Využívate samoobslužné pokladne a prečo?
ak nie, prečo?
@esterr_ka pravda. Už sa mi stalo, že trvalo kým som sa preklikala na linke voľbami a keď už konečne na 4ta voľba bolo to co potrebujem, ozvala sa virtuálna. Teraz nahlas, zreteľne a jasne povedz co chceš a aj tak mi to nepomohlo lebo to nevedelo vyriešiť a muselo ma to prepojiť na real operátora. Tak kde je ta úspora? Ponosujú sa tu podaktorí, že pokladníčkaje "vysnená" práca. Ale nie každý má vysokú školu alebo čo i len maturitu. Na to už akosi pozabudli.
@esterr_ka "Vezmime ľudom prácu" - Ked to tvrdis tak to podloz cislami. Zvysila sa nezamestnanost ako sa zaviedli samoobsluzne pokladne?
Pozeram ze statisticky urad pise tieto cisla za posledne roky: Miera evidovanej nezamestnanosti
2023 5,08% 2022 5,90% 2021 6,76% 2020 7,57
Takze ak je coraz viac samoobsluznych pokladni a menej predavaciek tak ako to ze nie su nezamestnane?
@esterr_ka No jasne. Uz som o tom pisal. Mame stale nove technologie uz miliony rokov. A ludia stale maju co robit. Len je rozdiel ze vacsina ludi sa narobi daleko menej ako pred prichodom tych technologii a luxusnejsie sluzby (nechty, kadernicka, ...) uz nie je vyhrada vyssej spolocnosti ale tieto sluzby su dostupne aj nizsim vrstvam.
@esterr_ka myslím, že niektorím ľuďom nemá cenu vysvetľovať a napriek faktom si budú trvať na svojom. A keď sa potom stane to, čomu neverili prípadne sa vysmievali, bude neskoro si trieskať hlavu o stenu. Toto sú proste ľudia čo si nevidia ďalej od nosa. Nie sú schopní ani len pripustiť, že by na opačnom názore mohlo byť kus pravdy.
@zuzu1122 Jasne ze lahol. Preco by to mal byt problem? Uz teraz pracujem na projekte kde sa implementuje U.I. ktora bude pomohat analyzovat MR/CT/Sono snimky a vyhladavat pomocou masivnych databaz informacii veci ktore ludskemu oku mozu uniknut.
@esterr_ka No a? To ze bude menej predavaciek v obchodoch tak to neznamena to ze ostanu nezamestnane. Tak ako teraz nemame cca 900 tisic nezamestnanych rolnikov, cinkacov na okna, podkuvacov koni, .... az po nezamestnanych pilotov vrtulnikov ktori pilotovali reporterske helikoptery tak ako ich profesie zanikli, ludia robia inu uzitocnejsiu pracu. Napriklad ti piloti reporterskych helikopter boli nahradeni dronmi a teraz vyvazaju turistov - lyziarov rovno na vrcholky hor odkial sa spustaju dole.
@hiro v živote by som to neurobila. rada by som videla, či by si takto reagoval, keby tvoj blízky bol akurát na operačke, keď system napadne nejaký kyberhecker. keď ani banky nedokážu mať také ochranné systémy aby boli peniaze klientov v bezpečí, neverím ničomu a už vôbec nie nejakému systému, od ktorého závisí ľudský život. Iste, aj človek sa môže pomýliť, ale... ľudský faktor, je ľudský faktor. ibaže to takí ako ty ťažko pochopia. predpokladám, že ty si jeden z tých, čo sa už nemôžu dočkať, keď budú OP nahrané na čipoch a implementované v podkoží človeka. ja opakujem, nie som proti pokroku, ak majú tieto systémy slúžiť človeku ale nechať sa operovať, čiže stavať nejaký stroj na úroveň človeka... to nedopadne dobre.
@hiro človeče, bez urazky ale ako ty môžeš robiť to čo si opísal " Uz teraz pracujem na projekte kde sa implementuje U.I. ktora bude pomohat analyzovat MR/CT/Sono snimky a vyhladavat pomocou masivnych databaz informacii veci ktore ludskemu oku mozu uniknúť"... Ja pokiaľ nemám niečo potvrdene tak zo nehovorím. https://regiony.zoznam.sk/aktualne-na-znamu-ban...
Bez urážky, dúfam ze sa pod to tvoje" vylepšené" CT/MR nedostanem.
