icon

Život po pokuse o samovraždu

knmmch
30. júl 2025

Ahojte,napadla ma teraz myšlienka, či má niekto skúsenosti s podobnou situáciou. Som chlap, ihneď po skončení VŠ som nastúpil do zamestnania, teraz to bude 18 rokov. Vždy som sa snažil rodinu zabezpečiť, čiže nikdy som nemal pocit, že by nám niečo chýbalo. Štandardná rodina, 2 deti.

Od 2016 sa mi rozbehla prvá depresia z problémov v práci, 2018 som AD vysadil, druhá depresia 2022, 2024 som vysadil AD. Nanešťastie tretia depresia vyústila do závažného pokusu o samovraždu;-/ Našťastie ma v poslednej chvíli zachránili, ale následne ARO a 5 týždňov na psychiatrii. Nechápe to okolie, nechápem to ani ja, ale ako psychiatrička povedala, to sa nedá pochopiť, boli ste v depresii. Fungujem teraz normálne pripravujem sa na návrat do práce, verím, že všetko bude ôk v rámci možností.

Ale od manželky som dostal, že nechápe ako som si mohol siahnuť na život a chcel som ju nechať tu s dlhmi samú. Napriek snahe sa nám nedarí cez túto životnú udalosť preliezť a vždy tam bude, že sa niečo podobné v budúcnosti môže opakovať. Ja si to nemyslím, som nastavený presvedčený že všetko bude v pohode.

Stretli ste sa niekto s niečím podobným resp. ako to dopadlo?

billy_jean
31. júl 2025

Poznám takýto prípad v mojom okolí a prekonali to, asi ako jeden z mála. Ale tam je to veľmi silné puto a manželka je dokonca psychologička, a aj napriek tomu sa to stalo, RLP volala manželka.

On je zamedikovaný a aj bude celý život. Na určité obdobie sa stiahol z pozície lekára-operatéra, po asi 5tich rokoch bez relapsu späť operuje. Kedykoľvek by mal akékoľvek suicidiálne myšlienky alebo sklony - hovorí o tom ihneď so svojou ženou a so svojou lekárkou, taká je dohoda. Dnes už je cca. 15 rokov od pokusu a všetko je v poriadku 🙂.

anonym_163448
31. júl 2025
@knmmch

@anonym_285aa2 áno, máš pravdu, že podobný pocit som nezažil, takže tiež neviem ako by som sa ja s danou situáciou vyrovnal.. . to, že dokážem tvrdiť, že sa to už nestane, nie je znak chýbajúcej pokory, ake hlavne práce, ktorú som za posledné mesiace vykonal.. ..60 hodín psychoterapie a nastavenie na správne lieky je predpokladom na to, aby som uvedené mohol tvrdiť.. ..verím, že to tak bude, akonáhle v to prestanem veriť tak idem do sračiek:-/

@knmmch vies to hovoris teraz pod liekmi,ale ako nahle lieky prestanes brat a pridu opet prve problemy padnes znova.A toho sa manzelka bude bat dlhe roky,uz sa tam stratila aj ta dovera,ze by si dokazal riesit problem alebo sa mu postavit celom ako chlap,uz sa bude bat,ze sa opet zachovas ako zbabelec a mat ,,,akoze klud pod zemou,,,.Je to tak.Ja si toto tiez neviem predstavit riesit.
A to som po novom roku mala buracku na neupravenej zasnezenej ceste kusok od domu,15min autom do prace odvtedy si vzdy s muzom volame,ze sme dosli v poriadku do roboty a cesta bola super.

anonym_d7328a
31. júl 2025
@anonym_163448

@knmmch vies to hovoris teraz pod liekmi,ale ako nahle lieky prestanes brat a pridu opet prve problemy padnes znova.A toho sa manzelka bude bat dlhe roky,uz sa tam stratila aj ta dovera,ze by si dokazal riesit problem alebo sa mu postavit celom ako chlap,uz sa bude bat,ze sa opet zachovas ako zbabelec a mat ,,,akoze klud pod zemou,,,.Je to tak.Ja si toto tiez neviem predstavit riesit.
A to som po novom roku mala buracku na neupravenej zasnezenej ceste kusok od domu,15min autom do prace odvtedy si vzdy s muzom volame,ze sme dosli v poriadku do roboty a cesta bola super.

