Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
akože- ja som sa nikde nevyjadrila,žeby to mali povinne púšťať deťom v škole. úprimne-zrovna za toto video nie som v tom zmysle,žeby ho mali vidieť nevyzreté deti. v tejto forme. s tým má čo robiť súcitný dospelý človek a nie ešte deti.
a nie som za výchovu strachom. to je blbosť.
a inak-prečo by sa mal niekto báť? veď kto tak zmýšľa, chce to spraviť, prípadne má na to iný názor-že sa s tým vie vysporiadať, lebo TO berie ešte len ako "to" a nie život, toho sa to nedotkne a nezastraší ho nik a nič.
apropo- vyzretý názor.
každý chápe zrelosť inak.
pre niekoho je zrelý len ten, kto zdieľa jeho názor 😀 😉
pre iného je zrelosť to, vedieť akceptovať aj ľudí s iným názorom a pohľadom na život 😉
ja som videla nejaké obrázky a nemyslím si ,že by mi to nejako ublížilo..skôr opačne...začala som chápať,čo to vlastne ten potrat je...dovtedy to bolo umelé prerušenie tehotenstva, interrupcia a o tom som mala predstavu,že len nejaký operačný zákrok ,banalita... keď som začala sex. žiť,tak som s partnerom používala kondóm hneď od začiatku,neskôr tabletky-len aby som zabránila počatiu a myslím,že zodpovednejšie som k tomu pristupovala práve kvôli tým obrázkom
@minewka ale veď práve tu ide o tie "primáky" a antikoncepciu 😉
"To potom rovno púšťať aj smrť pri pôrode matky či dieťaťa, zrazené a rozomleté telá detí, ktoré išli cez prechod na červenú, roztrepané lebky s mozgom na zemi - detí, ktoré nemali na bicykli prilbu, odtrhnuté ruky a nohy pri autohávariách...veď čo, predsa to patrí k životu ...... "
to si teda dala príklad odveci, nehnevaj sa 😉
autonehody, úrazy na bicykloch,.... sú veci, do ktorých sa človek nehrnie vedome-neovplyvní ho. hoc budem mať na bicykli prilbu a pôjde nejaký cvok 140-tkou a sundá ma z cesty, tak ma asi živú nenájdu. to neovplyvním.
ale ísť na interupciu- to je rozhodnutie pri plnom vedomí / a svedomí/ každej ženy.
chápeš?
ona má na výber. to ovplyvniť môže.
kdežto tragédie si v svojom živote neordinujeme sami.
Stačí sexovať s HAK , poprípade pesarom, poprípade s primákom, ideálne pre niekoho do svadby vôbec - a interupcia nebude nutná. Pozeranie nejakého drastického videa neovplyvní - nie je to prevencia. Je to riešenie následku - nie príčiny. Nevedie k ničomu - resp. má podľa mňa mizivý efekt.
som ucitelka - dokonca biologicka a ked som ten dokument videla - plakala som 😢 a som si ista, ze ak po MD nastupim spat do prace, urcite to do vyucovania zaradim...nie, ako zastrasovanie - ale ako objektivnu informaciu. Pre niektore baby moze byt zastrasujuci aj porod - vsak co si budeme hovorit - aj ked je to to najkrajsie, coho je zena schopna - po estetickej stranke je to "pekny masaker" 😉 ... v dnesnej dobe, mam pocit, ze sa z ludi vytraca respekt k zivotu, sexuju uz 13 rocne dievcatka a potrat beru bohuzial ako formu antikoncepcie, si myslim, ze pozretie tohto videa nikomu neublizi - ale mozno zachrani zivot par malinkym stvoreniam ...
inak-keď sa tak zamýšľam, ani neviem, či by to tie niektoré deti nezvládli lepšie ako ja.
veď v tých PC hrách je toľko krvi a násilia. tam v pohode zabíjajú - a tiež ešte nechápu v určitom veku rozdiel medzi realitou a virtuálnym svetom
keď už 7 ročné deti sa škrtia 😒 ja v tom veku som nevedela, čo je to niekoho chytiť pod krk....
no, celé je to dnes divné.
aj také schizo. na jednej strane podporovať UPT a na druhej odsudzovať genocídu. fakt čistá schizo 😒
@ewisam to iste - že pubertálne deti začnú rozmýšľať.
