Využívate samoobslužné pokladne a prečo?
ak nie, prečo?
Nepoužívam a ani nebudem používať. Vždy, keď je zatvorená klasická pokladňa, tak volám personál, aby ju otvoril. Sú povinní otvoriť klasickú pokladňu.
@weronika171717 Ono to s tou samoobslužnou nie je až tak zložité, skús to, určite to zvládneš.
@zuzu1122 ja som nikde nenapísal, že to čo tu máme je vporiadku, ale je to oveľa lepšie ako to bolo pred tým. Bicykel bol príklad. Príklad ako tu nič nefungovalo a šlo to stále k horšiemu. Áno, revolúciu urobili samotní komunisti, našťastie to neskončilo ako v Číne. Ale pokračovalo to Mečiarozmom, mafiami. A jedlo tu je slabšie ako inde lebo nie sme sebestační ale lepšie ako za socíku. Okrem zemiakov. Reštaurácie sú aj veľmi kvalitné, vtedy len čo neukradol personál. Hnevalo ma keď v telke ukazovali a varili recepty z vecí, ktoré sa nikde nedali kúpiť. Mali sme suseda. Robil v Jednote. Každú sobotu si doviezol polovicu prasaťa a rúbal ho pre celú rodinu a známych. A USA nie je vôbec môj vzor krajiny. Príliš tvrdý kapitalizmus. Zbrane segregácia a nemožnosť niečo zmeniť v takej veľkej krajine. Ale zas USA sú krásne. Pre mňa je vzorom Nemecko Švajčiarsko Fínsko Dánsko. O detailoch politiky sa dá diskutovať a akceptujem iný názor, ale nebudem sa baviť s obdivovateľmi komunizmu. Zločineckému režimu. Je to všetko spomienkový optimizmus a vyberanie si len toho dobrého. Aj za socíku boli dobré veci. Aj vtedy sa dalo žiť aj v Severnej Kórei si ľudia tajne robia malé slobody. Despotizmus učiteľov by som medzi dobré veci socializmu nepočítal. To čo ty tu spomínaš je zneužívanie. Nevýchova. Učiteľ má mať autoritu to s tebou súhlasím. Rozmaznaná generácia je všeobecny problém tejto doby. Ale to je preto, že deti sú nútené do učenia, nie motivované. To je na dlhšiu debatu.
@scila
@zuzu1122 mimochodom aj v tých zemiakoch sme neboli sebestační. Museli sa ešte dovážať z Čiech. Aj elektrina. Ale zemiaky CSSR pestovali vo veľkom v určitom obdobi najviac na hlavu na svete. Hlavne že konzervatívne yslovensko 100 rokov odmietalo jesť zemiaky lebo na začiatku boli prípady otráv. Otázka je ako chceme dosiahnuť zlepšenie? Ako to urobiť aby naše firmy boli konkurencieschopné? Museli by to byť firmy, ktoré dôkazu na trhu poraziť tie západné.
Nie
@anketkarka s tvojou poslednou vetou žiaľ musím súhlasiť. Ale nie sme najhorší. Nie je to až také zlé. Len by to malo byť lepšie.
Používam, ale občas mi to lezie na nervy... Minule som bola v Lidli a pretože som pípla čistič odpadov, ak to chcelo obsluhu🙈 Pani vraj že niektoré chemické veci sa predávajú až od 18... Má to nákup urýchliť, ale často mi ho samoobslužná skôr predĺži. A vie ma fakt naštvať, keď nebeží ani jedna klasická pokladňa, iba samoobslužné. Za chvíľu budeme aj tovar do regálov dokladať, aby sme si ho mohli kúpiť??? A nie je to nič proti zamestnancom, túto výtku smerujem samozrejme k vedeniu.
