icon

Video zo šikany na škole šokovalo rodičov

23. nov 2023

Väčšinou sa ma takto tragédie nedotknú, ale videla som video z aktuálne riešenej šikany na škole kedy chlapec skočil zo strechy a som tak strašne rozhodená!!! Zhnusená, nahnevaná z časti aj zúfalá keď si predstavím, že sa toto môže diať v budúcnosti môjmu dieťaťu a je mi to strašne ľúto za tých rodičov.. keď tam počujem kričať vo videu tie deti ako naňho kričia dvíha sa mi žalúdok, poznám sa a viem, že v iných prípadoch by som obraňovala deti, že sú odrazom rodičov a podobne, nikdy neprajem nikomu nič zlé a snažím sa vždy pochopiť “obe strany”, ale v tomto prípade by som ich chcela vidieť a prefackať aj ich aj ich rodičov a aby niesli následky a trápilo ich svedomie DO KONCA ŽIVOTA
Len toľko k môjmu výlevu, ale prišlo mi vhodne sa vypísať sem - väčšinou tu sme rodičia a berieme takéto veci inak

annm81
26. nov 2023

@mandevilla Jasné, ospravedlňuj si svoj chorý lynč tým, že človek buď musí šikanovať jednu alebo druhú stranu...

liv1
26. nov 2023

@annm81 sud? Nebud smiesna. Tlak verejnosti je spravny. Je lepsi ako nase sudy. Tymto ludom, tymto sikanatorom prejde vzdy vsetko. Tak ak nemaju dostat nic v podobe trestu od sudu, aspon dostanu trest v podobe trestu od spolocnosti. Mat 15 rokov a byt zodpovedny za smrt cloveka, to dieta by malo byt prevychovane v nejakom napravnovychovnom zariadeni. Minimalne.

annm81
26. nov 2023

@liv1 Nie, neriešili. Už len preto, že moje staršie dieťa ešte len teraz nastúpilo do školy. V každom prípade učím deti, aby premýšľali vlastnou hlavou a nedali sa strhnúť davom k hlúpym činom. V čom teda so mnou nesúhlasíš? Lebo tiež takéto verejné lynčovanie zjavne nepovažuješ za vhodné. A o nejakom prehliadani šikany a nepotrestaní vinníkov som zasa ja neuviedla nič.

kristiii
26. nov 2023

Veľmi zvláštne zmýšľanie o spravodlivosti máme na Slovensku. Chalanovi, ktorý zrazil na svahu toho malého chlapca, sa žiada uvaliť exemplárny trest, pre výstrahu ostatným lyžiarom. Pritom na ňom je jasne vidieť ako ľutuje čo sa stalo a že nebol v jeho čine absolútne žiadny úmysel niekomu ublížiť a týmto potvorám (netvrdím, že konkrétne tým na fotkách, neviem, či sú to naozaj ony), ktoré s jasným úmyslom robili Romanovi zle a ľútosť zrejme nepoznajú a dohnali ho k samovražde, sa to má všetko len tak prepiecť, lebo však sú to len deti? Ten chalan nechcel zomrieť, plánoval si budúcnosť a tie "decká" ho dohnali sa svojej budúcnosti vzdať. O bolesti jeho blízkych ani nehovorím. Netvrdím, že je správny verejný lynč, ale rozhodne by sa malo tlačiť na potrestanie vinníkov. Toto by mal byť exemplárny príklad toho, čo sa tu nesmie diať.

mamina7070
26. nov 2023

ja mam pocit ze niektore sa vyjadrujete a neviete k comu

my sme si presli sikanou u dcery na dedinskej skole kam sme ju dali ked sme sa prestahovali snazili sme sa to riesit standardne s ucitelmi atd a skoncilo to zobratim dietata z tej skoly a dali sme ju do inej musela dochadzat ale tam aspon nezatvarali oci pred problemami

a to je zakaldny problem ze u nas ospravedlnujeme utocnika a hladame vinu na obetiach
samozrejme pracovat sa musi s obomi aj s celou skupinou ale pomenovat co je spravne a co nie je zaklad riesenia

mandevilla
26. nov 2023

@liv1 úplný súhlas.

