icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

pici
17. nov 2011

@minewka ale takto ... bavime sa o strajku lekarov. ked bude tema o strajku ucitelov, hasicov atd... tak urcite napisem to iste... ze ich dolezitost je takisto. tak ale to sa potom bavme o matkach lebo tie plodia tich, z ktorich budu ucitelia, atd... to je nezmyselne filozofovanie od temy. otazka je co si myslite o strajku. ano podporujem a preco.. nie nepodporujem a preco. odpovedou by nemalo byt to zlate skolkarske, ale aj oni. aj ony. chapes co tym chcem povedat?

pici
17. nov 2011

@bobocka podla mna su dve roviny, bud sa dohodnu a vypovede sa stiahnu. alebo sa nedohodnu a migruje sem ta halda zhavych lekarov zo zahranicia ako pan minister tvrdi, ze nie je problem...

minewka
17. nov 2011

@pici jediní, ktorí si o sebe myslia, že sú nenahraditeľní - sú lekári sami. Na úrade práce by si svoju nahraditeľnosť veľmi rýchlo uvedomili.

Viac krát som povedala - prečo štrajk nepodporujem - ale tak ešte raz:
- aboslútne nesúhlasím s obdobím, kedy sa rozhodli pre štrajk
- nesúhlasím so zastavením transformácie nemocníc
- nesúhlasím, aby decko, ktoré skončí VŠ, bez atestácie a bez praxe - dostávalo min plat 1,5 násobok min mzdy- teda niečo vyše 1100eur
- nesúhlasím s vydieraním pacienta a zneužívaním ľudského strachu zo smrti a bolesti
- nesúhlasím s nezmyslenými hospitalizáciami, nezmyslenými a nepotrebnými narkózami, s nezmysleným predpisovaním liečiv

eeerika.h
17. nov 2011

@minewka 100% súhlas.
pici je veľmi negatívna a neviem z akých dôvodov tak veľmi háji záujmy lekárov, lebo väčšina ľudí, ak nie každý vidí ich aroganciu, povýšeneckosť ako dávajú všetkým znať svoju nenahraditeľnosť.
Pritom oni by mali slúžiť ľuďom, mali by si vážiť každého pacienta, ktorý k nim príde, veď keby ich nebolo, čo by robili?? Možno tých predavačov v textile??
Je aj veľa veľmi dobrých a láskavých lekárov, ktorým vzdávam týmto úctu, ale tí v tom štrajku nie sú.
Nemám z toho všetkého dobrý pocit, je to tu všetko akosi obchodne ladené, láska, morálka, tolerancia, pokora či ochota budú patriť o chvíľu do slovníka cudzích slov. Všetci sa bijú do prs, akí sú dôležití ako chcú byť viac ocenení, najviac tí, čo ešte len vystúpili zo školských lavíc, tí čo skutočne niečo vedia tí sa mlčky prizerajú, no tí väčšinou žili ešte v čase vojny. Len aby sa nám to tu nezopakovalo - aj tam išlo o ľudskú nafúkanosť, o ľudí, ktorí boli viac, ako tí ostatní ...Ospravedlnujem sa, to je už iný príbeh 🙂

bobocka
17. nov 2011

@pici no ja si zas myslimz,e aj ked sa nedohodnu,tak drviva vacsina z tych lekarov co vypoved dala a bude tak bez prace,proste ostane doma.akoze nie je ich 10 a nemozu cakat,ze teraz sa im otvoria vsetky nemocnice sveta a budu ich tam ocakavat na cervenom koberci so sampanom v ruke.ono nie je take superjednoduche si zbalit svestky a odist.kopec z nich uz nie su mladasi,maju tu zazemie,rodiny,deti atd atd.stale to od nich beriem ako bububu.podla mna si v decembri uvedomia co sa stalo a ze teda naozaj bez prace vlastnym rozhodnutim ostali a este december nechaju plavat a po novom roku zacnu konat a podla mna podaju ziadosti na spatne prijatie do zamestnania.netvrdim ,ze vsetci,ale podla mna to mnohi spravia.co ine by robili? na vlastnu prax nie kazdy ma a nie kazdy z nich je ozaj ochotny odist.mnohi nemaju cudzi jazyk na takej urovni( a uz vobec nie na takej medicinskej urovni) aby mohli ist do sveta a jednat s pacientmi tam.a zariadit si zivot v inej krajine tiez nie je superjednoduche.

