icon

Zákon na ochranu pred nepreberaním zásielok: Ako ho využiť?

15. máj 2024

Ludia su tak neskutocne drzi na Slovensku. Mam mensi eshop, po zlych skusenostiach s nepreberanim zasielok, som si zistila do slovenskej inspekcie, ci si mozme, ako firma od zakaznika narokovat postovne o ktore sme prisli. Nastastie vysiel novy zakom, ktory toto povoluje. Pokial zakaznik od zmluvy pisomne neodstupi, tak zakon nam to povoluje. Prekvapuje ma, ze ludia napriek tomu, ze si drzo nepreberu zasielku, tak este nam sa vyhrazaju, ze nam spravia zle recenzie :D ja, kebyze mam nalepku nepreberaca, tak radsej sklopim usi a som ticho a nie este utocit a nadavat firme, ktora im ochotne tovar pripravila a poslala.

mandzula
15. máj 2024

Mne sa teda dobierka v dnešnej dobe zdá už totálny dinosaurus, takže byť tebou, pokojne ju zruším.
Daj si dokopy, koľko máš dobierkových zákazníkov, koľko ti prinesú a koľko stratíš nielen peňazí, ale aj času (a nervov) pri riešení neprebratých zásielok plus nezabudni zohľadniť, čo ti to robí so skladom, keď ti niekde na pošte stojí tovar, ktorý mohol zatiaľ kúpiť niekto iný.
A ak ju chceš mať, zvýš poplatok, nech sa ti vráti aspoň časť nákladov.

evaachesa
15. máj 2024

@luxus10 moxem otázku? Kvôli čomu jedine na dobierku? V podstate aj tak nevieš čo je v balíku kým ho neotvoríš, nie? Či robíš to priamo pred kuriérom?

maranco
15. máj 2024

Zvýš poplatok pri platbe dobierkou, aby ti to vykrylo nepreberačov.

Teraz má okamžité platby okolo 70% trhu, preferuj platbu prevodom na účet namiesto platby kartou. Videl som v eshope, že dávali 0.5% - 1% zľavu pri platbe prevodom, veď aj tak pri platbe kartou platíš 1,5-2% poplatky.
Samozrejme maj tam QR kód, payme.sk linku aby vedeli zaplatiť jednoducho bez prepisovania údajov.

Predpokladám že máš eshop napojený na pohyby v banke takže hneď pri prijatí platby pokračuješ vo vybavovaní objednávky.

beronsche
15. máj 2024

Nesúhlasím s názormi, že zrušiť dobierku, či zvýšiť za dobierku poplatok.
Skôr by som išla cestou pokuty za neprevzany balík.

karolinakr
15. máj 2024

prečo poctiví maju doplacať na nepoctivych? ja kupujem len na dobierku od neoverenych eshopov, kt.je mraky alebo prvy krat..este sa mi nestalo, že som neprevzala balik..tiež možem poslat peniaze dopredu a ked nedostanem tovar, kde budem koho nahanat a s kym sa sudit o 40eur a pravnik jedno sedenie 400eur?
Dobierka je draha i bez navyšovania poplatkov, posielala som knihu za 4 eura a dobierka bola 6.50 tiež si koza neprebrala, tak som jej dobre vypucovala žaludok pre dobry pocit
aj eshopy možu byt podvodne. ja posielam peniaze vpred len overenym, etablovaným

kikaalex
15. máj 2024

A ty tím ľuďom vyvolávas keď sa ti vyhrážajú, že ti spravia zle recenzie ??? Alebo ako sa ti vyhrážajú ??? Lebo nepreberac si balík nepreberie ale, že by sa potom ešte ozýval a vyhrazal??

mandzula
15. máj 2024

@karolinakr vidíš, ty si poslala na dobierku jednu vec a prišla si o pár eur a taký e-shop môže takto prichádzať o stovky až tisíce, o administratíve, ktorá s tým potom súvisí, nehovoriac, preto dobierku mnohé v ponuke nemajú aj s tým rizikom, že prídu o zákazníka, ktorý môže ísť ku konkurencii.

mk1111111111
15. máj 2024

@vroni no, len ono sa to nazbiera a nakoniec predajca nič nezarobí a len prerobí. Daj zo svojho vrecka denne 5 eur len tak do kanála a uvidíš, či sa Ti to bude páciť. Asi nepodnikáš, že? tiež by Ti nebolo príjemné za niekoho platiť, veď si tu prečítaj pár diskusií - objednám, nepreberiem, však čo?

