icon

Videli ste dokument - Nemý výkrik?

ewisam
24. máj 2012

Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.

minewka
31. máj 2012

@ewellina HAk náhodou nebráni ovulácii a teda vzniku vajíčka? A ak vajíčko náhodou predsa len vznikne - tak to je to povestné zlyhanie HAK?

sirinka
31. máj 2012

@ewellina no uz chapem....hlavne ze mame dusu na mieste a kadial sa tam dostala uz je jedno...

jaron
31. máj 2012

@ewellina no to, že je pre mňa stále otázka, čo je lepšie (alebo menšie zlo) 🙂

ewellina
31. máj 2012

@minewka áno, HAk by mala brániť dozretiu vajíčka. No stáva sa, síce zriedka, ale stáva sa, že vajíčko napriek nej niekedy vznikne.

ewellina
31. máj 2012

@sirinka Akože kadiaľ sa tam dostala? Myslíš, že na to, aby sme vedeli určiť, kedy je človek človekom, je dôležité vedieť, "kadiaľ" sa duša dostane do tela? Duša je nehmotná, preto na túto otázku by si dosť ťažko hľadala odpoveď.

vejula
31. máj 2012

@minewka ja netvrdim, že nema, len neviem či ma. JA mam tiež psa s dušou, ale duša je taky pojem, ťažko sa definuje, dokonca aj tí čo maju dušu sa môžu javiť akoby ju ani nemali, takže naš psik je užasny ma perfektnu povahu my ho milujeme, ale či ma nesmrtelnu dušu, to faktt neviem, zistim až ked umriem 😉
A na oplodnenych vajičkach ostava kvočka sedieť.... Z oplodneneho vajička, ktore nieje vynosene sa stane zaprdok 😀 take by si nezjedla

minewka
31. máj 2012

@evkasus ok, beriem.

Fyziologické dôkazy - či bol potrat spontánny alebo úmyslený - niekedy nájdeš, ale väčšinou nie. Preto ak by bol potrat zakázaný a niektorú ženu by niekto falošne obvinil - spravodlivý proces by to nebol.

Ak ťa niekto obviní z ekonomického trestného činu - po prvé musí mať na to dôkazy - a to pádne dôkazy, po druhé ty máš dôkazy - na papieri, čierne na bielom - čo a ako si robila.

Ale ak si niekto nájde svedkov a povie - náročky spadla, náročky niečo vypila, atĎ...tá žena na obranu si nájde svedkov, čo to vyvrátia - je to lne tvrdenie proti tvrdeniu..chápeš? Veľmi ťažko sa niečo také buď dokazuje, alebo proti tomu bráni.

A ešte otázka - ak odrhneš kvet/rozpučíš komára/chytíš myš - je to vražda? Mohli sa rozhodnúť? Zmeníš živú hmotu na neživú? Ak si niekto tak váži život - že pripisuje vlastnosti zhluku buniek - ktoré ešte tento zhluk nemá, ale bude mať - potom by mal chrániť všetok taký život - nie? (teraz to beriem v duchu čisto "život"-živá hmota- prebiehajúce fyziologické procesy)

lilitela
31. máj 2012

@ewellina vývija sa a rastie aj nádor, neviem či je to dostatočná definícia živého organizmu

ewellina
31. máj 2012

@jaron Dobrý cieľ (vznik života) nikdy nemôžeš dosahovať zlými prostriedkami. Ak si si vedomý, že pri dosiahnutí dobrého cieľa vznikne aj vedľajší efekt, ktorý je zlý, nemôžeš to urobiť. V prípade usmrtenia embryí ide o priame zabitie.

anjelicek26
31. máj 2012

@lilitela - nador len rastie, nejaky iny vyvoj ako mnozenie buniek to nie je 😝

vejula
31. máj 2012

@sirinka ved jasne ja netvrdim že stvoriš život bez vhodneho prostredia, len si myslim, že prichod duše nieje viazany na konkretne miesto... či ty si mysliš že ked je žena oplodnena normalne tak duša je tomu embriu vdychnuta hned ale ked je spojene vajičko so spermiou v skumavke, tak duša je vdychnuta až po preneseni do maternice?

ewellina
31. máj 2012

@lilitela Nie, nie je to dostatočná definícia. Sú ešte ďalšie podmienky, ktoré musia byť splnené, pre presnosť definície. Avšak v našom prípade je jasné, že nejde o nádor.

minewka
31. máj 2012

@vejula úplne bez problémov si žena môže dať odobrať a oplodniť jedno vajko..a pre mňa za mňa nech sa to tak aj uzákoní - ale nech sa potom prepláca 50 umeliek a nie 3 🙂

sirinka
31. máj 2012

@ewellina takze pokial by sme dospeli k uplnemu zakazu UPT, myslis, ze by sa mala riesit aj otazka anikoncepcie, ktora moze posobit abortivne, vnutromaternicove telieska a HAK (kedze nie je 100% neabortivna forma), je este nejaka dalsia, ktora funguje na tomto principe?

