icon

Znásilnené dievčatá v reedukačnom centre a štát nekoná

inka04
10. sep 2016

Je toto vobec mozne? Precitajte si blog Natalie Blahovej, poslankyne NR SR, co sa deje v nemenovanom reedukacnom centre v tychto chvilach na Slovensku ☹ Len pre silne povahy 😒

https://dennikn.sk/blog/requiem-pre-znasilnene-...

adsumus
11. sep 2016

@mamulka211 ak bola zverená osoba, tam ich zákon chráni do 18 rokov, nie?

mamulka211
11. sep 2016

@adsumus ano,ale tam to nebolo ze vraj take jasne s tym vekom...

kaja73
11. sep 2016

@mamulka211 tam bude mozno hra doslova o dni a tyzdne..to fakt netusim..ale nic to nemi na tom ,ze je to zmyslanim dieta co potrebovalo pomoc a nie dalsie zneuzivanie..lebo zneuzivanie to bola aj ked podla zakona mozno nie znasilnenie.

adsumus
11. sep 2016

@mamulka211 on tvrdil, že nevedel kolko má rokov? to je potom chyba systemu

mamulka211
11. sep 2016

@mamulka211 ak k sexu nedoslo v zariadeni,ale mimo neho,tak nie. Co sa tyka sexu v zariadeni, mali by byt voci takemu cloveku vyvodene personalne sankcie,cize vyhadzov,ale policia s tym vela nema.

kaja73
11. sep 2016

@mamulka211 aj knaz je obycajny chlap..a teraz co,netreba to riesit,ved nech to robia aj nadalej?ved je to norma?

mamulka211
11. sep 2016

@adsumus ja neviem,lebo dievca ze vraj uz malo 15 ked tam prisli,resp. matka podavala trestne v case,ked uz malo 15,tam to bolo take nepreukazatelne proste kedy k skutku vlastne doslo ci uz pred 15, ci po 15

mamulka211
11. sep 2016

@kaja73 sak jasne,ze to treba riesit, ale proste pisem,ze sa to vzdy dialo aj vzdy bude

kaja73
11. sep 2016

@mamulka211 ale urcite mantinely by mali byt..aspon hrube...a nie kydat teraz na mamu,otcima,dievca..terza nie je podstatne aky podiel viny maju oni,ze tam vlastne skoncila....treba riest ofice zariadenie kde doslo k vaznym preslapom. To akoby sa riesilo ze clovek sa siel prirychlo havaroval a teraz mu neposkytnu pomoc-ved si moze za to sam- a este ho tam v kome pretiahnu...

adsumus
11. sep 2016

@kaja73 ale my nevieme či došlo a k čomu došlo, musíme počkať na zavery, ja verím, že ked sa zainteresoval prezident, tak sa dozvieme. a mantinely, človeka nepreskenuješ aký je, k zneužívaniu vždy može dojsť. bohužial.