karolinakr
15. máj 2024

@mandzula može byt, rozumiem ich opravnenym požiadavkam, ale ja si potom tovar neobjednam tiež, ked mi da za dobierku zvyšeny poplatok a nie som si ista eshopom, nbepošlem peniaze dopredu, je to tak 50:50 takisto strati zakaznika..mne na cene zaleži, ak si vychyta zakaznikov, ktorym nezaleži na peniazoch, nech si urči požiadavky ake chce
lebo čo , dnes nie su podvodne ehshoopy? a kolko ich je, ako ja možem vedieť, kto je na druhej strane

mandzula
15. máj 2024

@karolinakr ved ano, vzdy je tam riziko, raz vacsie na strane zakaznika, inokedy obchodu. Zase ked si vezmem, ze obchod ma pracne vymahat peniaze od x zakaznikov, radsej o tych niekolko dobierkovych pride. Nastastie je na trhu x moznosti a kazdy si moze vybrat, co mu vyhovuje. Ja mam par svojich obchodov, z ktorych objednavam uz roky, a teda viem, ze sa mozem spolahnut a platit kartou.

luxus10
15. máj 2024

@evaachesa proste z principu, platim, ked to dostavam do ruk, a mylis sa ,casto vidim, co dostavam do ruk...

mandzula
15. máj 2024

@luxus10 teda rozbalujes balik na poste, pred kurierom?

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
mandzula
15. máj 2024

@karolinakr pracujem s viacerymi e-shopmi a viem, ake maju naklady na nepreberacov, takze mat svoj, moznost dobierky nezavediem. Preco to ludia robia, tazko povedat, viem napriklad o takych tych typickych sockach, ktore sa po davkach "rozsoupnu" objednaju a ked zasielka o par dni pride, uz ju niet cim zaplatit, ini zas zamerne skodia konkurencii, dalsi si robia prdel - muzovi takto prisla cez Packetu pumpa na vtaka (neprebral ju, samozrejme) a ked kontaktoval e-shop, majitel mu povedal, ze sa takto mladez zabava.

vroni
15. máj 2024

@mk1111111111, naopak, podnikam a môj čas je podstatne drahši ako sa zavzdusnovat pareurovym poštovným. Alebo to viem vykryť ziskom alebo tu možnosť neponúknem. Vybavené. Ale hrať sa na výchovného poradcu, prduskat sa s upomienkami, platobnými rozkazmi a exekutormi pre pár supov je dôkazom toho, že si svoj čas nevážim a nie je mi nič hoden.

ibrunova
15. máj 2024

Ja napríklad z neovereného e-shopu objednávam zásadne na dobierku, nikdy neplatím vopred. Veď aj varujú pred podvodníkmi, že istejšie je na dobierku. Ale prečo potom nepreberajú? Možno medzitým kúpili a takto ich vlastne nič neviaže tovar prevziať.

luxus10
15. máj 2024

do vela eshopov je moznost registrovat sa, a ak clovek opakovane objednava, tak eshop vidi historiu jeho nakupov,aj platobnej discipliny...cize je mozne umoznit povedzme platbu na dobierku registrovanym zakaznikom...napr., ak ma eshop takyto problem...

luxus10
15. máj 2024

@evaachesa ak ta to teda tak velmi zaujima, prevazna vacsina mne dorucenych drahych tovarov je zabalena v priehladne folii...

liv1
15. máj 2024

@ibrunova ja aj z overeneho na dobierku. Ak ma nutia platit vopred, musim to ozaj chciet velmi, aby som to uhradila 😁. Niekedy si nakup aj rozmyslim ak nie je dobierka. Vseobecne vraj neumoznenim dobierok prichadzaku eshopy az o 30-50% objednavok v priemere. Ale ja uz som to tiez tak mala, ze bez dobierky, ale nastastie mne sa casto nevracia a tych ostatnych neriesim

maranco
15. máj 2024

@karolinakr * andreatyler hovorila, že ma nejaky blacklist nepreberačov, ktory si eshopy vymieňajú medzi sebou, ešte aj toto celkom dobra pomôcka pre eshopy *

Ak taký zoznam existuje nie je legálny, ty nemôžeš osobné údaje zákazníka poskytovať ďalším nezúčastneným stranám.
Jedine, že by to mali v obchodných podmienkach a pri objednávaní samostatne odsúhlasíš.

