icon

Zabalí reštaurácia nedojedené jedlo bez problémov?

20. jún 2024

Zdravim, chystám sa do takej lepšej reštaurácie, ale majú tam dosť veľké porcie. V každej reštaurácii, aj takej lepšej, nemajú problém zabaliť nedojedene jedlo ? Nechcem aby tam pozerali po mne ako na blbca 😀 . A zároveň za tie peniaze mi je to ľúto si nezobrať domov, ale viem, že to všetko nezjem.

Strana
z2
lakebabe
20. jún 2024

Čím lepšia a luxusnejšia reštaurácia to bola tým boli menšie porcie ale viac chodov. V živote by som si tam ale jedlo nedala zabaliť. Vlastne to nerobím v žiadnej okrem nejakej pizzerky. Neodmietnu ta podľa mňa určite

vevesh
20. jún 2024

@heni79 skus pozriet jej blog a budes vediet kde😉 a ja mam take iste skusenosti, jednoducho v zahranici sa ta to nespytaju a niekde by aj dost divne pozerali🫣🫣

konikmodry111
20. jún 2024

@heni79 vo Svajciarsku 😉

sheila121
Odpoveď bola odstránená
konikmodry111
20. jún 2024

@sheila121 vyhadzuje sa to do zvlast kosa.

ascotka
20. jún 2024

Zober si vlastnú dózu, ale nebaľ si zvyšky. Rovno keď to donesú tak si polovicu daj do dózy. Je to také gustióznejšie. A nech pozerajú. Trápne je vyhadzovať dobré jedlo a nie ho brať domov.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
konikmodry111
20. jún 2024

@sheila121 nič sa s tým nerobí a nemoze sa nic odkladat. Teda netuším ako to je teraz na Sk ale vo Švajčiarsku odkladať nemozes.napríklad dávno keď sa ešte mohlo, sa stavalo že pacienti napr. v nemocniciach a pod schovávali lieky do jedla a potom sa samozrejme zver priotrávila. Tak to zakázali úplne. Ale veľa ľudí ešte stále odklada pre farmárov aspoň suchý chlieb.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
vevesh
20. jún 2024

@sheila121 ked som robila v gastre pred 100 rokmi, tak sa to zvyklo davat bezdomovcom, ak sa "dobre spravali" - rozumej, neporozhadzovavali odpadky a zvysky jedla kade tade po zemi a nebili sa medzi sebou, neobtazovali zakaznikov.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
babulkomale
21. jún 2024

@vevesh som prekvapena, vzdy som mala pocit ze to sem prislo prave z USA aj v TV to dost bolo vidno, pre mne to bol novy trend, predtym sme nedojedli a nebalilo sa. Potom, cca 20 rokov mozno, sa uz bali.

annm81
21. jún 2024

@babulkomale V USA je balenie nedojedeného jedla v reštauráciách úplne bežná prax bez ohľadu na to, v akej reštaurácii si a to už desaťročia - takže je naozaj možné, že to prišlo odtiaľ. V Európe to bolo menej časté, ale začalo sa udomácňovať. Stredná Európa od Poľska po Nemecko si tento zvyk široko osvojila. V južnej Európe je požiadavka na zabalenie jedla menej častá, ale udomácňuje sa tiež (mám pocit, že reštaurácie vo Francúzsku a Taliansku majú zo zákona povinnosť poskytnúť službu balenia zvyškov, ale nie som si stopercentne istá). Menej časté to je v severnej Európe, trebárs v Holandsku alebo Dánsku, ale s myšlienkou neplytvania zdrojmi, sa tento zvyk podľa mňa bude len a len šíriť.

Strana
z2