Vhodný pes do rodiny s deťmi
Keďže by sme chceli kúpiť synčekovi psíka (šteniatko) a nevieme sa rozhodnúť akú rasu, ktorá je najvhodnejšia k deťom, preto sa obraciam na vás. Nevieme, či niečo malé, alebo radšej väčšie, ale chceli by sme psíka do vnútra, do domu, s tým, že by mal výbeh po dvore, ale samozrejme by sme s ním chodili aj na dlhšie prechádzky a výlety do lesa. Určite niektoré z vás majú psíka v rodine pri deťoch. A tak by ma zaujímalo akej rasy máte psíkov, aké majú povahy, ako sa správajú k deťom, či sú poslušný...? Môžete pridávať aj fotky, nech máme aj predstavu ako vyzerajú 🙂 verím, že vo výbere psíka pomôžete nielen mne, ale aj iným mamičkám
@kika1111 caf, nebude to furminator, alebo nieco na ten sposob? a preco ju chces davat prec? decka chlpy skusnu 😀 neboj nic 😉 u nas pri 2ks novofundlakoch a 1 australcanovi je tu chlpov riadne, vysavam sice kazdy den, ale su vsade. a vsetky 3 ks deti prezilo 😀 sice im to taham kade tade, ale viac ma stvu moje vlasy, co teraz po porode hrozne plznu.....
podla toho, ci chces psa do bytu alebo von.... my mame retrievera, ale teda dnu by som ho nedala... smrdi a plzne 😀
ale k deckam je skvely, oni sa s nim hraju, tahaju ho, hladkaju a on len lezi a necha si aj po hlave poskakat...
a najlepsi je, ze vonku, ked ide auto (byvame v obytnej zone, novej stvrti rd, je tu sice mpr 20km/h, ale tak nikto to nedodrziava), sa preventivne postavi do stredu cesty a caka, kym sa decka upracu... robi mytneho 😀
@veronka chod na vystavu psov, pozri si ich nazivo. chod do utulku, obrat sa na konkretnych opatrovatelov psysos.sk (ak su este, my uz dlho nie sme na sk) ... to sa neda po nete. kazdy preferuje nieco ine. a ked uz si vyberies, co asi - A a O je - poriadny chovatel !!! a nie mnozitel - lebo ako u deti, aj u steniat, mladych psov - plati - tie vyvojove fazy su dolezite! pes z nejakej tmavej sopy, co sotva dostane najest a je plachy sotva da steniatka robustnej povahy vhodne k detom ... lebo to ten pes byt musi v prvom rade - robustny v povahe - ako vyzera je nepodstatne. bez strachu (agresivita zo strachu sa odburava hrozne tazko), nedominantny. deti behaju. kvikaju, chytaju inak a maju taku dost blbu velkost - pes ma zuby akurat vo vyske tvare - moze sa len ohnat a uz je problem.....
my mame australcana - je suprovy, ale treba nanho kopec casu a kopec treningu, on chce robit! a novofundlaky - uzasne - ale maju hrozne srsti a slintaju a potrebuju doslednu, citlivu ruku.... neviem, ako zaciatocnikovi, prvy pes a s malymi detmi by som neodporucala ani jedneho. lebo kazdy pes chce cas!
Ja by som odporúčala Bischon pol frise. Je to plemeno, ktoré nepĺzne a je to vlastne aj psík pre alergikov 🙂 Povahu má skvelú - moja väčšinou spinká. Nie je náročná, aj keď je treba česať srsť a dávať ju strihať... Ja ju dávam tak 2-3x do roka strihať. rodine máme aj detičky a ešte sa nikdy nestalo, že by niekomu ublížila. Aj keď sa pozriem vôkol seba na sídlisku, tak väčšinou majú túto rasu.
http://www.dogspsy.estranky.cz/clanky/plemena/b...
Mala som aj Maltezáčika, ale tá bola dosť ostrá a doma mi robila neskutočný bordel a s nikým iným nechcela byť len so mnou...