bobocka
17. nov 2011

@minewka s druhym bodom tvojho zoznamu nesuhlasov absolutne suhlasim 🙂

pici
17. nov 2011

@bobocka myslela som bude migracia akoze sem pridu robit za strasne super love ukrajinci a pod
@minewka odporucam nastudovat co znamena transformacia nemocnic. lebo nemas ani paru dievca zlate. sa poseres z toho kolko budes platit za vsetko. niekto rozdiel medzi tym co dostanu zaplatene od poistovne zaplatit musi. a to budes ty. ty budes platit odvody a vsetko u lekara. nevadi, dufam ze na to mas :D ked to tak nepodporujes
chod robit kontrolorku, v tej institucii urad pre dohlad nad zs by mali z teba radost ty si vidma. mas prehlad o vsetkoom co sa deje. to je paradne. urcite sa im ozvi
@eeerika.h ja nie som negativne naladena. prave naopak. ja som REALISTA . nemyslim si nespokojnost lekarov s ukojenim si ega , s neustalym porovnavanim inych nedocenenych profesii. prepacte vy dve. hlboko sa ospravedlnujem, ale pripada mi ze same nic nemate, ale nemate gule s tym ani nieco spravit. preto vam z tich,co sa neboja ist za svojim , asi ide bok vykolat.

alebo sa obe prihlaste na na mzdove oddelenie, zjavne mate schopnost spravne rozhodnut kto ma byt za zachraneny zivot ako ohodnoteny

bobocka
17. nov 2011

@pici ja,zle som pochopila 😅 🙂 ale po pravde ja absolutne nepodcenujem vzdelanost ukrajinskych lekarov,no neviem ako stastne by som sa tvarila,keby mi napr k porodu prisiel.proste nejak automaticky sa clovek citi istejsie pri "svojom" lekarovi.co je asi chyba,lebo ten ukrajinsky moze mat take iste vzdelanie a skusenosti ako ten nas a mozno bude vdacny za peniaze co tu dostane a jeho pristup k pacientovi bude podstatne lepsi.ja neviem.stale mam z toho celeho zmiesane pocity.na jednej strane ich chapem a maju pravo vyjadrit nesuhlas a odist zo svojho miesta ak nie su stastni,no na druhej strane to moze mat velmi neziaduci vplyv na pacienta. a kedze ja nie som lekar a som teda na tej druhej strane,tak sa mna to negativum tyka.mam paniku z toho,ze ked sa nam nebodaj nieco stane,co bude.kto nas osetri,kto nam pomoze 😢

eeerika.h
17. nov 2011

@bobocka si veľmi milá a vidieť že súcitiš s ľudmi ako takými, len ako si sama povedala "to co sa od decembra stane bude hazard s ludskym zdravim", majú právo za takú cenu? veď si si odpovedala veď : "nie su na tom az tak zle(teda v porovnani s niktorymi inymi)" Tak prečo len oni, prečo všetci nejdú štrajkovať???Lebo by bola vojna.?

