"Vymretie po praslici"
Ti co mate len dievcata, ako vnimate, ze vas rod vymrie po praslici a uz vnuci nebudu mat vase priezvisko?
@ekira1 ja to poznam tiez tak ako @catherinah vymretie po praslici= dievcata nemali ziadnych potomkov, vymretie po meci = muzsky potomok nemal ziadneho muzskeho potomka. Rodina tak zvacsa najprv vymrela po meci a niekedy neskor po praslici, co znamenal kompletny zanik rodovej linie...
@anonym_autor ahojpo meci...
Som z rodiny so zaujimavym priezviskom a je nas na slovensku len par, z toho mladsich muzov minimum.z nasej vetvy je s tymto priezviskom uz jediny moj bratranec, ktory ma teraz tretie dieta a je to syn.
Podla mna je to fajn a ano tesi ma to, ze ma nase priezvisko pokracovatela.
@anonym_autor my vymrieme po meči...aj mi je to luto.ale co narobim.zivot ide dalej
@anonym_autor Mne to napriklad aj luto je, lebo tym konci nase priezvisko, minimalne na SK. Tu som nenasla nikoho s nasim priezviskom, hoci patrala som. Moj otec ma dve dcery a jediny jeho bratranec s nasim priezviskom nemal deti. Bratranec ma surodencov este v Brazilii, ale tym sa narodilo 6 dievcat a uz to konci aj tam. Poznam jednu rodinu s nasim priezviskom v USA, tam to zatial zostava.
Aj som rozmyslala, ze dam synovi moje priezvisko, ale manzel je na tom so svojim podobne 🙂
Ale inac to nie je ziadna tragedia samozrejme 🙂
@marianarem moje priezvisko je tu tiež malokusove a je cudzie nakoľko 150r dozadu predkovia z mužskej línie nepochádzali odtiaľto ,našťastie bratia nakoniec majú synov
@yosi hej hej, ale v časoch zámkov zomierali " mladí" a väčšinou v boji. Tak či tak po praslici je posledný potomok žena, po meči je posledný potomok muž.
@ekira1, zato vidím že ty si chýbala nielen na dejepise ale aj na logike. Žiaden boj ani umieranie v boji tom nie je. Jedine mužský potomok mal právo nosiť meč. Ak nebol mužský potomok, nemal kto nosiť meč a rod po meci vyhynul. A je fuk, či ten posledný zomrel v boji, na chorobu alebo senilný v posteli. Neslachticke rody nemohli vymriet nijako, poddaní nemali právo nosiť meč a vymretie ich mena nikoho netrápilo. Dnes je to skôr historické pousmiatie nad vymretím rodu.
No ked moj brat bude mat syna tak meno nevymrie a tych veci co sa moze stat, nic nase nemusi vymriet.
@anonym_autor tak u nás sa to veľmi rieši, keďže moja mamina pochádza zo starého slovenského rodu, ktorý má rodokmeň od roku 1200. Bohužiaľ zatiaľ v rodine nie je ďalší mužský potomok, takže po 825 rokoch skončí. Nič sa nedá robiť.
@anonym_autor mal som spolužiačku ktorá mala 8 sestier a žiadneho brata. Nemyslím si, že ich rod vymrie. Jedna z nich sa môže rozhodnúť si nechať svoje meno a dať ho aj deťom keď si nájde muža ktorý s tým nebude mat problém. A čo sa týka genetiky, matka je vždy istá, otec nie 🙂 Takže gény určite zachované budú skôr po praslici, ako po meči.
@anonym_autor tak u nás sa to veľmi rieši, keďže moja mamina pochádza zo starého slovenského rodu, ktorý má rodokmeň od roku 1200. Bohužiaľ zatiaľ v rodine nie je ďalší mužský potomok, takže po 825 rokoch skončí. Nič sa nedá robiť.
@lucy.singerova no tak daj svojim deťom vaše rodové meno.
@anonym_autor ak ostanu iba dievcata, tak pokial viem rod vymrie po meci nie po praslici. Kedze neostane ziadem muzsky potomok/nositel priezviska.
@lucy.singerova no tak daj svojim deťom vaše rodové meno.