@veronka Ahojky nečítam to celé, takže sa možno budem opakovať. Psa som mala oveľa skôr ako synčeka. Dosť som sa obávala, ako to v našej domácnosti bude s príchodom drobca vyzerať, no je to všetko ok. Máme yorka, psa, má už vyše 4 roky. Veľkou výhodou je, že tento pes nepĺzne, teda nemám problém s chlpami po byte. Občas mu síce nejaký vypadne, ale jeho chlpy sú skôr vlasy - kvalitou aj vlastnosťami.Takže ich treba strihať, ale to sa dá v pohode zvládnuť - buď doma, alebo v salóne pre psov. Druhá výhoda je, že náš york je nenáročný na pohyb - netreba s ním behať x krát denne na dlhé túry. Stačí mu prechádzka okolo bytovky, prípadne záhrada u starých rodičov. Venčenie už zvládame aj spolu s mojím synom. Zoberieme hafana a prejdeme sa okolo baráku. Takéto prechádzky stačia nášmu psovi 3x denne - cca. 10 min. Sám sa potom pýta dnu, je to taký gaučový pes, no na druhej strane, keď je príležitosť, rád sa vyblázni a zabehá si - či už s deťmi alebo s inými psami. Tým, že pes bol v rodine prvý, chvíľku trvalo, kým sa dal vzťah bábätko-pes do normálu, lebo pes žiarlil a trucoval, no teraz je to už úplná paráda. Milujú sa a tešia sa jeden na druhého. Pes na syna nikdy nebol agresívny a ak mu aj malý robil zle (mal obdobie, že mu ťahal chlpy, vŕtal sa mu v papuľke a pod.), pes síce zavrčal, ale odišiel do pelechu, aby mal kľud. Pridávam pár foto: Na prvej mal syn 2 mesiace, to sa so psom iba okukávali. Na ďalšej asi 5 mesiacov, pes ho zvykol strážiť. Na tretej fotke mal synátor rok a rýpavičné obdobie - to vysvetľuje nadšený výraz nášho psa - ale ako som už písala, pes mu nikdy neublížil, iba ceril zuby. Na poslednej fotke malý provokatér dráždi psa schovávaním loptičky. Je to ich obľúbená hra.
už pri prvej vete ma zamrazilo :( pes nie je hračka... každý pes potrebuje výchovu! a tú mu dokáže dať len máloktoré dieťa... ale ja predpokladám, že to máte poriadne premyslené a rátate s tým, že psík je závazok na najbližších cca 10 rokov, ste obrnení ohromnou trpezlivosťou a hlavne ste pripravení na lásku 😉
ja odporučím útulok, nájdete tam psíkov rôznych plemien a veku, veľakrát aj čistokrvné:(
Váš syn si tam môže vybrať aj úplne jedinečného psíka (veľkosťou, vzhľadom, srsťou aj povahou 🙂
a k plemenám.. záleží aký veľký je Váš syn, lebo zaobstarať si napríklad vlkodava, labradora, a podobne k 4-5 ročnému dieťaťu je absolútne zlý nápad, nie kvoli povahe psa, ale kvoli jeho velkosti a hmotnosti...
a prosím Vás, keď už sa rozhodnete pre čistokrvného, nekupujte ho od množiteľov!!!
prikladám foto nášho útulkáča zo Zlatých Moraviec 😉
@mataharyy mam dvoch westikov, narocny na cas, upravu..ale lubim ich jak konov 😀
kali23 davam like it.....
a presne nie od mnozitelov, pretoze psikovia su pre nich biznis a nebudem tu ani rozpravat o tom ako ich pribuzensky nakryvaju...jaj ale o tom nechcem, lebo to bude nadlho...