akvi
26. nov 2023

@slovakboy vieš, len ona už v tomto momente odsúdená je, bez vyšetrovania. Už ju dav oplul. Toto mi vadí. Čo tak zverejniť tvár riaditeľa, učiteľov, rodičov, ktorí to neriešili? Nie sú náhodou spoluzodpovedni? Ešte keď vyšlo najavo, že toto ani zďaleka nebol jediný prípad šikany na tej škole. ( A opäť, ja si nemyslím, že je to v poriadku, zverejňovať ich tváre, pretože je to presne taká istá šikana. ) Do decka sa ale ľahšie kope, že, decko nič nezmôže, tak sme našli vinnika, ktorý sa nemá šancu brániť a poďme ho zničiť. Gratulujem všetkým dospelým, čo sa na tom podieľajú.

A za tým, že 15 ročné decko je stale decko a nie, neuvedomuje si dôsledky, za tým si stojím. Pozri, koľko žien tu si neuvedomuje dôsledky zverejnenia tváre a mena dievčiny. Tak čo čakať od pubertaka??

mandevilla
26. nov 2023

Možno keby zverejnili tváre niektorých. Tak by neboli z nich dospelí, ktorí si myslia, že môžu všetko. Vždy sa to začína v malom a postupne sa pridáva na intenzite. Lebo majú pocit, že môžu všetko. Stačí sa pozrieť na rôzne prípady. A nielen ohľadne šikany.

liv1
26. nov 2023

@akvi 15 rocne dieta si uvedomuje, preto uz znasa trestnu zodpovednost aj podla zakona. Vysetrovanie? Ake vysetrovanie. Ze niekto donuti tvoje dieta k samovrazde a este v poslednych sekundach mu k tomu dopomoze? No to ta vidim ako by si ho takto obhajovala, keby islo o tvoje dieta. Skus sa vzit do tych rodicov a podla toho zvaz co napises. Dav ju oplul. Ale ona je zodpovedna za smrt. Co je horsie? Suhlasim, ze tvare zverejnovat je uz silna kava. Ale spolocnost po takomto cine nebude chvalit a obhajovat 15rocne dieta, iba taky clovek, co bol sam sikanatorom alebo s tym ma nieco spolocne

mandevilla
26. nov 2023

Inak tvár si zverejnila sama. Čo myslíte, že okolie ju nepozna? Že to je práve ona.

galioska
26. nov 2023

moj pohlad na vec, tie decka co to sposobili uz teraz ziju s pocitom viny a cim budu starsie tym viac ich to bude zozierat. A ich rodicia budu pocitovat to iste lebo okolie im to da vyzrat, istym sposobom si nasrali fo huby a budu s tym zit cely zivot. Tak toto je ta karma. Sami budu potrebovat odbornu pomoc.

lubkavargova1
26. nov 2023

@akvi Vies co, zaraza ma fakt ze ty, ktora si sama bola v skupine sikanujucich, teraz tu moralizujes a kazes o sikane...predty si preco tak sa nepostavila na obranu obeti hm? Jaaaj bola si posrata lebo si bola v cool skupine a vedela si velmi dobre, ze ak nieco ceknes, tak ma po pici a tiez ta budu sikanovat. Radsej si sa prizerala a bavila sa na obetiach tiez. Si rovnako zhnita vo vnutry ako aj toto dievca co teraz je lincovane..mozno si nerobila aktivne agresora, ale len apasivne, ale mas rovnako vinu na rukach...
Takze teraz nemudruj velmi o sikane, lebo vrana ku vrane sada...a ano dievcina je uz trestopravne zdopovedna a zasluzi si to cele lincovanie verejnostou, uz mao zverejnene aj meno...lenze roblem je ten ze tatko je tu v okrese Trebisov velmi znama osoba a tak v priatok kracali z policie po vysluchu s usmevom na tvaricke...

