Vianočné detičky 2009. Maminy, pridajte sa!
🙂 🙂 🙂
kedže sme si už každá svoj "najkrajší vianočný darček" rozbalila, je načase prejsť do novej témy, kde budeme riešiť radosti i starosti našich detičiek 😉
tak podte a píšte 😀
Aj u vas tak snezi? Zachvilu budem musiet chodit na sneznom skutri von🙂
milladka, ja som malu kojila mesiac a po mesiaci som uz bola zufala z toho, ze plakala, tak som vyskusala dokrmit. inak doktorka mi povedala, ze ked bude plakat, nech jej dorobim UM a ze ked spapa, tak bola hladna. skoro ma porazilo, ked som si to vypocula. no co, budeme dokrmovat, dolezite je, aby bola mala spokojna a aby mi priberala.
Reflux
Všetky bábätká majú čiastočný reflux – sval uzatvárajúci žalúdok sa nie vždy dobre uzavrie a preto po dojčení často grckajú malé množstvá mliečka. To je úplne normálne. Niektoré bábätká však majú vačšie ťažkosti s refluxom - natrávené mieko spolu s kyselinami sa vracia späť do hltana a spôsobuje bolesti. Takéto bábätká môžu často a veľa vracať, alebo aj nemusia vôbec vracať, ak sa mlieko nevráti ďalej ako do hltana (tzv. tichý reflux). Ak má bábätko väčšie problémy s refluxom, môže byť nespokojné v ležatej polohe, odťahovať sa od prsníka pri dojčení a niekedy môže grckať aj 1-2 hodiny po dojčení. Máva aj časté štikútky.
Ak si myslíte, že vaše dieťa má reflux, snažťe sa ho čo najviac držať vo zvislej polohe, môžete používať autosedačku, alebo bábätkovskú stoličku. Pri dojčení ho držte čo najviac zvislo a keď sa odtrhne od prsníka, podržte ho chvíľu vo zvislej polohe a potom skúste znova. Je možné, že nebude chcieť spávať inak ako na brušku alebo na boku. Počas dňa ho môžete nechať spať v autosedačke. Ak je reflux taký silný, že dieťa prestane priberať, lekár môže predpísať potrebné lieky. Reflux sa zvykne zmierniť alebo úplne vyriešiť po 4-6 mesiacoch.
no, moja mala sa mi odtahuje od laveho prsnika, po kojeni trosku vygrcne, po UM vygrcne a niekedy mi vygrcne aj po hodine, dvoch. a mava casto stikutky, to ma akoze ten tichy reflux? a ked ju davam spat do postielky, tak ju ma vyvysenu, cize hlavicku ma vyssie ako nozicky, mozno preto mi v noci tak pekne spinka. inak dnes mi zaspala v obyvacke na gauci a nema vyssie hlavicku. ja uz neviem, ale mozno prave preto sa mi odtahuje od laveho prsnika ☹
myo - ahoj my sme rovnako rodili čo???
no mame už 5 kil je strašny papkač
ale vy ste dlhši o 3 cm 😀
mazu - mne mala tiež odmietala jeden prsnik a doktorka že viac krat mam prikladať k tomu čo odmieta mi
ale nam to nepomohlo uplne sa prestalo robiť mliečko a fungovali sme ešte pol roka na jednom prsniku
a nechapem ako to maš s klobučikmi papa pekne bez klobučikou či s nimi???
ja som klobučiky vyhodila mne sa to nepačilo
cmeliačik - davam si na to taky balzam sa to ťažko zohana lebo to musia zarobiť v lekarni
ale už sa to mina tak som zvedava
a štipe ma to ked to natrm tym
noemi moja mala sa mi kazdy druhy den prisaje aj na lavy prsnik. napriklad vcera mi cely den odmietala lavy prsnik a este aj tuto noc a rano sa mi krasne prisala. a na lavy prsnik musim pouzivat klobucik. na pravy nemusim, tam vytiahne aj bez klobucika, ale radsej si ho davam, lebo mam strach, ze sa mi nauci bez klobucika tahat a potom mi bude odmietat lavy prsnik, lebo na ten musim pouzivat klobucik, nevie sa mi nan prisat.
mazu, čiže plače, keď ju položíš na pravý bok, aby išla ťahať z ľavého prsa? dobre to chápem? a neskúšala si ju nechať ležať ako keď pije z pravého a len ju posunúť riadne doľava, aby mala bruško na tvojom ľavom boku a pila z ľavého? neviem, ako sa volá táto poloha, keď je dieťa pod pazuchou 😅 ...
cief, neskusala som to, ale tieiz ma to napadlo. skusim dnes, ked ju budem kojit. len neviem, ci to pojde, ja ju mam este v zavinovacke, bojim sa ju kojit bez nej 😕
cief, a ano, dobre si to pochopila, je to presne tak, ako si to napisala
a nemáš ten vankúš? ja som nikdy v zavinovačke nekojila, na začiatku s tým vankúšom a teraz úplne bez, iba tak na nohách ju mám položenú a v dlani hlávku
ale pri tejto polohe, čo ideš skúšať, by sa ti asi ten vankúš hodil, myslím
držím palčeky!!
nemam ten vankus, nevadi, vyskusam v zavinovacke. musim ist, mala je hladna. ahojte
som zatial len na str. 83 😀 ale cief...moja predstava osobneho uspechu je tiez pol roka kojenia 😀
idem citat dalej ..ufff ste toho popisali...
