icon

Veríte v Boha?

17. júl 2022

Veríte v Boha? Mali ste niekto nejaké svedectvo kedy Vás Boh uzdravil?

valeria_h
Autor odpoveď zmazal
54tinka54
18. júl 2022

Áno verím a áno, mám niekoľko situácií kedy som sa presvedčila, že Boh existuje.

lenkasarka
18. júl 2022

Nie, ale nemám problém s ľudmi veriacimi za predpokladu, že mi nevnucujú svoju vieru či názory. Nepresviedčajú má,že iba ich viera či názor je správny a oduševnene sa nezastavaju cirkvi či konkrétnych pedofilných farárov.

zarrinka
18. júl 2022

@vsauce_ Manipulovať s človekom sa dá to tej miery pokiaľ mu to on dovolí. Ja som veriaca. Verím, že je veľa vecí ktoré sa nedajú vysvetliť. Snažím sa žiť hlavne tak aby som sa na seba vedela ráno pozrieť do zrkadla. Snažím sa nešíriť zlo, ak sa dá pomôcť. Toto by malo byť podľa mňa dôležité. Je pravda, že ľudia pod znakom viery a to akejkoľvek páchajú zlo. Vždy sa ale myslím, že je to o konkrétnych ľuďoch. U nás je tiež v kostole kopec ľudí, ktorí sú kresťania iba od dverí kostola. Ale to je ich svedomie.
@slovakboy Súhlasím s tvojou úvahou. Tiež mám občas pocit, že žijeme v akomsi matrixe a ľuďom sa dejú veci, ktoré jednoducho sú mimo nášho chápania 🙂

vsauce_
18. júl 2022

@zarrinka Všade sa nájdu takí, ktorí ubližujú s náboženstvom alebo bez. Podľa mňa je dobré, ak má človek prehľad aj v náboženstvách, ale zase je fajn ak ľudia občas pripustia aj pôsobenie vedy. Nikto nevieme kde je pravda a ako svet funguje, ale radšej žime, akoby sme mali len prežívať 🙂

zarrinka
18. júl 2022

@vsauce_ Súhlasím, prehľad je dôležitý 😉 A aj veda lebo vďaka nej nežije ako v stredoveku. Aj keď mám ale pocit, že práve doba covidu nás presvedčila o tom, že ľudia vede buď vôbec nedôverujú alebo nie sú schopní ju pochopiť čo je dosť zlé zistenie. To už samozrejme ale je na inú tému 😉

ika11123
18. júl 2022

Áno

autor
18. júl 2022

@mamamasama A napísala by si ho tu prosím? 🙂

autor
18. júl 2022

@domka96 A podelila by si sa s tvojím svedectvom tu v správe? 🙂

autor
18. júl 2022

@valeria_h Podelila by si sa s tvojím svedectvom tu v správe? 🙂

autor
18. júl 2022

@valeria_h To svedectvo som videla aj ja.. je to pekné ako Boh je mocný

slovakboy
18. júl 2022

@vsauce_ áno s ľudmi sa dá cez náboženstvo manipulovať ale to neznamená že riešením je neveriť.

vsauce_
18. júl 2022

@slovakboy Najprv sa pozrime trochu do histórie, ako celá táto vec s 'vierou' vlastne vznikla, pretože ani viera nie je riešením.

wayway
18. júl 2022

Ano.

@cocolino234 vo vsetkej ucte k tvojmu nazoru mam za to, ze vznik vesmiru ani zivota na nasej zemi nie je vysvetleny. poznam argumenty z oboch stran. ved vedci nevedia s istotou ani len to, ako vznikol big bang. jeden svetovo znamy ateista sa vyjadril tak, ze za vznikom dnesneho vesmiru mozu byt inteligentne bytosti, nejaki mimozemstania. dedukciu necham na citatelov.

poznanim biochemickych a fyzikalnych procesov vieme vysvetlit ako funguju veci dnes a len ciastocne ako prebehli v minulosti. je nemozne empiricky overit procesy ktore sa udiali za inych, nie uplne znamych podmienok. na margo jednoduchych ludi, mam titul z vedeckeho odboru zo zahranicnej vs a som na ceste za dalsim. ale co tam po mne, nie som nikto. poznam vsak napriklad geologa zo SAVky, ktory zastava kreacionizmus a mal k tomu aj prednasky.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
wayway
18. júl 2022

