Vhodný pes do rodiny s deťmi
Keďže by sme chceli kúpiť synčekovi psíka (šteniatko) a nevieme sa rozhodnúť akú rasu, ktorá je najvhodnejšia k deťom, preto sa obraciam na vás. Nevieme, či niečo malé, alebo radšej väčšie, ale chceli by sme psíka do vnútra, do domu, s tým, že by mal výbeh po dvore, ale samozrejme by sme s ním chodili aj na dlhšie prechádzky a výlety do lesa. Určite niektoré z vás majú psíka v rodine pri deťoch. A tak by ma zaujímalo akej rasy máte psíkov, aké majú povahy, ako sa správajú k deťom, či sú poslušný...? Môžete pridávať aj fotky, nech máme aj predstavu ako vyzerajú 🙂 verím, že vo výbere psíka pomôžete nielen mne, ale aj iným mamičkám
@veronka osobne z týchto plemien by som sa priklonila ako ostatní, skôr k tej vyžle, či weimarovi, jack russel nie - podľa mňa je ťažko vychovateľný a pri tých maxi psoch si predstav čo sa bude diať do doby, než vyrastú a poriadne sa vychovajú.
Osobne mám borderku a jazvečíčku a aj keď teda ani jedna nie je teda moc vhodná k malým deťom, tak to doma krásne zvládame, aj keď chlpy na koberci či gauči dávno neriešim. Povysávam cca každý druhý deň, ale aj tak za hodinku je to všetko v rovnakom stave. Utešuje ma jedine to, že budujem dcére imunitu 😀
@veronka terierra odporucam vyslovene ak mas vela casu...chce to s nim stale makat....no zase ti moji dvaja hniju na slnku vyvaleni, potom pridu ofucany ze im je teplo 😎
@veronka uff, no pekne 😉 ja hlasujem proti vyzle, weimarovi a jack russel duplom 😀 ak teda chcete so psom aj niekam vyrazit mimo zahrady 😉 ano, vsetko je o vychove, ale tieto polovne plemena patria do ruk tym, co ich potrebuju, su dost samostatne. weimary su hrozne ostre. staci, ked ti preleti okolo nejaka macka a mas psa v cudu 🙂 co s malymi detmi okolo je no - go.
Tosa Inu, Rodezsky ridgeback, Kanárska doga, Brazílska fila - velke a s riadne vycibrenym egom. nie je na uvod lepsie nieco, co je vyselektovane chovom sa riadit podla cloveka?
boxer 😉 ak znesies sliny na gatoch a v topankach a na stole, ked sa otrasu 🙂 pozor, psie sliny z ciernych nohavic idu zle dole 😉
a mate blizko dobry cvicak? alebo trenera? lebo treba cvicit, cvicit, cvicit. ani nie tak psa, ako seba, ako so psom jednat. ja neznasam nevychovane psy, kazdej velkosti, co obtazuju okolie a ak sa opovazia obtazovat moje deti, kludne ich aj nakopnem.
mate na to cas? na toto vsetko? miesto v aute? dovolenky - mate ho kde dat, resp je manzel ochotny travit dovolenku so psom? ziaden let a pod? to je hrozne obmedzenie
😉
ale ak ano, prajem vela stastia! ak vam to vyjde a budete mat noveho clena, deckam to len a len prospeje!
@liviana1111 mimo temy..na pobavenie..majitelia chceli tu chrticu sparit s nejakym tiez vystavnym afgancom..a ona ho odmietla a ked sa nas maly hafabn pokusal o nu..doskocil tak po "koleno" 😀 tak si ho premerala a sadla mu 😀 😀 😀 ..bud mal nas havinko neodolatelne caro 😵 alebo proste aj ona citila ze uz potrebuje cerstvu krv a nie to iste
inak to som poucla od viacerych ze tie preslachtene vystavne suky odmietaju svoju rasu a davaju prednost inym rasam alebo poulicnym orieskom 😅
ale pohlad tej majitelky ked zistila ze suka sadla a moj maly dociahne stal za to 😀 😀 😀
to by bola ina kombinacia shitu s afgancom 😀 😀 😀
@veronka rodezkeho ridgebacka mali nasi susedia..skvely pes, pritulny
ale ono to zavisi asi od povajhy a vychovy konkretneho plemena
Prosím Vás nekupujte si tempreamentného psíka pri malých deťoch nebudete mať nań energiu. Napríklad borderkolia-užasný pes, ale ona je pracant, potrebuje neustále zamestnanie..ak psovi nedáte vyžitie v pomere k jeho naturelu tak sa z každého stane neposlušný a rodinu zaťažujúci pes.
