Znásilnené dievčatá v reedukačnom centre a štát nekoná
Je toto vobec mozne? Precitajte si blog Natalie Blahovej, poslankyne NR SR, co sa deje v nemenovanom reedukacnom centre v tychto chvilach na Slovensku ☹ Len pre silne povahy 😒
Tak som si to teda prečítala a jediné, čo ma totálne, ale totálne zaskočilo, je tá matka. Akože sory, ale ktorá matka pošle svoje 14ročné? dieťa do akéhosi centra, lebo z nej cíti marišku? Preboha živého, marišku??? Akože sory, ale je mi akurát na grc z tej ženskej a chúďa to dievča, bože tá už nikdy v pohode nebude. A to, že vlastnú matku nepustia k dcére? Tá, čo pre boha podpísala, že nemá nárok? Bola asi tiež zhúlená, nie? Čistý, čistý grc.
Neviem, co je na tom pravdy. Ale na Vianoce bolo dievca doma a malo sa vratit uz len na tri mesiace...ved uz je september, uz preslo 9 mesiacov
@deninka82 podľa toho, čo tam píšu chytila akúsi pohlavnú chorobu a to to mohlo zmeniť, ale veľa vecí tam moc nesedí, tak ja tiež neviem.
@monikaparson - ona šla na ÚPSVaR po radu, a tam jej toto zariadenie na základe opisu skutočnosti poradili, bolo tam predsa napísané, že ju prehovárali atď., tak ak mala strach o budúcnosť dieťaťa, že sa z nej stane narkomanka, tak pod tlakom emócií a strachu sa jej to určite zdalo ako dobré riešenie. Zvlášť, ak jej to vykreslili ako špičkové pracovisko, ktoré sa presne tomuto jej problému venuje, sú tam sedenia, terapeuti, nebude tam zlá partia, budú sa dieťaťu venovať, správe ho nasmerujú... . Veď tam píše, že ju chcela dostať preč od partie, aby sa nezamotala úplne do drog. Ten test na marišu bol asi už len poslednou kvapkou, mala s ňou iné problémy aj zrejme. Človek len tak pre nič, za nič diea na droy netestuje, ak nemá s ním nejaké vážnejšie problémy. Zase až také detaily do článku nemalo zmysel písať, proste ide o to, kam sa dieťa dostalo a akú "pomoc" tam dostalo. Asi ju tam len tak neposlala, iste zvažovala, že sami jej doma si nedokážu pomôcť a ochrániť ju od vplyvu partie.
@katrinka8 Ja som celú svoju pubertu bola v partii, kde sa fajčila mariška a brali tam aj iné drogy a ja sama som nikdy v živote ani len nefajčila cigarety a to u nás fajčia všetci a marišku som mala párkrát, takže toto sú pre mňa nulové argumenty. Decká skúšajú.
Áno, bála sa, tak zvolila takto, ale pre boha živého zbaviť sa akýchkoľvek práv na dieťa? Ak jej aj dali niečo podpísať, tak hádam aspoň čítam, však ide o moje dieťa.
ja zasnem nad tou matkou, ona urcite nema vsetkych 5 pokope, ja by som v zivote do takehoto centra dieta nedala, to nie je pomoc, neviem ci niekto videl nejaky dokument co zvykli chodit na stv, bol aj taky z nejakeho centra a tie deti tam vyzerali ako cista depresia a vsetci vraveli, ze chcu ist domov, plus si vseliake knihy a pribehy, ktore poukazuju na to, co sa tam robi, podla mna tento pripad pomoze trochu medializaciou a varovnym prstom poukazat na problem, ale nic moc sa nevykona, a tie zenske na urade co radia, akurat tak od stola alebo maju nieco za to, ze dohodia "klienta" a vela socialnych pripadov je posudzovanych od stola aj opatrovnickami a kde kym, lebo nie je sanca pri ich malom pocte a tolkych problemoch, aby obsiahli vsetko...su horsie problemy kedy matky za dieta zabojovali, toto bolo pre mna nech sa postara a vyriesi iny, lebo pre mna normalnej zene by jej dieta chybalo a nekonala by tak...
@monikaparson to, ze si nepodlahla ty, neznamena, ze nepodlahnu ine deti, potom by taketo zariadenia vobec neexistovali
@avirka Ty si matka? Poznáš si svoje dieťa? Dala by si ho do takéhoto centra a podpísala by si, že nie si už viac zaň zodpovedná? Jedna vec je dieťa niekam umiestniť, aj keď aj to je pre mňa úplne mimo a druhá vec je zbaviť sa svojich práv. Kua, ako sa môže matka zbaviť práv na vlastné dieťa? Však to mi už rozum zostáva stáť pri tomto.