Jedine od seriozneho chovatela s chovatelskou stanicou alebo utulok...alebo znamych, o ktorych clovek vie, ze prisli k steniatkam omylom a potrebuju pre ne dobrych ludi
@veronka ahoj. Ja si myslím, že je to individuálne a hlavne - všetko závisí od výchovy. Ja bábo ešte len čakám, ale máme nemeckého ovčiaka (5 a pol roka) a keď vidím ako sa chová k ostatným deťom, nikdy by som nemenila rasu. Miluje deti aj keď mu robia zle. Mám trošku skúsenosti so psami a tie menšie rasy by som ti nie veľmi odporúčala k malému dieťaťu, ale fakt, všetko záleží od prostredia a hlavne výchovy. Ale podľa mňa, keď bude žiť psík s dieťaťom od malička, tak budú nerozlučnými kamarátmi. Veľa šťastia pri výbere plemena 😉
Ahoj susedovci maju kokerspaniela,a je velmi pritulny havko...
Aj k nam chodi na veceru 🙂 a maly ten mu aj ruku dava olizovat... 😀
Susedovci sa on dobre staraju,je pravidelne ockovany,strihany,umyvany a ozaj je pekny.
maju dvojicky ..tak si vies predstavit ako to u nich v bazene vyzera 😀
@latkove_plienky jáj mop 😀 sestřenice je měla black and white komando 😀 milovali blátivé kaluže 😎 😀
@mataharyy black and white? Tak to potom mala westika a skotskeho teriera, westici su len biely
Pridávam sa k názorom, že nezáleží na plemene, skôr na povahe a hlavne výchove psíka. Poznám čivavky, ktoré sú strašne uštekané a nepríjemné, ale aj také, ktoré sú kľudné, trpezlivé a maznavé. Takisto poznám takých aj jazvečíkov, aj staffordov, aj buldogov. O mňa sa v detstve "staral" rotvajler, spával mi pri kočíku a keď som sa pohla, išla zavolať mamu. Ale videla som aj smrteľné útoky tohto plemena na deti. Tiež poznám aj bláznivého labradora, ktorý ku deťom určite vhodný nie je. Takže naozaj nezáleží na rase a na tom, ako sa rasa "škatuľkuje". My máme hrubosrstého jazvečíka, neznáša sa s inými psíkmi ale miluje deti. Miluje sa s nimi blázniť, je trpezlivý a neublíži, aj keď sa blázni a niekto mu robí zle. Skôr každého straašne pooblizuje, to je jeho 😀
My sme mali boxera, dožil sa 14 rokov. Dostali sme ho, keĎ som mala 5 rokov a brat 4.
Kľudná, pokojná, dobrosrdečná povaha, nám deťom strpel takmer všetko (obliekali sme ho, hrali sa s ním, pusinkovali, spali pri ňom, atď..)
@veronka my sme si zaobstarali psika len nedavno,mame orieska a je uzasnyyyyyy 🙂 ja by som stena nechcela,kym by sa naucil navykom a prestal nicit veci by som zosedivela 😀 .Svagrina ma labradora-stena a hryzie deti,boja sa jej.My mame uz dospelu slecnu,je vychovana,k detom trpezliva.Ja ale neodporucam psika kupovat uplne malym detom.Syn ma 2r. a dost jej robi zle,este tomu celkom nerozumie ale 5r.dcerka uz chape ze psik nieje hracka.treba ratat aj s tym ze pes je zavezok,su z neho chlpy a spina a aj starostlivost onho nieco stoji.
