Vhodný pes do rodiny s deťmi
Keďže by sme chceli kúpiť synčekovi psíka (šteniatko) a nevieme sa rozhodnúť akú rasu, ktorá je najvhodnejšia k deťom, preto sa obraciam na vás. Nevieme, či niečo malé, alebo radšej väčšie, ale chceli by sme psíka do vnútra, do domu, s tým, že by mal výbeh po dvore, ale samozrejme by sme s ním chodili aj na dlhšie prechádzky a výlety do lesa. Určite niektoré z vás majú psíka v rodine pri deťoch. A tak by ma zaujímalo akej rasy máte psíkov, aké majú povahy, ako sa správajú k deťom, či sú poslušný...? Môžete pridávať aj fotky, nech máme aj predstavu ako vyzerajú 🙂 verím, že vo výbere psíka pomôžete nielen mne, ale aj iným mamičkám
my mame skveleho psa - howavarta. je krasny, ku detom neskutocne mily, deti ho zboznuju...
tak sme sa nakoniec po dlhom rozhovore dohodli, že do vnútra si zaobstaráme nejaké malé plemeno psíka a potom, keď budeme mať oplotené, tak niečo väčšie von na stráženie 🙂
tak raďte, čo malé, milé, prítulné, tiché, vhodné na dlhé prechádzky 🙂 pozerali sme Yorkshirsky teriér, Cavalier King Charles Spaniel, Americký kokeršpaniel, alebo čo by ste nám ešte poradili?
@veronka My mame yorkshira a nemozem si vynachvalit, je to ten najuzasnejsi pes na svete 🙂 mali sme anglickeho kokerspaniela, ale ta dost nechavala chlpy a hlavne sa tazko cesala, kedze oni maju niekolko vrstiev srsti..Potom sme mali westika, toho teda este stale mame, ale ostal u rodicov, ta je super, ale tiez dost plzne a hlavne ked pridem v niecom ciernom a ona ma poskace a odchadzam cela biela, tak vtedy som nadsena 😀 a teraz mame s manzelom doma yorkshira a musim povedat, ze ta je z nich jednoznacne najlepsia, aj povaha, aj pokial ide o udrzbu - nezanechava absolutne ziadne chlpy, nikdy, oni totiz nemaju typicku srst, ale to su vyslovene ako ludske vlasy zlozenim..Je plna energie, takze je vhodna na dlhe prechadzky, absolutne vobec nesteka - co ale pri yorkshiroch nie je obvykle, kedze yorkshiry su skor znami tym, ze vela stekaju, ale nasa vobec nie, ked zasteka raz za tyzden, aj to je vela..Pritulna je az az, stale je na mne nalepena ked sme doma a stale ju mam pod nohami - na to si musim davat pozor, pretoze zasadne sa postavi tak, ze na nu rovno slapnut mozem, ale na to som si zvykla a uz je to reflex - praveze uz mam nervy z toho, ked ju dam napriklad strihat a pridem do prazdneho bytu a nikto sa mi nepletie pod nohami 😀 je proste uzasna a velmi ju milujem 😉 Pridavam na ilustraciu jednu fotku a jednu z jej uzasnych spacich kreacii 😀
@veronka Bude mat v juni 2 roky, ale je uplne miniaturna, vazi 2,1 kila, skoro kazdy na ulici sa jej prihovara a vsetci sa ma pytaju, ci to je este steniatko a divia sa, ze uz bude mat 2 roky 🙂 Nemam s PP, hladala som aj s PP, ale nechcela som davat za psa 700 eur..Ale obaja jej rodicia maju PP.
Všetkých potenciálnych záujemcov o psíkov..prosím, pri kúpe si dajte pozor od koho psíka kupujete. V žiadnom prípade nekupujte od množiteľov. Sú to ľudia, ktorý psíkov chovajú na kšeft, častokrát v katastrofálnych podmienkach..fenky pozatvárané v pivniciach, 2 x do roka rodia, sú zanedbané a vyčerpané. Vždy si overte z akých podmienok šteniatko beriete.
Iba zopar linkov k tejto problematike:
http://www.styrilabky.sk/pomozte9.html
http://www.stop-mnozitelum.cz/kdo-je-mnozitel.html
http://www.tulko.sk/clanky/ochrana-zvierat:27/m...
@veronka Ano, je mini, my sme chceli taku malinku..Kastrovat som ju nedala, radsej vydrzim 2-krat do roka haranie, ako riskovat, ze sa jej zmeni povaha a ze rychlejsie zostarne a bolo mi to luto ju dat rezat, ale urcite ju neplanujem nikdy dat nakryt, pocas harania ju strazim ako oko v hlave (teda to robim stale, ale pocas harania este viac), takze ziadne steniatka nikdy neplanujem..
