icon

Vzali by ste si peniaze hodené na zemi?

23. feb 2023

Kebyže nájdete 5, 10, 100€? Vzali by ste, alebo nie 🤣

sense
24. feb 2023

@kvetinka75 zjavne áno keďže k majiteľovi sa nedostala...
Podľa toho čo mi majiteľ povedal. Ale aká bola skutočnosť vedia len ostatní zúčastnení vrátane majitela

zlatkapaps
24. feb 2023

Ak by to bola cela penazenka tak ano, to je predsa len o niecom inom, no ak by osm mala na chodniku najst len tak 10€, tak by som si ich proste vzala. Podla mna by to tak spravil kazdy jeden

floki1994
24. feb 2023

@h2 no ver tomu ze ako studentka ktorej rodicia nic nedavali a peniazky mala len zo stipka tak ano ;)

annm81
24. feb 2023

"Kto si prisvojí cudziu vec malej hodnoty, ktorá sa dostala do jeho moci nálezom, omylom alebo inak bez privolenia oprávnenej osoby, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok."

Samozrejme, keď nájdeš v tráve vypadnutú 5 eurovku a naozaj netušíš, komu patrí, tak si ju vezmi. Nikto to riešiť nebude. Ak je tá 5eurovka v peňaženke, alebo je to väčšia suma, treba to vziať na políciu.

missviolet
24. feb 2023

ja som videla, ako jednemu mužovi vypadla na zem 50tka, nikto nikde nebol, bezala som za nim s nou ...

reanda
24. feb 2023

@annm81 som zvedava, ako by mi 'opravnene osoby' dokazovali, ze ta bankovka, co som si 'prisvojila', nebola moja? zobrali by z nej otlacky prstov? 😀 robite z toho kovbojku.. isto by som niesla najdenu bankovku na policiu.. a isto by tam lezala v sejfe, az kym by sa (neviemakym sposobom) nasiel jej majitel 😀

micha1linka
24. feb 2023

jasne ze hej. ved ak by si cih nezodvihla ty, zodvyhne ich niekto iny, tak to proste je. moralizovat nad tym v tejto dobe by asi skusal malokto

simca06022011
24. feb 2023

@sense ano policia kontakt mala, ale predpokladam, ze ked odovzdavala nepovedala to majitelovi. A to s tymi vybratymi peniazmi je klasika, pretoze ak sa najde penazenka, vela krat tam uz hotovost nie je... nam ked nasli mobil, nepovedali vobec kto to doniesol, ani za nic. Lebo som bola max vytocena (viem kto z kade ho odniesol a nechapala som preco :D)

Ja mam zazitok, ze som v AT zabudla penazenku na benzinke na wcku :DD na tom drziaku na toaletak. otocila som sa pri aute a isla spat a uz jej nebolo. pani upratovacka bola slovenka, lebo samozrejme sa tam prechadzala, dokonca za nou ma poslali z pokladne aj s tym, ze sa s nou dohovorim, kedze moja nemcina nula bodov... figu figu :D ponaucenie, na benzinky nechodim uz nakupovat nic :D penazenku z auta neberiem ked idem napr. na wc... Skoda ok, hotovost by som predychala ale vsetky doklady, vsetky karty a este dokonca v tej dobe som platila nejaka firmene veci na poste a mala som to tam. Jedine stastie ze som tam nemala aj mobil, ktory v penazenke bezne nosim :D Cize ludia su kadejaki, ja by som bola rada aj za tu penazenku s dokladmi. Aj ta bola darcek :(

andreatytler
24. feb 2023

@annm81 Cooo? Normalne je na toto zakon?
Schvalne som to vygooglila a v Kanade na to zakon asi nie je. Dokonca tu sumu ani nemusis priznat na daniach. Zda sa ze tu plati stare dobre Finders Keepers.😀
V tomto clanku sa pise ze aj ked najdes penazenku, mozes si peniaze nechat, ale musis odovzdat doklady.