@anonym_163448 lieky už neprestane brať. Po tejto udalosti to už lekár určite neurobí a nenavrhne. A ani on neprestane sám od seba brať.

anonym_163448
31. júl 2025
@anonym_d7328a

@anonym_163448 lieky už neprestane brať. Po tejto udalosti to už lekár určite neurobí a nenavrhne. A ani on neprestane sám od seba brať.

@anonym_d7328a tak snad to tak aj bude.

liv1
31. júl 2025
@procrastique

A už sme doma, už len veríš že to zvládneš, už nie si zrovna presvedčený... situácia je vážna, je čas si to uvedomiť a pochopiť manželku.
Aj tak ktovie, či to bude stačiť, podľa mňa je vysoká šanca, že ťa opustí.

@procrastique boze ty sa radsej nezapajaj do takychto tem 🤦‍♀️

liv1
31. júl 2025

Autor ja ti len poviem, ze ti velmi silno drzim palce✊. Kto sa s depresiou nestretol v rodine alebo sam, by nemal nikdy reagovat na taketo temy svojimi “mudrymi” recami. Ze budes brat lieky vies, ze mas rodinu, deti ktora ta potrebuje vies, vies kam sa obratit b najhorsom. Dlhodobe navstevy, alebo teda pravidelne navstevy psychologa by nebol zly napad. Mas aj nastudovane nejake ine moznosti ako si v depresii pomoct? Napr denny pohyb, fyzicka aktivita, denne svetlo, dostatok spanku, kvalitna strava, mineraly… a mohla by som pokracovat 🙂. Drz sa ✊

liv1
31. júl 2025
@anonym_163448

@anonym_163448 postavit sa problemu “ako chlap”. Zjavne netusis, o com hovoris. Ako keby si povedala cloveku, ktory si prave zlomil ruku, co si ty za padavku, ze nejdes posilovat. Depresia je choroba. Nie je to slabost. Je to choroba, ale zial, neda sa dat na hlavu sadru, ako ked si niekto zlomi nohu. Lebo ked si niekto zlomi nohu, nebude ho nikto nutit aby behal. A takisto je to s depresiou. Tiez sa musi liecit. A tak ako sa noha nemusi zrast a clovek uz nemusi nikdy chodit, tak tiez moze depresia sposobit nasledky…

anonym_9df592
31. júl 2025

@knmmch velmi ti drzim palce, aby sa tvoj stav uz nikdy nezhorsil.
Ale tvojej zene sa nečudujem.
V mladosti som mala snúbenca, boli sme spolu od puberty. Po rokoch prišli lroblemy, zdravotne aj rodinne cez ktore sa nevedel preniest. Odbornu pomoc odmietal, zivot s nim bol coraz ťažší a potom prisiel tiez pokus o samovrazdu. Najprv sa chcel obesiť, potom to otacal ze ma chcel iba postrašiť, druhýkrát to bolo este vaznejsie, zmizol, volala som policou, hladali ho dlhe hodiny, nastastie to dobre dopadlo, ale v tej chvili vo mne nieco umrelo, uz som s nim nedokazala viac byt.

procrastique
31. júl 2025
@liv1

@procrastique boze ty sa radsej nezapajaj do takychto tem 🤦‍♀️

@liv1 Pánko je psychicky chorý a sama píšeš, že navždy bude, tak neviem čomu na tom akože nerozumieš. Hlavne, keď si to tu pánko neuvedomuje, v akej je situácií a celé to zľahčuje... kto ho má akože na to upozorniť keď nie random človek na internete, ked sa pánko sám pýta? :D Akože tá rodina, ktorá okolo neho chodí po špičkách? A radšej sa k danej situácií ani nevracia?

zuzubb007
31. júl 2025

Si psychicky chory netreba to absolútne zľahčovať, že to už neurobíš a si v pohode, ja úplne chápem tvoju manželku, celý život byť v strese čo sa stane, ak to neustoji treba ju nechať tak, už ako sa rozhodne, hlavne ty musíš brat liečbu celoživotne a priznať si to!!!

liv1
31. júl 2025
@procrastique

@liv1 Pánko je psychicky chorý a sama píšeš, že navždy bude, tak neviem čomu na tom akože nerozumieš. Hlavne, keď si to tu pánko neuvedomuje, v akej je situácií a celé to zľahčuje... kto ho má akože na to upozorniť keď nie random človek na internete, ked sa pánko sám pýta? :D Akože tá rodina, ktorá okolo neho chodí po špičkách? A radšej sa k danej situácií ani nevracia?