my mame za sebou dobru noc...ale som akasi dolamana...si asi idem trochu vystriet...mama sa tu vykecava s malym 😵 tak to idem vyuzit a zneuzit 😀
odpovedam postupne ako docitavam 😅
kim / ja davam ockovat proti rotavirusom..mne to vsetci zainteresovani odporucaju...myslim kamosov lekarov, sestricky...
ahojky
ale tá akcia na fotolabe je len od 12 do 14.2, nie? teda len víkend
to budú mať nával 😀
kráásne sneží 😵
noe / to je super...citam, ze ta nebudu musiet znova vysivat....ja idem na kontrolu zajtra...sa neskutocne bojim co tam uvidi lekarka...
mazu...mne maly na zaciatku tiez uplne odmietal lavy prsnik...potom som zmenila polohu...dala som ho poleziacky, nahla som sa nad neho...aby mohol lepsie uchmatnut psnik a zrazu sa mi prisal...potom sme sa na tom prsku chvilu kojili s klobucikom...ale uz asi mesiac aj nieco fungujeme klasicky, normalne bez klobucikov a z oboch prsnikov...niekedy vecer (tak 2/3x do tyzdna) musim aj ja dokrmit UM lebo ma taku hodinu okolo 7mej vecer kedy nic ine nepomoze len ked sa nazerie a hned aj odkvicne...ale inak ficime na kojeni 😵 takze moja rada v skratke uplne zmen polohu a skus mu tak dat to prsko co odmieta 😉
tichy reflux je vlastne to iste, co normalny reflux, akurat, ze dieta pri nom negrcka. takze nevies, ze je to reflux. preto ten nazov tichy.
priznaky u mojho markyho: strasne malo mi spi cez den /okrem kocika/, vzdy je po papani cca 15-30min nespokojny, strasne sa zvija, krci nozicky ale nezatina paste ako pri kolike, to preto, lebo ho asi pali zaha, vracia sa mu spat potrava a treba mu grgnut, obcas sa pri prse zvija, obcas kasle, casto sa mu cka, nelubi byt na brusku atd. som studovala dlho net a jedine tomuto sa to podoba. a moja kamoska ma 2 male deti a obidve mali tento tichy reflux, bola aj na odbornych vysetreniach a mam presne take priznaky, ako jej deti
mazu...aha citam uz teraz na posl.strane ze sa ti aj prisaje len nie vzdy...tak potom neviem 😨
tak idem lahnut aj tak si tu pisem sama 😝 😀
mein / porad sa s lekarkou a davaj ten gastrotuss...co som ti pisala..zda sa mi, ze je fakt dobry
mein - no fasa, tak to má aj môj 😖 príznaky presne
baby niezeby som ztoho nieco mala 😀 ale odporucam gastrotuss 😉
mazu - mne lekarka povedala že mali my viac papa s toho prsnika aj podľa toho ako bol v brušku otočeny
aj teraz sa my viac nalieva pravy prsnik a lavy mam mali 😒
mein - moj mali tiež nespinka cez den ako pišeš max. 30-45 minut
moj trepoce nožičkami spoznava ich aj ručičky
ani mojmu sa nepači na brušku
a čkame stale lebo sa veľa napapa a potom pocika
a nebudem chodiť s tym po žiadnych vyšetreniach podľa mna moj je v poriadku aj tvoj
može plačkať koli niečomu inemu
a tiež grckame a grgame po jedle
ja by som to neriešila važne ako to grckanie deti zo všetkeho vyrastu
a za mesiac bude uplne niečo ine ako teraz
ja si tiež myslím, že má štikútku z toho, že sa veľa naje. Aj ja to tak mávam a to sopm veľká 😀 Neviem, čo robiť, nechem do neho tlačiť x liekov.
rush ale to asi az po porade s lekarkou ci nie?
važne to neni choroba čo opisujete
choroby vizeraju podľa mna inak nie že dieťa grcka lebo sa veľa napapa
a že nechce ležať na brušku no a čo ved aj mne sa zle ležalo na chrbte v tehot.
všetko sa postupne naučia
saska ved aj ja som proti liekom, len chcem vediet, ci je to tym, alebo niecim inym, aby som mohla odstranit priciny. totiz on ako odzltol a prestal brat lieky /ktore ho mimochodom utlmovali/ tak je takyto. a kolika to nebude, lebo kaka pekne, riedke aj rektalnu rurku som mu skusala uz 2x a len tak trosinku vykakol.
noemi - asi tých svojich anjelikov moc pozorujeme 😉 aj mm mi hovorí, nech si nevymýšľam, že nič mu nie je. Je to len živé zvedavé náročné bábatko. Ale toto čo opisovala meinkonka, tak by na neho sedelo - na bruchu len hlavu zdvíha, spať nie. A štikútka niekoľkorazy denne ale ešte v nemocnici mi povedali, že to tak niektoré bábetká majú, neriešili to. Už ho nevládzem zvisle držať, tak ho hodím do kresielka a tam si štikúta. 😅
Už si strašne podareno laloce leeleeeeleeeee 😀 hrá sa už s ručičkami a škúli si na ne 😀 a včera sa smial zo spánku 😀 nahlas
mein - a aky ma problem on plače alebo kriči ti od bolesti
po papani????

prave ide na STV 2 bambulka, kazdy den pozeram 😀