vejula
31. máj 2012

@katrinka8 ano som si tym ista že prave tieto embria su využivane na vypestovanie vakciny na rubeolu, to je jeden z dôvodov, prečo sme MMR nedali zaočkovať 🙂

jaron
31. máj 2012

@ewellina v tom máš jasno ty, ale nie ja, že ide o zabitie detí.

lilitela
31. máj 2012

@ewellina duša vstupuje v momente oplodnenía? To je tvoja viera, vedecký nepodložené.

minewka
31. máj 2012

@anjelicek26 😀 ale je...nádory majú napríklad svoj metabolizmus..to je už iný vývoj. Ale chápem, ako si to myslela. 🙂

minewka
31. máj 2012

@ewellina ktorá konkrétne "poistka" je, čo zabezpečí potrat pri HAK?

vejula
31. máj 2012

@minewka čo sa tyka preplacania to bohužial na mne nezavisi, a ano keby bolo umele oplodnenie taketo, že sa oplodni jedno vajičko, tak uplne kludne by som nemala žiaden problem s IVF. Ale to je nerelane, prave kvôli financiam a kvôli tomu, že nevieš či ti prave to vajičko prijime spermiu, či bude prave toto embrijko schopne prežiť v maternici. PReto radšej oplodnia viacero, pre pripad, že niektore proste tento dej neprežiju

ewellina
31. máj 2012

@sirinka áno, podľa môjho názoru by sa mala riešiť aj každá abortívna antiko, teda pokiaľ ja viem, tak tzv. "tabletka po", alebo tzv. DANA.

minewka
31. máj 2012

@ewellina úplne extrémná otázka - neuraz sa - ber to len ako diskusiu:

Ak Boh nevdýchol v tom momente splynutia vajíčka a spermie dušu, bez duše život nevznikne, vajíčko sa neuhniezdi - vykonal potrat?

minewka
31. máj 2012

@vejula omyl - nie oni oplodnia - ty si povieš, čo chceš. Ak veriaca žena chce len jedno vajko oplodniť - oplodní sa len jedno vajko.

ewellina
31. máj 2012

@jaron Tak si v tom urob jasno. Skúmaj, rozmýšľaj... Ja som sa snažila povedať ti to, čo viem, keď som písala o duši.

minewka
31. máj 2012

@evkasus
Este jedna vec ma napada. Ak dieta v lone nie je schopne zit bez tela matky a preto je OK ukoncit jeho existenciu ak sa matka tak rozhodne, je OK zabit cloveka, ktory upadol do komy a v podstate funguje iba vdaka pristroju? Ak by bol tento clovek, ktoremu funguju iba vegetativne funkcie vasa matka, alebo nedajboze vase dieta....vedeli by ste urobit to slobodne rozhodnutie ukoncit tuto nezmyselnu existenciu?

No. Je to ťažké spraviť tento skutok - pre mňa osobne - napr. čo ak o 2 roky vyvinú na to liečbu?

Inak si myslím - že niekedy nechať žiť je sebectvom tých, ktorí žiť nechávajú.

ewellina
31. máj 2012

@minewka Neurazím sa, neboj. 😉 Čisto hypoteticky: Ak by bolo oplodnené vajíčko bez duše, nebol by to človek, teda nebol by to ani potrat. Oplodnené vajíčko bez duše by bolo mŕtve oplodnené vajíčko, takže tam sa nedá hovoriť o potrate. Neviem však o tom, že by sa toto v praxi niekedy mohlo stať. 🙂

jaron
31. máj 2012

@ewellina u mňa je to aj s tou "dušou" ešte trochu inak 🙂, ale to nevadí, našťastie s tým umelým oplodnením to teraz až tak nemusím riešiť, je predo mnou kopec iných problémov a otázok, ktoré sa ma priamo dotýkajú, ale táto téma celkovo je iste zaujímavá a ako vidím so záujmu diskutujúcich nielen pre mňa

vejula
31. máj 2012

@minewka jj jasne, ja uznavam, taketo umele oplodnenie je podla mna aj z naboženskeho hladiska ok... Ale nalejme si čisteho vina, kolko žien ma tolko penazi aby si mohli dovoliť opakovať tento proces až kym sa to vajko pekne neoplodni? Jedina možnosť ako kresťanky vidim dať oplodniť jedno vajko a modliť sa nech to vyjde 😵

ewellina
31. máj 2012

@minewka Pokiaľ viem, tak HAK zabraňuje okrem ovulácie aj tomu, aby vznikla tá výstelka maternice, ktorú oplodnené vajíčko potrebuje. Takže prípadné oplodnené vajíčko sa nemá kde uhniezdiť. Je to taká smrť, ako keď človek zahynie od hladu.

lilitela
31. máj 2012

@minewka nie lebo boh tam tu dušu vdychne vždy 🙂