icon

Viete plávať a lyžovať vo vyššom veku?

19. jan 2025

Ja som sa odhodlala az po 30-ke, aj sa obavam zranenia, uz to je ine ako sa ucit v detskim veku. Velmi sa mi tie sporty pacia a neovladat ich je velmi obmedzujuce pre travenie volneho casu. Kvoli nedostatku casu som mala len zo dve lekcie. Rodicia nas neviedli k sportu, v skole to bolo tiez odflaknute a kvoli peniazom na tie kurzy chodilo len zopar z celej skoly.

diewcatqoo
20. jan 2025

Neviem. Plavat neviem, lebo mam traumu z vody. Ked som bola male dieta, topila som sa a odvtedy idem iba do vody, kde dosiahnem na dno. Dalej nie a plavat sa ani nepokusam.
Lyzovala som kedysi v detstve, ked som mala do 10 rokov. Odvtedy som na lyziach nestala a neviem, ci by som este dokazala spustit sa z kopca. Ale dala som si zavazok, ze ked mladsie dieta bude mat aspon 3 roky, pojdeme sa ucit lyzovat vsetci - obe deti, ja a manzel.

sense
20. jan 2025

Plávať viem a lyžovať tzv večný začiatočník, plávať som sa naučila v detstve, lyžovať okolo 35. Pri lyžovaní má brzdí strach ale teda Modré zjazdovky zvládnem v pohode a sem tam som sa už odvážila aj na červenú. A úprimne pri dnešných cenach skipasov to nie je pre mňa šport na každý víkend...ale mám rada napr Snežnice...som vonku, prakticky to nič nestojí, je to bezpecne

vroni
20. jan 2025

Viem. Moji rodičia ma síce k športu neviedli ani trochu, ale tiež nemali hysterické záchvaty, keď sme išli na lyžiarsky či plavecký v škole. Takže som sa naučila jedno i druhé, plávala som aj závodne, lyžiar som len priemerný, ale keby som musela, zleziem aj čiernu trať.

h2
20. jan 2025

@sisaka Tvoja vnučka má 3 a pol roka a už si skonštatovala, že je športové polienko?

stvura
20. jan 2025

ano, plavam celkom slusne (vyrastala som pri nasej najvacsej rieke), lyzujem tak ze zlyzujem ale nevidim v tom nejake "wow" a tak nelyzujem a ani nevyhladavam tuto aktivitu (samo ked boli deti male a lyzovali s manzelom som lyzovala s nimi)...svoje deti aj s manzelom vedieme k sportu - vedia fakt ze vsetko (chalani zavodne plavali par rokov, dve starsie deti su excelentni lyziari - treti je po mne)...ako urcite nie je nic stratene. Ja som sa lyzovat ucila so svojim manzelom tiez okolo 30tky a on sa ucil plavat az v 25ke. Ale ako som napisala...zvladame to, on odplava ale nevidi v tom wow, ja zasa lyzujem ale tiez to nie je moj cup of tea 🙂

pleja
20. jan 2025

Áno, viem, aj korčuľovať. . Rodičia nás k týmto športom viedli, hoci sami v tom neboli skúsení ale chceli aby sme my vedeli. Oco teda na svahu veľa krát robil technickú catu. . Ja vediem k tomu deti tiež, považujem to za bonus. Ale uznávam, že lyžovanie je drahý šport a kto nemá svah pod nosom nie je to lahke. Podotýkam, nebezkujem, to ma nikdy nelakalo.

slavomira236
20. jan 2025

Lyzovat nie je mi to zbytocne nemam rada zimu a byvame dzleko od vlekov. Plavat viem ale do velkej vody nejdem. Mna msma ziadny sport neucila ona tiez nevie. Korculovay na lade som sa maucila ako 45 rocna aby som mohla chodit s detmi. Deti som dala na kurz plavania tak vedia.

tom_i
20. jan 2025

Plávať viem, ale netrúfla by som si ísť sama na otvorené more. A lyžovať - no "pluhom" by som svah zišla, ale pre problémy s členkami je pre mňa lyžovanie problém

hama_ba
20. jan 2025

Nikdy nie je neskoro. Som ten typ, že skúsiť v ktoromkoľvek veku. Plávať aj lyžovať viem. Skús aj inštruktora, bývajú fakt veľmi dobrí a milí. Dokonca ja som sa naučila snowbordovat ako 24 ročná (čo sa učí asi prevažne v teen veku).

tiezjedna
20. jan 2025

Áno, viem lyžovať aj plávať.

