Vzali by ste na istý čas k sebe domov ľudí z Ukrajiny?
Viem,v dnešných dňoch citlivá otázka..Ale.. vzali by ste na isty čas k sebe domov ľudí z Ukrajiny,nejakú matku s dieťaťom/deťmi?Matovič sice vravel o nejakom príspevku na takých ľudí len nechápem..Prečo nepomozu oni?Prezidentka,politici proste tí ktorí maju hotely,haciendy,veľké domy?Prečo to ma byt zase len na nás bežných ľuďoch?
no..treba ale uvazovat aj nad tym, ci by neskor nebol problem, ze ste ich prichylili..moze nastat prenasledovanie kludne..mozno bude treba utekat..nebude vam potom luto, ak ich nebudete moct nabrat do auta? uvedomte si, ze to mozno bude situacia na mesiace..vazne zvladnete uzivit, obriadit napr. dalsich 3-4 clenov? dalsia vec- je to vypata situacia na psychiku..nebojite sa, ze tej matke preskoci a nieco fakt vyvedie? nebojite sa o vlastne deti? vyuzije cas a moze si zobrat peniaze alebo nejake cennosti, kedze sa budu chciet vratit naspat, aby nieco mali..nikdy neviete ako taka situacia vplyva na psychiku ludi..pre mna je prvorada vzdy vlastna rodina..take riziko by som asi nepodstupila..a ako by ste sa vobec dorozumeli?
@slniecko_12 To je komplet zoznam toho, čoho sa bojíš, alebo si ešte niečo zabudla? 🙂 Podľa seba súdiš všetkých odídených? Možno o týždeň budeme utekať spolu s nimi. Aspoň by poradili a pomohli, čo si zabaliť. 😉 Niet nad vlastné osobné skúsenosti. V núdzi poznáš priateľa.
My sme už s manželkou vraveli že by sme niekoho k nám vzali. Aj rodinku s deťmi bolo by nám veselšie. Pomohli by sme konkretnej osobe, konkrétnym ľuďom, možno z toho bude priateľstvo na cely život. Ale asi najprv by sme chceli s tými ľudmi pohovoriť a urobiť si dojem. Ak cela krajina začne takto pomáhať prinesie to vedľajšie zlepšenia a aj ekonomika sa rozhybe. Len sedieť tu nebudú. Stmelí to ľudí. Nevravím že všetkých a netvrdim že musi alebo ma každý pomôcť. Kto chce tak áno a dá pekný príklad. Kto nechce aj to je ok, len nech takí ľudia potom nevypisuj nenávistne statusy voči utečencom.
Zatiaľ nie, veď nevieme či nebudeme utečencami aj my, preto je lepšie byť pripravený aj finančne, keď bude treba niekam odísť.
@loliki a co ked si nesadnete s tymi ludmi? ked ai nesadnu deti s detmi? nevadi, ze to nastrbi vasu rodinu? to nie je len tak
@nikolka1986 predpokladam,že keby sa tak stalo nebudeš čakať na pomoc. od nikoho a solahnes sa len na vlastné finančné rezervy
@monillia To neviem, ale sú aj iné formy pomoci, nie každý sa cíti na to, aby u seba niekoho ubytoval, nie je to len o dobrom skutku, ale zahŕňa to kopu rizík. Človek v emócií niekoho ubytuje s dobrým úmyslom, ale ty o tom človeku vôbec nič nevieš.
."...lebo som bol nahy,a zaodeli ste ma.
Lebo som bol hladny,a dali ste mi jest.
Lebo som bol smädny,a dali ste mi pit...
Veru veru,hovorim vam-vsetko co ste tymto urobili,mne ste urobili!!!"
Mnohi riesite svetske veci.
Ale tu ide o zivot.
Dnes ci zajtra sme na svete a so sebou si nevezmeme nic!anilen ten jeden kufor....
Nezaujima ma,ci a kto pomaha.
Mam svoj rozum,vidim,myslim.,citim...
Som clovek!!!
Preto pomozem,kolko budem moct.
Aj keby prisiel chlap.nielen zena s detmi.
Aj ti chlapi su ludia...
Momentálne sme sa neprihlásili. Nemáme doma toľko miesta, pomáhame inak. Momentálne je dosť ubytovacích kapacít, teda to nie je potrebné. Ak by sa situácia zmenila a nemali by kam ísť, hrozilo by, že zostanú na ulici, ubytovala by som.
Keďže som sem ako prvá písala, že by som mala rešpekt pred tým, nechať ich samých v dome, keď my budeme v práci, mám pocit, že by som sa mala vyjadriť ku komentárom, ktoré tu vyčítajú podobne zmýšľajúcim, že sa boja, že ich okradnú. Ja sa toho nebojím. Nepísala som to kvôli tomu. Nedržím doma ani finančnú hotovosť, nevlastním šperky, umelecké diela, ani nič cenné, čo by sa dalo ukradnúť. Ale nemám možnosť poskytnúť im samostatný priestor, oddelený od nášho. Môj 10 ročný syn prichádza popoludní zo školy a je tu sám, kým neprídem z práce. Neviem si to predstaviť. Ak by to trvalo 3-4 mesiace, či dlhšie, či by som toto dokázala, či by som tomu aj jeho vystavila. Tých ľudí nepoznáme, nie je ani možnosť si ich vybrať, pridelia nám ich. Proste prvotný moment je, že áno, jasné, pomôžeme, ideme do toho! Ale potom začne človek rozmýšľať aj nad praktickou stránkou veci.
