icon

Zákon na ochranu pred nepreberaním zásielok: Ako ho využiť?

15. máj 2024

Ludia su tak neskutocne drzi na Slovensku. Mam mensi eshop, po zlych skusenostiach s nepreberanim zasielok, som si zistila do slovenskej inspekcie, ci si mozme, ako firma od zakaznika narokovat postovne o ktore sme prisli. Nastastie vysiel novy zakom, ktory toto povoluje. Pokial zakaznik od zmluvy pisomne neodstupi, tak zakon nam to povoluje. Prekvapuje ma, ze ludia napriek tomu, ze si drzo nepreberu zasielku, tak este nam sa vyhrazaju, ze nam spravia zle recenzie :D ja, kebyze mam nalepku nepreberaca, tak radsej sklopim usi a som ticho a nie este utocit a nadavat firme, ktora im ochotne tovar pripravila a poslala.

Strana
z3
nikoleta999
15. máj 2024

Nastav si, že sa nedá platiť na dobierku a hotovo, vyhneš sa takýmto ľuďom .. Kto ma o tovar reálne záujem, nebude mať problém to zaplatiť hneď.

ibrunova
15. máj 2024

A ako to chceš potom od nich vymáhať?

maranco
15. máj 2024

Aké máš spôsoby platby v eshope?

melanta
15. máj 2024

Neposielaj na dobierku. Ak niekto niečo chce, zaplatí si. Veď nakoniec, ak si to premyslí, má možnosť zo zákona to vrátiť. Neposielala by som na dobierku nič a nikomu. Žiadať od nich poštovné môžeš, ale ako to vymôžeš? Nie je to ekonomické, aby si pár eur riešila advokátom či exekútorom. Takže riešenie je prestať s dobierkou. Nech nakupujú iba tí, ktorí rovno zaplatia.

maranco
15. máj 2024

@melanta * Veď nakoniec, ak si to premyslí, má možnosť zo zákona to vrátiť. *
včera sa tu jedna rozhorčovala, že vrátila tovar nazad do eshopu, veď ona má na to zákonný nárok a odpočítali jej z vrátenej sumy poštovné 🙂

autor
15. máj 2024

@melanta na dobierku si objednava stale najviac ludi, kebyze ro zrusim, tak stratim zakaznikov. Tak radsej par nepreberacov prezijeme, ako stratit zakaznikov :D tak nam bolo poradene od viacerych ludi, ktori nam pomahaju s firmou. Mne skor ide o princip tych drzych ludi :D praveze 90% ludi, co si nepreberie, nam to postovne pekne uhradi, ale vzdy sa najde 1-2 experti.

bloger
15. máj 2024

Môžeš dať, že za neprevzatú zásielku si účtujete 50 eur. Jeden eshop to takto má. Myslím, že to dokáže odradiť od neprevzatia. Súhlasí s obchodnými podmienkami a teda aj s pokutou.

autor
15. máj 2024

@maranco dobierka, platba cez kartu, bankovy prevod, google pay

evaachesa
15. máj 2024

Mňa by zaujímalo čo vedie tých ľudí k objednávaniu vecí keď potom tie balíky opakovane nepreberú. To je nejaké adrenalínové hobby či čo? 🤦🏻‍♀️

liv1
15. máj 2024

@ibrunova zakaznikovi sa posle faktura. Ak nebude reagovat a nezaplati, bude sa to riesit dalej, neviem ako presne ale skoncit to moze az platobnym rozkazom.
Nastastie na to existuje zakon a firmy by mali rozhodne zacat si ho uplatnovat, aby sa takito zakaznici naucili, ze ak si nieco objednaju maju si to aj vyzdvihnut.

eliska13
15. máj 2024

To potom píšeš mail, že zaplaťte poštovné?iba sa pýtam ešte som nepočula takú skusenost.

