Zoznam možných katastrof
Túto tému zakladám inšpirovaná inou témou (o zvládaní domácnosti s náročným dieťaťom), keďže nás napadlo že by bolo dobré vedieť čo všetko môžu extra kreatívne deti vyparatiť. Všade v knižkách sa píšu všeobecné rady, človek aj urobí nejaké bezpečnostné opatrenia, ale tí prckovia vždy vymyslia niečo nové. Preto by tu mohla vzniknúť databáza daľších rizík, aby sme sme sa poučili na chybách iných. Nemusia to byť len nešťastia, čo sa stali, ale aj čo sa mohli stať prípadne veci čo ste si uvedomili že by mohli byť nebezpečné. Ďakujem za príspevky!!!
Pár príkladov z môjho života
- bosé nohy+dlažba v kúpeľni, sekunda nepozornosti = pohotovosť a roentgen, tri dni strachu a tona vycitiek
- spanie na veľkej posteli bez matracu okolo = dva pády, naštiastie bez následkov
- kábel od monitoru dychu (mala som paranaju že sa ním udusí)
- ochrana rohov z ikey - odlepil ju pomerne ľahko a daval do ust, takže radšej rozbita hlava ako udusenie ochranou rohov
- nôž na stole aj ked nie na kraji - dieta dočiahne dalej nez si myslite
- 5/6 mesacne dieta vie vyliezt z hlbokeho kocika. fakt. treba popruhy
- dieta sa vie odrazit nohami od cohokolvek ak je vo vysokej stolicke, moze sa prevratit (treba dat dalej od stola ci kuchynskej linky)
- psy - az dnes mi doslo, ze treba reagovat rychlejsie a nedopustit aby istiel ku kociku ak ho nepoznam
- zapojeny kabel od notebooku a zvedave ustocka ... kabel vzdy vytiahnut zo zastrcky
Ked si spomeniem na dalsie hrozy, tak doplnim.
Inak moja nocna mora je preddstava ze by som s mojim syncekom bola na lanovke .. to by bolo 😀
takze ja kopirujem z tej "inej" temy 🙂
dcera mala asi 1 rok a cca 6 mesiacov, nepamatam si to presne, ked mi volaco postlacala na pracke plnenej spredu, dociahla teda na gombiky. ja som si to nevsimla, pracka doprala, zapipala, ze je koniec, ja som otvorila dvierka a na mna a samozrejme koberec a podlahu a vsade sa vylialo hadam vedro vody z pracky 😀 😀 😀 😀 😀 ona proste nejakym gombikom stlacila vypnutie odstredovania 😀 😀 😀 😀 😀 😀
do vane-vanicky protismykovu podlozku, ale casom ani to nepomaha, pozor, dieta sa postavi, beha hore-dolu (teda aspon to akcne), a rozbitie hlavy je v nedohladne. takze bud sustavne sediet pri nom, aj ked ma len 3cm vody, alebo ho priviazat 🙂
@mandragora22 - alebo sprchovat 😅
moje poučenie - svetla zabudovane v chodnikoch - osvetlujuce sochy (napr. v Eurovei) su horuce a môžu spôsobiť popaleniny.... 😒
@anjelicek26 to by ti muselo pekne stat alebo sediet. nasa ma hysteriu, ked vidi sprchu, to je este horsie, ako nemat protismykovu podlozku 😕 😕 😕 😒
uzamykacie klucky na okna
kos na odpadky s uzatvaratelnym vrchom, dieta spapa cokolvek☹ ziedne otravne kvety v crepnikoch doma..no a ja pouzivam zasadne tekute mydla, uz som pocula ako dieta papalo tuhe mydlo
neviem ci sa to da vsetko popisat, deti su neuveritelne kreativne 😀 ako hovorim, moja mala je vzdy o krok vpred 😉 proste je to tym, ze deti sa vyvijaju a naozaj zo dna na den vedia nove veci, dalej dociahnu, zrazu vylezu na nabytok atd.
snazim sa v byte nemat nebezpecne veci v jej dosahu, ale predsa sa tomu neda uplne na sto percent vyhnut. myslim ale, ze je dobre mat nejake naozaj bezpecne miesto, kde sa da dieta zavriet... ohradka, izba atd. mne sa raz stalo, ze som odpadla (neviem z coho, hrozne sa mi tocila hlava), bola som sama doma a nevedela som, kde mam dat do bezpecia malu, kym nezavolam niekoho. z ohradky a postielky vie vyliezt, v izbach si tiez nieco nebezpecne najde... nema niekto nejaky tip?
co sa tyka tych nebezpecnych situaci, nam sa stalo napriklad toto:
pozor na taku hojdaciu drevenu kacicku, ak viete o com hovorim... mne sa do nej mala dostala zospodu, zakliesnila sa a prekotila sa aj s kacicou... samozrejme tresk na hlavu... nastastie nic vazne...
samozrejme kable neviem nikdy spolahlivo schovat, mala dosiahne aj tam, kde by som povedala, ze zarucene nedosiahne...prekotila na seba susiak na bielizen, rozne bizarne pady sme mali, raz jej zabehla piskota (bacha na kusky jedla), ale tymto veciam sa neda niekedy vyhnut ani pri najlepsej starostlivosti...
police a regale zabezpecit,aby sa nedali vytiahnut 🙂
@stardust @anjelicek26 dakujem za ten tip s kluckami, myslela som ze by to bolo drahe menit cele okna, ale ako googlujem tak dostat samostatne klucky ... to ste takto kupila a namontovali na normalne plastove okna co ste mali?