Deti nie sú dospelí. Deti sa učia rozmýšľať. Bolo by načase - aby sexuálna výchova išla k veci normálnou, rozumnou formou, priamo úmerne k veku - a nie rovno päsťou medzi oči - s tým, že "výchovná po papuli" dostatočne zaúčinkuje.
A máloktoré decko - v momente, kedy sa schyľuje k sexu - bude riešiť veci v takom kontexte - že.."hm..videla som nejaké video...nemám právo brať nenarodenému dieťaťu život, nechcem to zažiť...nebudem sexovať vôbec, resp. s primákom"....skôr si myslím, že bude rozmýšľať "bude to bolieť, bude to pekné, miluje ma, som dostatočne krásna, na nose mám vyrážku, keď odmietnem, budem vyzerať ako decko, teraz som mala krámy, nemôžem otehotnieť.." Ak vôbec rozmýšľať bude.
To by ma zaujímalo - aká by bola na hodine diskusia k tomuto videu (ak by vôbec bola)" - tak, milí žiaci - videli ste, ako sa odtrhli ručičky, nožičky, hlavička....čo myslíte...je to správne? čo myslíte, akú asi bolesť cítilo nenarodené dieťatko, keĎ mu zaživa trhali ručičky?? Tak teda milí žiaci....čo si z toho vezmeme? Potrat je zlý zlý zlý...dieťatko vynosiť, porodiť, dať na adopciu, nechať si...???Tu je názorný príklad - prečo je lepšie nesexovať? Tu je názorný príklad, prečo sexovať s ochranou?
🙄 🙄 🙄 🙄 🙄
Niekto tu spomínal horory a krváky - ale každý vie - že horory a krváky sú fikcia. Inak to vníma. A ja osobne nemám horory rada - a nechápem, ako sa niekto môže vrámci večernej domácej pohody dívať - ako niekoho na 100 spôsobov vraždia a mučia.
@macamac "ale ísť na interupciu- to je rozhodnutie pri plnom vedomí / a svedomí/ každej ženy. " a tymto by sme to aj mohli ukoncit, a byt stastne, ze zijeme v state, kde maju zeny na vyber a mozu rozhodovat o vlastnom tele. ale tema je o tom dokumente. mne sa naozaj nezda vhodny ako prevencia, nie je objektivny, lebo sa mi zda, ze to nie je plod do 12tt ale starsi, ktoreho interupciu tam ukazuju. ved v takom 5-6tt o rucickach a nozickach nemoze byt ani reci. ja som videla ako vyzera vysledok miniinterucpie v 6tt a teda vyzeralo to s prepacenim ako soplik. nech na tej biologii preberaju ako sa plod vyvija, na etike ci obcianskej eticke a pravne otazky interupcii, moznosti prevencie a podobne.
@minewka ale dnešné deti to "fascinuje", by si sa čudovala,ako majú "radi" násilie. v podstate ony sú už nejak otupené voči tomu. ja nepozerám celkom nič. a horory a sci-fi nikdy.
a inak-peknú prípravu si dala na hodinu 😉 presne tak si to viem predstaviť 😉 na každej správnej hodine by mala prebehnúť diskusia. a k nejakému dokumentu určite. bezduché pozretie niečoho a ukončenie hodiny bez slova-si neviem ani predstaviť.
a nezabúdaj-som proti fyzickým trestom-ale jedna "medzi oči" v správny moment vie riadne "vychovať" a vryť sa do pamäti 😀 😉
len vystihnúť ten správny čas je úplne sci-fi 😉
@katun som za- rozhodovať o VLASTNOM tele. ale nie o tele a živote niekoho iného.
a sme pri tom. ak to niekto vníma ako "soplík", ja mu jeho názor neberiem.
ale sú ľudia, čo to berú ako život od počiatku /preto je aj tehu 9 mesiacov, 10 lunárnych a ráta sa od predpokladaného oplodnenia/. nik ešte neurčil hranicu,odkedy je TO človek.
aj ja som bola soplík, plodový žĺtok, vajce,....alebo ako to kto nazýva.
takže znova kontroverzná téma donekonečna.
pokiaľ sa tu neosočuje,ale diskutuje, je to ok.
ale až tu nastanú nezhody netolerantných- asi sa to zamkne,ako mnoho takýchto tém predtým.