- na druhej strane majú také isté právo vyjadriť nespokojnosť, ale pokiaľ je hranica únostnosti??
- podnikateľ - milionár sa sťažuje že má slabé zisky - štrajkuje, nedá ľudom platy aj 3 mesiace - toto vláda nerieši,
-možno by bolo dobre vytvoriť dáky dozorný úrad s právomocami dozerať, rozhodovať a sankciovať v zrýchlených konaniach , kam by ľudia /vrátane lekárov/ namiesto štrajkov chodili "nahlasovať" neserioznych zamestnávateľov
- ale nie v čase krízy, keď všetci majú málo, menej a nedostatočno k živobytiu začať pýtať viac, práve tí, ktorí na tom nie sú tak zle

minewka
17. nov 2011

@pici no. Nechápem - prečo ma tu urážaš. A odkiaľ hodnotíš, že o niečom nemám páru. Viem PRESNE čo koľko stojí, viem presne, koľko stoja prístroje..viem presne , aká je skutočná hodnota lekárskych výkonov - mám manžela zdravotníka - súkromníka - ktorý si všetko musí kupovať sám. Viem presne - ako k nemu pristupujú lekári, koľko im poisťovne preplatia, koľko z toho má on - a aký náklad s tým má nemocnica, aký súkromný lekár.
Viem presne - čo lekári nevedia a mali by vedieť. Väčšina lekárov ani zďaleka na SR nie je profesne zdatných. Tých ozaj dobrých je oveľa menej, ako tých zlých - ale zjednodušene povedané - nepresných v svojej diagnostike, predpisovaní liečiv...viem presne, ako pekne vedia lekári svoju zodpovednosť zvaliť na druhých.
Stretávam sa s tým denno denne už 7 rokov. Denno denne sa stretávam s nezmyselnými "liečebnými " postupmi zo strany lekárov, ktoré v konečnom dôsledku celý zákrok len predražujú. A často ich predražia aj neodborným výkonom.

A už som uprednostnila drobný operačný zákrok na súkromnej klinike, ktorý som si sama zaplatila - nakoľko sa mi zdalo úúúúúúplne zbytočné ho robiť v celkovej narkóze, stráviť min. 3 dni hospitalizácie v nemocnici - keď sa dal urobiť v lokálnej anestéze a v ten deň som mohla byť prepustená do domácej starostlivosti.

Na SR neexistuje žiadna selekcia dobrých a zlých lekárov - a platový rozdiel medzi sopliakom, ktorý skončil VŠ a expertom, najlepším odborníkom 1000eur je smiešny - a celé je to postavené na hlavu.

Kľudne nech zarába špičkový odborník aj 4000,-eur - ale nech sa určí nejaký systém hodnotenia kvality lekárov. Lebo to, že si pán dr myslí sám o sebe, aký je borec, to ešte nestačí.

minewka
17. nov 2011

@pici - a ešte čosi - manžel je v takom obore - kde mu preplácajú jeho prácu dr - nie poisťovne..a tie poisťovne mnohé veci preplácajú dr VEĽMI slušne - a to ešte nehovorím o priamej platbe, ktorú si dopláca pacient. Keby páni dr neboli tak trošičku nenažraní - nemuselo by sa za niektoré veci tak doplácať.

bobocka
17. nov 2011

@eeerika.h kazdy mame pravo sa rozhodnut v akom zamestnani budeme.a ked spokojni nie sme,mame pravo odist.lekari maju to iste pravo.toto pravo im nemozno upierat.tiez su to ludia,ktori maju pravo byt spokojni a stastni .a ak im to momentalna situacia v zdravotnictve nepovoluje,maju pravo odist.urobili hromadne bububu,lebo pozaduju iste zmeny a nie len pre seba samych.nik nekaze ucitelom ostat v ich zamestnani,ani predavackam,ani stavbarom...kazdy ma pravo odist z prace,v ktorej spokojny nie je.je na cloveku samom ako sa rozhodne.toto je vsak citlive,lebo ide o hromadnu vypoved a ide prave o lekarov,na ktorych ludia zavisia.pacienti potrebuju lekarov. a potrebuju ich stale.a pokial su lekari presvedceni,ze robia dobru vec pre seba a ludi a ich svedomie sa dokaze prenies nad tych,ktori na ich "strajk" doplatia,tak... maju na to pravo.