@mandragora22 - to fakt? Ja necham striekat sprchu bokom, aby si namacal rucicky, nozicky podla nalady, nie aby mu to padalo na hlavu, sadnem si ku nemu dole, on sa prituli na mna a potom ho jemne osprchujem, ale tak ja mam dieta medicek 😅
@kvetinka211 - ano menili se len klucky, drahemu to zabralo par minut ;)
@lamina ale mydlo nie je jedovate, nie? Lebo my sme uz par krat ochutnali, ale iba trosku nastastie, dost ma dohryzol ked som sa mu ho snazila zoskrabat zo zubov. A dnes mi ochutnal krem Excipial Lipoloito, dufam ze neskodny. Chutilo mu.
@kvetinka211 nie,asi to nie je jedovate..no ale ako doplnok stravy asi nie je najvhodnejsie 😉 😀 😀 😀
@kvetinka211 - my mame mydlovu detsku penu s pumpickou, to sa mam pocit zjest neda 😅
Povyberať kľúče z dverí (aj od izieb, wc, kúpeľne). Najlepšie aj na návštevách. Hneď ako je najmenšia šanca, že by mohlo zázrakom dotiahnuť. Mojej sa podarilo zamknúť sa na návšteve...Na zavretie dverí a otočenie kľúčom jej stačili asi 3 sekundy... Súhlasím s tou ochranou rohov, máme inú značku, lepené už kadečím, vždy to vie dať dole. Tiež pozor, ak Vám z kohútika hneď tečie horúca voda. Mydlila som malú a ona v stotine sekundy dosiahla na páku od batérie a zo zavesenej sprchy sa to lialo na mňa, našťastie u nás tečie skôr studená 😀 Tiež gombíky na oblečení poprezerať či držia 1000%...
skákanie na posteli v detskej izbe - okamih - narazil na drevené čelo postele, 4 stehy na hornej pere ☹ musím tie drevené boky niečím obšiť, obtiahnuť, pretože majú naozaj dosť ostré hrany
@bibio - my mame take zamykanie v kupelni, co sa da z druhej strany mincou otocit, tiez velke plus. A klucku vchodovych dveri drahy namontoval smerom hore, takze sa otvara do boku, mala do 4 rokov nevedela otvorit dvere 😀 😀
Nasa mala si rozsekla obocie na navsteve... a to so sedela vedla nej, este ju aj zachytila, hlava uz bola na hrane stola... vsetkemu sa vyhnut neda... ale vela veciam ano...
child locks na dvierkach kuchyne 😅 nas si na tom rozsekol prstek ked zacal chodit popri nabytku ☹ krvy ako keby sme zarezali niekoho 😨
@anjelicek26 mi hovoris z duse s tymi nozami sme kupili tie magnety odkedy prisiel mlady za mnou a pozeral do neho jak do zrkadla 😨 😨 😨 😨 😨 a to som netusila ze on je sikovny a prisunie si stolcek 😠 takze aj stolceky a podnozniky odkladat z dosahu pokial mate doma take opicky ako my 😒
na tociace stolicky pustat deti po jednom 😀 😀 😀 😀 😀 lebo ked boli spolu mladsi sa mi poriadn epogrcal 😀 😀 😀 😀
- Aj ked viete, ze dieta este nevie vyliezt na stolicku a vy idete iba na wecko, pocitac zamknite 😉 Este som tu stolicku aj prisunula. Pridem z wecka a on sa na man vitazoslavne skeri a "pise" po klavesnici. Jasne, ze som prave robila a mala otvorene rootne subory 😅 Ale nastastie mi stihol pridat iba par medzier, phew!
- Poistky na sufliky. Moj si otvoril, aj ten s nozmi, a uz mi isiel s nozom oproti. Ja som akurat niesla tanier na stol 😨 Nastastie mame vsetky extra ostre noze na magnete na stene, kde (este) nedociahne.
- Od isteho casu zatvarat dvere nestaci 😉
- Nenechavat kyble s vodou bez dozoru 😉
- Rad sa hraval s (vypnutym a kabel bol schovany) vysavacom. Sedel pri nom, posuval nastavovac vykonu, "vysaval". Jedneho dna si to uz mieril s vytiahnutym kablom do zastrcky! Zastrcka bola s poistkou, ale to bol den, ked som vysavac odlozila zase prec. Aj tak to nebola bohvieaka dekoracia chodby 😀
- No, s odkladanim stoliciek by to bolo dost neprakticke, zakazdym ist niekde zobrat stolicku, ked si chcem sadnut 😉 Hlavne ich mame v obyvacke 8... Ale aj moj si doprace stolicku z obyvacky do kuchyne, aby mi asistoval alebo na nieco dosiahol...