@veronka weimara Ti k synovi vyslovene neodporucam. Je to sice prekrasny pes, aj mojmu oku neuveritelne lahodi, ale faktom je, ze je to polovnicky pes, sice tak ako vizsla, ale je to vyslovene tvrdy pes, narocny na vychovu, pevnu ruku. Ak nie ste polovnici, je potrebne ovladnut pri polovnom psovi jeho polovne pudy... Aj pri nasej 6,5kg hrubosrstej jazvecici macky nemaju sancu na prezitie. Budem sa opakovat, ale z Tebou spomínaných psov, odporúčam boxera 😉
Ja hlasujem za bígla, je to náš rodinný maznáčik už 5 rokov, volá sa Molly, deti miluje, nechá sa ťahať, skákať po sebe, kutrať v ústach.... jediný jej nedostatok je, že má túlavé topánky a rada si vyjde na zálety. Túto jej záľubu čiastočne vyriešila sterilizácia. Má veľkosť tak akurát, ani malá, ani veľká. Máme aj bullmastifa, ten síce deti miluje tiež, ale svojou veľkosťou je neohrabaný a musíme ho zatvárať, keď sú deti vonku, lebo stačí že sa chce len pritúliť a prevalí aj dospelého, nieto ešte dieťa.
Psíkov máme vonku. Najdôležitejšie je, aby mal psík výbeh a bol sledovaný zverolekárom. Ten mi dokonca povedal, že nie je dôležité ani tak očkovanie, ako tabletky proti odčerveniu, pretože tieto parazitu sú pre deti omnoho nebezpečnejšie.
@d_anica No ja neviem s tymi NO. Ja mam skusenost, ze NO nemaju radi jazvecikov; Dorienu mi uz traja NO napadli(2x pes a raz suka) a jeden ma pri jej zachrane aj hryzol vdaka comu som chodila na infekcne na ockovanie proti besnote. Ale zase taky belgicky ovciak ma celkom zaujal 😉 Btw. tiez zvazujem dalsieho psa(vacsie plemeno), ale az ked bude mat syn aspon 6rokov, skor urcite nie. Sice budem mat do konca zivota pri sebe nejakeho jazvecika, lebo kto raz podlahne tomuto plemenu, uz sa ho nezbavi, ale vravim si, ze aj nas jazvecik potrebuje nejakeho psa, ktoreho si vychova na svoj obraz 😀
@veronka : urcite by som zvazila nejake kludnejsie plemeno, pridavam sa za hlasovanie proti loveckym plemenam, su sice nadherni,sikovni, skveli,ale j temperamentni a energicki a chce to trpezlivost,cas a ja myslim,ze aj skusenost,aby ich clovek vedel zvladnut tak, aby bola obojstranna spokojnost..urcite nevyberajte psika podla vzhladu,to je casto klamlive, je lepsie si nieco precitat o temperamente a povahe konkretneho plemena, v niektorych encyklopediach o psikoch su aj odporucania,ci sa hodi do domu,do bytu,k detom,kolko aktivity ci prechadzok priblizne potrebuje..my sme doma mali zlateho retrievera-uzasny psik, pohodovy, pritulny,ale tiez si samozrejme vyzaduje cas a pozornost ako kazdy iny.. myslim,ze ten by k detom vhodny bol,ma vybornu povahu a aj sa o nom pise,ze mava deti rad..ja mam doma teraz dvoch krizencov (z toho 1 utulkaca) a na tych nedam dopustit,uzasne psiky,mile,kludne,prisposobive,najma ten z utulku je stelesnena vdacnost,nenarocnost a oddanost..aj ked deticky este nemame takze skusenosti v tomto ohlade neviem pridat..
