Výhovorky ľudí a nedostatok pohybu: Prečo si radšej privstať?
Bavi ma, ako si lenivi ludia vzdy najdu 1500 vyhovoriek, ako nemaju cas, ako sa nieco neda miesto toho, aby spravili pre svoje zdravie nieco na viac. Mam sedave zamestnanie. Ja si napriklad vzdy radsej privstanem, aby som mala cas na rannu prechadzku alebo cvicenie a po praci taktiez mam vela pohubu, hoc aj obycajna chodza. Vsade sa snazim chodit peso. Ano, cez tyzden toho volneho casu je pomenej, ale venujem ho svojmu zdraviu a nerozumiem, ze clovek si nedokaze vyclenit hodinku denne na pohyb. Mam kolegyne so znacnou nadvahou a vkuse po lekaroch chodia, lebo raz tlak, raz bolesti kolien a este produ nasrate a sfucane na lekarov, ze zase mi ten k***t povedal, ze mam schudnut :D a ked maju v praci nahodou prejst z jednej kancelarie do druhej, uz sa tvaria, ako keby mali bezat maraton :D parluku rovno pred robotu a ked nahodou musia zaparkovat o jednu ulicu dalej, uz sa ofucuju, ze musia ist daleko. Jedna kolegyna sa dpkonca necha zviest druhou kolegynou autom o ulicu dalej, co by mala peso 5 minut, aby nemusela chodit. Tiez obezna :D takze ked mi tucny clovek zacne vymenovat tolko staznosti, ako sa daco neda, tak realita je zial taka, ze si len proste lenivy :D
@zuzka1117 toto, co pises, su velmi nebezpecne nazory... posudzovat, kto teba ako ohrozuje svojim zivotnym stylom.. rakovina? chces tvrdit, ze rakovinu sposobuje len obezita? a nic ine rakovinu nesposobuje? ako chces, prosim ta, dokazat, ze u niekoho sposobila rakovinu zrovna obezita? ked iny ma ten isty typ a obezny nie je? ono je velmi lahke zvalit vsetky problemy obezneho cloveka na jeho obezitu, pritom ziaden dokaz nemas.. ani rakovinu pluc nemaju len fajciari.. ako, nejdem sa tu dohadovat o tom, aky vplyv ma obezita na zdravie, ale nech ide o cokolvek, pozerat na inych stylom, ako ziju a ako mna tym zatazuju - presne podla TOHOTO to tu potom vyzera...lebo kazdy by chcel, aby svet vypadal tak, ako sa JEMU paci.. a aby vsetci boli taki, akych by ich on chcel mat ... a prosim - dalsia daka vojna je na svete.. na druhu dovodu ani az tak nezalezi
@michaelam2 tak si sa mohla poucit, ake je to neprijemne a ako to nic neriesi, ked ta niekto posudzuje .. ale ako vidno, si sa nepoucila, lebo posudzujes tiez.. a je jedno, ci si to len myslis, alebo to niekomu povies nahlas
Chcela by som mať vaše problémy 🤦♀️
Je logické, že obezita prináša svoju daň - zdravie... Ale chudá žena je niekedy na tom horšie ako obézna.
No na MK svet a kolegine nezachránite...
Dúfam, že im to hovoríte pekne do očí...
Skúste potom ďalšie odvetvie :
Lenivý chlap a výhovorky , Lenivé dieťa a výhovorky a nakoniec :
Ako som v 50 rokoch pochopila, že som sa v 30 r. mýlila.
Rada si prečítam príbeh zo života.
@reanda ja si myslim, ze mame pravo sa vyjadrovat k tomu, ze clovek, ktory svoje zdravie zanedbava, je v konecnom dosledku pre system zatazou - okrem toho, ze sa mu vsetci skladame na zdravotnu starostlivost, je tu aj vyssia pravdepodobnost, ze sa mu raz budeme skladat aj na invalidny dochodok. A to nehovorim o tych, ktori sa zdravotne znevyhodneni narodia, ale o tych, ktori svoje zdravi vedome zanedbavaju, ba dokonca az priamo ohrozuju.
@reanda absolutne si nepochopila o com tu cely cas hovorim …nevidis vobec rozdiel v tom povedat zdravemu cloveku do oci “vyzeras hrozne, priber, daj si radsej rezen” a v tom vyjadrit vo vseobecnosti svoj nazor na to ze obezita je zla ?? Ale ocividne nevidis podla tvojich komentarov
@mandzula skoda nieco vysvetlovat…nepochopia to lebo oni si radsej pred vsetkym budu zatvarat oci a tvarit sa ze problemy neexistuju…nedajboze aby sme ukazali na problem obezity, alebo fajcenia alebo alkoholu alebo cohokolvek
@mandzula mate pravo sa vyjadrovat k comukolvek.. ale je to nebezpecne, mysliet si, ze viem, co je pravda, ze je to jedina pravda pre vsetkych a podla nej posudzujem druhych a dokonca si myslim, ze mam pravo chciet od nich, aby sa podla tej mojej pravdy chovali.. toto nikdy nefunguje.. ty naozaj nevies, kto svoje zdravie podporuje, kto ho zanedbava a kto ho dokonca ohrozuje.. nevies to.. len mas na to svoj nazor.. si si ista, ze sa nemylis?