sissy27
11. sep 2016

Hmmm a tak sa nám to nejak vyfarbuje... V duchu hesla "žiadna kaša sa neje taká horúca ako sa uvarí", senzácia, ktorú verejnosti skúsila podsunúť p. Blahová, sa nekoná... Že profesionálne a ľudsky zlyhal terapeut, to je bez debaty a neospravedlniteľné, zrejme preto viac nie je zamestnancom spomínaného centra... Už zrazu sa na chate podával len alkohol, tramal sa viac nespomína... Už zrazu sa spomína len a len terapeut, nie zástupca riaditeľa... A zvláštne, že prvé, čo Natália spomenula bol fakt, že dotyčný terapeut pomáhal dievčatám utiecť z ústavu... A už zrazu nešlo u nej len o trochu marihuany a pár neospravedlnených hodín, už slečna priznala aj pervitín... Uvidíme, aké ďalšie "drobnosti" sa dozvieme...
Netvrdím, že je v poriadku to, čo sa stalo, určite nie je a kompetentní by mali byť potrestaní, ale zas pani poslankyňa ten príbeh do veľkej miery a hlavne účelovo prifarbila...
Inak ešte k tým zúfalým matkám plačúcim pri bráne ústavu - moja suseda tiež nezvládla jedného zo svojich 4 detí, na doporučenie odborníkov ho dala do "polepšovne"... Dobrovoľne, na vlastnú žiadosť... Jedným z pravidiel bolo prvých niekoľko týždňov nebude mať chlapec žiadny kontakt s vonkajším svetom, rodinou, žiadne telefonáty, listy, balíky, návštevy, skrátka nič ... Bolo jej všetko vysvetlené, súhlasila... A čo spravila prvý víkend?? Mega nákup sladkostí, cigariet, trvanlivých potravín, buchty napiekla a hybaj ho za chudáčikom synčekom...samozrejme ju nechceli pustiť, tak plač a teátro na bráne... A urobila to opakovane, až ústavu došla trpezlivosť a keďže ONA sústavne narúšala synovu terapiu, tak jej ho vrátili domov... Čiže tie zúfalé matky na bráne sú pre mňa osobne dosť diskutabilné v tomto prípade...

kaja73
11. sep 2016

@adsumus ano dnesny svet je zial taky..

adsumus
11. sep 2016

@kaja73 to vždy bolo.

katarinapekna
11. sep 2016

Sa čudujem, ako vás inspiruju k siahodlhej debate nejaké malé stetky,ktoré sa pripravujú na dráhu profesionalok😀

adsumus
11. sep 2016

@katarinapekna nie každa zneužita dievčina je štetka.

kaja73
11. sep 2016

@katarinapekna mas 15 rocne dieta? ak raz budes mat tak uvidis aky je to kriticky vek..a lahko je odsudit ho a hodit cez palubu..ale je umenie z neho nieco napriek zlemu startu do zivota vychovat. A poznam dost pripadov ze sa to podarilo aj napriek takemuto naprd startu do zivta...15r ma vzdy este sancu..ale len ak okolie tu sancu da a nie ze ho cez palubu same hodi.

majaxy
11. sep 2016

och,malé štetky ??????????????????????????????

jajka257
11. sep 2016

@mamulka211 neda mi. Preco potom vo svete aj u nas stihaju pedagogov, ak sa prevali sexualny skandal??? A pritom sa jedna o deti vo veku nad 15? Zle hovoris, utocis. Mozno mlada chcela, ale on mal mat rozum....

salfusco
11. sep 2016

@jajka257 ti áno,mal mať rozum...ale asi vies,ako to je niekedy u nas,snad nemusim vysvetľovať

jajka257
11. sep 2016

@salfusco pozri, ja viem ako to je len teoreticky. Nastastie nemam skusenost. Ale mysl si, ze ak je niekomu zverena osoba do starostlivosti, tak ma jednat s rozumom a nie tym dole....

mamulka211
11. sep 2016

@jajka257 hovorim svoj nazor,ak je to utocenie,tak tvoja vec a za dalsie, policia vysetruje len pohlavne zneuzivanie, ak ucitel sulozi so ziackou nad 15, ma dosledky vyvodit riaditel. Je to porusenie mravnej vychovy,no nie trestny cin. Rovnako,ako nie je trestny cin,ked sa Natalia dobrovolne dala posulozit terapeutovi. Jeho mal vyhodit riaditel a ju prefackat mater.Asi tak...

mamulka211
11. sep 2016

@jajka257 hovorim svoj nazor,ak je to utocenie,tak tvoja vec a za dalsie, policia vysetruje len pohlavne zneuzivanie, ak ucitel sulozi so ziackou nad 15, ma dosledky vyvodit riaditel. Je to porusenie mravnej vychovy,no nie trestny cin. Rovnako,ako nie je trestny cin,ked sa Natalia dobrovolne dala posulozit terapeutovi. Jeho mal vyhodit riaditel a ju prefackat mater.Asi tak...cela kauza je postavena na zverskom znasilnovani dievcat v ustave...nakoniec z toho vyslo,ze dievcata ani tak velmi znasilnovane neboli,najma teda Natalia. Ostatne boli mozno...omamene alkoholom a nasledne nahovorene na sex. Je to zle,ale nie je to uplne take,ako to vykreslila Blahova