este obecne podla skusenosti byvaju fenky lahsie ovladatelne,vycvicitelne a kludnejsie ako psici, v pripade,ze neplanujete chov je potom dobre zvazit kastraciu podla toho co nam odporucali na veterine do 2 rokov veku..
samozrejme netreba zabudat na to,ze psa nekupujete synovi ,ale skor sebe-to najma ohladom starostlivosti,ale podla toho,co pises to uz mate premyslene,tak by v tom nemal byt problem 🙂
drzim palce pri vybere as dufam,ze budete spokojni aj vy aj vas novy psik 🙂
FENKU alebo PSA??? menia sa po kastrácii? aký máte názor na kastráciu???
Ahoj, tak najlepsi psik je Anglicky buldog🙂 Su to flegmosi a ked ich vychovavas odmalicka a chodis aj na prachadzky tak zvladne aj dlhsie cesty. Maju problemy s dychanim kedze maju splosteny nos. Najvacsia vyhoda je maju nizky prah bolesti cize im nevadi ked sa po nom deti hadzu capu tahaju...to co rado robi kazde dieta. Su kludnej povahy a pocas dna maju par takych chvil kedy su uplne akivni. mame CHS angl. bulldogov a poviem ti kazdy je iny no vsetci maju osobnost. Ked si ta zvolia za pana tak pocuvaju. Chlapci su tvrdohlavi a maju svoj rozum , dievky su zas poslusnejsie. Nerozmnozuju sa prirodzene a umelym oplodnenim a rodia cisarskym rezom, preto su aj drahsi. Ak sa rozhodnes pre tuto rasu kupuj len papierove psiky-nepodporis tak mnozitelov a miesanie ras, ktore je u tychto psikov nebezpecne. prva foto:nas Alfonz s Eli si hoveju na gauci. druha foto: cela rodinka ktoru doma mame okrem zihaneho hnedeho co stoji v popredi-uz nas opustil :( asi najstrsi bulldog v republike
@veronka : ako som pisala,ja som za fenku a po tom ako nam v hroznych bolestiach zomrela fenka na zapal maternice som aj za kastraciu (podla veterinara ma do 2 rokoch preventivny vplyv na neskorsie zapaly maternice,na rakovinu prsnych zliaz),nemusite strazit ked hara a nemusite riesit co so steniatkami ak ju neustrazite (a ze to nie je lahke)..no a utulky su u nas preplnene psikmi,takze som jednoznacne proti nezelanym steniatkam..
@veronka fenku, kastrovat a je pokoj na cely zivot 🙂 vacsinou su fenky aj viac pritulnejsie aj kludnejsie...aj ked ono je to vsetko viacmenej o vychove...a odporucam nejakeho "orieska" z utulku...krizenci a poulicne zmesky mavaju povacsine najlepsiu odolnost voci chorobam a zvyknu sa aj viac dozit...ale to je len moj nazor, keby si beriem dalsieho psika, tak si idem po nejake steniatko fenku do utulku (dospeleho by som k dietatu nezobrala, kedze nevies cim si ten psik zial presiel)...
@veronka sucku 🙂 ale to je len osobny pocit. ja som mala vzdy sucky, len australan je pes a fakt, ze nimi mlati viac testosteron. kastrovany zatial nie je. ja som skor na sucky.
kastraciou im vezmes hormony. citlivy, neisty pes tym moze trpiet, ostatni si ho vyberu za obet a mobuju ho. moze, nemusi byt.
ale zasa predstav si chlapa, co stale chce a nesmie - to mu lezie na mozog.... u psa je zakrok jednoduchsi. vacsina si pochvaluje. ja sa zatial neviem odhodlat, lebo maly je doteraz znasanlivy, ovladatelny a my tu mame same kastrovane sucky, tak nezdrha.
kastracia je kontroverzne tema. aj u suciek. ale vyhody prevazuju nad negativami.... stredne a velke plemena - sucky - trpia casto inkontinenciou - da sa to ovplyvnit hormonmi, ale tie su fakt drahe (z vlastnej skusenosti). dlhosrste plemena - meni sa kvalita srsti - je sucha, lamava a strasne sa chlpi.... moze, nemusi! nadvaha - vezmes im hormony a cyklus - ale vahu mas v rukach ty, ja krmim masom a prilohami. staci ubrat uhlohydraty, pridat pohyb a mas zasa stihleho psa.
neharaju, nemaju falosnu graviditu, nenalieva sa im mlieko, pred prvym haranim znizujes riziko rakoviny, nemas zodpovednost za nechcene steniatka, nemas 2x do roka stres....