@procrastique “panko” je strasne drze a tvrdit, ze ho zena s najvacsou pravdepodobnostou opusti je uplne mimo. Proste preber sa uvedom si, ze sa bavis s psychicky chorym clovekom. Je pravda a je pravda a veci sa daju napisat tisicimi moznymi sposobmi. Ten tvoj nie je vhodny

procrastique
31. júl 2025
@liv1

@procrastique “panko” je strasne drze a tvrdit, ze ho zena s najvacsou pravdepodobnostou opusti je uplne mimo. Proste preber sa uvedom si, ze sa bavis s psychicky chorym clovekom. Je pravda a je pravda a veci sa daju napisat tisicimi moznymi sposobmi. Ten tvoj nie je vhodny

@liv1 Je dobré si to uvedomiť a začať to riešiť, čo on zrejme nerobí a chybu hádže na všetkých len nie na seba. Čož značí, že vyliečený ani náhodou nie je ale prezentuje sa ako geroj level milion.

drahomirrra
31. júl 2025
@procrastique

@liv1 Je dobré si to uvedomiť a začať to riešiť, čo on zrejme nerobí a chybu hádže na všetkých len nie na seba. Čož značí, že vyliečený ani náhodou nie je ale prezentuje sa ako geroj level milion.

@procrastique TY ako lekárka máš mať diametrálne iný prístup ku pacientovi s ťažkou chorobou. Čo vás na tej medicíne dnes učia? Len pichať botox a hyalurónku?

liv1
31. júl 2025
@drahomirrra

@procrastique TY ako lekárka máš mať diametrálne iný prístup ku pacientovi s ťažkou chorobou. Čo vás na tej medicíne dnes učia? Len pichať botox a hyalurónku?

@procrastique ani v jednom prispevku nehadze vinu na inych ludi, aspon som si nevsimla, ale spravme mu dievcata pisu, ze doktorka urobila chybu, ked mu lieky vysadila. Chybu na seba? Akoze vazne? Chybu ze je a bol chory? Ty nemas paru co sa takemu cloveku deje. Ked mas chripku, mas horucku, nevladzes, mas nanic naladu, nemas chut nic jest, potrebujes lieky. Ked mas depresiu, tiez ma milion priznakov a tiez ju treba liecit. Nie je to slabost, je to choroba.
@drahomirrra Pre pana, nehovor mi ze toto je lekarka 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

procrastique
31. júl 2025
@drahomirrra

@drahomirrra Kto ho má na to podľa teba upozorniť a ako?
Rada sa poučím ako človeku, ktorý je presvedčený o svojom vyliečení vysvetlíš, že vyliečený nie je okrem jasného a priameho pomenovania problému.

procrastique
31. júl 2025
@liv1

@procrastique ani v jednom prispevku nehadze vinu na inych ludi, aspon som si nevsimla, ale spravme mu dievcata pisu, ze doktorka urobila chybu, ked mu lieky vysadila. Chybu na seba? Akoze vazne? Chybu ze je a bol chory? Ty nemas paru co sa takemu cloveku deje. Ked mas chripku, mas horucku, nevladzes, mas nanic naladu, nemas chut nic jest, potrebujes lieky. Ked mas depresiu, tiez ma milion priznakov a tiez ju treba liecit. Nie je to slabost, je to choroba.
@drahomirrra Pre pana, nehovor mi ze toto je lekarka 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

@liv1 Je to choroba, ktorú treba liečiť a treba si byť vedomý daných príznakov choroby. Keď o nich nevieš, očividne vyliečený nie si...To je celá pointa príspevku.

