Vzali by ste na istý čas k sebe domov ľudí z Ukrajiny?
Viem,v dnešných dňoch citlivá otázka..Ale.. vzali by ste na isty čas k sebe domov ľudí z Ukrajiny,nejakú matku s dieťaťom/deťmi?Matovič sice vravel o nejakom príspevku na takých ľudí len nechápem..Prečo nepomozu oni?Prezidentka,politici proste tí ktorí maju hotely,haciendy,veľké domy?Prečo to ma byt zase len na nás bežných ľuďoch?
@terina25 ak smiem vedieť prečo? Ja asi tiež nie,lebo nikdy neviem aki su to ludia a dnes sa nedá veriť nikomu
Ano, mame v umysle pomoct. Byt v ich situacii tak by som tiez chcela, aby ma niekto prichylil, bez predsudkov.
Včera sme sa o tom rozprávali s mužom. Ja by som tak čiste teoreticky aj zobrala matku s dvoma-troma deťmi, máme hosťovskú izbu, kde sa vyspia 4 ľudia. Ale prakticky: chodíme do práce. Nechať ich cez deň samých v našom dome? Úplne cudzích ľudí? Možno by som radšej ponúkla možnosť prenocovať (+ samozrejme jedlo) pri prechádzaní cez našu krajinu niekam ďalej. Že by dostali večeru, mohli by sa umyť a prespať, ráno by sme im dali raňajky a zbalili potraviny so sebou a išli by ďalej. Priznám sa, že na nejaký dlhodobý pobyt sa necítim. Radšej prispejem finančne.
Áno, vzala. S mužom sme sa jednohlasne zhodli, že do toho ideme a prihlásili sa.
My s manželom rozmýšľame,že zoberieme.Nemame vilu,ale verím,že Izbicka pre dvoch bude v pohode a to či urobím na večeru o dve kuracia stehná viacej je úplne jedno.Máme mier a tu porciu navyše viem uvariť ,aj keby ta moja mala byť menšia.A že nevieme koho by sme zobrali?Skúsme si predstaviť,že my by sme boli takto na ulici a nikto by nepomohol,lebo nikto nevie čo sme zač.Ti ľudia sú v takom strachu,že ani z izby by nevyšli.❤️Tá vojna je blízko,že si to ani nevieme predstaviť.Snaď sa to nikdy nestane,ale aby sme uz zajtra neutekali aj my...
@h2 nad týmto rozmýšľam aj ja .Čo s nimi keď odídeme do práce? Mávam poobedne a deti sú vtedy same doma neviem si predstaviť ,že by boli s cudzou ženou a dieťaťom.Kazdy deň má jeden z nič tréning druhý ostáva doma dcéra nemá rada cudzích ľudí v začiatkoch kým ich nespozná tak ona by s nimi sama neostala.kebyze som celý deň doma tak skôr by som ich aj zabavila
My sme sa dohodli s manzelom. Mame jednu izbu voľnú a určite radi zoberieme matku s dieťaťom.
Na mesiac dva, mame miesto pre jednu ženu. Prípadne ženu s deťmi. V stave núdze je to možné.
Oni väčšinou potrebujú prespať jedne dva dni a idú ďalej za rodinami v zahraničí.
Ano, chceme vziat nejakych Ukrajincov domov. Ty si predstavujes vsetko ako Hurvinek valku. Vlada ma tiez obmedzene kapacity, ci si myslis, ze si len tak z prdele zrazu vytiahnu 5 hotelov? A prezidentka si ma niekoho zobrat domov? Tak skus oslovit Fica, ten zopar bytikov poskytne., Ako ty vies,kto ako pomaha? Ved zacni od seba a neukazuj prstom. Vtedy je to pomoc.
@babalenka Aj my chodíme do práce.A ako čo mi ukradnú telku,žiarovku a utečú s ňou na Ukrajinu?Dám im kľúče od bytu a nech žijú tak,aby ich to čo najmenej zasiahlo.Nakupim a možno navarí a naučí má niečo z ich kuchyne...Niektorí ľudia fakt pozerajú len ako a prečo sa nedá...
Mam 2 izbovy byt a sme 4. Nemam miesto a ani financie,aby som zivila dalsich ludi.
Absolutne nad tym ani nepremyslam. Pre mna je to samozrejma vec, prichylit tychto ludi. A to nedavam ani zobralom na ulici a to ze ani halier, no a nemusim takych tych klasickych bezdomovcov. Toto je ale ze uuuplne ina situacia, a nie preto ze ja by som to ocenila keby som bola v ich situacii, ale preto, ze je to pre mna samozrejma vec. To iste ako ked poskytnem prvu pomoc, alebo neujdem z miesta nehody, alebo volam sanitku ked treba. Pre mna je to to iste. Neviem, asi som divna.
Ale je kopec čo majú voľne ubytovne, apartmány kadejaké penzióny čo sú prázdne , potom byty na prenájom a podobne, skôr sa mysli že takí by mali pomáhať
keby som mala kde tak ano
oni utekajú neverím že by niekto oplatíl zlom že nemusí spat na stanici alebo pod mostom
@katulienkax a predstav si, že takí sa hlásia a chcú pomôcť. Len netreba byť slepí. Prihlásilo sa kopec ľudí čo má malé hotely, penzióny, ubytovne, že ubytujú utečencov zadarmo.
@stanulienkat a prečo by veľa vážená nemohla? Snáď na to nemá? Či len preto, že má štatút prezident? Všetci majú bytov a domov z našich peňazí až až.ja nie som proti pomoci, ale krásne vidno, biedny pomôže, a bohatý bude o tom iba tliachat👎
@snowflake07 ty si uzasna 🙏❤ ..mam síce len menší dom..a prvé čo mi napadlo..kde by som ich dala...a nie prečo by som im odmietla pomôcť
My už máme prichystanú izbu na pár nocí pre mamu a sestry mojej kamarátky pochádzajúcej z Ukrajiny, potom budú pokračovať za ňou ďalej do zahraničia... V tomto prípade tam nebolo jediné zaváhanie, verím a dúfam, že sa im podarí prísť v poriadku ... V prípade, že sa naplnia kapacity, ktoré boli doposial ponuktnuté, prihlásili by sme sa aj na pomoc úplne cudzím ľuďom, ale zatiaľ sme tak nespravili ...
@zontik asi nevies,co hovoris. Nevedomost (dufam,ze nie hlupost) ta ospravedlnuje. Skys oslovit Kotlebu ,Blahu a Fica. Nemaju vysoku statnu funkciu,kde je ich bezpecnost na prvom mieste. Milujem taketo krcmove reci.
my zial nemame priestor ale ak by sme mali, tak ano, v tejto chvili pomozeme aspon financne a/alebo materialne - este sa to len zacina, ti co odchadzaju teraz su zvacsa taki, ktori, maju kam ist, skutocnu a kontinualnu pomoc este len bude treba
Keby mi zaklopala na dvere,nemala by som srdce ju vyhodit a ano,poskytla by som ubytovanie. Ale teraz v tejto situacii vaham. Este sme sa neprihlasili.
@barborachors takze uplne bezne u seba ubytovavas ludi v nudzi? Napr. matky s detmi, ktore muz vyhodil z domu, alebo odtial usli? A v pohode im poskytnes kluce od bytu. To je chvalihodne. Kolko ich uz u teba bolo?
Nie nevzala, lebo ich byte nemam kde ubytovat.
Vláda ma priestory, hotely, chaty a pod. Nech sa paci, p. prezidentka moze ponúknuť prezidentský zámoček napr.

Nie,nevzala