@cocolino234 suhlasim, viera je casto nastrojom manipulacie. je mi velmi zle z toho, ked pomyslim na to, ake zle veci sa v mene boha udiali… ake strasne zlociny pachali a pachaju ti, co maju plne usta boha, a este su “nedotknutelni” lebo maju nejaku poziciu v hierarchii. ja si vsak myslim ze aj ked “existuje” vela falosnych bohov a falosnej viery, moze existovat aj ten pravy Boh a prava viera. tak ako fejky nevylucuju ale naopak dokazuju existenciu niecoho praveho… Jezis ucil svojich ucenikov aby v modlitbe oslovovali Boha takto: nas Otec, ktory si v nebesiach. nie: nas diktator, alebo: niekto kto neexistuje, ale vdaka ktoremu sa mi prepecu najvacsie zlociny.

slovakboy
18. júl 2022

@vsauce_ a čo potom je riešením ak sme stále len tí nevedomí? Kašlať na to prečo tu sme a čo bude potom? Obyčajný jednoduchý človek nemá čas čakať, až kým to vedci zistia a potrebuje odpovede. To, že ho niekto zámerne manipuluje je zlé, avšak sa mu nemôžeme čudovať že pociťuje duchovno a potrebu byť súčasťou niečoho väčšieho. Inak sme mohli byt len roboty bez duše. Cítili by sme aj by sme sa spravali rovnako ako sa správame, ale nemali by sme identitu sami so sebou. Prečo sa každé ráno zobudíš v tom istom tele? Zrnko piesku na púšti je tým istým zrnkom piesku ktorým je a nie je žiadným iným. Je to princíp identity. V mikrosvete elementárnych častíc to už neplatí. Ale my nie sme vo svete elementárnych častíc hoci sa z nich skladáme. Sú to šialené záhady, ktoré vedci nevedia vyriešiť. Ak nebudeme veriť v Boha tak smrťou končíme alebo sa s nami niekto hrá a bude hrať. Zazraky prírody mi dávajú tušiť že aj keď to neviem dokázať niekto je za tým a hoci dopúšťa z nášho pohladu zlo, jeho cieľ je dobro pre všetky bytosti. Tak to cítim. Neviem vysvetlit prečo. A neberiem ti že to tak necítiš. Máš na to plné právo. Aj sa rozčuľovať nad cirkvou ktorá stále kryje pedofilov čo nepochopím. No ťukať si na čelo prečo sú ľudia takí hlúpi a veria je trúfalé.

sszuzu8
18. júl 2022

Som veriaca ale neradim sa nikde. Deti krstene nemám

anaj_janka
18. júl 2022

Ja môžem napísať svoje svedectvo o Tom,že Boh je naozaj živý, nesmierne dobrotivy, svätý i prísny a odpúšťa,ale nie svojvoľne,lebo je aj spravodlivý. Bozie srdce má charakter,On je osoba.
Náboženstvo je zbierka mŕtvych pokynov,stále sa opakujúcich,kto.mozno utisia (oklamu) svedomie,ale nikdy nemá moc dať čisté svedomie,nové srdce a nový začiatok to len Kristus.

A tiež platí,že ten kto ho hľadá musí veriť,že Boh je a že odplatu, každému kto ho hľadá z celej svojej sily,v pokore,v modlitbe cez meno Pána Ježiša.Mame ho hľadať veľmi usilovne v Biblii,kto.je jeho odkazom,lebo duša má večnú hodnotu a tu sa človek rozhoduje,kde bude tráviť večnosť.

alazala
18. júl 2022

Nie

0martina0
18. júl 2022

Riadiš sa bibliou,a do kostola nechodíš,kto je moje telo a pije moju krv ten budee mať večný život...pre mňa zvláštne,že nechodiš do kostola

autor
18. júl 2022

@0martina0 Ano nechodím.. nestotoznujem sa s rimokatolickou cirkvou... preferujem skor spoločenstvá ako napríklad Milosť atd...