Chlapik nasiel $400 v obchode. Odovzdal to veducej a kedze sa nikto neprihlasil k peniazom mohol si ich zobrat spat.
Alebo nasiel penazenku na letisku a vratil majitelovi a ten ani nepodakoval ale letecka spolocnost mu za to dala let prvou triedou.
Alebo jeho mama nasla $4000 zmrazenych v bloku ladu v kontainery. Odovzdala na policiu. Ukazalo sa ze peniaze boli ukradnute a ju obvinili zo spoluucasti.

https://nationalpost.com/news/i-found-money#:~:....

andreatytler
24. feb 2023

Ked sme kupovali dom a chodili obhliadat domy, stratila som v jednom z tych domov sek na zalohu co bol v hodnote $150 000. Majitelia domu ho nasli, odovzdali svojmu realitnemu agentovi, ten ho odovzdal mojmu realitnemu agentovi a ten ho vratil mne. Kazdy z nich si mohol sek nechat a vybrat peniaze. Uzasni ludia.❤

marca12
24. feb 2023

Raz sa mi stalo v mladosti,ze som nasla 20 korun,potesila som sa. Dnes ked vidim trebars centy na zemi,nevezmem. Vzdy si poviem,nech si ich najde ten,kto potrebuje viac. Ak by som videla na zemi eura alebo vacsi obnos,neviem,ci by som ich vzala.

sense
24. feb 2023

@simca06022011 tak ono majiteľ tiež keby chce sa mohol informovať ako som sa informovala aj ja a polícia mi povedala kto to doniesol a dala mi aj kontakt keď som povedala ze sa chcem podakovat. Rovnako dcéra nechala vtedy v peňaženke lístok ze nasla peňaženku a odniesla ju na policiu

simca06022011
24. feb 2023

@sense no nam nechceli povedat 🙂

sense
24. feb 2023

@simca06022011 ja nežijem na svk, takže u nás povedia

nikoleta1234
24. feb 2023

Minule som našla 5€, mala som na 2 chlebiky 😂 hurá

majcinka212
24. feb 2023

@marca12 my ako deti ked sme nasli 20Sk, hned sme sme si kupili čipsy 🙈😁

svetlonos
24. feb 2023

@dankanka
musela by si ju poznat. Vyznelo to zrejme zle ale ona je jedna z najludskejsich bytosti, ktoru som v zivote mohla stretnut. Nebudem pisat podrobnosti, bolo by to na dlho 🙂
Keby bol kazdy clovek ako ona, svet by bol nadherny aj ludia v nom.
Ona nepatri do skupiny nenazranych a penazi ma na rozdavanie, lakomstvo musi hladat v slovniku cudzich slov.
Keby som ja takto stratila penazenku so vsetkymi dokladmy a sukromnymi udajmy, s radostou by som dala doticnemu peniaze za to. Stratil takto moj otec a viem presne kolko vybavovaciek mal a kolko ho to stalo. To je ale moj postoj, nesvedci to u mna o charakternosti ale o vdacnosti.
Kazdy to vsak vnima inak ;)

dankanka
24. feb 2023

@svetlonos mna by zase potesilo ze mi otec deti ktory tu penazenku stratil nic davat nemusel a ani doklady nanovo nemusel vybavovat. Stratit tak ja, asi by som tiez dala nejaku odmenu ale v tom soku a radosti by to tiez mohlo byt neprimerane vela ci malo..

