icon

Zatvorenie obchodov cez sviatky

26. sep 2025

Nechapem načo najprv zatvoria obchody cez sviatky a potom ich opat otvoria.Nič tu nevie vydrzat dlhodobo,aby si ludia nato aspoň zvykli!
A chudaci predavači zas bez oddychu a od rodiny.
Chapem,ze urgentne zamestnania ako lekari,hasici,policajti su v praci ale nikto neumrieme,ak by predavači neboli.
Dufam,ze aj ten D.e.B...0,ktory to vymyslel(ten co stale ma iba pracu so sviatkami a rusi ich)napochoduje do prace ako prvy!
A nech začne v parlamente hned z rana umyvanim zachodov.
To naozaj ide len o konzum tu?
To sme tu len nato,aby sme iba makali a nic okrem toho?To uz ani tie sviatky si nemozme oddychnut?
ANI traja Krali uz pre nas nebudu platit?Ved to je velky sviatok,ktory je dôležitou sučastou Vianoc.
Preco nemozeme byt spolu😰
Momentalne som na materskej a muz stale v praci a este aj to malo času čo mozme byt pokope tomu niekomu tam hore bytostne vadi.
Som neštastna z tejto situacie,sme zotročeni a nemame kúsok času na seba.
Vždy ked isiel sviatok som sa tešila ako male dieta a teraz su už tri fuč!Čo mame z toho života ked sa ledva vidime...
Vela od života nechceme vela,len par volnych dni v kruhu rodiny a ešte aj to tu rušia!
Pride čas ked nam zoberu aj obličky😢

anonym_9f34fe
27. sep 2025

Onedlho budú samoobslužné predajne a pokladne a predavačky ešte budú plakať za robotou. A nepotrvá to ani tak dlho. Potom budú môcť oddychovať na úrade práce.

ekira1
27. sep 2025
@rozculena

@ekira1 ja znova píšem,že to nie je zmena navyše,keď má odrobiť 5zmien,tak odrobí len 5 zmien,nič navyše.

@rozculena v pondelok je sviatok, má robiť do piatku. Zatvorený obchod cez sviatok - odrobí 4 zmeny, otvorený obchod cez sviatok- odrobí 5 zmien. A môj komentár na ktorý mi odpisuješ patril anonymu čo písal, že za odrobený sviatok bude mať voľno navyše a nepríde o voľno, bude mať cez týždeň voľno a odrobí 4 zmeny v týždni, kedy sviatok nebude.

ekira1
27. sep 2025
@anonym_9f34fe

Onedlho budú samoobslužné predajne a pokladne a predavačky ešte budú plakať za robotou. A nepotrvá to ani tak dlho. Potom budú môcť oddychovať na úrade práce.

@anonym_9f34fe pôjdu predsa do zamestnania, kde je cez sviatky voľno, už to tu padlo pár krát, žiaden problém.

nika092
27. sep 2025

Neviem ale mali by ste si tu uvedomiť, že pred sviatkami idú ľudia tie predavačky a všetky regále vyjest ale taký iný zamestnanec ako hasič, lekár alebo človek ktorý robí za pásom má bežný pracovný deň.... Áno som predavačka a ďakujem za každý voľný deň... A väčšina ľudí je 24.12. doma s rodinou mi pracujeme do 12:00 a musíme stihnúť uvariť aj štedrú večeru.

rozculena
27. sep 2025
@papaya308

@rozculena ty ideš do prace cez sviatok po novom?

@papaya308 ja momentálne nepracujem,ale odrobila som si 17rokov v hypermarkete,a kým nezakázali sviatky,tak som pracovala

anonym_3107db
27. sep 2025

Ja pracujem z zahraničí a mňa stále udivovalo koľko veľa sviatkov ma Slovensko oproti iným štátom 🙂 ale úplne chápem že rodinám, deťom sa toto vôbec nepáči

simona_racz
27. sep 2025
@anonym_e33a16

Povolaní,ktoré pracujú cez sviatky je oveľa viac ako len urgentné.
Predavačky sa tešia, že si zarobia. Budú mať voľno cez týždeň, o to neprídu

