icon

"Vymretie po praslici"

14. aug 2025

Ti co mate len dievcata, ako vnimate, ze vas rod vymrie po praslici a uz vnuci nebudu mat vase priezvisko?

negymama
14. aug 2025

inak v cine, ked zomrel nejaky muz, tak sa v minulosti ludia pytali.
Zomrel? alebo Zomrel naozaj? ...naozaj zomriet bolo vtedy, ked nezanechal muzskeho potomka.

vevesh
14. aug 2025
@ekira1
Odpoveď bola zmazaná

@ekira1 ja to poznam tiez tak ako @catherinah vymretie po praslici= dievcata nemali ziadnych potomkov, vymretie po meci = muzsky potomok nemal ziadneho muzskeho potomka. Rodina tak zvacsa najprv vymrela po meci a niekedy neskor po praslici, co znamenal kompletny zanik rodovej linie...

yosi
14. aug 2025
@ekira1
Odpoveď bola zmazaná

@ekira1 To nie je pravda. Vymretie rodu po meči znamená, že muž nemá vo svojej línii mužského potomka. To s bojom nemá nič spoločné.

ekira1
14. aug 2025
@yosi

@ekira1 To nie je pravda. Vymretie rodu po meči znamená, že muž nemá vo svojej línii mužského potomka. To s bojom nemá nič spoločné.

@yosi hej hej, ale v časoch zámkov zomierali " mladí" a väčšinou v boji. Tak či tak po praslici je posledný potomok žena, po meči je posledný potomok muž.

janetinka27
14. aug 2025

@anonym_autor ahojpo meci...
Som z rodiny so zaujimavym priezviskom a je nas na slovensku len par, z toho mladsich muzov minimum.z nasej vetvy je s tymto priezviskom uz jediny moj bratranec, ktory ma teraz tretie dieta a je to syn.
Podla mna je to fajn a ano tesi ma to, ze ma nase priezvisko pokracovatela.

susitko
14. aug 2025

@anonym_autor my vymrieme po meči...aj mi je to luto.ale co narobim.zivot ide dalej

anonym_3e4852
15. aug 2025
@marianarem

@anonym_autor Mne to napriklad aj luto je, lebo tym konci nase priezvisko, minimalne na SK. Tu som nenasla nikoho s nasim priezviskom, hoci patrala som. Moj otec ma dve dcery a jediny jeho bratranec s nasim priezviskom nemal deti. Bratranec ma surodencov este v Brazilii, ale tym sa narodilo 6 dievcat a uz to konci aj tam. Poznam jednu rodinu s nasim priezviskom v USA, tam to zatial zostava.
Aj som rozmyslala, ze dam synovi moje priezvisko, ale manzel je na tom so svojim podobne 🙂
Ale inac to nie je ziadna tragedia samozrejme 🙂

@marianarem moje priezvisko je tu tiež malokusove a je cudzie nakoľko 150r dozadu predkovia z mužskej línie nepochádzali odtiaľto ,našťastie bratia nakoniec majú synov

lulu1321
Autor odpoveď zmazal
vroni
15. aug 2025
@ekira1

@yosi hej hej, ale v časoch zámkov zomierali " mladí" a väčšinou v boji. Tak či tak po praslici je posledný potomok žena, po meči je posledný potomok muž.

@ekira1, zato vidím že ty si chýbala nielen na dejepise ale aj na logike. Žiaden boj ani umieranie v boji tom nie je. Jedine mužský potomok mal právo nosiť meč. Ak nebol mužský potomok, nemal kto nosiť meč a rod po meci vyhynul. A je fuk, či ten posledný zomrel v boji, na chorobu alebo senilný v posteli. Neslachticke rody nemohli vymriet nijako, poddaní nemali právo nosiť meč a vymretie ich mena nikoho netrápilo. Dnes je to skôr historické pousmiatie nad vymretím rodu.

leidin
17. aug 2025

No ked moj brat bude mat syna tak meno nevymrie a tych veci co sa moze stat, nic nase nemusi vymriet.

modra_kolobezka
Autor odpoveď zmazal
lucy.singerova
19. aug 2025

@anonym_autor tak u nás sa to veľmi rieši, keďže moja mamina pochádza zo starého slovenského rodu, ktorý má rodokmeň od roku 1200. Bohužiaľ zatiaľ v rodine nie je ďalší mužský potomok, takže po 825 rokoch skončí. Nič sa nedá robiť.

slovakboy
19. aug 2025

@anonym_autor mal som spolužiačku ktorá mala 8 sestier a žiadneho brata. Nemyslím si, že ich rod vymrie. Jedna z nich sa môže rozhodnúť si nechať svoje meno a dať ho aj deťom keď si nájde muža ktorý s tým nebude mat problém. A čo sa týka genetiky, matka je vždy istá, otec nie 🙂 Takže gény určite zachované budú skôr po praslici, ako po meči.

slovakboy
19. aug 2025
@lucy.singerova

@anonym_autor tak u nás sa to veľmi rieši, keďže moja mamina pochádza zo starého slovenského rodu, ktorý má rodokmeň od roku 1200. Bohužiaľ zatiaľ v rodine nie je ďalší mužský potomok, takže po 825 rokoch skončí. Nič sa nedá robiť.