galioska
26. nov 2023

@lubkavargova1 moralizuje lebo si mozno uvedomila co sposobila a o tom to je, karma.

mandevilla
26. nov 2023

Pamätám si jedného chlapca. Vtedy sme mali tak okolo tých 15, 16. Tata mal nejaké veľké zviera. Chlapcovi sa vždy všetko prepieklo. S úsmevom na tvári. Dokopal druhého len tak pre zábavu. Náhodného na ulici .Do úst, do hlavy, mal otras mozgu. Všetci sa ho báli. Aj dospelí. Lebo šak tato je vplyvný. Tak bol každý ticho. A jeho agresia sa stupňovala. Pokecali so školou, psychológmi a išlo sa ďalej. Čo myslíte že je z toho chlapca. ? Také isté veľké zviera. Lebo vie, že môže. Nedostal stopku. Nebola ukázala hranica. Len akože na oko pokarhanie.
Už len, keď človek zažil situáciu napríklad v autobuse. Že nejaki vyrastkovia tam niekoho šikanujú nebodaj napadnú. Každý otočí hlavu do okna akože nevidí, nepočuje. A to je mlyn pre zlo. Oni vedia, že sa im nič nestane.
Odkiaľ beriete istotu, že majú výčitky, alebo budú mať?

lubkavargova1
26. nov 2023

@galioska taky ludia si nikdy neuvedomuju co napachali...ale potom si myslia, ze oni vedia vsetko o sikane z tej druhej strany akoze podavaju informacie a pohlad na vec a tak akoze robia osvetu a taketo hujovinky, je to blud. Nikdy nic nespravila, aby sa zastala tej druhej strany, tak teraz nech radsej je ticho...je rovnako vinna ako aj vtedy, klasicky plati na nich "zlodej krici chytte zlodeja"...

sandra19860
26. nov 2023

@mandevilla : Kde to nájdem ?

akvi
26. nov 2023

@lubkavargova1 áno, vystihla si to presne. Bola som posrata, mala som 10 rokov a áno, bála som sa čokoľvek povedať, či urobiť. Vôbec nemám problém si to priznať, bolo to tak. Ľahko sa ukazuje prstom a nadáva druhému, však. Akurát že teraz robíš presne to isté, sikanujes.
Ja neobhajujem to, čo dievča spravilo, ale nemám potrebu ju lyncovat. Následky si ponesie celý život. Niektoré tu by ju nemali problém zavrieť na námestie do klietky hanby, ako kedysi, že. Prečo asi sa také niečo už nerobí, veď to bolo fest účinné. 🤔🤔 Ale to veľa ľudí nemá vôbec kapacitu pochopiť, pretože by nedbali to spraviť aj dnes.

slovakboy
26. nov 2023

@akvi to som nevedel že zverejnili jej tvar. Televízor nepozerám čo sa správ týka a len tu niekoľko príspevkov som prečítal. Tak to určite nie je vporiadku. Ona ma byt vyšetrovaná spolu s ostatnými aj s vedením školy a ma sa nezávislými odborníkmi zistiť podiel viny aj dôvody takého správania. Dievča je už teraz potrestané. Stále ale nedokážem nemyslieť na tu matku. Video som nevidel len v práci ľudia hovorili čo tam videli. Nemohol som to ani dopočúvať.

galioska
26. nov 2023

@lubkavargova1 tazko pisat, nevidim do ich hlav a nie vzdy je to tak ako si myslis...

akvi
26. nov 2023

@slovakboy veď priamo tu v komentároch je zverejnená tvár dievčaťa. Ja TV tiež nemám.