@minewka lenže ja to video zastávam na základe vlastnej skúsenosti, nie na základe domnienok typu "podľa mňa to mladí cítia takto alebo takto..." Ja som to video videla v škole na etike asi v 15-tich, nijako zvlášť mnou neotriaslo, brala som to ako krutý fakt a hneď v tej chvíli som vedela, že nechcem nikdy v živote podstúpiť potrat. Dovtedy som sa nad potratom nikdy nezamýšľala, brala som ho ako nejaký "zákrok", ktorý žena podstúpi, ak nechce mať dieťa, nikdy som sa nezamýšľala nad tým, že tam ide o živé dieťa. Takže čo sa mňa týka, som vďačná učiteľke etiky, ktorá nám to video vtedy pustila. Nikto to nemusel pozerať povinne, mohli sme sa slobodne rozhodnúť, kto to chce pozerať a kto nie, boli sme dopredu upozornení, že to môže byť drsné.
Nemy vykrik krasne ukazuje, ze ide o VRAZDU. Preco sa to vola prerusenie tehotenstva? Tehotenstvo, to je len nejaky dej, ktory prerusim?
@minewka Ked uz hovoris o tom predchadzani, glorifikujes antikoncepciu, chces povedat, ze antikoncepcia je 100%? Pravidelne zlyhava a prave preto treba mladym ludom ukazat, ze potrat nie je odstranenie nejakej nehody, ale zabitie dietata. Preto, ked sexualne ziju, maju znasat aj nasledky svojho konania. Preto je najrozumnejsie mat prvy krat sex az so svojim manzelom. A podla teba deti o nieco pridu, ked budu prvy krat sexovat az v manzelstve?
Namiesto propagovania UPT a kondomov v Afrike, by pomohlo, keby sa radsej propagovali hodnoty ako zdrzanlivost pred manzelstvom a manzelska vernost a nemuseli by sa riesit problemy s AIDS.
Myslím, že tu presne vidieť, ako máme hodnoty postavené na hlavu 🙄 Chceme chúďatká deti chrániť pred tým, aby videli, o čo presne pri potrate ide. Tie malé chúďatká, násťročné, ktoré sú čisté, nevinné, netušia, čo je to sex, myslia si, že deti nosí bocian a interrupcia je forma antikoncepcie ( však keď decko nechcem, môžem sa ho zbaviť). Len ich nenaplašme, neukážme im, že potrat zabíja ľudský život, zabaľme to do nenápadného a nič nehovoriaceho "zhluku buniek", aspoň z toho nebudú mať traumu a budú mať pocit, že zbaviť sa zhluku buniek je niečo podobné ako zbaviť sa otravného bzučiaceho komára. Robme všetko preto, aby nepoznali pravdu, lebo na to ešte nemajú vek a určite to nemá žiadny výchovný efekt! Musíme okolo toho chodiť ako mačka okolo horúcej kaše, aby im náhodou nezostalo nevoľno! Ale nezabudnime im zdôrazniť, že žena má na potrat právo! Čo tam po práve na život toho zhluku buniek, ktovie, možno by sa z neho raz vyvinula opica, alebo by žena porodila mačku a zvieratká chrániť nejako úzkostlivo nemusíme. Lebo človek to nie je, inak by nám to svedomie nedovolilo. Takže milé násťročné deti, pokojne sexujte, nezabudnite pritom na tabletky a kondómy a keby sa náhodou pritrafilo čosi nečakané, nezabudnite, že máte právo sa toho zbaviť a ani neskúmajte ako, lebo ešte by vás to odradilo a pokazili by ste si život...
🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄
@minewka presne ako som pisala, sladka nevedomosť, radšej diskutovať o pupakoch a nose.. Nevravim, že budu rozmyšlať nad videom ked sa bude schylovať ku sexu. Ale ked už bude mať dôsť k činu, teda rozhodnutiu isť či neisť na potrat.. Budu si vedome čo sa ide diať... Neviem prečo by bolo nevhodne vedieť čo potrat je čo sa pri tom robi, ako sa to male pre niektorych ešte nie dieťatko brani a vyhyba neznamemu objektu v jeho blizkosti... Ked už ide človek niečo vykonať mal by vedieť čo.. Alebo budme radšej hluchí slepí a ospravelnujem svoje zločiny vlastnou nevedomosťou... To je cesta k zodpovednosti mladeže 😖
Mmch Nemý výkrik sme videli na Gympli, skoro pred 20 rokmi... Ja sa pridávam na tú stranu, že by to dospievajúci mladí ľudia mali vidieť. V správach sa nezdráhajú pozerať na zemestrasenia, zábery z bojísk, katastrof... myslím, že by mali vidieť, ako to vyzerá, keď sa sami rozhodnú ísť na potrat...
