Zákaz mobilov a tabletov v školách od 2025: Váš názor?
Čo si o tom myslíte?
Ja nesúhlasím. Nevidím dôvod prečo by decká nemohli mať v škole mobil. Dcéra ho má a žiadny problém, normálne sa bavia medzi sebou cez prestávky atď. Využíva ho aj počas vyučovania ak treba. To, že sú decká permanentne na mobile nezávisí od školy ale od výchovy rodičov.
Okrem toho mobil je môj súkromný majetok, nemôže ho len tak učiteľ vziať.
Na našej škole sa vďaka nahrávke odhalila šikana učiteľky voči deťom, na dennom poriadku boli nadávky, urážky a krik. Smutné bolo to, že aj keď to rodičia riešili ešte pred vznikom nahrávky, učiteľka tvrdila, že to nie je pravda a vedenie sa jej zastalo.
Podobne veci som zažila ja ako dieťa, koľko krát boli rodičia žiakov niečo riešiť v škole, učiteľ klamal, rodičia mu buď automaticky verili alebo radsej boli ticho aby si na ich decko nezasadol.
@kvetka22 Ak majú deti mať možnosť nahrať si neprofesionalne správanie učiteľa, mali by potom niesť plnú zodpovednosť za všetky svoje nahrávky. A to sa netýka len detí -internet je plný fotiek a videí ľudí, ktorí nedali žiadne povolenie nielen na zverejnenie, ale ani na nahrávanie. Toto by malo konečne byť prísne trestané. Súhlasili by teda rodičia, že ak chlapec tajne odfotí dievčatá pri telesnej, zaplatia ako jeho zákonní zástupcovia poriadne mastné odškodné? Ak to pôjde ďalej a nahrávky prudko zasiahnu do života obete (napr. kyberšikana), pôjde dieťa alebo rodič do väzenia? Lebo to, ako deti nerešpektujú iných ľudí a ich súkromie je jeden z najväčších problémov mobilov.
@misanthropicdann Akože to nemá vplyv? Mobil je zďaleka najčastejšie zariadenie, ktorým si deti zabezpečujú "podklady" na kyberšikanu.
Premna nič nové, u nás sú zakázané už rok a podľa mňa je to fajn.. ráno prídu do školy, keď začne ranný kruh, odovzdajú mobily do uzamykatelnej skrinky a po vyučovaní si ich vezmú.. žiaden problém, deti to akceptujú a nikomu to nevadí.. podľa mňa fajn..
@bloger digitálna gramotnosť nie je klikanie a stolovanie na internete a to je zväčša to, čo deti vedia, nič viac..
@slovakboy Ja si myslím, že to už dospelo do štádia, kedy sa to ináč regulovať nedá. Nemám ešte syna v takom veku, ale môj 5 ročný netuší, ako sa narába s mobilom, nemal ho v ruke, nevie ho ovládať. Ale v autobuse bežne vidím menšie deti aj o polovicu, sediace v kočíkoch, ktorým sú strčené mobily do ruky a sami si vyhľadávajú rozprávky a videá na youtube, až mám vypúlené oči, a to nie som nejaká stará korytnačka, ani nemám "boomerské" sklony. S mužovou krstnou dcérou sa nedá vôbec ale že vôbec rozprávať, v jednom kuse je na mobile, nikoho nevníma, s nikým nekomunikuje a všetci to berú ako samozrejmosť, len ja púlim oči... aby som na spoločnom rodinnom obede kukala do mobilu, a pritom druhou lyžicou jedla polievku.. Decká sú závislé. Keby len decká..
Bohužiaľ sme tam, že sa to už len na rodičov zrejme nechať nedá.. bavíme sa o ľuďoch, pre ktorých je prirodzené strčiť mobil na scrollovanie dva a polročnému dieťaťu a nezdá sa mi, že sú v menšine, Stačí sa pozrieť do týchto diskusií, nie raz sa dočíta človek, ako sem napíše rodič, že deti učí, aby nerešpektovali všetky pravidlá, pokiaľ sú tie pravidlá blbé (doslova, neinterpretujem, ale doslova). Typicky minule diskusia o dovolenkách mimo prázdnin. Kedy to už dospelo do štádia, že školy dali stopku, lebo nebolo týždňa, aby v triede nechýbal nejaký žiak. A podľa väčšiny diskutujúcich sú to zlé a nezmyselné nariadenia, padli rady, ako ocikať systém papierom od lekára a deťom vysvetliť, že pokiaľ je nariadenia blbé, nejdeme so stádom, lebo nevychovávame ovce.. no pekne na to ideme. Skôr by sme sa mali ako spoločnosť zamyslieť, kam sme to úspešne dotiahli, že si musíme na seba našiť zákony ako pre malé decká - zakázať telefóny. Smiešne, absurdné, smutné ale zrejme nevyhnutné.