vevesh
26. nov 2023

@galioska budem ti odporovat- niektore z tych deti dozivotne nebudu vidiet dovod, ze spachali nieco zle- zhodia to na obet, ze mal psychicke problemy a nezvladol "pubertalne povedacky a dotahovacky". Ze oni si iba srandu robili a ten "debil" to zobral vazne. Oni to tak nemysleli. To su take iluzie citlivych a rozumnych ludi, ze tie deti "musia" dostat rozum resp. pocit viny. Omyl, nemusia a velakrat sa tak ani nestane -to ti hovorim ako obet sikanovania, ktora zazila takmer to iste, len s inym koncom......

mamina7070
26. nov 2023

@vevesh presne ako pises im to nedopne ziadny pocit viny a pod a urobia to znova aj ako dospeli

vevesh
26. nov 2023

@mamina7070 tak ci to urobia ako dospeli, to si netrufam povedat (kedze v mojej situacii najvacsi sikanatori skoncili ako sive mysky s pod-priemernymi jobmi a rodinne netusim ako na tom su). Ale doteraz si neuvedomili, ze to, co vtedy robili, bolo zle, ze ublizovali druhemu cloveku - oni mali na to dovod a boli deti a bla bla.....🙄

karolinakr
26. nov 2023

Tvar vinnikov treba zakryt, aby nepodlahli šikane, ale ze ich šikana pripravila niekoho o život, to už je v poriadku..Ano treba vsetkym vrahom zamalovat tvar,aby chudačikovia netrpeli, ked rozpustili niekoho v kyseline..Nikto nema pravo ich napomenut, lebo šikanuje. Človek, čo ukaže na zlo druhych, je horši, ako samotny agresor..
Čo za sračky sa tu nedozvieme, iba čumím

galioska
26. nov 2023

@vevesh tak malokto ma guraz ukazat polutovanie. Ja zas pracujem s takymi deckami, co presli traumou alebo nou stale prechadzaju a aj s tymi co urobili zle ale neukaze tebe obeti, ze ju to mrzi ukaze to tomu komu doveruje. Toto je tvoj osobny pohlad ale by si sa cudovala...

vevesh
26. nov 2023

@galioska tieto veci viem od 3 osoby - so mnou sa nikto stale nebavi🙃ich dovody, co bolo aj spustacom sikany, stale pretrvavaju, len ja im nie som k dispozicii, ale ako dovod na rozhovor a " spominania na mladost" ostali.....

galioska
26. nov 2023

@vevesh este ma napadlo, ty to co si zazila aj nejako riesis?

slovakboy
26. nov 2023

@akvi Sorry nečítam všetky komentáre a ani ten komentár nejdem vyhľadať. Je zlé zverejňovať jej fotku. Aj keď sa zisti, že je vinná. Ak rozhodne súd že je vinná a súčasťou trestu je aj zverejnenie, potom ok. Takto je to skutočne verejný lynč. A to súcitim s tou matkou a voči tej dievčine som mal a mám stále veľkú zlosť. Konfrontované ma byť dievča so svojim skutkom a určite to nesmie jej len tak prejsť. Ale nemá byt konfrontovaná s celým Slovenskom. A nevieme pozadie jej správania. Nejaké právo na obhajobu by malo byť. Teraz sme ju odsúdili bez obhajoby aj keď video sa zdá byt vraj jasné. (Nevidel som ho)

galioska
26. nov 2023

@slovakboy bohuzial aj toto lyncovanie je istym sposobom sikana. Ona uz je potrestana tak ci tak aj ked si niektore myslia opak.

annm81
26. nov 2023

@vevesh Bez výčitiek svedomia budú rôzni sociopati. Ibaže v prípade skupinovej šikany je veľká časť ľudí viac-menej normálna a len sa nechajú strhnúť davom a buď sa priamo do šikany zapájajú, alebo jednoducho sa mĺkvo prizerajú. Tí výčitky mať budú. Práve v kontexte verejného lynčovania, čo sa spustilo, najlepšie vidieť, aká veľká časť spoločnosti je náchylná konať násilne, v prípade, že tak konajú iní. Drvivá väčšina ľudí sú totiž zvieratká, ktoré sa neprejavujú len preto, že im na to spoločnosť nedáva veľa príležitostí.