basulaak
20. jan 2025

lyzovat neviem. Manzel nam kupil pred par dnami vybavu, ze zacneme tento rok chodit na lyze a naucim sa. Tak sa tesim. 💃🏻😃 mne sa viac paci predstava zimnej dovolenky ako letnej pri mori…

tenerifka
20. jan 2025

Ano a ano.
Aj ked zijem 25 rokov na Kanarskych ostrovich, snazim sa dostat na hory kazdy rok. Dcera sa narodila na ostrovoch a tiez sa naucila lyzovat, ked bola mala, na zaciatok som jej zaplatila na par hodin instruktora a potom uz lyzovala so mnou. Na strednej boli zo skoly vo Francuzsku, a na jeden deñ isli lyzovat a ona si to mohla uzit na normalnych zjazdovkach s ucitelmi, ostatne deti sa ucili na luke.
Plavanie mame tiez v krvi, neviem si predstavit to nevediet.
Na tvojom mieste by som sa aspoñ o to pokusila, hlavne je, ze by si z toho mala radost, nie preto, "ze sa to patri"

majulino
20. jan 2025

Neviem ani jedno z vyššie spomenutých. Ale mám 3 deti ktoré vedia oboje. Viedla som ich k tomu ja 🤣 zaplatila kurzy. Najmladší skúšal lyze len tu u nás na minikopceku ale zvládol. Na pozerala som si videá z YouTube a učila ich techniku "nasucho" doma, potom kurz. Boli už aj lyžovať manžel a dve staršie deti, ja som si užívala kávičku (vtedy sme tretie ešte nemali) aj keď chodia plávať ja ležím na pláži/lahatku a užívam si pokoj a knihu.
Na druhej strane hrávam s deťmi futbal, basketbal, volejbal, nohejbal , toto zase nevie manžel, ale on sa snaží aj zapájať.

Plavecké kurzy som absolvovala 3 🫣 a stále idem ako kameň ku dňu, dokonca aj v mori 🤣
Lyže som neskúšala a ani neskusim. Strach nepustí

ivanakal
20. jan 2025

Plavat viem prsia, klasika. Viac nepotrebujem, lebo plavanie nemam rada. Lyzovat neviem, na lyziach som stala raz, na zakladke. Tento sport je podla mna nebezpecny a nelaka ma. 😊 Syn na lyziarskom bol, teraz pojde aj druhy syn. Nech skusia, ked ich to zaujme, nebudem im branit.

majka99999
20. jan 2025

Plavat viem, to aj chodime s detmi, lyzovat zial nie, mam hroznu priestorovu orientaciu a reflexy (preto ani nesoferujem) a strach z vysok. Staci, ze sa syn vykloni trocha viac z okna (byvame na 8.) a je mi zle. 😬 Takze parkrat som zlyzovala kopec. Teraz su mensie lyze, mozno by mi to slo lepsie v tych zakrutach, ale nikdy nebudem ako ti lyziari, co idu elegantne vystreti, trocha boky a kolena ohybaju. Ja by som bola ten v krci skrceny a smrt v ociach. 🤣 Ide syn na lyziarsky teraz, tak uvidime. Ak sa mu zapaci, som ochotna sa obetovat a vyskusat znova.

denimol
20. jan 2025

Lyžovať a plávať vie v dnešnej dobe každý. Nepoznám nikoho, kto by to nevedel.

liva92
20. jan 2025

📌

tiezjedna
20. jan 2025

@denimol by si sa divila, koľko dospelých nevie plávať alebo nikdy nestálo na lyžiach... To je ako s vodičákom. Pre mňa samozrejmosť ako tie športy, pre niekoho zbytočnosť, strach alebo nezáujem...

h2
20. jan 2025

@liva92 Nemusíš písať príspevok so špendlíkom, keď chceš dostávať upozornenia na túto diskusiu. Stačí ti kliknúť sem:

maryetta
20. jan 2025

Plavat nie. Mala som dva kurzy. Zial ani jeden neprekonal blok kedy ma surodenci zo srandy topili 🙂
Ale lyzovat ano. Teda -vlhova nebudem ale zlyzovat svah a vychutnat si to ano 🙂

liva92
20. jan 2025

@h2 aha ďakujem to som si neuvedomila že vo fóre sa to dá

michaela329
20. jan 2025

Viem oboje na priemernej úrovni 🤷 Pretože ma plávanie moc nebaví. Lyžovať som sa skutočne naučila až kus po 20, potom sme každú zimu dosť lyžovali - nemusíš jazdiť čierne, ale môžeš byť úplne spokojná priemerná lyžiarka ako ja 🙂 A v posledných rokoch bezkujeme - ak je sneh, lebo ten už aj tu na severe nie je samozrejmosťou.