@denisekkk problem pri kokroch je to, ze ludia casto zabudaju, ze su to polovne psy(idealni su na pracu vo vode). Vidia len ich zjav, krasnu hodvabnu srst a vnimaju ich ako spolocenske plemeno, lenze je to polovnik a potom maju kokre zle meno a oni sa popri tom len potrebuju realizovat tak ako boli povodne vyslachtene 😉
@denisekkk moj krstny ma angl. bulldoga, to je fakt pan pes 😉 on je tak skaredy, az je krasny! pohodak, mily, krochce ako prasa - to je krasne 😀 ale ked slo do tuheho, pretlacil hrube tyce plota (by som neverila, ked nevidim) v momente a ustedril priucku NO co vybehol po mojom synovi 😕 a to moje deti moc nepozna.... len sa predtym spolu skrabkali.....
Nekupit, ale adoptovat. Ak dokonca psik nebol v utulku, ale u niekoho v docasnej opatere, tak sa da krasne zhodnotit aj jeho povaha a vhodnost k detom 😉 .
@ginger_fox mne práve belgičáci nie sú sympatickí. Možno som zaujatá, lebo na cvičáku kam sme chodili, býval jeden dosť nezvládateľný. Vraj sú povahovo nestáli a nevyrovnaní ako plemeno, tvrdila naša trénerka. Ale NO súdim len podľa našej Bubo, to je najlepší pes na svete. V poslušnosti, trpezlivosti a tolerancii voči deťom a šteňatám sa jej nevyrovná žiaden pes, ani labrador. Môj muž vyhlásil, že jej raz postavíme pomník. Možno by ďalší NO, ktorého by sme si zadovážili nebol taký, neviem... A jazvečík je jasný, bez nich už nikdy nechcem byť. My sme teda žiadny problém nemali. Bubo (NO) mala takmer tri roky, keď sme si priviedli šťeňa jazveca a nikdy sa na ňu ani krivo nepozrela. Doteraz sú nerozlučná dvojka, vždy budíme pozornosť, keď s nimi a s kočíkom idem cez dedinu 😀 ale na sídlisku, kde sme bývali sa stal prípad, že vlčiak škaredo potrhal jazvečíka. Podľa mňa to všetko záleží od jedincov. Od povahy psa a pána a od výchovy. Kamarátkin Jack Russel neznášal NO, lebo ho tiež jeden napadol keď bol malý, a s našou Bubo sa skamarátil asi po týždni spoločných prechádzok...
@ginger_fox hej suhlasim uplne. Lindusku som dostala ked som mala 6 rokov a venovala som sa jej naplno bola skvele cvicitelna ale potom prisiel Benko-bulldog a ona sa urazila. Jednoducho uz ma nechcela a prestahovala sa o poschodie nizsie k mojej starkej-sama od seba. starka ju len krmila a krmila. Prechadzky nestacili kedze mala taku nadvahu ze az. Ja som jej zakazovala ju prekrmovat ale akoby som hrach o stenu hadzala. Pes prebera vlastnosti majitela cize podla toho sa spravala. Ked som bola v skole nic som s tym nemohla urobit. Nakoniec v 7 rokoch umrela a to preto ze bola tucna pridruzili sa ine choroby. Clovek si musi kupovat psika ktory sa hodi k jeho zivotnemu stylu..veru koker je pre ludi aktivnych nie starych
@veronka s tych vacsich labrador, zlaty retrevier to su velmi pokojne a priatelske psy, s mensich mozno kokrspaniela (ale ten byva dost aktivny tak pozor), mozno francuzky buldocek to su tiez taky maznaci, maltezak, ...