@lucy.singerova no tak daj svojim deťom vaše rodové meno.

milanemila
19. aug 2025

@anonym_autor ak ostanu iba dievcata, tak pokial viem rod vymrie po meci nie po praslici. Kedze neostane ziadem muzsky potomok/nositel priezviska.

heleninamama
Autor odpoveď zmazal
lucy.singerova
19. aug 2025
@slovakboy

@lucy.singerova no tak daj svojim deťom vaše rodové meno.

@slovakboy to už nie je na mne. To moja mama by si musela nechať svoje, ale vtedy to nebolo treba. Mala brata a on ma 3 synov, mojich bratrancov. Lenže oni už majú samé dcéry. Jedenie teda, že keď sa budú tie dievčatá raz vydávať, že si nechajú svoje priezvisko.

milanemila
19. aug 2025
@heleninamama
Odpoveď bola zmazaná

@heleninamama ved to pisem ak ostanu iba zensky potomkovia, to znamena ze rod pokracuje po praslici, kedze muzsky potomkovia po meci nie su.
Cize autor prispevku to uviedol opacne.

sevrin
19. aug 2025

V dnešnej dobe to dôležité nie je. Tieto vymretia po meči a po praslici trápili starovekých a stredovekých vládcov, lebo ak tí neboli schopní zabezpečiť potomkov tak po ich smrti nastal boj o ich dedičstvo, čo často viedlo k vojnám a prekresľovaniu hraníc. Viď príklad na španielskych Hasburgovcoch, Karol II. bol tak zdegenerovaný, že nebol schopný mať potomka, čo viedlo k vymretiu rodu, následne k vojne o španielske dedičstvo a nástup Bourbonovcov, ktorí tam trónia doteraz.

anonym_db6964
19. aug 2025

@anonym_autor u nás vnuk bude mať meno po mne, takže rod nevymrie.

mabenn
19. aug 2025

@anonym_autor dneska akurat som pozerala dokument o marii terezii, z toho dovodu ze nebol syn, sa stala panovnickou...taze aj tak sa da

jamidea
19. aug 2025
@pribinak

To fakt toto niekto v roku 2025 ešte rieši?

Nie som odborník, ale ak nemáte mužského pokračovateľa tak vymiera rod po meči a nie po praslici

@pribinak evidentne to riesi matka dcer. No v tomto pripadd je jedno ci ma dcery ci syna. Dolezity je jej brat ci ujo. Autorka svoj od nerozsiruje, iba muzov

simca06022011
19. aug 2025

Tak nahodou ja som o tomto doma pocula.. no bohuzial, zasmiala som sa a nechala som nech sa utapaju v smutku za priezviskom.. nic ine sa neda robit :DDD Moje priezvisko nekonci, muzove ano... od nich ziadny muzi s tym priezviskom viac nie su, u nas to bratranci vykryju, tiez mame take mena menej caste... v podsate poznam iba tych z mojej rodiny a google mi nasiel asi dve zeny s tymto menom a nic viac. Ono z praktickeho hladiska je to jedno samozrejme, ale ked sa niekto zaujima aj hlbsie o nejaku historiu rodiny, tak sa ho to viac dotkne a vacsinou starsi ludia maju na take veci cas a potom aj polamentuju🙂

petrofka
19. aug 2025

no ja neviem, ale nie je to vymretie po meči? 🤔 Ved si urob mužského potomka ak ti na tom tak záleží.

maialeo
19. aug 2025

@anonym_autor Tiez som nad tym premyslala. Vymieranie rodov. Zaujimavy je rod Hilton... tam to islo uplne do kytek.

janamoto78
19. aug 2025

@anonym_autor to je smutné, no. Ale asi tak niektoré rody končia. Treba sa s tým zmieriť. Nič iné sa nedá robiť. Poznám len dvoch mužov ktorí si zobrali ženino priezvisko. Jeden bol róm a nechcel mať s priezviskom otca nič spoločné a druhý bol synom otca ktorý ho týral. Jeden zomrel bezdetný, ten druhý má dcéru. Takže tam pokračuje priezvisko matkinho otca, s ktorým tá vnučka nemá vôbec žiaden vzťah. Takže jej pravdepodobne na tom priezvisku veľmi záležať nebude.

zazka666
19. aug 2025

@anonym_autor Ja som si vzala po rozvode späť moje .

anonym_d091ce
19. aug 2025

Váš rod musí byť asi "vzaaacny" keď ťa toto trápi

nyusika
19. aug 2025
@anonym_f6a3f5

"nesenie priezvyska" detmi a vnucatami resp kto sa ako bude volat je totalne irelevantna vec ktora ma nezaujima

@anonym_f6a3f5 priezvYska ?

mvagusta
19. aug 2025

@anonym_autor vnimam to tak ze je to skvele! Mam dve dievcata a chlapca by som nechcela ani za nic:DD