@strapco13 no chrty su celkovo vynimocne a afganci su tiez krasny,ale kazdopadne fakt je ten ze ci uz je to chrt,alebo civava a pod.mas pravdu ze je to preslachtene a tak je to o to horsie ☹ najlepsie je zobrat dakeho maleho orieska z utulku a to su fest vdacne psiky aj mile aj odolne a hlavne nekonecne vdacne svojim majitelom,ze si ich osvojili 🙂
VSETKYM VAM VELMI PEKNE DAKUJEM ZA ODPOVEDE, VIEME ZE PES NIE JE ZALEZITOST NA JEDEN ROK, S TYM RATAME A TAKTIEZ VIEME, ZE DIETA NIE JE SCHOPNE VYCHOVAT PSA, A TAKTIEZ VIEME, ZE PES NIE JE HRACKA, NATO HO ANI NECHCEME, TO, ZE SOM NAPISALA, ZE CHCEME KUPIT PSA PRE SYNCEKA, TO BOLO MYSLENE, AKO PSA VHODNEHO K NEMU, ABY MU NEUBLIZIL, NEZAUTOCIL NANHO A TAK.........nám sa páči napr. Jack Russel Terier, Brabantsky grifon, Maďarska vyžla, Weimarsky stavač, Tosa Inu, Rodezsky ridgeback, Bostonsky terier, Boxer, Kanárska doga, Brazílska fila.......labradora a zlateho retrievera nechceme
@kkl82 no mavaju ale chovatelka od ktorej mame mi psika ma moc dobre referencie a treba sa riadit vsetkym co povie o ich starostlivosti od stenata a potom sa da vyhnut mnohym problemom a v dospelom veku pse,no ked sa do dvoch rokov zanedba nieco potom su z toho uz len problemy ☹ a treba pocitat s tym ze vela rokov sa nedoziju ☹
@veronka odporúčam boxika 😀
Ako písala @awalancha3 , skutočne znesie od detí takmer všetko - pichance, štipance, hry a podobne. Je verný kamarát detí, vzbudzuje aj patričný rešpekt u cudzích ľudí.
Ani 1x za 14 rokov sa nestalo, že by na nás , deti, čo i len jeden raz zavrčal a tobôž nie chňapol....
(nás ako deti vždy bránil, keĎ mamka na nás vybehla s varechou 😀 )
Je pravda, že keď už bol starý, cca 10 rokov, cudzie malé deti už až tak netoleroval. Nechňapal, nevrčal, ale videla som na ňom, že mu lezú už na nervy 😅
potrebuje dosť pohybu, je silný, mohutný, treba dávať pozor, aby sa odnaučil v návale radosti skákať, pretože má svoju váhu.
Dosť veľa majiteľov má tendencie ich prekrmovať a potom sú tučné. Potrebuje veľa pohybu, resp. pohyb má rád.... 🙂
@veronka pozrite si hlavne o ich temperamentoch. vyžlu Ti neodporúčam..ozaj žijete v dome? v byte sa s vami vyžla zblázni to je strašne aktívny pes, rozumný ale je náročný na čas rátaj s tým a je teda poriadne divoký v mládí🙂))
rodinný pes je boxer:ň ak nevadí že hrozne ALE HROZNE SLINTá.
z TOHO čO SI NAPíSALA ASI GRIFONKA BY SOM VOLILA
@ginger_fox Tak to máš svätú pravdu, s tými chovmi. Žiadnemu plemenu ešte neprospelo, keď sa stalo módnym ☹ Vidieť naozaj pekného labradora bežne na ulici nie je bežné... Našťastie chov jazvečíkov a NO má u nás dlhú tradíciu a zachováva si dobrú úroveň 🙂 ja by som veeeľmi chcela ešte jedného dvoch jazvečíkov, milujem ich. Len musím vydržať kým malý trochu vyrastie, aby som mala viac času na výchovu..
@veronka: o brabantíkoch:
výchova a výcvik:
Toto zvedavé, nekomplikované plemeno miluje blízkosť svojho pána. Výchova nebýva problematická. Brabantský grifon je veľmi sociálny, takže prítomnosť detí ani iných psov im neprekáža.
Nemajú veľké pohybové nároky. Prechádzku v prírode len uvítajú.

@veronka ahoj, mame dvoch labradorov a jedneho maleho yorkiho, nemenila by som ich. Labradory su velmi mile, absolutne neagresivne, okolo malej behaju velmi opatrne, neskacu na nu, a aj mala lubi byt v ich spolocnosti. No a yorkiho mame v dome vnutri, su velky kamarati, krmi ho, obcas aj potaha za usi, no psik je velmi trpezlivy a statocny, este ani raz na nu nestekol, ze by sa mu nelubilo. Na druhej strane nie som si ista, ci vsetky yorkshirske psiky su taketo, zda sa mi, ze su divokejsi, nepoznam este jedneho takeho kludneho yorkiho ako mame my. 🙂 Vela stastia pri vybere psika.