icon

Zhoršila sa vám gramatika po živote v zahraničí?

19. sep 2023

Tie ktoré žijete v zahraničí aj vám sa tak zhoršila gramatika? Ja žijem 6. rok mimo sr a dospela som do štádia, že neviem gramatiku ani jedného jazyka a strašne ma to štve. Za pár rokov sa určite chcem vrátiť na Slovensko a desí ma, akú hanbu si narobím.

Strana
z3
hladamematku
20. sep 2023

ja podnikam uz 15 rokov len zo zahranicim, SK alebo CZ fakturu mam 1-2 rocne, aj som dlhe roky zila vonku cize ja mam niekedy uz velke vypadky v gramatike...ale pouzivam spellchecker takze tak..

moonlight1210
20. sep 2023

Kamoska na VS bola rok v zahranici. Po navrate mala problem trochu so stylistikou a spravnou verziou slov v slovencine. Hovorila preto chvilu lamano slovensko-cudzojazycne, nez sa to po asi mesiaci upravilo. Gramatika detto.

inana11
20. sep 2023

@nini1978 no predstav si že moju to poznačiť môže a aj zvykne🤷‍♀️to čo išlo automaticky tak zrazu mi pasuje na pohľad aj gramaticky nesprávne🤷‍♀️alebo sa tu ideme tahat či ja mam až xyz knih v cestine a až vtedy to začalo ? 😃Nepochopila som,že má ideš presviedčať o opaku toho čo zažívam… autorka sa pytala na skúsenosti tak som opísala svoju😃

nini1978
20. sep 2023

@inana11 takže predtým si bola jednička v slovenčine,hej?
Zaujíma ma to
Napríklad čo ti teraz gramaticky pasuje aj keď vieš,že to nie je správne?

number19
20. sep 2023

Mne slovenska gramatika vypadava a aj slovna zasoba.
A mala som zo slovenciny stale jednicku. 😒 A niekedy dokonca googlim, aby som nedajboze nebola za total sprostu 😂

autor
20. sep 2023

@nini1978 ja som tiež mala slovenčinu bezchybnú pred tým, ale mala som na to cit. Niekto sa gramatiku učí ľahšie a niekto ťažšie. Ja som bola z tých šťastných, ale ako som prestala písať, tak sa to zhoršilo a musim sa niekedy zamyslieť alebo slovíčko vygoogliť.

galioska
20. sep 2023

ja si myslim, ze kto raz gramatiku ovlada tak ju nikdy nezabudne, kto zabudbe tak ju neovladal poriadne😀

nini1978
20. sep 2023

@galioska ani mne to nedá..
Ja si napríklad nesiem moje gramaticky nesprávne slová z dávnej minulosti
Pre mňa nie je párok,ale párka (parka je ľahšia bunda😉),pre mňa je knedlík a nie knedľa a ešte sa musím opravovať pri "napadlo ma " namiesto "napadlo mi"
Ale ako píšem,je to moja gramaticky nespisovna' úchylka a uvedomujem si to
Veľmi často sa stane,že keď vidím gram.chybu niekým napísanú,až ma oči zabolia

galioska
20. sep 2023

@nini1978 joooj ta ne take ja pouzivam furt, knedliky, chyza a tak😀

inana11
20. sep 2023

@nini1978 hej,ovládam gramatiku aj slovencinu dobre,ak tá zaujímajú známky ktoré som mala pred 20 rokmi tak to boli jednotky 😃a teraz mi nekole oci keď vidim sloveso napísané nesprávne s ypsilonom na konci,ako predtým,nakoľko v cestine je to pomerne časté…takze v tomto ponímaní sa moja gramatika zhoršila

ziarifka
20. sep 2023

@inana11 mám to úplne rovnako. Študovala a pracovala som v ČR, slovenskú knihu som nečítala možno 10 rokov, 90% české, zvyšok anglické. Ale hlavne som veľa musela písať po česky. Často dávam ypsilon na konci slovesa a ešte rytmické krátenie, dĺžne píšem skoro všade 🙂 Predtým gramatika na jednotku.

kiki68
21. sep 2023

Ja som postrehla, ze spolu s dalsimi babami tu okolo zaciname mat po rokoch akcent. Bavime sa v slovencine spolu, ale vsetky tri hovorime tak zvlastne tym akcentom. Popri tom, co vsak vidim bezne na diskusiach pod clankami na SK, tak to som na tom este nielen ja, ale urcite aj vy ostatne velmi dobre. Ale chapem, ze po 14 rokoch asi nastupuje prave ten akcent z toho ineho jazyka, to badam aj u sesternic a bratrancov, co ziju v Cesku.

Strana
z3