@anonym_e33a16 presne tak. Kopa ludí musí cez sviatky pracovať, ale to neznamená že majú menej volna. Hodín majú tak isto, len sú rozdelení že krátky a dlhý týždeň a pod. To s tým nič nemá. Sviatky sú prekážkou, lebo to aby mali voľno všetci, to je nemožné zariadiť. Ale keď má voľno polovica, a druhá nie, tak sú problémy. Napríklad nejde autobus kvôli sviatku, ale ten čo cez sviatok musí do práce, sa nevie dostať. Musí ísť taxíkom, a vyjde ho to tak draho, že tolko ani v ten deň nezarobí. Chápete? Preto mnohí nechcú sviatky. Môže to byť sviatkom v zmysle, že si idú klásť vence k pamätníkom, že to oslávia, ale nech to nieje deň pracovného pokoja, lebo mnohí ajtak musia pracovať a im to komplikuje život.

simona_racz
27. sep 2025

@anonym_autor čo sa týka obchodov a nakupovania, ľudia sú kreatívni a nájdu si cestičky. Nakúpia si na pumpách, vo večierkach, v zahraničí. Národ sa nedá prevychovať. To je utópia že budú viac s rodinami atď. Kto chce nakupovať, spôsob si nájde. Len to prejde od podnikatela A k podnikatelovi B. Vysvetlím: V rakúsku vymysleli spôsob ako to obíst. Keďže pumpy majú výnimku, tak vznikli na pumpách take mini Billa obchody kde zoženiete všetko ako v potravinách a na tom ryžujú. By ste neverili čo je u nás na pumpe cez štátny sviatok! Normálne rady stoja aby si nakúpili. Majitel večierky povedal doslova že: “zajtra je sviatok, budem mať hody” takže len dajú zarobiť pumpárom a večierkam.

anonym_0e258d
28. sep 2025
@pojezdalova

@anonym_e33a16 hej?Ja pracujem v obchode , vyskakovať si veru nemôžem ale radšej budem doma s deťmi ako v robote a privyrobím si inokedy

@pojezdalova neboj sa za par rokov ked sa este viac zautomatizuju obchody uz predavacky nebude treba resp len minimalne aby sa zabezpecilaˇprevadzka a budes tu vyplakavat ako dobre ti bolo ked si pracovala a teraz sedis doma na podpore ak aj tu nezrusia ci neskratia a budes sediet doma a na ucte prazdno
Take nevdacne zeny ako predavacky som nezazila a este su aj furt odute , hanba

simona_racz
28. sep 2025

Mnohí sa práveže na tie automatizované predajne tešia. Budú vraj nonstop. Každému vyhovuje iný čas nákupu. A už to aj reálne na slovensku funguje. Coop Jednota to zavádza:

https://coop.sk/sk/zoznam-predajni-24-7

Úplne autonómne obchody.

charlottelavender
28. sep 2025
@anonym_049c4d

Neviem co stále mate s predavačmi. Je kopec iných povolaní, kde ľudia pracujú cez sviatky. Tiež robím sviatky, víkendy.....takze toto absolútne je pre mňa nepodstatne ...skôr ma trápia iné body konsolidácie, co strpci veľa ľuďom život....véd predavac keď odrobi sviatok, tak ma iní den voľno, len sa to vymení..

@anonym_049c4d nie nemá v iný deň voľno robím od pondelka do soboty len nedele mám voľné a jednu sobotu za mesiac

simona_racz
28. sep 2025

Viete čo robili so zamestnancami v Yure? Si vygooglite aké tam boli kauzy. To so sviatkami nič nemá. Že obchody nútia robiť ludí veľa je o zamestnávatelovi nie o sviatkoch. Však vela známych pracuje v cestovnom ruchu a detto to isté. Také že voľno cez sviatok či nedelu neexistuje. Pracovať len 160 hodín neexistuje.

sasesoe
28. sep 2025

Ak by sa obchodom neoplatilo mat otvorene v nedelu/vo sviatok, tak by zavreli aj keby nemuseli. Za otvorenie v tieto dni musia zamestnavom platit priplatky, cize naklady maju podstatne vyssie. Ak ľudia prestanu prestanu nakupovat vo sviatky a v nedele, pre obchody to bude nerentabilne. Zavru, aj ked budu mat zo zakona povolene mat otvorene. Takto jednoduche to je. To je zmena, ktora sa da dosiahnut volou ludu. Aka je vsak vola ludi? Kolki chodia v nedelu/vo sviatok na nakup? A pritomstaci, ak zacne kazdy sam za seba, svojou "kvapkou".

martin96321
28. sep 2025
@anonym_autor

@gribka1 no ved ja uz uplne penim,neviem rozdychat aki sme sibnuti tu.