@zuzu1122 vtedy tovar nebol kvalitnejší. To je taká dookola sa opakujúca hlúposť, ktorá je vytrhnutá z kontextu tej doby. Televízory sa kazili a všetok spotrebný tovar sa kazil. Bicykel, ktorý som nakoniec zohnal po známosti trikrát sa mi na ňom ulomila vidla. Praskali aj osky zadného kolesa. V roku 1990 on šiel ako študent do švajčoarska na bicykli s vzal som si tam aj dve náhradné osky a jedno brzdové lanko a druhé do prehadzovačky. Jedna oska mi praskla pred vrcholom Sustenpssu a späť do miesta ubytovania to bolo skoro 100km. Vidla zadná to udržala ale prasklina mi skoro predrala náboj. Obe lanká som musel použiť a ešte jedno som musel kúpiť tam. Švajčiar keď videl tú prasknutú osku nevedel to pochopiť. Čo za hnoj to používajú ako materiál. V roku 1986 prišla firma Kinex s novou ôsmou do stredového zloženia. Zapuzdrené lpziská super novinka. Kamarát tam robil na brigáde. Povedal že tam mali cely fúrik reklamácii prasknutych osiek a jeden pán skončil ako invalid, pretože mu zvyšok osky sa zapichol do kosti a dolámal sa. V správach to teda nedávali. Priamky boli najpresnejšie hodinky východného bloku. Pretože nejaký Český špiôn ukradol zo Schaffhausenu Švajčiarom nejaký kľúčový prístroj a technológiu na výrobu pierka s nemeniacimi sa vlastnosťami s teplotou. Áno niektoré veci boli kvlitné len preto lebo boli predimenzované. Technicky boli drahšie. Upevnenie bubna práčky s pruženie nevedeli dimenzivať tak bolo nadimenzované na 20 rokov. Teraz existujú matematické metódy, ktoré umožňujú nadimenzovať zavesenie práčky presne na 2000 pracích cyklov a plus nejaká mala rezerva. To sa mi nepáči, ale tlak na znižovanie cien a konkurencia to núti výrobcov robiť. Ak ty nedimenzuješ a konkurent áno, tak si drahý. Preto sú normy, ktoré musí každý výrobca splniť. Nesmie ti zhorieť spptrebič alebo ťa zabiť. Kúp si práčku Miele, oni dimenzujú na 20 rokov. Ty nehovorís o kvalite ale o robustnosti. Kvalita v tej dobe bola úbohá. Neexistovali metódy a ani kvalitárske systémy aké sú teraz. Na druhej strane teraz sú výrobky tak komplexné, že napríklad kondenzátory elektroník odchádzajú kvôli tomu množstvu koľko ich tam je. Kondenzátor je najslabší článok elektroniky a keď ho nejaká firma neurobí každý jeden z tisícov kvalitne, tak zničí celý modul. K potravinám sa neviem tak vyjadriť, chémia sa vždy používala viac alebo menej. Teraz sa o nej hovorí a uvádza sa na výrobkoch. Problém Slovenska je že tu nie je konkurencia, ľudia kupujú lacné veci. Nerozumiem ako môže byt nemcky jogurt vyrobený v Nemecku lacnejší ako slovenský. Politika dotácií je zlá. Poľnohospodárstvo nedokáže konkurovat priemyslu, a preto sa musí dotovať. Ale ani firma na výrobu hliníkových profilov nevie konkurovat nemeckej lebo nemá take objemy nemá taký trh. A ak by ho chcela mať musí byť v niečom lepšia ako nemecké profily. No a nie je. Problém nie je v západniaroch ale v nás. Oni sa správajú trhovo v kapitalizme nie sú priatelia ale obchodní partneri a konkurenti. Neviem čo je na tom zlé. Mám doma knihu a volá sa Kritika kritikov kapitalizmu. Tam je kradne všetko vysvetlené a tieto tvrdenia o vine kapitalistov vyvrátené. USA je pre mňa prisilná káva. Ale stále sú najsilnejší a najpokrokovejša krajina. Pozri len čo dosahujú v kozmonautike. My podáme 80 patentov ročne. Česi dvakrát viac. Rusi tiež len 80 patentov. Číňania 5000. Švajčiari 20.000 patentov ročne - väčšinou farmaceutické firmy. Chvála Bohu. Nemci 40.000 patentov. Američania 50.000 patentov. Tie negatíva čo spomínaš treba riešiť ale nie bojovať proti demokracii ako takej. Lebo keď tu prídu Rusi s Číňanmi, tak tu budeme mať orvelovký systém totality a čínsky kapitalizmus bez sociálnych stimulov. Majú tam po uliciach 600 miliónov kamier s rozoznávanie tvárí. Zavádzajú postupne systém sociálnych kreditov. Hrozná vec. Našťastie ešte len pokusne na malom území. Ale tam kde je ten národ s ktorým mali problémy, tam to majú všade a všetci sú pod 100% sledovaním kamerami a mobilmi. V USA sú vo väčšine miest kamery s rozpoznávaním tvárí zakázané.