@veronka Ja som mala vzdy radsej fenky, hovori sa, ze fenky su pritulnejsie, my sme mali vzdy fenky a ja som vyslovene chcela takeho maznaka, akeho aj nakoniec mam 😀 vydrzi, len v lete je to horsie, alebo teraz ako boli tie teploty vysoke, vtedy tolko nevladze a ani ju nenutim, aj jeden pan, s ktorym vencim, mi povedal, ze ked je velmi teplo, nemam ju nutit chodit von, kedze yorkovia mavaju problemy so srdcom..Ale inac ked sme napriklad na chate u rodicov, tak je cely den v zahrade, beha si, nahana vtaky 🙂 ona je taka duracelka 🙂 len jej treba hlavne vodu vsade brat.
😀
@veronka
Ahoj, nečítala som všetky príspevky a tak sa možno budem opakovat.
My máme psa. Mali sme ho dva roky predtým ako sa narodila malličká. Je to kríženec labradora s jazvečíkom. Malý s priatelskou povahou. su skvelý tým.
Popravde, ale pozerám, že tvoje dieta má niečo cez dva rôčky. Ja by som psa nekupovala. Viem ako sa chovajú deti k psom k mačkám v tomto veku..nemaju ešte celkom rozum a nevedia čo si možu dovolit. Ak nechceš byt v strehu non-stop, tak rok dva, by som počkala, alebo apson na zimný vrh. Moj pes je mazel vymaznaný, ale pri niektorých detoch je nervozny a vstrehu... Vela zaleží od plemena a následne aj od výchovy, ale ani to ti nikdy nezaručí že to bude pes "čo sa dá na chleba natriet" . Treba si uvedomit, že pes nevie čítat detské správanie, je pre neho velmi rýchle, chaotické - rýchle pohyby ruk, beh, skákanie, krik... Ak pes nevyrastá s bábatkom od mala a zvyká si postupne na živé 2-3 ročné dieta nemusí to vobec u neho vytvorit dobrý vztah k dietatu.
Ćo týka plemena som skor za vacsie, ked máte dvor. Malé psíky sú krehké a vacsí pes proste viac znesie. Taký ten retríver je proste rodinný ideál. Ale je to induvidálne. Myslím, že v tomto zmysle je tu rád a návrhov dost.
Každopádne pes od štenata, nikdy nie utulkový alebo "podedený" k detom. Pri takom psovi nikdy nevieš ako zareaguje na nejaku situáciu, nevieš čo prežil. napr. dieta pri nom roztvorí dáždnik on to má spojené s niečím negatívny a je hned agresívny.
ako píšem osobne by som počkala tak do tých štyroch rokov. A treba si uvedomit že ten pes bude s vami cca kým malý pojde na strednu či odmaturuje...takže treba zvážit pre aj proti 🙂
To nie je odhovoranie, len ked nech je to v plnom vedomí 🙂 Poznám kopu prípadov kedy šiel havino bokom po polroku - dvoch rokoch. a bol pre celu rodinu na obtiaž, lebo jednoducho nezodpovedal očakávaniam.
@veronka ahoj. My sa chystáme kúpiť psíka a vedie u mňa Cavalier King Charles Spaniel a Brabantský Grifon - Brabantík. Brabantík je trošku väčší favorit, kvôli nenáročnej srsti. Niekomu sa nemusí páčiť, je to taký ufonik 😀 ale my sme sa do toho plemena zalubili práve pre ten jeho výraz 🙂 Obe sú to milé a priatelské plemená. Velmi vhodné k deťom. Pohladaj si o nich info.
jedine kerry blue terrier 😀
-toto plemeno neplzne
-je to nadherny psik +mega priatelsky (urcite zalezi aj od majitela)
velkost - akurat 15-16 kg 🙂
@veronka A kolko vlastne stojí? Ja som písala už s dvomi chovatelkami v čechách, ale pravdupovediac som sa na cenu zatial nepýtala. Určite nedám za psíka 1000 euro, ale ak by to malo byť cca 400 tak ešte sa dá. Samozrejme s papiermi, čipom, pasom atď.. Cavalierik viem, že stojí tak tých 400.
K nám za 3 týždne pricestuje fenočka boloňského psíka, no som zvedavá ako to zvládneme, je to náš prvý psík, hlavne ako sa budeme učiť na hygienu som zvedavá
@beruska.zuzanka je krásna 🙂
@korenbaba 😉
Inak aj ten bostonský terier je krásny. Akurát mne by sa páčil so spadnutými uškami a nie takými postavenými. To sa mu urobí samo, alebo sa to kupíruje? Lebo šteniatka majú ušká spadnuté..
aj v útulkoch psíkovia čakajú na svoje rodinky, napr: http://www.utulok-piestany.sk/index.php?s=2&u=1... 😉
@ellysa boloňíky sú zlaté, s tou hygienou, odporúčam krabicu s novinami, alebo podstieľkou, niečo ako mačací záchod a ukázať mu, že tam má chodiť a naučí sa.... teda keď si doma čurne, alebo keď začne cupkať na kakanie, tak ho tam vložiť, a keď si na to zvykne a uvidíte, že ide ku krabici, tak šup s ním von......

Ahojte..predstavujem vam nasho nadovsetko spokojneho a pohodlneho Rokiho.. 😀