@anonym_autor Rozculujes sa nad niecim co nedokazes ovplyvnit. Akurat sa tak sama nasieras. Su predavacky,ktore maju zaujem pracovat cez sviatky. Su take,korym to vadi. Nikdy nevyhovies vsetkym. Ak niekto nema zaujem,alebo nemoze cez sviatok pracovat tak sa urcite najde niekto,kto to rad za nich vezme. Predavacka nezarobi 2500 a jej manzel nezarobi dalsich 3000. Preto si vezmu sviatok za priplatok. Ides to porovnavat s vyspelymi statmi. Na slovensku sme uz pomaly na urovni rozvojovych krajin,plavame stala v tych istych hovnach a namiesto toho aby sme sa z toho vyhrabali,tak sme v tom stale hlbsie. Ale ma to jedno velke pozitivum- mame presne to,co sme chceli. Takze cesť praci a rozumu zvlast.

zuzanockamt
28. sep 2025
@anonym_9f34fe

@anonym_9f34fe Takéto predajne už sú aj teraz. Dokonca aj na Orave taká je.

anonym_037459
28. sep 2025
@janinah

@kristiii nemusis byt veriaci clovek a nedelu chapat ako duchovny den,ale aj zdravy sedliacky rozum napovie,ze po tyzdni pachtenia sa v robote,v domacnosti organizmus jednoducho potrebuje den kludu...a do toho behanie po obchodoch nepatri,tam klud ,pokoj,regeneraciu nenajdeš..
Ano,pisem,co je nedela pre mna,nikde nevidim,ze by som tebe ci inemu zakazovala robit co chces,hoc aj byt celu nedelu v obch.centre...

@janinah píšeš to stále z tvojho pohľadu, sú ľudia, minimálne mladé ženy, pre ktoré je flákanie sa po obchodnom centre relaxom. Veď nemusia behať, prechádzajú sa, popozerajú, niečo si vyskúšajú, zájdu na kávu alebo na obed. A kľudne to môže byť aj mama s dcérami. Opakujem, že nákupné centrá obchádzam širokým oblúkom, pre mäa ich môžu zatvoriť úplne, ani si to nevšimnem. Každý si pod pojmom relax predstavuje niečo iné, niekto prechádzku v prírode s rodinou, niekto 50km na bicykli. Uvedom si, že nie každý maká fyzicky, že sú ľudia, ktorí pracujú z domu, kontakt s ľuďmi okrem rodiny nemajú a relaxom je pre nich aj práca na stavbe u kamaráta, napríklad aj v nedeľu.

anonym_74c494
28. sep 2025
@anonym_037459

@janinah píšeš to stále z tvojho pohľadu, sú ľudia, minimálne mladé ženy, pre ktoré je flákanie sa po obchodnom centre relaxom. Veď nemusia behať, prechádzajú sa, popozerajú, niečo si vyskúšajú, zájdu na kávu alebo na obed. A kľudne to môže byť aj mama s dcérami. Opakujem, že nákupné centrá obchádzam širokým oblúkom, pre mäa ich môžu zatvoriť úplne, ani si to nevšimnem. Každý si pod pojmom relax predstavuje niečo iné, niekto prechádzku v prírode s rodinou, niekto 50km na bicykli. Uvedom si, že nie každý maká fyzicky, že sú ľudia, ktorí pracujú z domu, kontakt s ľuďmi okrem rodiny nemajú a relaxom je pre nich aj práca na stavbe u kamaráta, napríklad aj v nedeľu.

@anonym_autor Ja toto nechapem, ved kazdy si mozeme zvoli povolanie ake chceme.. ja napriklad som pri vybere povolania vedela ze nepojdem nikdy robit nic kde sa pracuje pocas vikendov a sviatkov.. ved ked ti nevyhovuje takato praca tak ju zmenim.. a ak sa neda z dovodu ze inam nechcu zobrat.. no hold, bolo sa treba viac snazit, neda sa ocakavat ze pri minimalnej snahe budu skvele pracovne podmienky pre kazdeho..