@monikaparson reagovala som na to, ze pre teba su nulove argumenty to, ze na zaklade tvojich skusenosti nie je mozne v partii podlahnut, k matke som sa nevyjadrovala
@avirka áno, ale neurobila si tak, však? Každé dieťa bude skúšať to, čo mu partia núka. Nedá sa tomu vyhnúť.
@monikaparson co som neurobila? neviem, o sebe som nikde nepisala, len sa vyjadrujem k tvojim slovam, a fakt je ten, ze v partiach sa prave tieto problemy zacinaju
@avirka Jasné, že som chcela napísať, že by si tak nespravila. Blbne mi klávesnica na pc, tak nepíše nejaké písmenka.
Nie, sú deti, čo sa dajú ovplyvniť, ale nikdy, nikdy by som nedala svoje vlastné dieťa do akéhokoľvek centra a nech má rovno aj 5 hviezdičiek.
@monikaparson nikdy nehovor nikdy, nikoho neodsudzujem, aj ked o tej matke mam vlastny nazor, ale podstata problemu tejto kauzy je niekde inde ako v matke
problem je v celom systeme, pre vacsinu uradnicok su to len dalsie cisla vyriesenych pripadov do statistik (a tych kauz so socialnymi pracovnickami je neurekom)
a urcite nie je v poriadku, ze hoci by aj styk 14-rocnej s terapeutom nebol nasilny, existuju iste pravidla, pracovno-pravny vztah, etika etc., kedy v nijakom pripade nie je pripustny akykolvek fyzicky kontakt terapeuta s pacientom, nech by to bol hoci aj dospely clovek, a takyto vztah tam dokazany bol, napr. aj pohlavnymi chorobami
@avirka Myslím si, že môžem povedať NIKDY a dokonca to aj napíšem. Ale áno, to čo píšeš má logiku, ale za mňa, keby sa nestalo jedno, nestane sa druhé. To, že štát je tak chorý aký je, tam už to treba riešiť nejak rapídne a iné. To už my asi ťažko poriešime.
tiez som presvedcena o tom, ze nikdy, len relevantne do tejto diskusie by skor mohli prispiet matky, ktore tak urobit museli/chceli, pretoze uz nevideli ine vychodisko (teraz nemyslim tento pripad, ale skutocne tazke drogovo zavisle pripady a najdu sa medzi nimi mnohe pripady deti z usporiadanych, slusnych rodin)
@avirka Áno, ale ... Toto mne tak proste nepríde a hlavne nemať dohľad, nemať zodpovednosť. Ja vidím najväčší problém v tom a ak sa to dievča odtiaľ dostane, to bude koniec.
@katrinka8 ok ale poslat jubtam opat aj ked vedela.ze ju tam znasilnuju?ta matka tiez nemohla byt celkom normalna ...sorry ale toto nechapem ako jubtam mohla poslat opat..atake vymyslj.ze jej riaditel slubil a bol u nej na navsteve .to nie je ziadny argument
@avirka vies ale ono obcasne fajcenie marihuany sa d a vyrtisit doma a inak.len tam je potrebna troezlivost.raznost a neustupovat.dietatu obmedzit vreckove a zatazit ho nejakou pravou.tu matka sa vzdala orav na dieta a to je chore.pretoze to mozno ore nu bolo jednoduchsie a nie je a tym tolko starosti. a este ked uz prisla dcera a zdvoberila sa matkemze ju tam znasilnuju co urobi matka? posle jubtatm zase.. tu vidno.ze ta matka je uolne zlyhala ako rodic ci po prvy tak ajnpo druhy raz.
A ano tue veci kt sa v tych zariadeniach deju my neovokyvnime.snad sa tolko neznasilnuje dufajme ze toto bola len vynimka.
@mandala77 dievca nebolo znasilnene,dievca sa proste s tym muzom vyspalo dobrovolne a ako uvadza sama vo vypovedi, s marihuanou zacala v 14 rokoch o rok neskor sa dostala do toho zariadenia...kedze uz zrejme aj mala 15 a naozaj ,to vyzera, ze s tym muzom sla celkom dobrovolne ,policia ani nemala co velmi riesit...tam zlyhalo vsetko..rodicia, centrum ,aj to dievca a jej moralne hodnoty. Samozrejme,se terapeut nemal navrhovat chovankyni sex,taky clovek tam nema co robit. Ale neviem,ci moze byt rec o znasilneni...dievca zjavne problem so sexom nema...to s tym alkoholom by som viac riesila,ako ten sex...