Nastastie u nas este katastrofy neboli. Ta prechadzka s nozom mi dala zabrat, ale nic sa nestalo. Ale co nebolo, moze byt, zeano, zvlast s detmi 😉
@ichbinich - nespominaj vysavac, maly minule zvladol husarsky kusok - povysaval macke zradlo suche + konzervu + mlieko behom jedinej sekundy, mame bezsackovy vysavac, väcsi blivajz si nevidela, vysavac to uz nerozchodil 😝 Ale aspon to nebolo pre neho nic nebezpecneho, len som si pekne zanadavala, on miluje vysavat... ked ho chcem zamestnat, staci v kuchyni po dlazke rozsypat ryzu, dat mu vysavaca a pol hodinu o nom neviem 😀 Samozrejme stazeny faktor - ma len ten uzky nadstavec na vysavaci 😅 😅
@anjelicek26:
To je dobre, to musel byt fakt blivajz... Ale to stazenie sa mi tiez paci 😉
Kamosovi nevlastny najmladsi zase pravidelne vysaval Lego a figurky z Kindervajec najstarsiemu a sestre...
No a ja som raz vytahovala z prepleneho vysavacoveho sacku povysavane klavesy z pocitaca ☹ Samozrejme, ze boli uplne na opacnom konci... Ale to som si bola sama na vine 🙄
1.Aj ked si myslite, ze dieta nevylezie na svoju vysoku stolicku na jedenie, tak ju nenechavajte v blizkosti nicoho kam by mohlo preliezt alebo si ublizit..najlepsie je ju odpratat niekam kde sa na nu nedostane...
Mne mala vyliezla v 8 mesiacoch po stolicke na kuchynsky drez 😅 stihla to asi za cca tri styri minutky..este stastie, ze som zakrocila prave vcas, lebo uz sa nacahovala za nebezpecnymi lakadlami 😝 a druhy x ked na nu vyliezla, tak mi pozhadzovala kvetinace, ktore som mala na vysokej skrinke hore
2. Nenechavat krabice na zemi..dieta, ktore este nevie chodit sa vie vysplhat pomocou krabice hore a vie si tu krabicu prisunut kam chce a vas ani nenapadne
do zoznamu nebezpečných vecí pridávam tie blbé plastové lyžičky, čo dávajú ku zmrzline.. sú akoby z kvetu makového... poznám už pár prípadov, kedy pátrali po odlomenej časti 😒
a strááášný pozor na baterky... 😒
@ichbinich - ja pisem na notase, co nema ani pol roka a chyba 8 klaves, pisem ako tatar niekedy 😝 Ale uz si konecne idem objednat novu klavesnicu, hadam sa mi ju tam podari zasadit 😀 Jaaaj deti nase milovane 😀 😀
fuha tak u nas navsteva po odchode nechala s jupika ten plast čo sa otvara flasa taky pasik mala ho niekde našla na sekundu som odbehla na zachod počujem ako ju napina hned dolu hlavou prsty do ust 3 dni som to rozdychavala mala 8m. 🙄 dalej tycinky s kauflandu mala sedela v kociku papala tyčinka sa skrizila v krku odvtedy ju pri jedeny nezapinam keby jej zabehlo nakolko kym som vtedy rozopla traky myslela som ze sa zadusi to mala okolo roka 🙄 🙄 dalej v kupelni kachličky všade mame sice koberceky ale akonahle ideme s vane musime davat pozor strasne sa to šmyka.inak nič take važne.balkon nemame dvere sice nedočiahne ale uz zamykame nakolko hned pred dverami mame schodisko i ked vie ist hore dole sama nahodou by sa jej šmykla noha a neštastie na svete.
@sisaha ty jo, tak to by me vubec nenapadlo s tema svetlama...
Alebo na balkónových dverách pozor na šnúrku zo žaslúzií dieťa si ju dá na hlavu a môže sa rozbehnúť...
...len nezabudajte, ze prave zakazane ovocie najviac chuti 😉

Fuha ak to ma byt tema ako este viac vystrasit maminy, co sa moze stat.. Ja take moc nemusim 😖 Fajn veci, co by som vzdy mala
Zamykatelne klucky na oknach + poistka, aby sa dalo otvorit len do 1/3
Zamykatelna skrinka HORE na cistiace prostriedky, praci prasok atp.
Centralne vypinace na elektroniku v kazdej miestnosti - vypinat fakt ked odchadzate z miestnosti, vypnete tym aj 10 spotrebicov naraz
Zamykat VZDY predne dvere aj branku do zahrady, nikdy nevies, kedy sa ich dieta nauci otvorit
Branku na schodisku mat vzdy hore aj dolu aj do troch rokov veku dietata
Varit vzdy na zadnych platnickach
Piect len v rychlovzdusnej rure, pokial je dieta okolo (ovali ho horuci vzduch, ak otvori, uz sa nechyti vnutra, aby to skontroloval)
Noze mat povesane hore na stene, kam sa dieta nedostane a vzdy ich tam vracat
Hadam to pomoze.