zuzuliennka1
26. feb 2023

ano, nasla som tak na zemi 20€, resp. zachytene v travniku hned vedla chodnika

vevesh
26. feb 2023

@moonlight1210 ak je to akakolvek hmotna vec (a je aj uvedeny majitel), ani by ma nenapadlo sa toho dotknut, resp. zalezi od sitiacii a miesta, by som to odovzdala prislusnym ludom (myslim policiu, pracovnikov, zavolala majitelov, ak by bolo tel.c zjavne). Pri peniazoch, zalezi, kde ich najdem- na/pri pokladni dam pokladnicke. V automatoch v banke ci na stanici davam sluzbe pri okienku. U lekara dam sestrickam. Ale na ulici, kde nikde nikoho, nikomu nevypadla a majitel neznamy, by som taku 5 eurovku vzala. Moje deti vyberaju palickami cez mriezky v skole pred bufetom mince, co tam ine deti postracali🙃🤦‍♀️🤦‍♀️"nasporili" uz takto cez 50e po centakoch🤷‍♀️ ked som sa o tom rozpravala s inymi detmi zo skoly, preco to nerobia, rozdavaju centy resp. Si neustrazia peniaze, tak odpovedou mi boli "vsak rodicia mi daju", "co tam po centakoch", "mne sa nechce nosit centy v penazenke" a pod.- narovinu, vidno, ze niektore deti nemaju uctu k praci a tazko zarobenym peniazom a nevazia si ani malickosti -pretoze ked nemas na chlieb, aj blby cent ti je vzacny. Skoda, ze k tomu dnesne deti nie su vedene...

vieronika14
26. feb 2023

Ano

natalyasurova
26. feb 2023

@moonlight1210 ja nechávam bežne zabudnutý mobil na verejných wc (ikea, Eurovea, v kabinke😀) v živote sa mi nestalo že keď som sa vrátila tam nebol 😀alebo peňaženku som v autobuse, elektrické nechala párkrát a buď mi niekto napísal alebo našla v depe🤔😃 dokonca v Prahe v múzeu značková kabelka, a už bolo zavreté keď som si spomenula ale otvorili mi🫢podľa mňa je o tom aké myšlienky tvoris a čo priťahuješ

kristinapetronela
26. feb 2023

Mne sa to stalo .. ale som si nebola istá či mne vypadli ,lebo tiež som mala 50 vo vrecku a už tam nebola tak to boli asi moje 😉😄

laila22
26. feb 2023

Ja by som nezdvihla... Minule mi dcéra telefonovala, že stratila peňaženku. (študentka) Čuduj sa svete našla ju pri chodníku, kde jej vypadla. Ja som sa s ňou dávno rozlúčila. Boli tam peniaze aj doklady...Nič nechýbalo.

mariaveronikag
26. feb 2023

@miadi tvoj brat nie je blb. Rada by som mala takéhoto kolegu. 🙂

daarling
26. feb 2023

No jasne že zdvihla, keby nie ja tak niekto iný určite. Keby nájdem peňaženku tak ju vrátim, aj keby že vidím komu peniaze vypadli tak ich vrátim, ale takto voľne pohodené zoberiem

lusyyy36
26. feb 2023

Nasla som raz 180, boli pri obchode , doniesla som to vedla na policiu. Po roku ma sami kontqktovali, nech im poslem číslo účtu, že sa k peniazom nikto neprihlasil. Poslali mi celú sumu.
Inak na druhy den nasla moja mals 10e na zemi 😄

chrumka333
26. feb 2023

Ak len tak ležia na zemi a nikde nikoho,tak beriem.potom sa ich ale snažím posunúť dobrým smerom.dobry anjel, ľudia ľuďom...

paulita
26. feb 2023

@basska_b ja som našla 10 €, ale predtým som sa dobre poobzerala, či ich nehľadá nejaké dieťa alebo dospelý. Široko-daleko nebol nikto. Hneď ďalší by si ich po mne určite zobral... V mladosti mi niekto ukradol v zahraničí peňaženku s väčším obnosom, preto sa odvtedy poteším ak niečo nájdem

kiwi3
26. feb 2023

zaujímavá téma. Tak podla mňa velky rozdiel, keď niekto nájde peňaženku alebo mobil, tam je jasne, ze patram po majiteľovi alebo zanesiem na políciu. Pri malej hotovosti je smiešne nejak riesit, nikto sa tym zaoberat nebude. Okrem toho, kazdy sme asi už aj stratili, takže vesmír je v rovnováhe. Mne sa raz podarilo nájsť na bicykli na hrádzi 10 eur, ešte sa za to dalo aj nieco kúpiť, základné potraviny. Neviem, kam by som to nosila alebo koho sa pytala, ale je mi jasne, ze pravdepodobne by to skoncilo u niekoho necestneho, co by tvrdil, že stratil.