eeerika.h
17. nov 2011

@pici slovo negatívna bolo len jemným náznakom, nechcela som sa ťa dotknúť či rozčúliť, nezvyknem byť na ľudí hrubá a máš pravdu "gule" nemám. Neviem čo si myslela tým, či máme veľa, či málo........nenapísala si čoho, no predpokladám materiálnych vecí, ďakujem nesťažujem sa, chvalabohu dnes mám všetko, čo k životu potrebujem, no ktovie, čo bude s nami zajtra....Ty vieš?? No ale nebudem ťa už trápiť, lebo rozčulovanie škodí zdraviu a ktovie, či nás bude mať o pár dní liečiť. Dobrú noc

tinusiatko
17. nov 2011

@minewka problém ale je ,že nemôže ísť každý na súkromnú kliniku a žiaľ jednodňová chirurgia je málo podporovaná .nevravím ,že nieje rozdiel medzi odborníkom a čerstvým absolventom ,ale sorry nezdá sa mi to ako si tu písala .Verím ,že máš informácie od manžela ,ale myslím si ,že rétorika ,ktorú si zvolila je trošku agresívna .keby bolo všetko také jednoznačné ako si napísala ,asi b y neboli limity na zákroky a ľudia na čakačkách .

minewka
17. nov 2011

@bobocka bohužiaľ - jediné, o čom som presvedčená - lekári robia dobrú vec len a len pre seba.
Nepáči sa mi, že ak im to vyjde - tak aj ten najväčší nemocničný buran bude dostávať slušné prachy.

minewka
17. nov 2011

@tinusiatko no a aká je alternatíva limitov? Vieš čo bolo, keď limity neboli? húúúúúúúúúúúúúfne sa predpisovali neexistujúce a nevykonané výkony...bola to zlatá baňa.Počas tejto zlatej bane páni doktori hrabali pre seba - a môjmu manželovi napríklad neplatili..a dodnes mu peniaze ešte 2ja dlžia.

Teda aká je alternatíva limitov? A naozaj všetci tí, ktorým bol zákrok vykonaný - ho ozaj potrebovali? Lekári jednoznačne brzdu potrebovali! A aj potrebujú.

A prečo u nás jednodňová chirurgia nie je podporovaná?

S tou súkromnou klinikou som len reagovala na predošlý príspevok. Ak by bola takáto možnosť v nemocnici - nevyberala by som si súkromnú kliniku.

bobocka
17. nov 2011

@minewka ja som naivka 😅 😀 ale v dobrom zlova zmysle.som aj realista a vzdy ocakavam horsie,aby som neostala prekvapena ak sa horsie aj stane.no v podvedomi som optimistom a verim v dobre umysly ludi.samozrejme ,ze lekari myslia hlavne na seba a pacientovo dobro je az na druhom mieste.kazdy mame jeden zivot a nie sme tu na to,aby sme nasu jedinu sancu preflakli.ja vsak verim,ze ak sa im to ozaj prepecie(o com vsak silne pochybujem,ale budis) ,ze z toho naozaj aj pacient profitovat bude 🙂

tinusiatko
17. nov 2011

@minewka prepáč ,ale mám dojem ,že si píšem s ministrom zdravotníctva ,alebo s niekym s VSZP .nechcem ťa uraziť ,ale znieš ako by si zjedla všetku múdrosť sveta .nehnevaj sa na mňa ,ale poznám ľudí ,ktorý súrne potrebujú zákrok alebo vyšetrenie a majú smolu ,lebo musia čakať .poznám aj takých ,ktorý sa už toho čo potrebovali nedožili!!!! Celý systém zdravotníctva je na dve veci .A sorry ,platím odvody a chcem mať vyšetrenia kým žijem ,nie až keď sa nejaký úradník rozhodne ,že mám právo zapadnúť do tabuľky .A jednodňová chirurgia ? Zbehni do poisťovne sa opýtať ,prečo s ňou majú problém .

minewka
18. nov 2011

@tinusiatko píšem ti len veci z praxe- nič iné. Neviem, čo mám klamať?
Ja sa pýtam, prečo musia čakať? podľa mňa pre to, že tieto vyšetrenia boli predpísané mnohým, ktorí ich nepotrebovali.
Ty platíš odvody - a z týchto odvodov ošetrujú tých, ktorí ich neplatia. Tak čo s tým?
Áno, tento systém nie je dobrý.