anonym_7bc914
31. júl 2025

Po mojich dlhoročných skúsenostiach s psychicky chorou osobou, tiež to začalo depresiami úplne bez dôvodu, potom z toho bola maniodepresia a tiež mala okrem iného vo svetlých fázach takéto silacké reči.... by som sa okamžite rozviedla a len sa modlila, aby to nebolo dedičné.
Sorry, ale ty si chorý kus a už nikdy sa na Teba manželka nebude môcť spoľahnúť, navždy bude v strese ako kedy zareaguješ a budú tým trieť všetci okolo Teba. A svojimi zdanlivo sebavedomými rečami ju len trápiš.
@knmmch

anonym_d7328a
31. júl 2025
@anonym_7bc914

Po mojich dlhoročných skúsenostiach s psychicky chorou osobou, tiež to začalo depresiami úplne bez dôvodu, potom z toho bola maniodepresia a tiež mala okrem iného vo svetlých fázach takéto silacké reči.... by som sa okamžite rozviedla a len sa modlila, aby to nebolo dedičné.
Sorry, ale ty si chorý kus a už nikdy sa na Teba manželka nebude môcť spoľahnúť, navždy bude v strese ako kedy zareaguješ a budú tým trieť všetci okolo Teba. A svojimi zdanlivo sebavedomými rečami ju len trápiš.
@knmmch

@anonym_7bc914 ak má niekto ALS, Chrohna, SM, reumatoidnú atrofiu alebo onko ochorenie, je tiež slabý kus predpokladám.

drahomirrra
31. júl 2025
@procrastique

@drahomirrra Kto ho má na to podľa teba upozorniť a ako?
Rada sa poučím ako človeku, ktorý je presvedčený o svojom vyliečení vysvetlíš, že vyliečený nie je okrem jasného a priameho pomenovania problému.

@procrastique Podať vecne a fakticky info o diagnóze je jedna vec, osobné komentáre typu "podľa mňa ťa žena opustí" do úst lekára nepatria. Je to neprofesionálne a doslova úbohé.

drahomirrra
31. júl 2025
@anonym_7bc914

@knmmch

@anonym_7bc914 Tvoje dlhoročné skúsenosti sú pekne na hovno, už len tým, že ako totálne tupelo napíšeš "depresii, ktorá začala bez dôvodu". Áno, iba totálni laici si dodnes myslia, že depresia má mať dôvod. No nie, nemá. Proste sa ti rozdrbe chémia v mozgu a čau. Rovnako, ako pri akejkoľvek inej chorobe, kde sa ti niečo v tele poserie. Tu sa poserie mozog.

anonym_7bc914
31. júl 2025
@drahomirrra

@anonym_7bc914 Tvoje dlhoročné skúsenosti sú pekne na hovno, už len tým, že ako totálne tupelo napíšeš "depresii, ktorá začala bez dôvodu". Áno, iba totálni laici si dodnes myslia, že depresia má mať dôvod. No nie, nemá. Proste sa ti rozdrbe chémia v mozgu a čau. Rovnako, ako pri akejkoľvek inej chorobe, kde sa ti niečo v tele poserie. Tu sa poserie mozog.

@drahomirrra Žiť s niekým, komu nefunguje mozog, je úplná životná výhra. Mnohé by si to možno ani nevšimli. Každý je zodpovedný za seba, matka navyše aj za deti a žiť s niekým, kto svoju diagnózu zľahčuje ako autor, dáva sľuby bez záruky, pričom svojvoľne opakovane vysadíl antidepresíva, v slabej chvíľke sa pokúsi zabiť... Takému môže opätovne dôverovať len úplný blázon. Tá žena bude už navždy v strehu a v permanentnom strese. A taký život vydrží málokto. A on, chudák s nefunkčným mozgom, doteraz vôbec nechápe, čo spôsobil a že za jej dnešné, pre neho nepochopiteľné správanie, je priamo zodpovedný on.

kiki68
31. júl 2025

@knmmch partnerka potrebuje terapiu, musi jej to niekto pomoct preliezt a vysvetlit. Tiez musi mat z toho traumu

liv1
31. júl 2025
@anonym_7bc914

@drahomirrra Žiť s niekým, komu nefunguje mozog, je úplná životná výhra. Mnohé by si to možno ani nevšimli. Každý je zodpovedný za seba, matka navyše aj za deti a žiť s niekým, kto svoju diagnózu zľahčuje ako autor, dáva sľuby bez záruky, pričom svojvoľne opakovane vysadíl antidepresíva, v slabej chvíľke sa pokúsi zabiť... Takému môže opätovne dôverovať len úplný blázon. Tá žena bude už navždy v strehu a v permanentnom strese. A taký život vydrží málokto. A on, chudák s nefunkčným mozgom, doteraz vôbec nechápe, čo spôsobil a že za jej dnešné, pre neho nepochopiteľné správanie, je priamo zodpovedný on.