karolinakr
15. máj 2024

@maranco že ti daju odsuhlasiť, že chceš byt na blackliste? určite to všetci podpíšu, ako ked sa zlodeja musiš spytať, či možeš dat jeho foto na net, ked ti ukradol bicykel

maranco
15. máj 2024

@karolinakr napríklad finančné služby majú v podmienkach že ťa zapíšu do úverových registrov a podobne, alebo mobilný operátori
ani zlodejove foto ak ti ukradne bicykel nemôžeš dať na net, porušuješ jeho práva, proste také sú zákony že ich chránia

lienka.7
15. máj 2024

Daj, ze pri platbe vopred nad určitú sumu je poštovné zdarma 😊
A potom sú aj rôzne podvodné e-shopy, zase si nehovorme ze nie.
Cize pokial aj nič neposlu, ja neprídem o peniaze.

maranco
15. máj 2024

@karolinakr
Krádež se odehrála již v listopadu 2011. Zloděj tehdy z prodejny ekolo.cz v pražských Holešovicích ukradl elektrokolo za zhruba 50 tisíc korun. Naštvaný majitel obchodu dal tehdy na sociální síť fotku s pachatelem a snímek se rychle rozšířil. To také vedlo k rychlému dopadení pachatele.

Návratem bicyklu ovšem pro majitele obchodu celá patálie neskončila, naopak. V dubnu 2012 dostal od ÚOOÚ pokutu 5000 korun a k tomu ještě povinnost uhradit správní poplatek ve výši 1000 Kč.
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-pokuta-za-z...

simca06022011
15. máj 2024

@angeli121212 no ja to v praxi robim, ze vymaham pohladavky, tak viem aka je s tym praca a kolko to stoji... to nech si kazdy sam zvazi. A mame eshop naozaj dlho, a veru na nerpeberacoch nekrachujeme :D

simca06022011
15. máj 2024

Rozne skupiny so "zdielanim nepreberacov" su diskutabilne, jednak kvoli gdpr a dalsia vec = realne eshopista podla mna nema cas (ak mu obchod ide) kontrolovat kazdeho objednavajuceho niekde na pofidernych strankach. A to sa vie uz davno, zvacsa co som napr. na fb videla, tam zdielaju ani nie eshopy ale tie na cierno predavajuce zeny, ktore maju "akoze" biznis, predavaju haraburdy a kadejake FB profily to od nich objedanvaju... a nepreberaju. Alebo bazarovi predaj.

Realne kazdy mesiac posleme 1000+ zasielok,z toho sa nam vrati mozno 5... tak tolko k nepreberaniu. Zvacsa sa posiela znovu, lebo chyba nastala pri dorucovani. Byvalo to cislo vyssie, najviac sme eliminovali pred rokmi vracanie zasielok tym, ze sme zrusili slovensku poštu (a aj naklady, lebo kurier si neuctuje vratenie zasielky ako posta :D)
Ako je fajn poslat fakturku na uhradneie nakladov, treba skusit dat do obchodnych podmienok a fakturovat. Otazne je kolki to uhradia a co potom. Za skusku nedate nic.

luxus10
15. máj 2024

este k tej registracii zakaznikov...registraciu treba dat potvrdit emailom zakaznika, tym vyeliminujes kategoriu nepreberacov-MLADEZ SA BAVI...

evaachesa
15. máj 2024

@luxus10 hmm drahý tovar a príde ti zabalený len v priehľadnej fólií? To odkiaľ a čo objednávaš? Ak smiem vedieť. 😁
Pre pobavenie...mne raz jedna mamička poslala tu cez MK bazár tričko zabalené do potravinovej fólie, len zahla na koncoch, nepoužila ani len lepiacu pásku....už keď som to preberala tak to bolo skoro odbalené. Skoro ma trafilo...vraj tak posiela často a nič sa nikdy nestalo. 😱 🤣

luxus10
15. máj 2024

@evaachesa urcite nie z mk, z eshopov....

evaachesa
15. máj 2024

@luxus10 a môžeš prezradiť odkiaľ a čo objednávaš ak to nie je tajomstvo? Čudujem sa nad tým že to máš zabalené v priehľadnej fólii že je vidieť obsah. To by sa mi teda nepáčilo. 😏