S jednodňovou chirurgiou nemajú problém poisťovne - ale lekári, resp. vedenie nemocnice.
Nejak nechápem, čo s tým má poisťovňa - je to proti zdravému sedliackemu rozumu - ak chce poisťovňa platiť čo najmenej, prečo by ich nemala podporovať?

Ja napríklad v jednodňovej chirurgii vidím riešenie niektorých problémov - nech nepožierajú financie a nezaberajú miesta v nemocnici tí - ktorí ozaj nemusia a uvoľnia miesta tým, ktorí to ozaj potrebujú.

A bohužiaľ - vykreslila som súčasný stav, aký je u mnohých lekárov - pretože ja osobne rozlišujem lekár a dobrý lekár. Poznám vynikajúcich a pedantných lekárov, ktorí nie sú tak docenení, ako tí menej schopní kolegovia...a myslím si, že je to hlavne pre to - lebo pre slováka je dobrý lekár ten, ktorý ich pošle min. na 10 vyšetrení (z ktorých bolo skutočne potrebné len 1)

Možno by si na mojom mieste mala rovnaké zmýšľanie o lekároch - keby ti dlžili peniaze za prácu, ktorú si odviedla - peniaze, ktoré z poisťovne dostali - a keby si práve takého lekára videla najviac kričať po zvýšení platu.

bola by som rada, keby sa na SR nejakým spôsobom dal rozlíšíť - napr. aj platovo - dobrý lekár od lekára.

tinusiatko
18. nov 2011

@minewka vydíš všetko príliš čiernobielo - bielo .Môj názor .Byť lekár a čítať tvoje príspevky urazím sa ,nevravím ,že neexistujú aj taký lekári ,ktorí zneužívajú situáciu a vravieť o všetkých takto všeobecne je urážka .A opäť zopakujem to čo už som tu povedala : ONI NEŠTRAJKUJÚ ONI DALI VÝPOVEĎ !A na to majú právo !!!!!!!!

bobocka
18. nov 2011

@tinusiatko presne tak,nie je to strajk v pravom slova zmysle.dali do toho svoje krky.pridu o pracu a to sa dotkne ich sukromia a s tym sa budu musiet nejak vyrovnat.ale zas je to isty druh strajku,lebo maju svoje podmienky a su ochotni vypoved stiahnut ak sa tie podmienky naplnia.toto je fakt strasne diskutabilna tema a asi preto je tu uz 58stran zapisanych 😀

tinusiatko
18. nov 2011

@bobocka to je pravda 🙂 fakt je ,že na túto tému sa môže písať ešte tristo strán a nič z toho nebude .

bobocka
18. nov 2011

@tinusiatko to som uz ja pisala,neviem presne na ktorej strane 😀 proste sa tu stretnu dve skupinky.jedni lekarov podporuju,ini zatracuju. ( a este je tu jedna prtava skupinka ,kde som aj ja ,ktora sa nevie rozhodnut kam sa pridat 😀 ) a aj tak nam je polemizovanie na dve veci,kedze to nijak neovplyvnime.ostava nam len cakat ako niekto iny rozhodne o nasej buducnosti v zdravotnictve. a to uvedomenie si nasej bezmocnosti veru nie je prijemne 😖

tinusiatko
18. nov 2011

@bobocka no hej ,je to ako pri politikoch - u tých tiež stále čakáme ako nám zas po...ú život ,len je krásne ,že o ich platoch a blbostiach čo narobia sa nikde tak vášnivo nediskutuje 😀 pravda ,ale je ,že chcieť väčší plat nieje zločin a má na to právo každý - aj lekári

bobocka
18. nov 2011

@tinusiatko presne tak.ked si tak uvedomim,ze oni vlastne ozaj o dva tyzdne pridu o pracu, a teda sa budu musiet s tym faktom nejak vyrovnat.budu musiet riesit co bude.ci poziadaju o svoje miesta spat,alebo zoberu uver na sukromnu prax,alebo si svestky pobalia,alebo zahodia roky studia a praxe a poberu sa uplne inym smerom...najjednoduchie to nemaju.tiez musia mat riadne nervy z celej situacie.osobne si myslim,ze mnohi neratali s tym,ze to dojde az takto daleko a mysleli si,ze jednania inak vyzerat budu.