@anonym_7bc914 nahlasujem tvoju odpoved. V diskusii tema samovrazda taketo dristy nemaju co hladat. Ty anonym

chlebikova
31. júl 2025
@anonym_7bc914

@anonym_7bc914 z toho, co pisal, tak lieky nevysadil svojvolne, ale na odporucanie a pod dohladom svojho psychiatra

knmmch
autor
31. júl 2025
@anonym_163448

@anonym_163448 njn, ja už práveže lieky neprestanem brať, samozrejme nie je to len o liekoch, ale o presvedčení, myslení a osobnosti.. ..som iný ako som bol predtým preto som presvedčený, ze "riešenie" ako naposledy určite nebude..

knmmch
autor
31. júl 2025
@anonym_9df592

@knmmch velmi ti drzim palce, aby sa tvoj stav uz nikdy nezhorsil.
Ale tvojej zene sa nečudujem.
V mladosti som mala snúbenca, boli sme spolu od puberty. Po rokoch prišli lroblemy, zdravotne aj rodinne cez ktore sa nevedel preniest. Odbornu pomoc odmietal, zivot s nim bol coraz ťažší a potom prisiel tiez pokus o samovrazdu. Najprv sa chcel obesiť, potom to otacal ze ma chcel iba postrašiť, druhýkrát to bolo este vaznejsie, zmizol, volala som policou, hladali ho dlhe hodiny, nastastie to dobre dopadlo, ale v tej chvili vo mne nieco umrelo, uz som s nim nedokazala viac byt.

@anonym_9df592 jasné, chápem.. ..uvidíme ako to vypáli.. ..a mrzí má tá vec s Tvojím snúbencom..:-/

anonym_163448
31. júl 2025

@petronelag ano je vela ludi,co isli touto cestou.Dokonca aj ked zazili smrt klinicku,dostali sancu na zivot a ten zivot aj naozaj otocili o 180stupnov.Jedna zena chcela tu uzasnu nadheru zazit znova a tak sa pokusila o samovrazdu,aby to zazila este raz a Jezis jej povedal,ze ak sa o to pokusi este raz dalsiu sancu uz nedostane.Ma urceny svoj cas a tymto ho skrati.Mnohi az tam ucitia tu obrovsku bolest a bolest aj pribuznych,potom to cine.A keby to citili tu a teraz nikdy by to neurobili.
A tak sa ludia plnia liekmi,co vsetko utlmuje ale preco,za co,ako sa uz moc neriesi do hlbky,neprosi sa hlavne o BOZIU POMOC a tak s tym budu bojovat cely zivot.
No to mi mame z toho duchovneho hladiska,ti co neveria sa drzia liekov bez pomoci tam hore.

knmmch
autor
31. júl 2025
@anonym_7bc914

@knmmch

@anonym_7bc914 depresívny syndróm je dedičný, ale nemusí sa prejaviť, preto moje deti budem viesť aby sa netrápili s problémami samé, aby vedeli napr. pomenovať a spracovať emócie a pod.. ..áno som "chorý" kus rovnako ako cukrovkári, osoby s hypertenziou a pod.. ..a silácke reči nemám, hovorím to ako sa teraz cítim..

knmmch
autor
31. júl 2025
@kiki68

@knmmch partnerka potrebuje terapiu, musi jej to niekto pomoct preliezt a vysvetlit. Tiez musi mat z toho traumu

@kiki68 zatiaľ nechce..

chlebikova
31. júl 2025

@knmmch strasne ma fascinuje, ako beries negativne postoje v tejto diskusii. Spominal si, ze je to dobra skusenost, lebo sa planujes vratit do prace a ohlasy mozu byt rozne, ale neublizuje ti to tu? Chapem, ze je to cele anonymne, ale aj tak ma udivuje, ako dokazes vsetky negativne postoje odpinkavat.