0martina0
18. júl 2022

Tak potom sa bibliou neriadiš,alebo jej nerozumieš

zafir01
18. júl 2022

Nie. Verím v ľudskosť, v lásku, v prírodu. Verím, v naše voňavé lesy, lúky, vody, vďaka ktorým žijeme.
Neverím v nikoho konkrétneho , kto by tento celý mega zložitý proces riadil. To nie je vec jedného božstva. Za týmto všetkým nemôže byť jeden " subjekt". Je to dielo mnohého náhodného, fyzikálneho, chemického...

mariaveronikag
18. júl 2022

Ano, som veriaca a mam osobne skusenost s Bohom, ktory je Láska. Kazdy deň mi prejavuje tuto lasku a mám o tom vela zazrakov , uzdraveni, oslobodeni zo zavislostí i obrateni.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
slovakboy
18. júl 2022

@zafir01 ale kto stvoril to fyzikálne a to chemické? Ako to vzniklo? S plným rešpektom k tvojmu názoru len vkladám otázky. Presne v to čo píšeš som veril aj ja. Až kým nám profesor matematiky nevypočital na tabuľu výsledok trojneho integrálu v štvorrozmernom priestore. Prečo matematika s ním veselo počíta, ale my žijeme len v trojrozmerným priestore? A už to začalo. Ako to? Prečo? No opakujem. S plným rešpektom k tebe a tvojmu názoru to píšem.

zafir01
19. júl 2022

@slovakboy netuším. Množstvo otázok ostáva pre mňa neznámou. Ver, že veľakrát som sa pokúšala prísť nato, či za tým všetkým, je len niekto, kto určuje, čo sa ako a kedy stane. Pretože rada by som mu dala "za vinu" všetko tragické v mojom živote.. Kedysi som bola veriaca v Boha. Chodila som na omše, sviatosti. Bez otázok, bez premýšľania, som sa vždy pýtala, prečo ma Boh stále skúša. Ale vždy som pokorne ďalej verila, že je.... Iba preto, že mi to tak niekto povedal v škole na náboženstve, a aby dom mala 1.sv.prijímanie sa zbierali razítka do knižky. Nikdy som sa extra nezamyslala. Brala som to ako fakt. Až do istých životných momentov. Posledný bol, keď som na rukách držala svoje nezijuce dieťa... Áno, viem, že pravý kresťan sa neobrati k Bohu ani keď sa niečo takéto stane. No vo mne vtedy odišla úplne posledná kvapka nádeje, že niekto taky, ako Boh existuje. Ja viem, že mám darom ďalšie deti, že mám za co ďakovať. Mam úžasného manžela, relatívne zdravie...
Žijeme pekne, vzorne. S mužom Mame v rodine nastavene vysoké morálne hodnoty. Snažím sa byť najlepšim človekom, pre svoje okolie. A vždy si hovorím, že ktovie. Možno to, ako žijem, je pre niekoho tam hore (ak existuje) viac, ako keby chodím do kostola, pripadne sa denne modlím s myšlienkami na Boha, a som človek bez hodnôt a súdneho chovania. 🤷‍♀️
Nie som zakrytá ateistka. Muž je veriaci. Vzájomne sa rešpektujeme.
Len viera je niečo, vo sa nedá nanútiť, ani naučiť. Bud ju cítim, alebo nie.
Neviem samu seba presvedčiť, že sa mi Ronaldo paci, a je sexi, nebudem si doma vešať jeho plagáty... Keď mám iný typ muža a necítim pri pohľade naňho absolútne nič.
Ale ako pisis. Ktovie. Možno naozaj v hodine 12 tej zistím, že som sa mýlila a predsa existuje.

travelllerka
19. júl 2022

Ci veríte v Boha, či vo fyzikálne zákony, podľa mne je to ta istá sila, len ju pomenúvame inak, vnímame iným spôsobom. Niekto viac racionálne, niekto viac emotívne. Často sa nad tým zamýšľam, ako veľmi by som chcela patriť do nejakej komunity veriacich, plno úžasných ľudí som spoznala poslednú dobu práve z tohto smeru, hlboko veriacich a praktizujucich, priam na fascinuju, ale nedokážem svet vnímať cez ich Boha, stále svet a život okolo vnímam skôr cez tie fyzikalno-vesmirne vyjadrenia, hoci si myslím, že stále je to ta istá viera.

slovakboy
19. júl 2022

@zafir01 krásne vyznanie. Slzy mi vyšli. Ty že nie si veriaca? Ani náhodou.