jajka257
11. sep 2016

@mamulka211 pozri, on bol ten zodpovedny. No bol ten, ktory mal za nu zodpovednost. A matka ju zverila do starostlivosti statu. Teda on prevzal zodpovednost. Ak to vezmem obrazne, bol nieco ako jej nahradny rodic. Tak mi nehovor, ze vlastne je to v pohode. Nech je mlada aka chce, on mal drzat odstup....

mamulka211
11. sep 2016

@jajka257 ano mal no nedrzal

jajka257
11. sep 2016

@mamulka211 pocuvaj, a preco sa vlastne zastavas takehoto spravania? Cloveku s nejakymi moralnymi zasadami stoji rozum a ty sa zastavas takehoto niecoho a beries to ako samozrejmost a normalnu vec. Skus mi to vysvetlit.

sara07
11. sep 2016

@mamulka211 v tomto prípade to dievča malo 14 rokov a terapeut má pristup k infu kolko má to dievča rokov ,
ty si tam bola že tak presne vieš ako velmi to bolo dobrovolné

mandala77
11. sep 2016

tu sa jednalo o KOterapeuta, čo znamená, že to bol človek, ktorý sám prešiel liečbou a bol abstinent a po niekoľkých rokov môže v zariadení pracovať ako koterapeut. Osobná skúsenosť zohráva dôležitú úlohu, lebo závislí skôr zoberú rady od človeka, ktorý si tým sám prešiel.
Čo ho v žiadnom prípade neospravedlňuje.

Tieto liečby - tam je na začiatku úplne obmedzený styk s rodinou.
Toto je zariadenie, ktoré je zamknuté a návšteva tam nemôže prísť len tak, že vojde do izby dcéry.
Nechápem, prečo stále v článkoch hovoria o reedukačnom zariadení, lebo toto je resocializačné. A ona sa tam nemohla dostať pre záškoláctvo len, tam museli byť problémy drogami v prvom rade a výrazné aby ju tam umiestnili, nie len také pofajčievanie marihuany, veď spomína pervitín a ten sa zvyčajne pichá. Tieto drogy tiež niečo stoja aby si ich násťročné dievča mohlo zadovážiť.

lubkavargova1
11. sep 2016

@katarinapekna laskavo neurazaj stetky...by si len gulala ocami co robia/nerobia profesionalky! To co my bezna clovecina pozname a vidime tie na okraji cesty je len spodina. Proficky vzdy mali uroven pod ktoru neklesnu a tieto fetacky by medzi seba ani nepustili...takze tolko k stetkam...

Cele je to take divne a plne emocii...ale ako tak sledujem dost je ten kraj problematicky ohladom socialnych sluzieb...asi je na case aby popadalo par hlav 😔

sara07
11. sep 2016

nikde sa nespomína vek terapeuta , dúfam že bol aspon do 25 , aj ked to má 14-15 je to v určitých veciach ešte dieta,

lucinka511
11. sep 2016

@salfusco jasne ze to je no a com skratka tenbtrrapeut uplne zlyhal .zneuziva svoje pravomoci a situaciu a to ti pride ok? ten uz mal byt davno vyhodeny a za mrezami.lebo za 14 r .za to sa ide este do basy...Vies ja sa nad tym vobec nrpozastavujem.co ona povedala Natalia ale to ako jednal terapeut a ak takito nekompetenti terapeuti su zamestnani v takychto zariadeniach.tak zbohom.ten ako mohol prejst len vyberivym konanim.taky moze jedine tak s lopatoj kde nikoho nezneuzije robit.ale mozno aj nabto by bol na nic.Toto nechaoem ako toto mozete tolerovag..fakt pracovna moralka slovakov je na nic.ked toto sa ti zda uplne ok.