@slovakboy neviem, či je dobré brať si za vzor postfašistickú krajinu. a prečo nevieme konkurovať? no lebo to máme zakázané, lebo sme v EÚ. preto nie sme konkurencie schopní. a ani nikdy nebudeme. lebo nás tam dotlačili. ja som to nechcela. možno pôvodná myšlienka EÚ bola dobrá. ale teraz. západniari sa s tým ani netaja, že sme v EÚ tí podradní, oni nás vôbec ako partnerov neberú. sme vazalmi západu. lebo tu si väčšina slovákov nemôže dovoliť kúpiť kvalitu. keď slovenský výrobca aj ponúkne niečo kvalitné, tak proste na to kopec ľudí nemá peniaze. preto kupujú ľudia tie šunty zo zahraničných reťazcov. ak by aj súkromný predajca chcel dodávať do nejakých reťazcov, tak ho tak dovidierajú, že zas len musí ísť s kvalitou dole. s tou kvalitou nesúhlasím. ja to vidím teraz, a vlastne už desať rokov dozadu. sú ľudia, ktorí stále využívajú veci, ktoré využívajú roky rokúce. nedávno som niekde natrafila na príspevok, kde teta odfotila starú tatramatku a že stále perie a je spokojná. oblečenie. mám odložené veci z dectva a stále sú krásne. skús si teraz kúpiť tričko. príklad: kupovala som dupačky, vždy nové veci najskôr operiem pred prvým použitím. dupačky som oprala a povolil šev a navyše zostali žmolkové. pre informáciu, prala som obrátené na rub a na 40tke. vzhľadom na to, že na deťoch nešetrím a boli kupované v drahom obchode tak som to šla reklamovať. keď som to predavačke ukázala, tak sa do mňa obula, že neviem prať a že toto už vyzerá ako oblečené. vytočilo ma to do biela, či ja vyzerám ako niekto, kto má za potreby obliekať deti do deravých vecí a že to nie je môj problém, že tam predávajú šunty za nekresťanské peniaze. predavačka v obchode s autosedačkami ti povie, že keď ti záleží na zdraví tvojho dieťaťa, tak si kúpiš tú drahú autosedačku. to už kde sme? tvoj sused si doniesol polovicu prasaťa a rúbal pre rodinu a známych. teraz mi povedz úprimne, ty keby si mal možnosti, nepomôžeš? opakujem, treba si zobrať z minulosti to dobré a aplikovať to. lenže kto to urobí, keď politici sú nenažraní a vydierateľní? a keď sa tam aj dostane niekto, komu zaleží na lepšej životnej úrovni ľudí, tak je proste nepohodlný a ide z kola von.
@zuzu1122 Nemecko sa na rozdiel od Rusov dávno vysppriadalo so svojou minulosťou. Ich deti majú najviac odučených hodín o druhej sv vojne. 34 rokov po vojne bolo Nemecko v roku 1979 vyspelou demokratickou krajinou a Rusi sa po 34 rokoch od svojho rozpadu vracajú k nacionalizmu a studenej vojne. A to im ani nikto nerozbimbardoval krajinu. Západ nám nič nedlhuje. Vďaka EU sme aspoň tam kde sme. Čítaj štatistiky. Bez EU by sme boli tam kde Ukrajina, Bielorusko, Moldavsko, v lepšom prípade tam kde Srbsko. Mám pocit, že z teba hovoria predsudky a nepochopiteľná nenávisť alebo pohŕdanie vyspelejšími národmi. Za to kde sme si môžeme sami. Sebaľútosť porazenecké reči a hľadanie vinníka inde a nepreberanie zodpovednosti. Fico tu vládne už 14ty rok pokým okolité krajiny idú hore. Chod sa pozrieť do pobaltských štátov. Ako vo Finsku je tam. Bijú sa o to aby boli v EU a NATO. Hovoríš, že nás majú za druhotriednych. Lebo sa tak sami cítime a staviame sa do tej polohy. Čo od nich očakávaš? Že nám tu ešte viac peňazí budú posielať ako posielajú? Je to málo? Ani ich nevieme využiť. Choď do Starej Ľubochne a prejdi za poľskú hranicu. Ako vo Švajčiarsku je tam. Áno západniari sú aj povýšeneckí aj namyslení aj nami pohŕdajú. Ale to sme aj my občas. A s nami fungujú, nebehajú tu s tankami a keď vyhrá ruský agent voľby tak tu neurobia puč. Nikto nespochybňuje že vyhral a že voľby boli slobodné. Len sú sklamaní a zariadia sa tak, že ho nikde nepozyvajú. Tvárime sa ublížené a ako keby sme my mali byť ten pupok sveta. Som vychodniar. A Bratislavčania sa tiež pozerajú na nás cez prsty. To mám teraz sa uraziť a odtrhnúť sa od nich? Veď vďaka Bratislave máme hlavne mesto a aspoň niekde centrum kde sa pchajú najlepší ľudia a firmy zo Slovenska. Sme menšie provinčné mesto v Číne počtom obyvateľov. Mäme svoj národ štát hymnu všetko ako sme chceli. Aj Česi nám k tomu dopomohli. Nepáčilo sa nám tak sme sa odtrhli. Vporiadku a teraz čo? Všetko mame. Ešte aj otvorene hranice do vyspelého sveta. Už len stačí začať konečne robiť a nenechať si rozkrádať štát oligarchami. Korupcia ak by nebola tak nám dvojnásobne stúpne životná úroveň. Tak hovoria výskumy. Korupcia to nie je len Fico a jeho družina. To sú aj firmy, ktoré neplatia ľuďom plnú mzdu aj s odvodmi ale dávajú im peniaze bokom. To sú úradníci, ktorí presvedčia ľudí v bytovom dome aby im dali strechu s prísľubom stavania bytov a investícii do spoločných priestorov a potom ju predajú za viac peňazí inej firme, ktorá už túto zmluvu dodržať nemusí.