@michaelam2 takto to vyzera, ked sa tolerancia, aj to umelo podmienena, zamiena so slepotou.
@reanda nie som, no som si vsak ista, ze sa mylia ti, ktori z nadvahy a obezity robia modu a nutia nas tolerovat ju, lebo ak pred nou slepo nezatvarame oci, sme netolerantni a zli.
Som si vedoma faktu, ze nadvaha a obezita je komplexna a zlozita tema, no nebezpecne je prave to, ze ju mame vidiet ako novu normu.
@lianka123 Nejde len o výzor.Mňa 8kg navyše napríklad už ničilo, vtedy som nerobila nič, jedla som samé hlúposti.Skončila som v nemocnici a práve šport ma dal opäť dokopy.
Samozrejme, že deti sú prednejšie.Píšem len o tom, že kto chce si hodinu, dve pár krát do týždňa nájde aj pri deťoch ak to nie je samozrejme osamelá matka napríklad.
Ja osobne ak v tehotenstve priberiem tak taká ostať nechcem kvôli sebe, zdraviu.
Viem, že s tým problém nemám a viem váhu zhodiť.
Pokiaľ je človek sám so sebou spokojný aj s nadváhou napríklad tak je to len jeho vec a samozrejme, že to nevypovedá absolútne nič o tom aký ten človek je.
Viem veľmi dobre, že sú situácie keď je človek rád, že je rád a nevie nájsť tú energiu v sebe a radšej si napríklad oddýchne.
To je všetko v poriadku.V poriadku nie je ak ten človek upozorňuje na svoje nedostatky a uráža sa ak mu chce niekto pomôcť tú váhu zhodiť.
@mandzula Myslím si, že nikto nerobí z obezity módu, všetci rozumieme tomu, že byť obézny nie je zdravé. Ale ľudia by sa aj tak nemali vyjadrovať o niekom pohŕdavo, len preto, že má nadváhu. Možno je to jeho jediné životné zlyhanie a inak je to fajn človek. Len má tú smolu, že jeho životné zlyhanie vidí každý a ľudia, ktorí ho súdia majú svoje chyby a zlyhania ukryté a možno viacnásobne horšie než on.
@reanda ano, sucasna spolocnost nas nuti tolerovat to, co spravne nie je - napriklad tu obezitu, lebo ak si, nadajboze, dovolime vyjadrovat sa k nej, sme zaradeni do chlievika netolerantnych body shamerov.
Nechapem, co sem pleties to, ci mna niekto nuti, aby som bola obezna - ci dosli argumenty, tak prisla demagogia?
A nahanat nikoho nebudem, taka prizemna nie som, no napriklad nekupujem nic od znaciek, ktore marketing stavaju na obeznych ludoch plus k sportu a zdravemu zivotnemu stylu vediem svoje dieta, to je to, co je v mojej moci.
@lianka123 Môj muž tak isto chudol z váhy nad 100kg a maká každý deň lebo jeho genetika je taká, že keby prestal tak by hneď priberal z čohokoľvek.
Chytilo ho to, baví ho to, vyzerá o 10 rokov mladšie než reálne má, je zdravý.
A tak isto nedokáže počúvať ako sa čo nedá, akú má dobrú genetiku lebo si tým sám prešiel.
Pokiaľ niekto nezačne vyslovene upozorňovať na svoju nadváhu a vyhovárať sa na hovadiny keď o tom človeku vie, že zožerie všetko čo sa dá tak si ľudí s nadváhou tak isto nevšíma.
Takže ja si myslím, že ak je niekto obézny, má nadváhu a je s tým v pohode tak taký človek sa neporovnáva a nepoukazuje na to ako sa čo nedá a aké jednoduché to mali ostatní a hlavne ja osobne zbožňujem samozvaných lekárov ktorí si určia diagnózu ako je napríklad cukrovka pritom im to žiaden lekár nepotvrdil.
Hypochondria je tiež častý jav u obéznych ľudí čo si všímam a taktiež majú potrebu na seba často upozorňovať.
A asi to je to čo lezie na nervy človeku ktorý vstane aj o tej 5 ráno len aby si zacvičil a potom mu taký hypochonder povie, že to má takú genetiku.
Autorka, tvoja emocionálna inteligencia je nula... Tvoj príspevok - samé JA robím to, JA robím tamto... vyrehotané smajlíky keď píšeš o kolegyniach. Medzi riadkami ich ponižuješ, robíš z nich neschopné slabošské osoby. Seba neustále vyzdvihuješ ( čo neskôr popieraš) Nechceš im pomôcť, chces iba pohladiť tvoje nezdravé ego a obhajuješ to argumentami, ktoré nie sú pravdivé, prip sú pasívno agresívne.. Máš nejaký problém. Napríklad s empatiou.
Preto sa tu do teba pustili, lebo to znie z tvojej strany naozaj odsudzujuco. Ohovaras tu kolegyne, ktore su nejake.