@maja22 super!!!
s tým rozdielom,že keby možno porodili "zvieratko", mnohí by ho prijali s neskutočne veľkou láskou. veď pozri na propagandu v štýle ochrany zvierat, stresovanie kráv / znásilňovanie, odobratie teliatka-aby mohli dojiť mlieko pre nás/, sliepky-chúdence, žijú v stiesnených podmienkach, v malých klietkach,.....
tak o zvieratko by som sa nebála. to by malo super podmienky.
len pre to dieťatko sa stále akosi nenachádza dosť miesta, súcitu a LÁSKY v rodinách 😒
@macamac - v CR bezia obcas taketo poucne videa na CT ohladne dopravnych nehod a ich nasledkov. Je to dost brutal, ale zase maju upozornit na problem, ze ked si nedas pozor (nepriputas dieta, ides prilis rychlo, nepriputas seba, telefonujes za volantom, nepouzijes prilbu a pod.), moze to mat nasledky. Myslim, ze su to soty asi cca 2 - 3 min. dlhe, financuje to vari Ministerstvo dopravy, ci ako sa to u nich vola. V tychto pripadoch ide o vlastne rozhodnutie, ktore mozes ovplyvnit. Kampan sa vola Nemyslis zaplatis. Da sa to najst aj na youtube.
Ale tak vseobecne si myslim, ze tu ide velakrat o nerozvaznost alebo o vedome ci nevedome riskovanie (pri nehodach), kdezto na potrat ide vacsinou zena, ktora je uz rozhodnuta. Chcem tym povedat, ze si myslim, ze podla mna je len malo zien, ktore by dokument ovplyvnil v rozhodnuti si dietatko nechat. Ja som film videla na Strednej skole, na biologii. Ale nemam z neho traumu, pretoze si ho moc z toho obdobia nepamatam. VIdela som ho potom neskor, asi cca o 10 rokov a nedopozerala som to, zdalo sa mi to dost nechutne. Vseobecne sa mi zda nedostojne nieco take natacat a uz toboz to pustat ludom - ci uz dospelym, a tym viac "detom". Robit kampan za zivot si viem predstavit aj inak. A pustat toto na nabozenstve mi pride uz uplne scestne - dostojnost k ludskej bytosti je kde? Nemalo by sa vychovavat k zodpovednosti trosku inak ako pustanim hrozostrasnych videi? To si rovno mozeme pustat videa o tyrani a mrzaceni deti v Afrike ako prevenciu pred vojnami a nasilim ☹ 😠
@macamac myslim že celkvoo plati, že neznalosť zakona jeho porušenie neospravedlnuje... Ale vieš toto nieje v žiadnom zakone, len v našom svedomi, a to je občas take otupene, hlavne všetkymi tymi mediami a tym hlasanim, že občas potrebujeme otvoriť oči a vidieť veci v pravom svetle aby sme si už nič pred sebou nemohli ospravedlniť svojou nevedomosťou a teda umelym udržiavanim sa v nej

@klincek nesuhlasim ja som mala asi 16 ked som to videla a motivovalo ma to k tomu, ze som si povedala, aj keby som mala ist prosit dobrych ludi o kusok chleba za nic na svete nedopustim, aby takto dopadlo moje dieta. S prepacenim za vyraz ale takto umriet si nezasluzi ani len najposlednejsi pes a nie to ludska bytost!!! Tak preco by to mali mamicky pozerat, nuz mozno pre toto...
a poviem ti otvorene ze ak by k tomu doslo, radsej budem na svoje deti mysliet ako sa im vodi v dalekom svete bezomna ako mysliet na to, ze mojou nezodpovednostou, lebo na svet sa nepytalo ani jedno same od seba, mu bol zlomeny vaz....