@slovakboy to už nie je na mne. To moja mama by si musela nechať svoje, ale vtedy to nebolo treba. Mala brata a on ma 3 synov, mojich bratrancov. Lenže oni už majú samé dcéry. Jedenie teda, že keď sa budú tie dievčatá raz vydávať, že si nechajú svoje priezvisko.
@heleninamama ved to pisem ak ostanu iba zensky potomkovia, to znamena ze rod pokracuje po praslici, kedze muzsky potomkovia po meci nie su.
Cize autor prispevku to uviedol opacne.
V dnešnej dobe to dôležité nie je. Tieto vymretia po meči a po praslici trápili starovekých a stredovekých vládcov, lebo ak tí neboli schopní zabezpečiť potomkov tak po ich smrti nastal boj o ich dedičstvo, čo často viedlo k vojnám a prekresľovaniu hraníc. Viď príklad na španielskych Hasburgovcoch, Karol II. bol tak zdegenerovaný, že nebol schopný mať potomka, čo viedlo k vymretiu rodu, následne k vojne o španielske dedičstvo a nástup Bourbonovcov, ktorí tam trónia doteraz.
@anonym_autor u nás vnuk bude mať meno po mne, takže rod nevymrie.
@anonym_autor dneska akurat som pozerala dokument o marii terezii, z toho dovodu ze nebol syn, sa stala panovnickou...taze aj tak sa da
To fakt toto niekto v roku 2025 ešte rieši?
Nie som odborník, ale ak nemáte mužského pokračovateľa tak vymiera rod po meči a nie po praslici
@pribinak evidentne to riesi matka dcer. No v tomto pripadd je jedno ci ma dcery ci syna. Dolezity je jej brat ci ujo. Autorka svoj od nerozsiruje, iba muzov
Tak nahodou ja som o tomto doma pocula.. no bohuzial, zasmiala som sa a nechala som nech sa utapaju v smutku za priezviskom.. nic ine sa neda robit :DDD Moje priezvisko nekonci, muzove ano... od nich ziadny muzi s tym priezviskom viac nie su, u nas to bratranci vykryju, tiez mame take mena menej caste... v podsate poznam iba tych z mojej rodiny a google mi nasiel asi dve zeny s tymto menom a nic viac. Ono z praktickeho hladiska je to jedno samozrejme, ale ked sa niekto zaujima aj hlbsie o nejaku historiu rodiny, tak sa ho to viac dotkne a vacsinou starsi ludia maju na take veci cas a potom aj polamentuju🙂
no ja neviem, ale nie je to vymretie po meči? 🤔 Ved si urob mužského potomka ak ti na tom tak záleží.
@anonym_autor Tiez som nad tym premyslala. Vymieranie rodov. Zaujimavy je rod Hilton... tam to islo uplne do kytek.
@anonym_autor to je smutné, no. Ale asi tak niektoré rody končia. Treba sa s tým zmieriť. Nič iné sa nedá robiť. Poznám len dvoch mužov ktorí si zobrali ženino priezvisko. Jeden bol róm a nechcel mať s priezviskom otca nič spoločné a druhý bol synom otca ktorý ho týral. Jeden zomrel bezdetný, ten druhý má dcéru. Takže tam pokračuje priezvisko matkinho otca, s ktorým tá vnučka nemá vôbec žiaden vzťah. Takže jej pravdepodobne na tom priezvisku veľmi záležať nebude.
@anonym_autor Ja som si vzala po rozvode späť moje .
Váš rod musí byť asi "vzaaacny" keď ťa toto trápi
"nesenie priezvyska" detmi a vnucatami resp kto sa ako bude volat je totalne irelevantna vec ktora ma nezaujima
@anonym_f6a3f5 priezvYska ?
@anonym_autor vnimam to tak ze je to skvele! Mam dve dievcata a chlapca by som nechcela ani za nic:DD

inak v cine, ked zomrel nejaky muz, tak sa v minulosti ludia pytali.
Zomrel? alebo Zomrel naozaj? ...naozaj zomriet bolo vtedy, ked nezanechal muzskeho potomka.