V každom prípade si myslím, že zatiaľ tí ľudia budú mať kde byť aj bez toho, aby ich ubytovávali priamo ľuďom v domácnostiach. Priestorov, kde by aj oni mali len svoje súkromie, zatiaľ vyzerá byť dosť, väčšina z tých, čo sem prichádzajú, pokračuje ďalej. Ak by však prišlo aj k tomu a bolo by potrebné niekomu takto pomôcť, určite to ešte zvážime, pomôcť chceme.
Ano, vzala by som k nam rodinu s detmi. Ak viete o ukrajinskej rodine, ktora sa vie legalne prepravit do Toronta (Kanada), tak ich nasmerujte na mna. Mame zdarma odvoz z letiska, ubytovanie a stravu na niekolko tyzdnov na zaciatok.
@simca06022011 ide o nasho suseda, ktoremh sa deje krivda. To je to najmenej, co mozeme urobit. Predstav si, ze Rusko nam dlh nikdy nevratilo a uz ani nevrati. Tam boli podstatne ine peniaze.
@lienka.7 Ak by sa rozpútala vojna na Slovensku, ty by si s deťmi zostala v byte, lebo ho máš na hypo? Akože prepáč ale toto je taká blbosť čo si napísala, že až.
@slniecko_12 Táto téma je založená s takým rýpavým tónom. Je aj iná, normálnejšia: Ubytovanie Ukrajincov. Tam som už napísala: Zase do veľkého rizika ísť netreba. Ja si viem predstaviť, že napr. čiperní dôchodcovia, ktorí sú doma, tak 1 mamičku s dieťaťom zvládnu, alebo keď niekto dával do prenájmu byt a teraz kvôli covidu a dištančnému vyučovaniu to zrušil a má prázdny byt navyše, tak to môže využiť. Hotely, ubytovne, kláštory s poloprázdnymi rehoľnými domami sú ideálne miesta. Vždy lepšie ako byť v stanoch alebo v telocvičniach bez súkromia. Ubytovať niekoho na týzdeň asi ani nemá zmysel. Veď to je len stres zo sťahovania a neistoty.
A do vlastného bytu, kde počet osôb na m2 je akurát, by som nenasťahovala nikoho dlhodobo. Ale ak mám možnosť do prázdneho bytu, chaty, tak tam áno.
byvame s priatelom v garsonke a cely den sme v praci ,takze si to neviem predstavit
Už som sa o tom s manželkou rozprával. Ak to bude potrebné, prichýlime k sebe matku s dvomi, tromi deťmi na tak dlho, ako to bude potrebné. Máme trojizbový byt, tak by sme z pracovne dočasne urobili izbu. Sme pripravení aj znížiť svoj osobný komfort a podeliť sa o to, čo máme.
@slniecko_12 Tak zabaľ šperky,peniaze,obrazy a odnes k rodičom,k súrodencom...Ich jazyk je podobný nášmu a riešiť či sa dorozumiem je asi to posledné.Keby si vo vojne mala s deťmi utekať,tak vlastne zostaneš doma,lebo napr.nerozumieš Maďarsky, Nemecky ? Ty si človek ktorí sa len boji...ale iba o svoj vlastný život.Proste sebec.
@snowflake07 Ale každý má strach.
@slniecko_12 Aj odídenci môžu mať strach, do akej rodiny sa dostanú? Čo keď im zoberú aj to málo? Či nebudú na obtiaž? Či nevzniknú hádky a po 2 dňoch ich vyhodia? Či ich neprichýli násilník, či úchyl, náb.fanatik, rasista? Či tam bude internet, teplá voda, dostupný lekár...
Je to smutne...ale nech nasa vlada pomoze..my mame 2male izby takze sme radi ze mame strechu nad hlavou
@loliki Inak presne nad týmto som sa zamýšľal, že teraz to musí byť raj pre úchylákov. Zoberie si domov matku s deťmi a kto jej pomôže v cudzej zemi, keď sa rozhodne ju obťažovať/znásilniť, alebo nedajbože jej dcéru? Utečenci musia mať tiež hrozný strach, kde sa dostanú, neviem si to ani predstaviť. Práve preto je našou úlohou pomáhať a zabezpečiť im dôstojné a bezpečné útočište.
@slniecko_12 ved to 3/4 zien je tu vo vojne so svokrami a zrazu by vzali matku s detmi. Kebyze mam volny byt so zariadenim ktoreho mi nie je luto - ako na prenajom, alebo letne domy na prenajom to je OK, myslim ze pomoc by mala ist hlavne od takych, nie ze v 1 2 izbovom byte 2 rodiny. A tiez skoly by som do toho nemiesala, je kopec hotelov kde nemali problem ubytovavat Rusov, tak nech sa ukazu a ubytuju ludi z Ukrajiny.
@zanalab neprezili, vela ludi nemoze pracovat z domu a ja by som asi tiez uz musela uvazovat o vypovedi

@zanalab Nie sú tam všade lehátka, sprchy ani pračky.