@hiro nech sa páči https://www.facebook.com/share/15eSwG9XhA/
Mimochodom, robil sa rozhovor so zamestnancom chodu kde sa museli vyzabijat sliepky. Odmietol sa k tomu vyjadriť s odôvodnením, že nechce mať z toho zle. Vlastný úsudok nech si každý urobí sám.
@ivka225 a prečo by som mala, keď nechcem? Nie som vymytá, aby som to využívala. 🤣🤣🤣
@zuzu1122 To, že sa hocijaký pobíjač múch nesmie vyjadrovať do médií, je normálne, ani ja by som sa len tak nesmel, a to robím úplne niečo iné úplne inde.
Ale má to viacero dôvodov - jeden je taký, ako keby sa pýtali predavača v Lidli na situáciu s cenami masla - aj keby sa smel vyjadriť, tak by to boli len jeho osobné dohady.
to už je iný level konšpirovať aj pri vtáčej chrípke.
@zuzu1122 zaujímavé. mne to prehrať ide. https://www.facebook.com/share/r/1FHUk7z7NH/
Judr. Marek Géci tam tam hovorí o zisteniach, že na slovenských pultoch prevládajú vajcia z ukrajiny. naše chovy sa museli zlikvidovať a krajina, ktorá ani nie je v eu má sem povolené dovážať svoje vajcia a nie len vajcia ale aj kontaminované mäso a múku (nie raz o tom bolo písané a aj samotní ľudia sa sťažovali na "kvalitu" dovážaných potravín z ukrajiny). výborne, to sme to dopracovali. budeme pomáhať v hdp krajine, kde je korupcia jak prase. navyše je veľmi zaujímavé, že tam vtáčia chrípka nie je.
https://www.hlavnydennik.sk/2024/06/17/cesi-zur...
https://regiony.zoznam.sk/pozor-stahuju-nebezpe...
https://www.facebook.com/watch/?v=969493821025983 - tu sa hovorí, že malo byť zlikvidované 1,5 tony kontaminovanej pšenice. kto si to video pozrie, sám si urobí obraz. na slovenskom trhu sa objavila a potvrdila kontaminovaná pšenica, potvrdené štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR. namiesto okamžitej likvidácie riešili administratívne kroky 😒
a ty sa mi čuduješ, že tu neverím už ničomu čo dávajú v televíznych novinách??? pozri, buď si človek, ktorý dokáže pripustiť, že by tu mohla byť aj iná možnosť alebo že je za tým aj niečo iné, alebo si pôjdeš svoje aj napriek jasným dôkazom a v tom prípade ja nemám s tebou o čom diskutovať.
@zuzu1122 Pôvodne to tvrdenie bolo "na slovenských pultoch prevládajú vajcia z ukrajiny", čo vyzerá, že je totálny nezmysel. To, že nejaké vajcia sa doviezli aj z Ukrajiny (popri vajciach z iných krajín - ja mám poľské, na to som sa špeciálne pozeral), na tom nie je nič zvláštne, trebárs kuracie mäso či olej sa AJ z Ukrajiny dovážali aj pred vojnou...
@scila nech sa páči lebo evidentne si lenivá aby si si niečo dohliadala sama
https://www.trend.sk/spravy/slovensky-trh-mozu-...
Nie nato su tam este stale predavacky, nebudrm si velky nakup blokovat sama🙄,
@zuzu1122 nechápem, čo si chcela tým linkom povedať (k tvojej poznámke o mojej lenivosti sa radšej nevyjadrím).
To sú informácie, ktoré poznám, o rušení klietkových chovov sa vie dávno.
To ty tu spochybňuješ vtáčiu chrípku, ktorá mimochodom vypukla práve vo voliérových chovoch takže v tých, ktoré sa rušiť nemali.

@scila čítať by si sa mala naučiť v prvom rade ty! Ty obláčik. Ja nič neidealizujem a jasné som niekoľkokrát napísala,že ani vtedy nebola luxusná doba obrazne povedané. A že záleží ako má človek nastavený životný štandard. Ale že vtedy bol veškerý tovar neporovnateľne kvalitnejší, že sme boli krajina sebestačná, že sme tu mali na mnohých odvetviach naozaj odborníkov je holý fakt. Tak si to tvoje "TEBE" láskavo nechaj. Treba sa z minulosti poučiť a nedevastovať to čo funguje. Toť vsjo. To takým ako si ty je márne čokoľvek hovoriť. Čítaš len to čo tebe vyhovuje.