Ja mam 50 kg aj s topankami a tiez pistim, ked musim parkovat dalej od prace. 🤣 Sportovanie uz momentalne neznasam. Ķazdy sme nejaky. Mam aj kolegyne, ktore maju 3x viac kg ako ja... a co? Nic, je to ich problem. Vobec nemam zapotreby ich riesit, nech robia to a to.
Skus byt k ludom viac napomocna a ked nechces alebo nemas ako, tak ich nechaj tak. Nestavaj sa do polohy, aka si ty uzasna a ostatni ti otrasni. Maj pokoj v srdci.
@reanda ja pisem niekde, ze ja chcem sirit osvetu a ze som nejaky odbornik? 😉 Nepisem, takze nerozumiem tvojej utocnej reakcii.
Tak isto nepisem nic o nejakych konkretnych ludoch, do ktorych sa planujem starat.
Ja si myslim, ze chyba osveta zo strany odbornikov.
Uz vieme, ze su pripady, kedy je obezita len sekundarny problem ludi, ktori prekonali traumy, casto este v detskom veku. Sledujes nejaky pozitivny trend zvysovania povedomia o tejto problematike?
Ja nie.
Dalsia vec je nezdravy zivotny styl. Ten ide ruka v ruke s konzumnou spolocnostou.
Prikladov je mnoho - od vysoko priemyselne spracovanych potravin, ktore su sucastou nasich jedalnickov az celkovy bezny zivotny styl, kde je pramalo pohybu..
@reanda ja netvrdím že rakovinu má len obézny človek, nevkladaj mi slová do úst. Je to veľmi individuálne, aj úplne zdravo žijúci človek ju môže mať, ale je jednoducho oveľa väčšia šanca, že ochorie človek obézny ( keď sa napríklad rozprávame o rakovine tráviacich orgánov ). Jednoducho to je fakt, aj ako už aj tebou spomínaná rakovina pľúc, oveľa väčšiu šancu ju majú práve fajčiari: sú to práve tie faktory , ktoré dokážeme ovplyvniť. Čo uz ovplyvniť nedokážeme, je faktor náhody.
Či mi chces tvrdiť, že obezni ľudia sú zdravší ?
.. nazor si povedat mozes, ale vies ako to je ... aj Lipsic chcel tvrde tresty pre vodicov co zrazia chodca, bol nekompromisny ..az kym sa to nestalo jemu a nezrazil a usmrtil cloveka ...nic nieje ciernobiele ..inak je to fascinujuce ked sa clovek snazi presvedcit , ze len jeho nazor je ten spravny a neomylny ..dala si si tu energiu to napisat na forum...je mi z toho az smiesno ..get a life woman .. :D
@beronsche Nemyslím si, že ak sa chcem k obéznemu človeku správať s úctou a tolerantne, že som ignorant. Ak moja obézna kolegyňa príde do práce v nových šatách a ja jej poviem, že v nich pekne vyzerá, necítim sa ako ignorant jej problému. Iste, mohla by som jej povedať, že keby mala o 30 kg menej, vyzerala by v nich lepšie, ale fakt neviem, prečo by som to mala robiť.
Vôbec nerozumiem prečo si vlastne zakladala túto diskusiu.
Áno sú lenivý, áno za nadváhu si môžu z časti samy a áno je to ich vec a ich život.
Proste im to povedz keď sa budú najbližšie sťažovať.

Padlo tu vela komentarov, ale mna pri tomto napadol jeden priklad zo zivota.
Kym som este robila objektarku (upratko), mali sme celodennu akciu. Bola som tam ja a 3 studentky FTVS. Volejbalistka, hokejistka a fitnesska. A samozrejme ja, v tom case este 110 kilova ,,skrina". Rano sme mali upratat 2 domy, poobede sa sla tepovat mensia firma + umyvanie okien a generalny poriadok.
Ja s fitnesskou sme sli spravit prvy dom, dievcata druhy. Prisla som ich skontrolovat a cele zle. Stasne slabu pracu nechali po sebe, tak sme to aspon narychlo zachranovali, lebo uz bolo treba sa presunut inde. Ked uz sme prisli na firmu tepovat, mali sme za sebou este len cca 6 hodin prace, ale uz mi fnukali, ze nevladzu. Po hodine prisla jedna, ze ona uz vlastne potrebuje ist domov, chvilku na to druha, ze ona ale nemoze byt tak dlho.. . Aj ked dopredu vedeli, ze to je celodenna praca... Nakoniec som si to dokoncila sama. Mimo toho, ze som rano nachystala vsetky veci, nalozila do auta, rozvazala nas, natahovala sa s tazkym, aby si baby nahodou neublizili, tak ani jedina nevydrzala az do konca. A pani uctovnicka v tej firme, kde sme mali upratko, ostala zarazena... To ste tu zostali uz len vy? A ja... Nuz ano. Dievcata su sice sportovkyne, ale ony uz proste nevladali.
A nie raz sa mi stala podobna situacia v praci. Ale podme sa, prosim, dalej bavit, ako som mohla byt v svojich 110 kilach leniva a cely den sa napchavala a sedavala na zadku.