tassyn
20. jan 2025

Plávať viem, lyžovala som ako dieťa a vedela som. Teraz neviem, už dobrých 25 rokov som na lyžiach nestála. Ale chcela by som to znova skúsiť. Ale plávanie je pre mňa podstatnešie. Lyžovanie nie je dôležité a hlavne je to drahá záležitosť.

dagas
20. jan 2025

Plávať viem od mala,lyžovať ma učil muž keď som mala asi 18. No nieje to bohvie, čo ale zveziem sa 🫣

tilly
20. jan 2025

Áno, viem lyžovať, korčuľovať, bežkovať, plávať, bicyklovať, hrať tenis, volejbal, basketbal aj futbal apod.
Som nesmierne vďačná mojim rodičom, že sa mi venovali, všetko ma naučili, viedli k pohybu, cestovaniu (v rámci možností doby) a jazykom.
To isté robím pri svojich deťoch. Pre mňa je to veľmi dôležité, aby toto deti vedeli. Tak isto, ako musia mať všeobecný prehľad. Pre mňa to patrí k základu, čo má mať dieťa do života.

tamtumdo
20. jan 2025

Som rada,že väčšinu,,bežných" športov ovládame....teraz,keď máme deti je to super a môžem ich to naučiť tiež....tento rok, náš starší stál prvý krát na lyžiach...hneď prvý deň sa spúšťal už na vleku😁....tie základné športy je ozaj dobre vedieť....pokiaľ k tomu vediete aj deti.....iné je zaplatiť plavecký výcvik,lyžiarsky...čo je super ...ale takto ten čas vlastne vieme stráviť spolu a môžeme to robiť spolu...nemusím sedieť niekde na lavičke a pozerať na inštruktora a mávať dieťaťu.... hocičo deti napadne,žeby chceli skúsiť,môžeme ísť s nimi...bála by som sa ísť napr. k moru s deťmi,keby neviem sama plávať,to si ani neviem predstaviť...Moja mama nikdy s nami nešla na lyže,bicykel,nič ...som nesmierne vďačná otcovi,že nás k tomu viedol a naučil nas všetko....teraz to viem tiež podať ďalej....lebo keď dám dieťaťu na tú máš lyže,nebude ho to baviť,na tú máš korčule,nebude ho to baviť...pokiaľ sú v takom veku všetko chcú robiť s nami...aj keď je to na nervy ja si ten čas s nimi užívam,za chvíľu budu veľký ani si nevšimnem..... Som rada,že môžme voľný čas spolu stráviť športom.l😉

martinka13
20. jan 2025

Neutopím sa a zjazdím zjazdovku. Akurát včera som bola v Tatrách a bol tam taký párik. Obaja okolo 30, obaja prvý krát na lyžiach s inštruktorom. Úplne v pohode by som sa šla učiť aj po 40-tke. To predsa nie je hanba

zuzinabila
20. jan 2025

ano a ano. dokonca po tridsiatke som prekonala aj strach z hlbokej vody, dovtedy som musela mat v dosahu dno pod nohami. plávam už aj väčšie diaľky a vysokým tempom, nielen čľapkanie vo vode🙂

strelicia
20. jan 2025

do mojej 30-tky som nestala nikdy na lyziach. Plavat som sa ako-tak naucila az po strednej skole, ale raz som sa topila a preto sa bojim hlbokej vody, do tej nevleziem. Nic z toho by mi nechybalo, az doteraz ked mam syna a ten je vyslovene sportovy typ. Takze sa pekne ucim koli nemu aj lyzovat, aj som prekonala strach z toboganov, ucim sa korculovat, bicykel ma rad downhill rozne single tracky a adrenalin, a nestaci mu ze s nim ide muz, musim aj ja, tak sa vsetko ucim. A ide to. Nechcelo by sa mi cakat ich 8 hodin niekde v bufete.

iwesska
20. jan 2025

Lyzovat neviem.Som z dolniakov a tu nie je kde sa lyzovat a kvoli kazdemu spusteniu sa platit drahe pobyty,skipasy...no dakujem,prezijem bez toho. Keby som zila pod kopcami,tak to povazujem za samozrejmost. Plavat viem,to je podla mna dost dolezita schopnost,aby sa clovek neutopil.