Ale psy mavaju rozdielne povahy takze neda sa povedat ze ta a ta rasa kazdy psik bude zboznovat deti...ja som mala este ako dieta (od 10 r) malu bradacicu, na mna bola ako med ale malych deti sa bala a bola dost agresivna, napriklad vrcala ked zrala a niekto (okrem mna) sa k nej priblizil alebo sa ju pokusal dvihnut na ruky...druhy pes tiez bradac stredny a ten uplne opacna povaha..taky kludas, s dcerkou uplne v pohode ta mu moze vliest do budy a vytrhnut kosti s papule on bude vrtiet chvostom a oblizovat ju..akurat od malicka bol velmi aktivny, ulietany a povahovo s bytom doslova nezlucitelny tak ostal u babky na dvore...cize ta ista rasa a dvaja velmi povahovo rozdielny psy
Co takto si vziat psika s utulku ? Najdes tam aj cistokrvnych a mozte rovno vyskusat ako sa spravaju k detom (urcite vam aj ludia odtial poradia ze ktory asi) Najdete tam aj steniatka ale aj mladeho 1 - 2 r psika by ste mohli, aspon uz bude pokojnejsi a narozdiel od steniatka vam nezdemoluje polku domu
Osobne by som brala Labradora - fenku...su to velmi priatelske, kludne a inteligentne psy, sucky byvaju pokojnejsie jedine patalie byvaju s haranim ale to je len dva krat do roka
@veronka ahoj, necitala som predchadzajuce odpovede, ale podla seba ti mozem poradit bud kokerspaniela alebo springerspaniela, bigla urcite nie k detom... Mala som kokra, uzasny pes a mam este bigla 11r fenu, u rodicov, ale je to velmi svojsky a tvrdohlavy pes, kym pochopi co od nej clovek chce, prejde vecnost 😒 a s cvicenim to bolo tazke, naucila sa sice zakladne povely, ale ked uz ju potom clovek pravidelne netrenoval, mala to na haku... 😝 niekolko rokov musela byt u starkych takze ju pekne rozmaznali a uz s nou clovek nepohne 😎 K malym detom nemala nikdy vztah.
Mom. mam doma springerspaniela, uzasna povaha, uzasne plemeno, nemenila by som, velmi ucenlive a dobracke, deti sa s nou hraju a ona si vsetko necha, a je to najvernejsi pes akeho som mala, samozrejme viac akceptuje muza ako vodcu svorky. Velmi lahko bola vycvicena, i ked treba mat na nu aj prisnu ruku, aby vedela svoje hranice. Nie je papierova a uz je sterilizovana. Samozrejme treba jej pravidelny vybeh, stopovanie, aportovanie - to vydrzi robit cele hodiny.
Sterilizovat sme ju dali aj kvoli moznemu zapalu maternice - tak mi umrela kokrica uplne necakane.
Ja osobne nemam rada male psy, cim je to mensie tym je to nervoznejsie. Nemam rada tie yorksire, maltezaky, ratliky, civavy 😒 😒 ked vidia vacsieho psa, dostanu amok a dobre ze ich od nervov neroztrhne co tolko stekaju... 😅
ozaj a zabudla som na NO ....to je taka klasika preto ho vela ludi nechce ze taky obycajny ale mam niekolko znamych co maju tychto psov a vsetci su k detom priatelsky, su mudry a lahko cvicitelny..tiez samozrejme zavisi od povahy
@latkove_plienky To nevím v tom se nevyznám, ale tvrdila že jsou to westíci 😅 Ale to je fuk, bylo to komando hrůzy 😀 😀
@mataharyy ja im hovorim west highland white terror...lebo to su fakt teroristi, ale furt vysmiaty..

@veronka tak russla, vyžlu a weimara by som vám veľmi nedoporučila. Sú to vyslovene módne plemená, a sú naozaj krásni, ale ľudia často nezvládajú výchovu temperamentného loveckého psa. To sú zdrhači nabití energiou pokiaľ im človek nevenuje naozaj veľa času. Z toho čo si vymenovala sa mne pozdáva boxer a grifon, s ostatnými plemenami som sa bližšie nestretla.