boli lekári milí, snažili sa pacientovi radiť ako chorobám aj predchádzať, nie len stroho odstraňovať dôsledky, zaujímali sa aj o prostredie, kde sa vychovávali deti, učili mladé mamičky ako sa starať o ne, teraz len šup - šup, rýchlo sa zbaviť pacienta, urobiť výkon len v rámci preplatenia zo zdrav. poisťovne,pamätám si sestry, ktoré si nedovolili na pacienta zvýšiť hlas, všetky hygienické potreby boli k dispozícii, sociálne zariadenia boli čisté a pravidelne udržiavané aj v nemocniciach či poliklinikách, /nie len v nákupných centrách/ a teraz ??? Ja si myslím chyba je v človeku - v tom lekárovi, v človeku, ktorý mu to umožní - vo vláde, v človeku, ktorý ho volil vo voľbách a to bol ten chudák, čo nemal z čoho vyberať - terajší pacient, teda ja , ty a ostatní - sme v kolotoči, len ako vystúpiť? my to asi nevyriešime 🙂 Pekný deň prajem
Bože ľudia - tieto vaše plače...jasné..ešte nech ma niekto presviedča, ako sa v Amerike ťažko žije...
Chudááááááááááááááááák Američania....nech prídu k nám, to bude iný život 😀 😀 🤐
@lauritka - je to čudné..lebo ja mám xy známych v Amerike - a majú sa dobre...aj starší, ako 45 rokov.
Aj v KE je kopec pracovných miest...lenže - sú aj ľudia, ktorí robiť nechcú, však? Na jednej strane plačú, že majú málo - na druhej strane ohŕňajú nos - toto robiť nebudem, hento robiť nebudem, za tie peniaze???
Mimochodom - čo s tými, ktorí nepracujú? Prečo ja mám makať za to, že niekto je lenivý a sedí doma na riti a plače, ako sa má ťažko? Z mojich odvodov mám platiť zdravotnú starostlivosť jemu????
Ooooo, úžasný sociálny systém - a podotýkam - toto nezneužívajú len "spoluobčania" - ale aj kopec zdravých mladých ľudí.
PS: Vivat naši lekári - 300ečok im je málo 😀 ....
@minewka neviem ci mas predstavu kolko ludi je nezamestnanych a kolko pracovnych miest je v ponuke...
aku sancu maju ludia, ktori nemaju napriklad vysoku skolu, vek nad 40 a kolko vysokoskolakov je na urade prace.
myslis, ze vsetci su radi doma a poberaju davky v hmotnej nudzi 62 eur ?? ved z toho sa tak krasne zije 😀
tak a dnes som zazila ultranegativny zazitok na LSPP! tak som najedovana, ze by som tejto dokine zakazala vstup do vsetkych ordinacii! predstavte si, ze vas zavolaju do ambulancie a chcu, aby ste sa nechali vysetrit pri otvorenych dverach do cakarne. a to uz kde sme???? dufam ze tato dokina si dala vypoved a uz ju nestiahne. drzana jedna.

@terrs no treba si uvedomit jednu vec,ze ziadny lekar este nikdy nestal pred sudom ci pred komisiou z dovodu porusenia Hyppokratovej prisahy....vzdy je udany dovod iny...zakonnejsi... napr porusenie pracovnej discipliny ci profesionalne pochybenie...prisaha ako taka nie je zakonom osetrena...je len formalna....prave preto sa uz na lekarskej fakulte ucia medici o vykone umeleho prerusenia tehotenstva ci o inych menej etickych medicinskych metodach,ktore uz s obdobym starogreckym ci starorimskym-odkial pochadza Hyppokratova prisaha nema nic spolocne.