A inak:
@anonym_037459 hlasim sa, ja patrim presne k tym pre koho je nakupovanie a flakanie sa po nakupnom centre relax a chodievam ako s malym tak velakrat aj s muzom

romino
28. sep 2025

Ked uz citam/pocujem slovo "sme zotroceni" ... od cloveka v 21.storoci, obyvatela nejakej EU krajiny ...

romino
28. sep 2025
@sasesoe

Ak by sa obchodom neoplatilo mat otvorene v nedelu/vo sviatok, tak by zavreli aj keby nemuseli. Za otvorenie v tieto dni musia zamestnavom platit priplatky, cize naklady maju podstatne vyssie. Ak ľudia prestanu prestanu nakupovat vo sviatky a v nedele, pre obchody to bude nerentabilne. Zavru, aj ked budu mat zo zakona povolene mat otvorene. Takto jednoduche to je. To je zmena, ktora sa da dosiahnut volou ludu. Aka je vsak vola ludi? Kolki chodia v nedelu/vo sviatok na nakup? A pritomstaci, ak zacne kazdy sam za seba, svojou "kvapkou".

@sasesoe ludia vyrobia obchodom trzby aj cez nedele ... ale zaroven pravidelne citam ako sme zotroceny narod ...tak ako to je ? 😏

anonym_9f34fe
28. sep 2025
@nika092

Neviem ale mali by ste si tu uvedomiť, že pred sviatkami idú ľudia tie predavačky a všetky regále vyjest ale taký iný zamestnanec ako hasič, lekár alebo človek ktorý robí za pásom má bežný pracovný deň.... Áno som predavačka a ďakujem za každý voľný deň... A väčšina ľudí je 24.12. doma s rodinou mi pracujeme do 12:00 a musíme stihnúť uvariť aj štedrú večeru.

@nika092 stihnúť uvariť večeru musí aj pani z pumpy , zdravotná sestra, policajtka, opatrovateľka, farmárka... naozaj nie ste jediné, ktoré budete robiť cez sviatok. Zdravotná sestra, lekárka, opatrovateľka, vychovávateľka v detskom domove, policajtka a iné ženy dokonca na večeru ani doma nebudú. A dokonca si ani nenakúpia. Lebo napríklad taká operátorka na 158 robí 24 hodinové zmeny.

nika092
28. sep 2025
@anonym_9f34fe

@nika092 stihnúť uvariť večeru musí aj pani z pumpy , zdravotná sestra, policajtka, opatrovateľka, farmárka... naozaj nie ste jediné, ktoré budete robiť cez sviatok. Zdravotná sestra, lekárka, opatrovateľka, vychovávateľka v detskom domove, policajtka a iné ženy dokonca na večeru ani doma nebudú. A dokonca si ani nenakúpia. Lebo napríklad taká operátorka na 158 robí 24 hodinové zmeny.

@anonym_9f34fe áno ale uvedom si tiež že si odrobia smenu a ďalší deň majú voľno keď robí 24alebo 12

anonym_9f34fe
28. sep 2025
@nika092

@anonym_9f34fe áno ale uvedom si tiež že si odrobia smenu a ďalší deň majú voľno keď robí 24alebo 12

@nika092 každý si vybral nejakú prácu dobrovoľne a nejak to má nastavené. Ty si si vybrala byť predavačkou. Každá práca je potrebná a každá má iné podmienky. Buď s tým súhlasíš alebo nie a prácu vymeníš za inú. Nikto nemá 100% výborné podmienky v práci.

rozculena
28. sep 2025
@charlottelavender

@anonym_049c4d nie nemá v iný deň voľno robím od pondelka do soboty len nedele mám voľné a jednu sobotu za mesiac

@charlottelavender tvoj zamestnávateľ porušuje ZP

rozculena
28. sep 2025
@nika092

@nika092 a predavačka nemá voľno,keď si odrobí svoj čas? či predavačky sú v obchode 24/7 a chudence mali voľno len cez sviatok?