minewka
18. nov 2011

@tinusiatko ale nič nevidím čiernobielo. Proste oponujem a píšem, prečo nesúhlasím s podmienkami, ktoré si nastolili - oponujem názoru a predstave lekára - spasiteľa v bielom plášti.
A máš pravdu - ta 90% lekárov sa urazí - a tých zvyšných 10% sa to buď dotkne - alebo majú dostatočnú vnútornú sebareflexiu a snahu zmeniť niečo aj v svojom prístupe. Skutočne nie každý lekár je ochotný sa neustále vzdelávať a podobne. tak, ako je učiteľ a dobrý učiteľ, právnik a dobrý právnik, tak je aj lekár a dobrý lekár.
Ak sa mi nepáči učiteľ - môžem si vybrať inú školu, inú triedu, môžem na neho podať sťažnosť, právnika môžem zmeniť. Ale v niektorých mestách je len 1 nemocnica a pacient sa stáva rukojemníkom lekára - a nepáči sa mi, že toto lekári zneužili. Žiaden iný štrajk by nebol taký účinný - lebo takmer každý človek sa bojí chorôb, bolesti a smrti...či by sme tu zhnili v špine pri štrajku smetiarov, alebo neštudovali pri štrajku učiteľov, - nebola by to taká páka, ako u lekárov. Svoje postavenie zneužili.
Proste sa mi nepáči - že nejak nikde nevidím nejaký návrh zmeny - čo sa týka prístupu lekára voči pacientovi, ošetrenie práv pacienta, reálnu a právne vymožiteľnú zodpovednosť u lekára.
Ja byť lekár (ale nielen v tejto profesii) - by mi vadilo - že snažím sa, vzdelávam sa, správam sa adekvátne svojmu postaveniu a vzdelaniu voči pacientom - a mám rovnaký plat, ako buran.
Z pozície pacienta mi vadí - že ak prídem do štátnej nemocnice a nie som spokojná s prístupom lekára - môžem si tak akurát napísať na lampáreň - a som nútená znášať - tak v 80% primitívne správanie nehodné vzdelania lekára a v 20% normálne správanie - s prvkami základného slušného správania- presne takého, aké lekár vyžaduje voči sebe pri ostatných službách.

tinusiatko
18. nov 2011

@minewka nesúhlasím s tebou ani s tým ako si sa rozhodla celú vec prezentovať .To je môj názor

minewka
18. nov 2011

@tinusiatko ok. Tak pevne verím, že od teraz, po tom, ako budú platy zvýšené, tranformácia nemocníc zastavená , budeš spokojná so svojim postavením pacienta a s prístupom lekára 🙂

bobocka
18. nov 2011

@minewka a ako by si ty navrhla aby mali lekari pozadovat to co pozaduju aby sa to aj skutocne splnilo.teraz naozaj nevyryvam,ale fakt rozmyslam ako inak by mohli byt lekari efektni vo svojich poziadavkach aby sa to priamo pacienta nedotklo a fakt mi nic ine nenapada.keby sa stazovali inak ,tak by to tu silu nemalo a prave ten strach a neistota nuti pana ministra a spol to risit a prichadzat s alternativami a ustupkami.

tinusiatko
18. nov 2011

@minewka nemusíš sa navážať ešte aj do mňa .Mám právo na svoj názor či sa ti to páči ,alebo nie! A o postavení pacienta je to na úplne inú debatu!