liv1
15. máj 2024

Autorka skus zrusit dobierku. I ked je mozne ze ti kvoli tomu klesnu prijmy aj o polovicu. Zaroven to s dorucovanim mozes zakomponovat do objednavky, kde moze byt spomenute ze v pripade nevyzdvihnutia bude zakaznikovi uctovane postovne a balne. Ale mozes to vzdy napisat slusne, pripadne upozornit zakaznika, ze ma nevyzdvihnutu zasielku atd

simca06022011
15. máj 2024

Zvykaj si alebo prestaň podnikať. Sú veci s ktorými neurobíš nič. Mame eshop cca 18rokov.
A nie ak máš dostatok.moznosti platby, spoplatnis dobierku, ľudia objednajú s inou platbou... ak tovar chcú. Ak sú špekulanti tak nie.
A áno vymáhať sa dajú náklady, otázne je kto a ako.sa s tým bude zapodievat. Lebo exekútora asi nebudete riešiť kvôli napr.10eur.

zalka
15. máj 2024

Ako spomenula @liv1 , zákazníkovi sa pošle FA na pár eur. Ak nezaplatí, pošle sa spomienka, ak nezaplatí pošle sa predzalobna výzva. Ak nezaplatí dá sa na súd s tým, že trovy konania zaplatí zákazník. Ak nerešpektuje príkaz súdu tj.platobny rozkaz už navýšený o poplatky, tak sa dá vymáhať exekútorovi, kt. tiež neroby zadarmo a poplatky má tiež...a potom sa vysmieva nebreberac objaví, keď namiesto 4e poštovné čo mohol zaplatiť na začiatku mu exekútor zablokuje účet a čiastka na úhradu po takom procese bude vyše 100e. A to už zaplatiť musí lebo sa k peniazom svojim na účte nedostane.
A raz dva si po takom procese rozmyslí, ďalšie objednávanie a nepreberá je zásielok. Ale to sa treba obrniť trpezlivosťou a samozrejme trvá to pár mesiacov všetko.

zalka
15. máj 2024

@simca06022011 by si sa divila, kamarát pracoval pre exekútora naj prípad čo riešil bola dlzoba 2 centy, a skončilo to na tom že dlžník zaplatil 80 eur.

evaachesa
15. máj 2024

@zalka a to sa naozaj aj deje? 😀👍

autor
15. máj 2024

@simca06022011 my sme to tiez dlho neriesili, az kym nam nebolo povedane, ze existuje aj tento sposob a je velmi ucinny aj po pravjej stranke 🙂 to, ze niektori ludia na to kaslu neznamena, ze niekto to nedotiahne dokonca

zalka
15. máj 2024

@evaachesa áno a vedz že nič človeka nepouci lepšie ako taká drahá skúsenosť. Ale ak to obchodníci riešiť nebudú tak potom stále sa budú trápiť s nepreberacmi.

aalt
15. máj 2024

Zvys manipulacny poplatok za dobierku. Ak mas ine sposoby (prevod, karta ...) tak to beznych zakaznikov od kupi neodradi, ale vyberu iny sposob platby. Osobne na dobierku uz skoro nedavam. Pohladavka sa myslim dala "predat" spolocnosti, ktora sa tym "zivi". Nemusis vymahat priamo.

mirkam3
15. máj 2024

Tak potom nechápem o čom je tento výlev, keď ti tu ľudia ohľadom dobierok dobre radia a ty si to obhajuješ ... Bud nebude dobierka a tovar si ľudia budú kupovať naďalej (takí, ktorí on reálne majú záujem), alebo bude dobierka na tvoje riziko, že sa zakaždým nájde nejaký nepoctivec. Ver mi, že ich nejaký status nepreberaca v tvojich očiach fakt nezaujíma… To, že väčšina ľudí kupuje na dobierku neznamená, že ináč by si tovar nekupili - jednoducho si im len dala tuto možnosť, tak preco im nevyhoviet. Ja keď mám možnosť voliť packetu, vždy volím tú, to ale neznamená, že si niečo čo chcem nekúpim, ak jediná možnosť dopravy bude GSL…

ivka21
15. máj 2024

Stranka nepreberaci na fb pekne nahlasit. Pomozes inym a zaroven tak trosku vratis tym co to nepreberu