PS: niekedy sa poobzerajte v tých zápchach, čo vystrájajú ľudia. ALebo na križovatke, keď stojíte a sedíte v autobuse, vtedy je na to väčší priestor: pomaly každý jeden šofér scrolluje mobil, a to len stojí pár sekúnd na červenej.
Nesuhlasim a nebudem to ani podporovat.
@slovakboy aj alkohol a cigarety, či automaty sú zakázané zakonom do 18tich rokov a má to svoj dôvod.. tak ma svoj dôvod aj zákaz mobilu v škole, kde nemá jeho používanie opodstatnenie.. jediné na čo potrebujú deti mobil je, že ak chodia domov a do školy samé aby sa mohli spojiť v prípade potreby s rodičom.. ale nepotrebujú ho v škole a preto nevidím na zákaze nič zle.. nie úplne každu vec apriori treba odmietnuť len preto, že to navrhol niekto z tejto úbohej vlády.. drucker je náhodou ešte podľa mňa celkom rozumný človek (aj keď samozrejme asi neviem o všetkom čo navrhol) aspoň teda niekto z nich...
Na našej škole to je už dávno..
@oblecenie99 podobná skúsenosť, ale študent VŠ na praxi, pri zaúčaní sústredenie len na pol ucha, pracoval zvyčajne jednou rukou, lebo v druhej večne mobil a písal si s priateľkou
pýtal som sa ho prečo si vybral práve tento odbor VŠ, čo ho na tom zaujalo, tak vybral si to preto lebo sa mu zdalo že je to najľahšia škola a titul potrebuje kvôli rodičom, otec má titul tak musí mať aj syn
@maranco presne moja skusenost. Opakovana. Zaucam, je to one to one, cize iba ja a dotycny, vysvetlujem, ukazujem a mlady/mlada si pred mojimi ocami chatuje s niekym 🙈 Ja uz neviem, tato generacia je mobilmi poskodena….
@simsalabim tak ako šoféri, úplne bežne za volantom s niekým chatuju, alebo scroluju, či dokonca sledujú filmy.. je zvláštne že v tomto niekto nedokáže vidieť veľky problem, ktorý netreba regulovať..(a myslím že sa to už mnoho krát netýka len mladých ľudí)
@jana_eyre_2 ano, vodici tiez a toto je velmi nebezpecne. Mali by zacto byt prisne pokuty.
@oblecenie99 ja tiež v rodine vidím deti ktoré sú veľmi závislé na mobile a nikomu to nejako neprekáža, už to berú ako normálnu vec... Ja si priznám že som na to hakliva, sama seba kontrolujem aby som bola na mobile len určitý čas a deti tiež majú obmedzeny čas.. a som preto často aj kritizovaná.. pritom vôbec nemám pocit že by moje deti trpeli, že môžu byť na mobile 30minut denne..
Super rozhodnutie. Bohužiaľ smartfony fungujú ako závislosť. Čiže čím menej ma dieťa možnosť tým lepsie
@oblaacik určite by mobily mali byť zakázané na školách. Dieťa sa tam má učiť a nie sa hrať potajomky na mobile alebo nahrávať učiteľov na tiktok. Takže nie je to až také bezpredmetné..a o šikanovaní detí cez mobil a sociálne siete jedincami bez výchovy ani nehovorím. Škola je na učenie,mobil môžu používať doma.
Podľa mňa je to pravidlo vypnutého telefónu počas vyučovania dobrá vec. Ale zase úplný zákaz nosiť so sebou telefón, to asi neschváli žiadna škola, pretože vždy budú na škole žiaci, ktorí cestujú a ktorí kvôli tomu mobil potrebujú. Minimálne počas zimných mesiacov, pretože môže jednoducho neísť spoj a dieťa si potrebuje zavolať odvoz alebo sa dohodnúť s rodičom ako má cestovať.
@lenkakravcova ako potrebuje mobil dieta ktore cestuje do a zo skoly?? Vsak hadam ho ma na po ruke pocas cesty do skoly a ked sa skonci vyucovanie ho znovu zapne - ako ho negativne ovplyvni to, ze ho nemoze konzultovat pocas vyucovania? Moje dieta ide s debilom do skoly, v skole ich nemozu pouzivat, pocas vyucovania mu obcas napisem whatsapp, pokial treba dohodnut nejaku nepredvidanu zmenu v ceste domov a po vyucovani ditko pozrie message a bud odpovie alebo urobi to co sa od neho ziada - vobec ho nepotrebuje pocas vyucovania. Ak by sa stalo nieco uplne nepredvidatelne a ze musim sa komunikovat s dietatom, volam na vratnicu a oznamim, ze sa nieco deje - za 13 rokov co chodi dieta do skoly sa take nieco nepredvidatelne nestalo. Ked ma dieta nejaky problem - migrena/uraz - kontaktuje sa so mnou priamo skola, nie ziak.