janai1
28. sep 2025
@charlottelavender

@charlottelavender takže si za september miesto 165 hodín odrobíš 187,50? (za predpokladu, že máš 7,5 hodinovú pracovnú dobu)

anonym_037459
28. sep 2025
@anonym_74c494

@anonym_autor Ja toto nechapem, ved kazdy si mozeme zvoli povolanie ake chceme.. ja napriklad som pri vybere povolania vedela ze nepojdem nikdy robit nic kde sa pracuje pocas vikendov a sviatkov.. ved ked ti nevyhovuje takato praca tak ju zmenim.. a ak sa neda z dovodu ze inam nechcu zobrat.. no hold, bolo sa treba viac snazit, neda sa ocakavat ze pri minimalnej snahe budu skvele pracovne podmienky pre kazdeho..

A inak:
@anonym_037459 hlasim sa, ja patrim presne k tym pre koho je nakupovanie a flakanie sa po nakupnom centre relax a chodievam ako s malym tak velakrat aj s muzom

@anonym_74c494 ja hlavne nechápem, prečo má niekto potrebu inému diktovať, čo má robiť. Ak chcem, tak sa preflákam celú nedeľu v pyžame pred TV, ak chce, nech ide s kamarátkou, sestrou, mamou do obchodného centra, ak chce, nech pracuje.

anonym_037459
28. sep 2025
@charlottelavender

@charlottelavender to mi chceš povedať, že pracuješ každý týždeň 6 dní v týždni? Zákonník prace nič nehovorí ani tebe ani tvojmu zamestnávateľovi?

vcela335
29. sep 2025

Tak keď rodičia majú byť v práci cez sviatok,tak šup otvorit aj skoly, ved kde dáme deti. Aspoň aj učitelia si privyrobia. To im nevonia.

vanilla17
29. sep 2025

Autorka, súhlasím s tebou, no ja by som navrhovala, aby sme cez sviatky a nedele nerobili nákupy. Keď s tým prestaneme, obchody sa zatvoria. Ja sa čudujem ľuďom, ktorí cez tieto dni zbytočne chodia na nákupy a kupujú totálne hlúposti. Tým, že nakupujeme aj počas sviatkov, podporujeme, aby boli obchody vtedy otvorené. Bohužiaľ, môžeme si za to aj my. A keď sa chceme stretnúť s rodinou a pozveme ich na kávu, tak sa vyhovárajú, že nemajú čas, lebo oni musia ísť na nákupy, na masáž, doma upratať a iné bludy, čo počúvam. Ja si vždy rada spomínam na časy, keď sme boli aj so susedmi ako jedna rodina, hocikedy niekto zaklopal na dvere a prišiel sa len tak s nami porozprávať. A aj keď ľudia mali zvieratá, záhradku, alebo prácu okolo domu, pomáhali si, požičiavali veci, dôverovali si atď. Dnes nielenže nepoznáme susedov a ledva si pozdravíme ale pomaly nepoznáme ani vlastnú rodinu.

pojezdalova
29. sep 2025
@anonym_0e258d

@pojezdalova neboj sa za par rokov ked sa este viac zautomatizuju obchody uz predavacky nebude treba resp len minimalne aby sa zabezpecilaˇprevadzka a budes tu vyplakavat ako dobre ti bolo ked si pracovala a teraz sedis doma na podpore ak aj tu nezrusia ci neskratia a budes sediet doma a na ucte prazdno
Take nevdacne zeny ako predavacky som nezazila a este su aj furt odute , hanba

@anonym_0e258d tak po prvé ty ,,anonym" ja som momentálne na materskej.Po druhé neplánujem sa vrátiť do obchodu a po tretie ako si ty dovoľuješ tvrdiť, že budem sedieť doma na podpore a vyplakávať???Ty ma poznáš?Ja pracujem aj popri rodičáku ty múdra!!!!Nikdy som nesedela doma na podpore, vždy som mala prácu😉....A aj keby som sedela doma na tej podpore tak teba je do toho........ nič .A za ďalšie, ty si určite jeden z tých premúdrelých zákaznikov, ktorí sa k predavačke správajú ako ku špine.Tak budem fakt radšej sedieť doma na podpore ako TEBA obsluhovať👍🏻.A keď už, tak sa aspoň neskrývam za ,,anonym" ako ty a poviem si názor pod svojím menom😉