evaachesa
15. máj 2024

@zalka tak to je super potom. 👍🙂

simca06022011
15. máj 2024

@zalka ja viem.ze sa vymáhať dávajú aj nižšie sumy, ale vôbec to nie je lacné. Robíme to. Nejde len o všetky spojené náklady s tým ale napr aj o čas s tým strávený. Ja osobne to nemám rada :D stojí ma to.viac ako.par eur poštovného... bavíme sa u nás cca 3-4eur na kuriéra.realny náklad:D tak posielaj upomienku, výzvu, atď atď...dlhšie peniaze.
Zrusim dobierku alebo ju zdravím a vybavene.
Drvivá väčšina objednávok u nás aktuálne ide prevodmi a kartami a to dobierku mame iba za euro, dobeirku s platbou kartou drahsiu trosku...

angeli121212
15. máj 2024

@simca06022011 exekútor úplne kľudne vymáhať tých 10 eur bude a dotyčného to vyjde oveľa drahšie...

vyrovnanaosoba
15. máj 2024

Tiež si myslím, že ten, kto reálne chce kúpiť (spomínaných 90%) kúpi aj platbou vopred, lebo vie, že ušetrí na poštovnom a vie tovar do 14 dní vrátiť. Ten kto chcel na dobierku a dupe nohami, väčšinou ani nepreberie zásielku. Vlastná skusenost.

zuzuliennka1
15. máj 2024

@vyrovnanaosoba suhlasim. Pokial mam o tovar naozaj zaujem, radsej ho zaplatim predsa hned prevodom a uz na neho len cakam.. nez sa babrat s dobierkou, cakat osobne na kuriera, riesit do zalohy aj hotovost, lebo terminaly nemusia fungovat,….

betulinka1
15. máj 2024

Z pohladu zakaznika, ja nakupujem cez net vela veci. Na dobierku si objednavam iba vredy, ak je to vyslovene neovereny shop a nema ziadne recenzie. Cize si zvýš pocet recenzií. Na dobierku sa mi nechce objednavat, lebo je to zbytocne drahe. Mam rada ak ma motivuje obchod tym, ze mi da ovela nizsie postovne ako je dobierka. Cize ak mam dat napr. 2€ za postovne a 5€ za dobierku, tak je moj vyber jasný. Alebo ak nakúpim napr. Za 25€ tak mam postovne zadarmo, to urcite vzdy prihodim nieco aby som neplatila postovne. Využívam aj moznost doručenia do boxov, lebo tam viem ist aj vecer po praci a nemusim chodit na postu alebo cakat na kuriera.

vroni
15. máj 2024

V obchode, ktorý sa správal ako tu predvádzate, by som nenakupila ani keby predával zlaté tehly za euro. Keď ma zruinuje poštovné, neponúkam platbu na dobierku. Alebo upozorním, že pri nevráteni balíka je zákazník na mojej stránke na čiernej listine. Vymáhať pár centov od zákazníka je ukážka debilita predajcu. A jeho neschopnosti zarobiť peniaze pricetnym spôsobom.

maxalla
15. máj 2024

My si uplne normalne vymahame aj desateurove pohladavky a nizsie, ak je predpoklad,ze ma dlznik peniaze a nejde o pripad, kedy ma desat exekucii a nulovy majetok. Ako uz bolo povedane, exekutori bezne riesia aj par centove pohladavky. Aj ked to ide zvycajne o pohladavky napriklad mesta, ktore dlhy vymahat musi, hoci ide o nizke sumy.

luxus10
15. máj 2024

ja neobjednavam z eshopov, ktore nepredvaju na dobierku...a mozu sa aj na hlavu postavit...je to pre mna dolezite...ale este ma nikdy nenapadlo zasielku neprevziat...

skor by som odporucila zjednodusit vratenie tovaru, ako ma napr. packeta, ked mi je nieco nou dorucene, mozem to cez nu bezplatne vratit...prvykrat sa mi to stalo po x rokoch, ze som objednala nespravnu velkost oblecenia a riadila som sa tabulkou velkosti. no a nesedelo...a pritom rokmi overena znacka...takze pre mna je toto dolezite..

Strana
z3