@mamulka211 a to si kde citala?
@mamulka211 ok .precitam
@lucinka511 si pozri video s vypovedou Natalie
@mamulka211 takze nakoniec to predsa len bolo trosku inac 😊
@sam2 ale prosim ta, dievca je celkom dobre cislo a iste terapeut nebol jediny s ktorym sla..ta vyzera,ze ide v sexe prvu ligu...Blahova tuto kauzu s Kiskom vyuziju na,svoje zviditelnenie,vsetci z toho maju nieco...akoze jasne,ze v centre sa diali prasaciny,jak vsade,ale toto znasilnenie nebolo,to bolo uzivanie si , tam je jediny trestny cin ten alkohol a sprenevera dotacii.
Baby, niektoré sa na to pozeráte takk, akoby to dievčatko malo úplne zdravú psychiku, Vaše sebavedomie a skúsenosti, rozhodnosť, uvedomenie......
To tak nie je. Medzi deťmi sú aj deti s nízkym sebavedomím (nezávisle na výchove v rodine), deti, ktoré keď sa ocitnú kdesi samé tak aj banalita sa im môže zdať vecou prežitia...... a vtedy nekonajú racionálne......ani nejeden dospelý by vtedy nekonal racionálne...... Tomu dieťaťu treba urgentne pomôcť. Sú deti, ktoré šikovný dospelý dokáže (a zvlášť, keď sú ďaleko od rodiny, vydierateľné predlžovaním pobytu, vydierateľné kolektívnym odmietnutím či šikkanovaním, vydierateľné zakazovaním či povolením kontaktu s rodinou!) dokáže zmanipulovať tak, že sa nebránia!!!!!!!!!!!!!!!!! čo však neznamená, že to nie je znásilnenie!!!!!!!!!!!
Vezmite si len stovkky týraných žien, ktoré sú dospelé a ktoré nežijú v "base" a nemajú nariadené súdom zotrvať v zväzku s tyranom, majú občianku, majú životné skúsenosti..... a predsa zotrvávajú a tyran ich dokonca dokáže presvedčiť že nie len že tak to má byť, ale sú aj vinné......
čo ešte také dieťa kdesi zavreté súdnym nariadením, kde vie, že ani nie rodič ale práve onen terapeut jediný môže ovplyvniť ako dĺžku pobytu, tak aj ostatné jej prežívanie v tom zariadení.......
Kriste jak to musí byť krehké a nešťastné...... a OVPLYVNITEĽNÉ ! ☹ 🤐 🤐 ☹ ☹ ☹
@yukki od 15 rokov uz moze sexovat kolko chce, cize tazko to klasifikovat ako trestny cin a kto ju nakazil,tiez tazko odhadnut. Pohlavne choroby sa mozu prejavit naplno az po par mesiacoch...
@mamulka211 he to zneuzitie maloleteho zvereneho dietata he jedno ci suhlasila ci nie on spachal trestny cin a presne Toto co pises ze sak bola taka a taka a nebranila SA he casta obhajoba nasilnikov u nas ktori many NAD obetou moc ucitel vychovavatel knaz
He ubohe a trestne ze base urady Toto neriesia a zamwtaju a obet he ta co ma dokazovat
Ako by si SA citila keby SA to stalls tvojmu pubertalnemu dietatu ze ho niekro zneuzije avbude tvrdit ze San SA nebranila a mala minisuknu
@mamulka211
Cize nase 15 rocne deti mozu sexovat so svojimi ucitelmi lekarmi terapeutmi v pohode an take ze I'm natrhnu zadok ze I'm ho musia sit ako tej jednrj dievcine? Wtf????

@mandala77 Po traume ludia casto neprezivaju veci emocionalne, ale funguju ako roboty. Priklad: po vybuchu atomovky sli po cestach zastupy postav bez emocii. Takze chybajuce emocionalne prezivanie nie je dokaz ze k traume nedoslo.
Dalej obet mohla byt pod dlhodobym tlakom a ako sposob prezitia sa mohla naucit neprejavovat emocie, lebo za ne mohla byt trestana.