@ivka225 ak mi vývojár tvrdí, že za 25 rokov na SR ani jednu banku nenapadlo hackeri, že o tom nevie tak potom aj tie technológie na ktorých takýto vývojár pracuje budú vyzerať. Som proti určitému druhu po roku lebo ľudia sú tak sprostí, že namiesto toho aby im technológie slúžili tak ich zneužívajú v boji proti sebe (vírusy na biologické zbrane, pušný prach na strelné zbrane, skúmaním štiepenia prvkov a radiácie tu je atomovka...) preto sa desím takéhoto "pokroku" ale to som už hodne ďaleko od samoobslužných pokladní. Išlo mi len o to aby som objasnila, že nie je pokrok ako pokrok.
@zuzu1122 Môžeš nechcieť ale to je asi tak všetko. Doktor obsluhujúci CT/MR k sebe ľudí nepúšťa.
A ten odkaz akože má čo dokazovať?
"v dôsledku kybernetického DDoS útoku môžu byť naše bankové služby, služby e-Broker alebo online platby kartou dočasne nedostupné"
Však tam píšu - pri našej banke je diaľnica a rôzne autá ľudí čo ich dobrovoľne odovzdali útočníkom teraz burajú do našej budovy. Bohužiaľ diaľnica nie je v našom vlastníctve a nemôžeme zakázať po nej jazdiť takže máte pochopiteľne problém naisť voľný jazdný pruh aby ste k nám prišli a zaparkovali. Musíme počkať kým sa im minú autá a prestanú do našej budovy narážať. Nemusíte sa ale znepokojovať naša budova nemá žiadne poškodenie.
@lubkavargova1 aké kuponiky? To ma celkom zaujalo...
Inak práve takýto problém rieši digitálne euro v súkromnej peňaženke. Nepotrebuješ internet a platíš anonymne bez prostredníka obchodu alebo kamarátovi aj na pustom ostrove.
@hiro a už sme doma. Tak už viem s kým mam tú česť. Digitálne euro. Ďakujem, ale s človekom tvojho kalibru odmietam už ďalej komunikovať. Ešte napíš že súhlasíš s tým čo už teraz banky robia, že kontrolujú človeka čo a kde nakupuje, v akých množstvách, že odpočúvanie telefónov je vlastne v poriadku a je to pre dobro ľudí a to už bude čerešnička na torte. Ech. Takýto ľudia musia len tvdro dopadnúť aby si uvedomili dôsledky svojho konania, presvedčenia..... Prajem všetko dobré...
@zuzu1122 "Ešte napíš že súhlasíš s tým čo už teraz banky robia, že kontrolujú človeka čo a kde nakupuje, v akých množstvách" akože čo? 😂 Ale veď práve tá peňaženka to rieši - banka nebude vedieť kde a za čo platíš. Bez kontroly, bez internetu.
A teda ešte nechápem o tom že píšeš "Takýto ľudia musia len tvdro dopadnúť" a zároveň "Prajem všetko dobré" - to mám ako chápať? Že tvrdé odpadnutie je dobré alebo ako? 🙄
@julish áno, treba... pretože, a to sa budem opakovať : "tie pokladne sa tam dostali samé? Len tak z neba padli? Nie náhodou to musel niekto vymyslieť, vyrobiť, priniesť, servisovať, updateovať? ... to nie je práca? Na jednej samoobslužnej pokladni nájde prácu viac ľudí ako jedna predavačka."

@hiro do obchodu si idem nakúpiť lebo to potrebujem pre svoju potrebu. Nie som našťastie na tom ešte tak zdravotne zle aby mi museli nákupy robiť druhí. Ďalšia vec, ak chce ísť niekto do samoobslužných, prosím, nech idú ale prečo to nie je napríklad pol na pol. Ja neodsudzujem pokrok pokiaľ je pre človeka prínosom. Pri tomto, keď vidím kam to smeruje to je podľa mňa skôr na škodu ako na úžitok. A áno, samoobslužné berú prácu pretože inak je platená dokladačka a inak pokladníčka. A tebe by som do budúcna poradila ak si dospelý človek aby si sa tak aj správal/a a nezosmiešnoval/a názor druhého. Keď tak veľmi vyzdvihuje š pokrok takéhoto typu, aspoň podľa tvojho príspevku sa mi zdá, bola by som zvedavá či by si sa nechal/s operovať umelou inteligenciou.