@prasiatko30 však presne to som napísala. Že zakázať deťom nosiť mobil do školy nemôžu, kvôli tomu, že niektoré deti cestujú. Ale môžu zakázať ich používanie počas vyučovania, čo je OK.
U nás sa stalo jedine to a to ešte mne konkretne, že autobus neprišiel a ani ten ďalší, bola zima a snežilo a tak 8km na peso v zime domov.. príjemné to nebolo. V polovici cesty nás vzal nejaký dovolenkový autobus čo išiel okolo ale aj tak blbá situácia. Preto syn mobil nosí, počas vyučovania ho má vypnutý a hry ani internet v ňom nemá. Má ho proste na telefonovanie v nepredvídateľnej situácii.
@wolf_ edukacia a vysvetľovanie nastrocnym deckam s youtubom a insta a tak🤣🤣🤣🤣🤣pokus o vtip. Sú nejaké veci,ktoré proste treba zakázať a používanie mobilov počas pobytu v škole je podľa mňa,jediné možné riešenie. Nemám absolútne obavy,že by nevedeli v neskoršom veku pracovať s technológiami,kvôli tomu,že počas prestávky im bolo odpotrete cumiet na to,ako niekto žere mydlo,oblieva sa vodou a dusi sa škoricou,prípadne,či Jana je reálne chorá,alebo pridáva fotky z dovolenky. Deti,čo cestujú samé,samozrejme ok,ale vypnutý a na vlastnú zodpovednosť až do konca vyučovania. Sankcie za nedodržanie. A hotovo. Ja neviem,môj syn vážne v pohode žije a má 11. Nikdy nemal pri sebe v škole mobil,rovnako sa môže niečo stať tobôž,keď dochádzame 20km(syn je poučený,čo robiť v prípade,že má neuvidí pred školou),aj keď nechodí sám ,škola má funkcne telefony,učiteľka tiež,Scholl Fox funguje,ja naozaj nevidím dôvod na nejaké obavy o tie nevinne duše. Cez prestávky sa majú decka baviť,normálne komunikovať ,medzi sebou,menší sa hrať,byť vonku atď. A nie kontrolovať stav likeov.
Mňa neuveriteľné,ale neuveriteľné fascinuje,malé decko v kočíku a tablet,telefón v ruke,všetci spokojní,to je za mňa už cez ... Ja neviem,ako som vychovala tri deti. A to sme cestovali dlhé trasy,sedeli sme v restikach,nakupovaliSamozrejme ,že mladší pýta,nuž smola,ma knihu,občas nintendo,vyskrabavacie obrázky atd,keď všetko zlyhá,poviem,nech pozerá von oknom,čaká na jedlo,môžeme sa rozprávať. Výsledok je,že naozaj rád číta,naozaj vie rozprávať,čo bolo v škole,čo zažil. Je smutné,že už v škôlke visí veľký plagát,kde je to formou ilustrácií podané,že rodič sa má venovať decku a nie tlf,tipujem,že táto skupina rodičov vrazí tiež decku tlf a je ticho a kľud. A ti teraz sú zľahka zdesení,že čo bude,keď sa to zakáže na školách.
Úplne súhlasím. Po skole nech sa páči.v škole ma dieta komunikovať ústami.
Ja s tym nemam problem pocas celeho vyucovania ziadny problem. Ale po skole potrebujem byt s detmi v spojeni kvoli kruzkom a vyzdvihavaniu. Deti si doteraz nosili do skoly mobil, ale poctivo ho vypinali a zapinali az pred skolou, odklial mi zavolali. Raz za 6 rokov sa synovi stalo, ze mu v skole zazvonil budik, co sme mali nastaveny na lieky a zabudli ho vypnut.
Čo si o tom myslím? Ze už včera bolo neskoro
Za deti sme v prvom rade zodpovedni my ako rodicia, nemusime cakat na zakazy z hora predsa...nasa dcera 4tacka ziadny mobil nema a ani tak skoro mat nebude. Susedovych 12 rocny tak isto mobil nema a je bohuzial jediny v triede bez mobilu,ale ziadna tragedia pre neho. Doma mame zavedene tiez pravidla,maximalne 2h denne na mobile (stary po muzovi), a aj tam ma kontrolu,ziadny youtube atd...jeden den mame uplne bez mobilu (tablet,pc...). Takze je to v prvom rade o nas rodicoch, deti nie su blbe,treba s nimi komunikovat a nemaju potrebu mat vsetko co vidia okolo seba. Velmi dobre videa su s Dr. Stranskym na temu technologii.

@misanthropicdann upresnujem, kybersikana v skolskom prostredí.